Saturday, June 4, 2011

pokok kelapa




bismillah,
just a short post
sebagai mengisi masa lapang yang sebenarnya tak begitu lapang
(tak habis study lagi untuk exam!~)


baiklah,
sekarang, saya mohon agar
semua orang mengosongkan fikiran masing-masing..

sila lihat gambar di bawah ini



pokok kelapa!


pasti semua orang pernah melihat pokok kelapa bukan?
seringkali ia dikaitkan dengan
pantai, santan, air kelapa dan sebagainya..

ok,
sekarang sila fikirkan sekurang-kurangnya,
10 manfaat pokok kelapa kepada manusia?

jawapan ada di bawah,
jadi jangan lihat gambar di bawah dulu!






fikir





fikir








fikir








baiklah,
ini diantara kegunaan/manfaat pokok kelapa,
yang dapat saya fikirkan..



saya yakin,
ada lagi kegunaan lain
yang tak tersenarai di sini..

ok,
sekarang
kita ulang proses yang sama,
tapi gantikan pokok kelapa
dengan diri kita..

apa saja kegunaan atau manfaat yang boleh kita berikan
pada manusia disekitar kita?

saya bagi 5 minit,
untuk senaraikan seberapa banyak yang boleh..






sila fikir







fikir








fikir








sejujurnya..
berapa banyak kelebihan dan manfaat anda
yang dapat disenaraikan
buat masyarakat?

saya pernah tanyakan soalan yang sama
di dalam satu program ketika di Malaysia
dan secara keseluruhannya,
memang tidak ramai yang dapat menyenaraikan
manfaat diri masing-masing
yang dapat dilihat pada waktu itu..

mungkin ada satu, dua atau tiga manfaat,
tapi tidak sebanyak pokok kelapa..

lalu,
harus kita tanya pada diri sendiri,
siapakah yang dilantik sebagai khalifah di muka bumi?
pokok kelapa,
atau kita (manusia)?


jangan sampai kucing pun gelak tengok kita


maka, marilah kita sama-sama
berusaha untuk menjadi manusia yang bermanfaat
buat manusia lainnya..

kerana sesungguhnya
"sebaik-baik manusia adalah yang paling bermanfaat bagi manusia lainnya"
[HR Bukhari]


wallahu'alam~

sekadar perkongsian..
moga bermanfaat



p/s: esok exam compre GUS-GIS~ all the best!

6 comments:

Bella Billa said...

1st of all, sori du..got no enough time to think..(sebab tgh prepare xm - alasan ntah pape =P) so everytime u ask me to think in dis post, i directly tgk jawapan die...tehee~

but i like da point manfaat kelapa - kenekan kawan yg alergik kelapa..hehe..x tau la knape..hehe

tp betulla..bile compare dgn kelape, kite ni ape lah kan..
tp it's suppose to be the other wayround! sebab kte ad akal, kte leh berfikir, kte ad tangungjawab..k la..nk smbung study..

Gud Luck Duha! =) xoxo

syieranuar said...

goodluck exam Duha :)

duha said...

bella- cheyh..main tipu :p

haha..kejam (but actually i like that part too) huhu..

hurm..tu lah, harap2 nnt depan Allah taala kita mampu jawab dengan baik sahaja yang telah kita buat kt dunia ni dan apa je manfaat yg diberi..

thanks!
All the best jgak! :)
lots of love~

duha said...

syiera- thanks syiera! :D miss you~
eh, syiera dah tuka number fon ke? xjwb pn soalan hrtu..hehe~

Anonymous said...

gud luck exam.
gud luck utk soca gak nnt.
all the best.
ske post nh, buat saya ter'pk'.
herm...

duha said...

anony-thanks!
moga kita menjadi orang2 yang sentiasa dan terus berfikir untuk perbaikan diri n ummat :)