Wednesday, January 27, 2010

sekadar berkongsi

"kita jangan balik langsung eh tahun ni"

itu janji saya dan seorang daripada rakan saya
menjelang masuk tahun kedua pengajian kami..

banyak alasan saya yang tersendiri
mengapa tidak mahu pulang..

namun,
manusia merancang,
Allah taala juga mempunyai perancanganNya yang tersendiri..

rupa-rupanya tarikh expired passport saya
adalah pada bulan 6..
jadi tidak akan sempat menunggu cuti bulan 7 atau 8

dan setelah berbincang dengan parents
tentang pros and cons untuk
merenewkan passport sama ada di jakarta atau KL,
mereka menyuruh saya pulang..

erm..
mungkin ini satu peluang juga untuk melepaskan rindu pada keluarga,
dan menenangkan diri sebentar..
so why not?

namun pulang ke Malaysia atau passport hampir expired
bukanlah cerita yang ingin saya ketengahkan..

beberapa bulan yang lepas,
ketika kali terakhir saya pulang ke Malaysia
saya banyak berbincang dengan seseorang
yang amat dekat dengan saya
tentang topik yang berkisar dengan perjuangan islam
dan perkara-perkara yang bersangkutan dengannya..

rupanya banyak pengalaman si dia yang saya tak tahu..
mungkin dia bukan orang yang paling arif
tentang hal fiqh haraki dalam islam..
tapi saya suka pendapat dan idea-ideanya..

neutral, open dan tidak judgmental

mungkin ada pengajaran yang dapat diambil dari pengalaman ini..

dia bukanlah seorang lepasan sekolah agama,
dan tidaklah berlatar belakangkan keluarga yang taat beragama..

kalau nak diceritakan pengalamannya
pada umur berapa baru dia mengenali apa itu SOLAT,
ragam adik-beradiknya,
siapa dan bagaimana rakan-rakannya di sekolah dahulu
gelap, perit dan panjang..

namun,
Allah memberi hidayah pada siapa yang Dia kehendaki..

di United States,
dia diperkenalkan dengan islam yang sebenar-benarnya..

setelah berlaku penekanan kerajaan Mesir terhadap
ikhwanul muslimin di tanah anbiya' tersebut..
penggerak dan pengikut-pengikut gerakan
yang diasaskan oleh Hassan Al-Banna ini
bertebaran di bumi barat

termasuklah US..

maka, di situlah dia berkenalan dengan usrah
di situlah dia berkenalan dengan jemaah
dan di situlah dia jatuh cinta pada islam
dan di situ jugalah dia menemui jodohnya..

tapi jalan untuk mencari islam sememangnya tidak mudah
banyak liku-liku yang harus ditempuhi..

islam agama yang hebat,
maka tentulah umatnya harus yang hebat-hebat juga..
nak jadi hebat..
haruslah sentiasa dijui sebagai bukti penyerahan diri kita
pada yang Esa

demi menjayakan pergerakan islam di US,
banyak yang harus dikorbankan..
bekerja sambil belajar bukan lagi perkara yang asing..
dia pernah bekerja di ladang strawberry,
blueberry
dan keluarga berry yang lainnya
untuk mencari duit
bagi membeli kenderaan yang akan memudahkan pergerakan mereka di sana..

dia pernah bekerja mencucui pinggan di restoran,
menjadi pembantu tutor di universiti,
menjadi tok kadi dan imam sementara
dan pelbagai lagi..

maka haruslah kita berfikir
adakah saya sudah bekorban sejauh itu
untuk pergerakan islam di bumi yang saya pijak sekarang ini?

bagi saya sendiri,
jauh sekali..
jangan hanya dengan pengorbanan yang sedikit
kita rasa sudah cukup memuaskan
dan sudah boleh dibanggakan

adakah kita pasti itu sudah cukup memadai
untuk dijadikan bekal di depanNya nanti?

jikalau tidur masih cukup 6 jam,
makan masih lengkap 3 kali sehari
dengan nasi berlauk ditambah sayur, tahu dan tempe
malah berlebih-lebih lagi,
masih sempat menonton drama, movie, anime dan sebagainya
tanyalah pada diri kita,
sejauh mana kesungguhan kita untuk gerakan islam..

pengalamannya banyak memberi saya semangat
dan kekuatan untuk terus bergerak..

pernah sekali,
dia pergi ke india atas beberapa tugasan..
seperti sebahagian daripada kita yang sudah tahu,
pergaduhan antara hindu-muslim di india
merupakan sesuatu yang sering terjadi
pada waktu itu..

ketika dia berada di sana,
berlaku rusuhan dan serangan sesama hindu-muslim
yang gagal dikawal oleh pihak berkuasa

pada waktu itu,
dia dalam perjalanan ke airport untuk pulang ke Malaysia,
namun teksi yang dinaiki tidak dapat meneruskan perjalanan
akibat road block yang terlalu banyak
dan tidak memungkinkan untuk dia dihantar ke destinasi tujuannya..

driver teksi itu hanya mampu memberi arahan,
di mana terletaknya stesen kereta api
yang mungkin dapat membantunya untuk sampai ke airport..

bismillahi tawakkaltu 'Alallah
dia berjalan mencari stesen yang dimaksudkan..

namun,
tiba-tiba dia ditahan dari belakang
oleh 2 orang polis india..

"are you muslim?"

dia terkedu..

andai dia menjawab "ya, saya muslim"
ada kemungkinan yang dia akan dibunuh..

kenapa tidak ditanya
"are you malaysian?"
atau
"are you asian?"
atau
"are you an indian?"

menunjukkan soalan yang ditanya
berkait dengan rusuhan dan kekecohan yang sedang berlaku

namun,
hati tidak membenarkan dirinya
untuk menafikan keislaman
dan kesaksian yang kuat meresap dalam diri..

"jikalau mati, matikanlah aku sebagai seorang yang bersaksi
bahawa aku adalah orang yang berserah diri padaMU"

"yes, i'm a muslim"
dia menjawab dengan yakin

dua anggota polis tadi berpandangan sesama mereka

"sir, don't worry..we're muslims too"

dia menghela nafas lega yang panjang..
innalaha ma'ana..
Allah menghantar pembantu di bumi yang asing tersebut

lalu polis tadi membantu dia
untuk ke airport dan memastikan dia selamat menaiki pesawat
Alhamdulillah..

kisah ini membuat saya berfikir..
andai saya berada dalam situasi sebegitu,
adakah saya akan seyakin itu untuk mengakui keislaman saya?

bukankah kita sering katakan
hidup dan mati di tangan Allah..

benarkah kita yakin dan berpegang pada kata-kata itu?

teori mudah dibicarakan..
namun aplikasinya tidak semudah itu..

saya sendiri tidak pasti sama ada saya dapat menyeimbangkan
rasional dan emosional saya ketika itu..

adakah syahadah yang saya ucapakan berulang kali setiap hari
sudah betul-betul meresap dan menguasai diri?

hisablah diri anda sebelum anda dihisab..

baru-baru ini,
dia menyertai satu rombongan ke kawasan pedalaman
dan rumah-rumah anak yatim di Sabah
dimana rombongan ini dikepalai oleh JIM..

namun,
setibanya di sana..
program tidak lagi dikelolai oleh JIM,
namun diserahkan pada ABIM
yang sudah sekian lama bertapak dan menjalankan
pelbagai aktiviti kebajikan di sana..

mereka yang berada dalam rombongan tersebut
serta merta menjadi penggerak kerja ABIM
walaupun kutipan derma yang mereka bawa semuanya
dilakukan di bawah JIM..

nasihatnya yang dapat saya ambil darinya,
"jemaah itu tidak patut dibeza-bezakan,
kerana matlamat kita semuanya sama..walaupun method dan cara
sedikit berlainan..tapi kita semua satu..ISLAM"

"yang penting, bila islam perlukan kita..kita mampu menjadi muslim
yang boleh memberi komitmen dan sentiasa akan memberi komitmen
walaupun di bawah jemaah apa sekalipun kita berada.."

"saya cukup tak setuju,
jika di sesuatu tempat datang suatu gerakan baru
yang tidak menghormati gerakan yang sudah lama ada di situ..
seharusnya jika ingin melakukan apa-apa aktiviti di situ
haruslah ada consent dari 'orang lama' di tempat tersebut..
dan lebih baik jika kita gabung tenaga demi tertegaknya islam"

saya mengangguk faham..
walaupun jauh di sudut hati saya, terdetik..
aplikasi tidaklah semudah teori..
menjalankan tidak semudah menuturkan..

wallahu'alam~


p/s: tegakkan islam dalam diri kita, dan terus ikhlaskan niat..

p/s2:tolak yang memudaratkan dan yang mampu mendatangkan fitnah..

p/s3: ya Allah, aku hanya hamba yang lemah..bantulah aku membuat keputusan dan teguhkan hatiku di jalan yang benar..

p/s4: manusia suka bersangka tapi malas bertanya..lalu apakan daya? jangan dilayankan sangkaan manusia kerana kita takkan mampu memuaskan semua orang..

p/s5: kerunsingan makin surut buat masa ini, tapi ada terhidu yang ia bakal datang bertandang semula..rabbi yassir wala tu'assir

p/s6: exam agama petang ni! esok remed OSCE? bismillah~

p/s7: buat mereka yang pulang ke Malaysia, selamat pulang dan moga selamat sampai dan bermesra dengan kaum keluarga..buat yang tidak pulang, manfaatkan cuti sebaiknya..

p/s8: semoga cerita membawa manfaat, perkongsian menjadi nasihat..buat diri sendiri terutamanya dan bagi sesiapa yang inginkan nasihat..

p/s9: SEPI=KOPI

12 comments:

Syuhadah said...

assalamualaikum..
pulang ke msia diharap dpt menaikkan kembali semngat..serius xsabar nak blik..`mama..wait 4 me..ngeh2x..

bile su fkir2x balik..su suka bile kter berada dalam keadaan bz..bz ngn study,ngn progrm2..coz during that time la otak kter bekerja dengn semaksimumnye..mse tu la kter taw mne priority kter,tujuan n matlamat kter..

ingt tak ust has ade ckap hari tu,sibuk itu adalah sesuatu yg bagus..untuk msuk syurga,anda perlu jadi hebat..sebab yg bakal ade di syurga tu org2 yg hebat..

hmm..tentng kisah dia tu,sya taw sape dia..kamu pernh cter..n i know u r so proud of him..me too..

manusia memng mudah berkata-kata,tapi sukar tok laksanakan..manusia mudah berprasangka,dan prasangka itu memg menyakitkan..

tentng konsep jemaah tu,sebenarnya saya masih keliru dan boleh tak sya amek jalan untk tdak memikrkannya?sbab saya lebh prefer untk taw ap yg sye perlu taw..uhuk..

p/s=truskan perjuanagn sahabatku..

p/s 2 =uhibbukafillah..trima ksh byk2x sbab byk tegur salah silap..n saya ni kdg2 xrasional..harus lebh pandai mengawal emosi

p/s 3 =saya berminat ngn KOPI..ngeh2x..

p/s 4= sudah packing ke nk kelik msia nie??

Khazinatul_Asrar said...

Salute lah kat dia tu. Kalau ana sendiri, mungkin gentar hadapi situasi yg dia hadapi. lagi2 perempuan kan~herm.

Yup, x semua teori boleh diguna pakai. Kalau kena tempatnya, then we can use it. Kalau x kena, pk pnjg dlu lah ye! :)

Tentang jemaah, ramai yg berbicara topik ini. Namun, pada ana, sebaiknya semua bersatu hati dan berlapang dada dalam urusan2 yg byk pendapat dan puak2 ni. Elakkan prejudis, sangka buruk dan menuding jari.

Duha, semoga dipermudahkan segala urusan anti di sana. Pulanglah jika itu yang terbaik dan jika itu yg ditakdirkan. Huhu.

Selamat berjuang sahabatku! ;)

oh ye,bila balik mesia?

duha said...

syuhadah-waalaikumussalam~

erm..betul2..sume saya stuju..

kita mmg kena jd manusia yg hebat..

psl jemaah tu, ameklah tau sket2..takleh biar begitu sahaja.. muslim dan jemaah ni takleh dipisahkan..sebab kita mmg perlu bergerak bersama..cuma konsep dan kefahaman ttg jemaah tu yg masih perlu difahamkan diperkukuhkan dalam diri kita, supaya dakwah islam tak hancur di tangan kita sendiri..

p/s: jzkk ye sahabat~
p/s2: sama2 kawal emosi :)
p/s3: KOPI? jom jayakan dan moga bermanfaat buat semua..
p/s4: belum packing sebab takde bnda nk bwk balik pn..hehe..bwk beg kosong je la..ngn bku nk bg org..:D

duha said...

khazinatul asrar- erm..berlapang dada tu mmg sgt penting..cumanya tak ramai mampu berlapang dada..

jadi kita harus jadi golongan yang mampu menenangkan keadaan dan diri sendiri bila timbul masalah2 sebegini..jangan kita pun terikut2 emosi kan? :)

jzkk ye :)

insyaAllah balik malaysia besok malam (29 jan)..doakan selamat sampai..

p/s:ana ada janji nak jumpa acik nnt kat UPM..hehe..kami sedang saling merindui~

atiqahkhuzaini said...

salam,
masyaAllah duha, sgt best entry ni. "adakah saya sudah bekorban sejauh itu untuk pergerakan islam di bumi yang saya pijak sekarang ini?"

huuuu terus tertampar2. ye, tidur masih cukup bahkan mlm td lebih, makan masih cukup, bahkan skrg sdg makan. slame ni ana dok focus pd ape yg ana buat, maka asyik kata penat dan tak larat. mencari alasan menolak tggjwb yg masih dtg. tp tlupe nak tgk org yg hebat jiddan, dan reflect ape yg belum buat.banyaknye lagi! astaghfirullah.

nak nangis bile die kene tanye ngn polis tu. kalau ana, tatau dah ape akan jwb!huhu

psl jemaah, huhu mmg pakcik2 cool je kan bab ni? anak2 muda yg sering bertelagah. hamasah anak muda barangkali. tp mmg ana dah pening. hu. sllu ana pk, tak bleh ke sekadar join ape yg mmbolehkan kite bgerak? pastu nnti balik malaysia konflik lg. *pullhairs*

jazakillah duha for the sharing. barakallahufeek

Khazinatul_Asrar said...

duha, nak buat dating jugaklah!hehe.
cuti smpi bila? Kalau sempat skali ngan iman, kite gather la. Jom2. Rindu jugak! jadinya, janji ngan ana jugaK!haha:P

duha said...

atiqah-waalaikumussalam..

erm..tu lah, kadang2 kita semnagat, kadang2 kita terlupa n leka..rakan2 sekeliling kene slalu igtkan kita supaya terus semangat nk gerak dalam tarbiyah n dakwah ni..sbb istiqamahh tu bkn sng kan..

erm..pakcik2 cool maybe sbb dh byk pengalaman kut..and mungkin betul jugak tu..hamasah anak muda..semnagat dalam dirii tu sukar sket utk dibendung..hehe..sebab tu ada iman n akal supaya kita berfikir dan menilai slu sebelum bertindak..bukan melulu je..

tapi rasanya betul dah ape yg nt fikir tu..join laa anything asalkan membolehkan kita bergerak utk islam, but nk join tu pn, make sure akan memberi impak yg paling maksimum dan dapat menolak fitnah yang bakal berlaku..insyaAllah~

moga kita2 ni semua menjadi org yg melajukan dan melancarkan pergerakan dakwah islam di mana2 jgak kita berada..insyaAllah~

afwan ukhti :)

duha said...

khazinatul asrar- haa...boleh2..jom2..eh..iman cuti?? cuti ape? erm,,ana cuti kejap sgt2..smggu je pn..30 sampai 6 tu iA free la stakat ni..sbb blum susun plan (walaupun macam2 dah diplankan dlm kepala nih :) ) erm..btau laa k.syaz free bile then kta gather same2..kna ty acik jugak, sbb rsnya dia mmg duk upm je..so kmungkinan besar nye kna pg melawat die laa~ hehe..cari hari yg kosong, then nnt infom eh :D

makin semangat pulak mau pulang~
hehe

Dr Amad said...

Hurm...=)

Khazinatul_Asrar said...

iman cuti 2minggu, summer kot? 4/2 dia balik sini. so, ana igt wikens tu 5/2 or 6/2 kite date keyh!hehe. xsabar nya. semoga dipermudahkan! ;)

duha said...

Dr Amad- hurm~

apekah maksudnye?

p/s:tlg jaga casa pelangi dan penghuninya elok2..risau~

duha said...

khazinatul- owh..ok2..ujung mggu ni laa kirenye ek? boleh je iA..ana kosongkan tarikh tu eh :)

kalau iman pn ok je..btau la.. :)