Monday, February 8, 2010

An old man was sitting in a train with his 25 years old son..
the train was about to leave the station
and all of the passengers are settling down on their seats..

As the train started to move,
the 25 year old guy was filled with joy and curiosity..

he was sitting next to the window
with one hand outside of the window
feeling the air blowing outside..

"papa!! see..all the trees are left behind!"
he shouted.

the old man smiled and admired his son's feelings

beside the young man
was a couple
sitting and listening to all of the conversation
between the old man and his son.

they were staring at the boy
and felt strange towards his behavior like a small child..

"Papa!! look at the ponds..and animals around it.."

"look the clouds are moving with the trains"
again the boy shouted..

the couple looked at the boy in embarrassment..

now it started to rain..
the water drops touches the young man's hand..
he closed his eyes and smiled

"Papa..it's raining! the rain touches me..look papa!"

the couple couldn't help themselves
and started to ask the old man

"don't you pity him?
why did you bring him in front of other people if you know that
he'll be laughed at by other people?"

"why don't you visit a doctor and get him treated?"

the old man replied calmly,
"yes, we just visited a hospital..
and today my son got his eyes for the first time in his life"



moral?????
firstly, don't judge others only by first impression..get to know them first..

secondly, sometimes we always jump to a conclusion about other people's problem without knowing the real problem..we think that they haven't try to change but actually they do..and only God knows..we're only humans right?

Seek First to Understand,. Then to be Understood

kalau kita tak cuba memahami orang lain, macam mana orang lain nak memahami kita..rite?

mungkin saya perlu memahami si saiful bukhari juga..mungkin ada underlying problems di sebalik segala-galanya..heh..adehla~

******************************************************************************

analogi 1
(tiada kaitan dengan kisah di atas)

dari rumah saya nak ke KLIA
ada 3 jalan yang saya ketahui..

1. jalan yang dekat tapi perlu lalui 3 tol yang hampir berharga rm10 untuk one way sahaja (wow! saya sayang Malaysia)

2. jalan yang agak jauh, tapi harus lalu 1 tol yang berharga hampir rm4

3. jalan yang JAUH tapi tak perlu bayar tol..

well,
walaupun agak sakit hati bila berbincang
tentang tol yang terlalu banyak di kawasan KL dan selangor,
tapi tetap ada ibrah dan pengajaran yang boleh dikaitkan dalam kehidupan kita..

dalam kes ini..
anggap sahaja KLIA tu seperti destinasi abadi kita,
iaitu mengejar redha Allah dan mendapatkan syurgaNYA..

maka, untuk mendapatkan matlamat kita tersebut..
ada 3 jalan (dan lebih)

setiap jalan, ada cabaran tersendiri..
sama ada tol yang mahal
atau sederhana mahal
atau tiada tol, tapi jauh (perlu banyak minyak pula)

semuanya memerlukan pengorbanan..
dan jika kita istiqamah pada jalan itu,
walaupun ranjau berduri..
iA akan sampai juga ke destinasi tersebut
melainkan kita putus asa dan patah balik..
maka CONFIRM tidak akan sampai kepada matlamat kita..

p/s: walaupun kita tak suka pada tol, namun kadang2 terpaksa lalui jugak untuk dapatkan matlamat kita..macam ujian dari Allah, mmg selalunya tak best..dah namapun ujian kan..tapi kita KENA jugak lalui ujian tu..

p/s2: ni analogi je tau, jangan ada yang anggap saya stuju bina tol banyak2 sekeliling M'sia '-__-

*******************************************************************************

analogi kedua,
(mendapat idea dari entry seorang sahabat ttg GPRS)

sebelum tu nak tanya,
siapa pernah sesat di PJ??

hehe..saya pernah~
tapi lepas ini insyaAllah dah tak sesat dah.. :)

jarang sekali saya dapat drive kereta
di sekitar bandar KL seorang diri..
sebab parents takut saya sesat
(ya, saya tak begitu hebat jalan di KL yang sangat bersimpang siur)

tapi, nak dijadikan cerita..
pada suatu hari
ketika saya Terpaksa pergi ke PPUM baru-baru ini
yang terletak di Petaling Jaya,
saya telah sesat dan berpusing-pusing sebentar
sebelum menemui 'jalan yang lurus' :p

macam mana akhirnya boleh jumpa juga PPUM?
Alhamdulillah ada signboard ke Petaling Jaya..
(tapi signboard PPUM hanya wujud apabila anda sudah nampak bangunannya '-___- )

kaitan dengan kehidupan kita?

dalam hidup ini,
ramai di kalangan kita yang dah pernah sesat,
hampir sesat
atau masih sesat
dan mungkin ada yang suka pada kesesatan (0__o)

tidak nampak kemana patutnya hidup ini diarahkan..

oleh kerana Allah Maha Mengetahui sifat manusia yang sebegitu
dan kerana Dia Maha Penyayang..

diturunkan pada kita signboard2
untuk mencari arah tuju kita di dunia..

kat mana nak jumpa signboard tu?

erm..
dalam Al-Quran kalamullah
dan dibantu oleh sunnah Rasulullah SAW

dalam Al-Quran,
dah ada petunjuk
tentang apa yang patut kita lakukan
dan tinggalkan untuk sampai ke tempat yang BENAR..
gunakan panduan yang dah diberikan..
insyaAllah sejauh mana pun kita pergi,
selagi tak lari dari landasan yang ditunjukkan signboard tu,
insyaAllah kita masih di jalan yang benar
dan insyaAllah kita akan selamat

kalau kita sebok2 mintak direction dari orang pun,
tapi apa gunanya kalau kita dah diberi peta dan penunjuk arah,
and kita tak ikut pun..

orang kata lepas roundabout ambil pukul 12,
tapi..
kita ambil pukul 3..
memang laa tak sampai~

tapi nak tanya pun pilih laa orang,
ada orang yang tak tahu jalan sebenarnya,
tapi nak tunjuk jugak kan..
and kalau kita dah tau jalan yang betul,
ajak laa dia sekali.. :)

wallahua'alam..



p/s3: DMS dah bermula..harap berjalan lancar semuanya

12 comments:

mimie said...

wah..best...best..bdw kak duha,thanks ya pinjmkn buku n terpaksa susahkn akak lak..hehe.. =)

duha said...

mimi- best? ape yg best? laksa sarawak mane? :p hehe

erm..ur welcome~

xpe, susahkan akak skali skale..nnt akak nk susahkan kamu pulak :D

eh, da tau belum ape itu momogi..mesti belum kan..

||Aku Pemikir|| said...

lain kali tak tau jalan tanya...x pon pakai alat elektronik canggih bantu awok waktu nak g jalan2..

p/s: ntah aku ni dah ada di jalan yang sesat ke jalan yang lurus ntah ni..

ahaksss~~

sambalgorengikanbilismakchah said...

Manusia adalah apa yang mereka baca.
Maafkanlah mereka atas ketidaktahuan mereka.

Alangkah baiknya jalan yang paling cepat tu takde tol...tapi apa boleh buat, no pain no gain.

Anehnya kadang2 orng lupakan flight KLIA tapi memuja jalan tol. Indah dan tiada berlubang kononnya...alih2 terlepas flight. Padan muka.

Lebih aneh orang yang tebang kelapa sawit milik Golden Hope di Banting sebab mahu buat jalan sendiri ke KLIA sedang ada sahabat sedia nak hantar dan bayar tol yang paling mahal pergi ke KLIA....

ada wanita ber'mini sekerat' solat di masjid ketika masuk waktu dan ada wanita bertudung yang minum arak secara terbuka.

analogi..analogi...

cactus biru said...

assalamualaikum
best2! :)
ringan tapi padat.
cerita pasal lelaki yg baru dpt melihat tu pon membuatkan saya terkedu~~ huhu

analogi..analogi..
tiru si pengomen kat atas.hehe

p/s:sedih bila diri sendiri tak tau yg diri tengah terumbang ambing dalam kesesatan yg nyata.hmm

p/s2: harap bersabarlah ye dgn group baru DMS..:) jgn risau i'll be with u.ecehh
haha

p/s3:duha, bagilah tajuk tuk entry ni!

duha said...

Aku pemikir- kat KL orang tak brapa nk peramah kalau ty jalan..lgpn kat tgh2 highway susah nk cr org nk ty..

tapi, ape2 pun..malu bertanya sesat jalan..next time iA~

p/s: haa..cari cepat jalan menuju ke arah yg lurus tu..kalau rasa2 macam dah lurus dah, istiqamahkan lah ye..

duha said...

sambalgoreng....- kemaafan dan perhatian Allah yang dicari, pandangan manusia jika dibandingkan amatlah kecil dan tidak bernilai..

bila target dah di set, matlamat dah diperjelas..masih memerlukan pembantu untuk mengingatkan..jangan kerana jalan yang indah kita terleka dan tak tiba di KLIA..itu sia-sia..namun tanpa jalan itu kita tak mungkin tiba juga..

bergerak bukan untuk metode (methode), tetapi dengan metode..

dari hati yang tunduk dan berserah pada Allah, akan terpancar pada akhlak..siapa salah siapa benar siapa berdosa atau tidak semua itu di tanganNya, tapi tanda dan ciri boleh dilihat oleh mata kasar manusia..

but bukan kuasa kita untuk judge sesiapa..

wallahua'alam :)

duha said...

cactus-waalaikumussalam..
thanks :)

heh..ape tiru2 ni? buat ayat sndr!

ilmu tanpa amal ibarat pokok tak berbuah..aplikasikan~

p/s:erm..manusia yg lalai lagi bahaya dari manusia yg sedar akan kejahatannya walaupun dia belum berhenti dr melakukan..perbanyakkan bacaan, dengar ceramah/ta'lim, ambil pengajaran dari kisah seirah nabi dan sahabat serta tadabbur ayat Allah dan hadis nabi..iA kita akan dapat hint di mana kita berada n jalan yang sepatutnya kita ambil..optimis!

p/s2: tu lah, kamu harus bantu saya 'masuk' dalam tutor tu ye..aduhlaaa~

p/s3: tak tau nk bg tajuk apa, sebab tu laa biar takde tajuk..hehe..any idea?

sambalgorengikanbilismakchahdahnakabis said...

Setuju dengan penulis. Makanya selalu bawa teman jika memandu. Kalau leka leh tolong ketuk. Ngantuk leh tolong cubit. Amalkan kempen berkongsi kereta.

idea tajuk : analogi...analogi...

Syuhadah said...

assalamualaikum..

setuju sngt dgn analogi tuan hamba..
org Islam makin jauh dgn Islam bila mula jauh dgn Quran dgn erti kata tidak menjadikan Quran sbgai guidelines..ataupun yg baca Quran,tapi tak memahami isi kandungn Al-Quran..atau yg sudah taw halal haram tapi masih di tampuk jahiliah sbab kras kepala n ego..haih..

baru2x ni kelik msia..remaja2x skrg..haih..xtaw la nk salahkan sape..mngkin bkan salah dorg sbab xtahu atau dorg yg xnak tahu..

p/s=cm knal je sambal ikan bilis goreng nie..leh berkenalan??hahha..

p/s 2 =ayuh refresh rezone n rezest..ngeh2x..

sambalgorengikanbilismakchah said...

kasihan para remaja ye...org2 tua mcm syu kena tolong ni..siap?

duha said...

sambalgoreng-iA, teman mmg amat diperlukan dan penting dalam pergerakan..sbb tu kita takkan boleh kerja sendirian kan..

erm..bgus2..kempen kongsi kereta, boleh kurgkan pencemaran alam sekitar..

sue-waalaikumussalam..

mengenal, mengkaji dan bergerak utk islam bukan bertujuan menunjukkan kita benar dan yg lain salah, tapi semata-mata tk mencari kebenaran..

jangan disebabkan ego kita sanggup abaikan kebenaran yg actually kita dah tau..rugi..rugi..

tugasan bg yg dah sedar ni utk bantu mereka disekeliling agar tak terus dibuai kecantikan dan nafsu dunia~