Saturday, November 12, 2011

failed!


bismillah~

on my previous-previous post,
(don't really remember which)
i've said that there's something i'm planning to do,
and i'll tell u guys what is it when i've done it..


today is actually the day
i'm planning on doing it..

but UNFORTUNATELY,
i failed :(

actually,
i planned on calling my mom as early as i could today,
as today is my special day..

i wanted to told her
"thanks 4 bringing me to life,
bringing me into this world,
exactly 22 years ago"

but as soon as i called her,
she asked me how am i doing
have i took my breakfast..

just hearing her voice,
i suddenly felt that tears are going to fall..
(i'm not usually like this,
it's hard 4me to cry in front of my parents nowadays)

then, what make me cried
is when she said
"hari ni hari lahir duha kan,
so happy birthday,
sorry ummi and abah lupa nak ucap awal2,
kitorang penat baru balik dr perlis
(it's my brother's wedding)"

i just replied
"it's ok"
in my macho-trying to cover that i'm crying-voice

then, the conversation went on as usual,
but i kept quiet most of the time
(ok, this is not quite usual)

she did ask
"duha ok ke?
cam tak smangat je?"

"heh, ok je"
still trying to cover..

then i still cant say those word i've planned on saying
untill at last,
she said,
"ok, i love you"


i replied the same words
and hang up the phone..

then i cried silently..

i failed..

not because i'm ashamed to say those words..
but i dont want to say it with tears..

actually i planned on making my mom cried
(errr...crying in happiness ok)

but obviously,
i'm the on who's crying..

haiyaaaa~

then i texted her
"hehe ummi, actually duha call tadi,
nak ckp thanks sbb da lahirkan duha n besarkan duha selama ni,
i'm really grateful to hv u n abah as my parents..
love u sooo much!"

............................
MESSAGE SENT
............................

a few moments later,
she replied my sms
and told me she's crying too..

:)

and few minutes later,
all of my sibling sms me,
wishing happy birthday~

which i know,
it must be my mom who reminds them '-__-

haha..


few months ago,
my doctor ask me,

"pada ulang tahun kamu,
ucapan dari siapa yang paling kamu tunggu?
pasti mama sama papa kamu kan?"

i nodded, agreeing with what she said..

"pada jam 12 malam, kalau mereka belum mengucapkan,
apa yang kamu lakukan?"


"yah..mungkin kamu berfikir,
mama dan papa mungkin sudah tidur,
tunggu besok saja"

i nodded again..

"esok paginya, jam 7 pagi,
kamu mungkin masih bersabar..
jam 9 pagi, kamu mula merasa marah
kerana belum diucapin oleh mama sama papanya..
jam 10 atau 11 pagi,
air mata mulai mau mengalir.."

i laughed when she said that
(but actually i really do wait for my parents to wish me on my birthday)

then she continued
"udah melebihi jam 12 siang,
pasti kamu udah menangis,
kesal karena dilupakan hari ulang tahunnya..
betul kan?"

i smiled
and i nodded shyly..
maybe~
(but i wont cry, just sad i guess..huhu)

"cuba kamu pikir,
kira-kira 20 tahun yang lalu,
sewaktu mama kamu mau melahirkan kamu,
dia berjuang,
dengan kesakitan dan kesukaran
mau melahirkan kamu,
tapi dia ga pernah merasa putus asa,
hingga akhirnya,
pertama kali kamu keluar,
mendengar suara kamu menangis,
bisa menghilangkan semua kesakitan dan kepenatan mama kamu
sewaktu melahirkan tadi.."

"pada hari lahir kamu,
ibu kamu yang telah memperjuangkan nyawa beliau,
agar kamu bisa lahir ke dunia.."

"maka, pada hari ulang tahun kamu,
siapa yang sebenarnya harus ditelfon?
untuk diucapin terima kasih?"

"harusnya kamu yang menelfon dia di awal pagi,
terus bilang
"terima kasih ma, udah melahirkan saya,
udah bersusah berjuang
dan membesarkan saya"
bukan begitu?"

that is when,
i decided to call my mom early in the morning
on my birthday
to tell her "thanks"

i think it's really true that on our special day,
we hoped tha people will remember it
especially people who are special to us,
but actually,
in order for us
to have this special day
there are people who deserve and ought to be thanked..

if its not for them
will u even be here today?
and even hv a special day to be celebrated?

i hope people who read this post,
can tell their parents
especially their mom
how thankful they are
towards their parents..
for giving them THIS DAY
and make them cry!

all the best!
:)

21 comments:

Lola MK said...

n i actually had tears in my eyes reading this.haha.thanks.touching betul baca post ni:)

p.s: happy birthday.moga bertambah umur bererti bertambah iman untuk kamu.*hugs*

syieranuar said...

Duha,happy birthday :)

anasolehah_7 said...

salam ukhti habibati duha.

sanah helwah. semoga Allah SWT memberkatimu dunia akhirat.

i love your post :)

as-syahir said...

fewwittt~~~~ touching la kak duha.. (first time baca entry akak ala2 sentimental sket, kalau tak macho je memanjang..haha)

hepi bday, semoga menjadi anak solehah yang membawa ibu dan ayah sampai ke syurga..

dan tak lupa juga, semoga menjadi isteri dan ibu yang mithali nanti..;)

Khazinatul_Asrar said...

duduuuuuuu. eh duha, hehe.
huu ana nangis ok baca post ni. ana pun failed. ego tinggi lagi T_T. macamana nak turunkan ego ni? padahal dalam hati sayang sgt.

and this is the good reminder. waaa, inshaAllah nnt akan buat jugak. do'akan! sebenarnya tak yah tunggu birthday pun kan? mereka patut dirai setiap hari! :D

dudu i smell somthing *hihi*
wish you gud luck in your life ! may Allah bless you always n always. Barakallahu feekum. Fi amanillah dear dudu ^_^

*kalau la nt ada FB, mesti nt terharu apa nabilah tulis kat wall's grup dejo girls ;p*

Bella Billa said...

this doctor really has a special talent in saying things that will make us think out of usual thinking..
she's just awesome!

my tears jz came out at that time during her speech, cuz it was on my birthday...and it is so true that i was hoping my parents wud wish me happy birthday, but they probably forgot.

i did the same thing - telling those powerful words, but thru sending a post at fb, then i tag mama..
sadly, my mum as usual, acting cool saying.. "me too..(refering to i love you) and jaga diri"
huhuhu...

but a few days later, i accidentally saw she actually posted on fb, wishing me on the day of my birthday.. but i didn't saw it cuz she didn't tag me obviously...tu pun dh cukup terharu~ huhuhuhu

Hargailah ibu anda! =))

ummufurqan said...

Nape i pulak yang nangeh ni? waa~

Hmm.. my turn coming soon. Nak buat jugaklah. :)

*dah lama tak menyambut ulangtahun dgn mereka... sentiasa tak cuti*

love u!

duha said...

kak Lola- yeay..dpt buat kak lola nanges..haha..ok, sama2..mungkin ramai nanges bc post ni sbb duha type pun dlm keadaan nanges2 kot..huhu

thanks~ amiin buat yg mendoakan juga!

duha said...

syiera-thanks syiera..bila la agaknya nk jumpa lg '-___-

duha said...

kak aimi-kakakku sayang~ thanks! doakan saya jadi seorang muslimah yg istiqamah ye :D

Alhamdulillah~

duha said...

syera-ahah..sape kata akak takleh jd sentimental..huhu :p (tapi iA akan tetap macho..heh)

amiin~ moga dikabulkan utk syera jgak!

duha said...

kak syaz- Alhamdulillah..memang berharap nk ajak org lain rmai2 wat pun..biar kita jd generasi yang menghargai parents dan org lain..tak selfish n pentingkan diri..

sifat baik ni perlu dilatih kan..so sama2 kita try jd anak solehah yg tbaik utk parents kita :)
chaiyok!!

p/s:ape yg cik nab tulis?? nak tau nak tau..

duha said...

bella-hehe..every mom have their own way on loving their child..no matter cara ap pun, insyaAllah dia pasti sayang anak dia..

lupa besday tu tak penting pun, but lebih penting lagi yg dia tak pnah lupakan kita dlm doa dia..

love ur mom!

duha said...

ummuF- u memang cepat nanges :p takpe2..i pun nanges..heheh..

ok, dah wat nnt u bleh share lah ngn i cite ttg brapa baldi u nanges :D hehe..

love u too dear~

p/s: takpe, u hv a family here too right? insyaAllah ur coming birthday dpt smbut dengan fam kat msia :)

smile said...

hehe ingt jugak yg doc tuh ckp, dan berjaya menjalankan misi tuh :)
okehla duha lmbt ckit tp sukses gak tuh hehe

duha said...

smile-owh..yke..hehe..congrats~

erm..thanks! :D
moga smgt kta utk mengucapkan kata2 tu pd mak kita buat kita snts smgt jugak nk sayang n hormati parents kita :)

Anonymous said...

congrats duha!

erm.

manusia sgt mudah mengatakan cinta pada pasangannya, tetapi sangat sukar mengucapkan cinta pada ibubapanya.

erm.
tak perlu tunggu birthday baru nak ucap i love you.
bile-bile call parents, ucap la
i love you.
awal-awal mesti mereka kaku, tapi da lama nanti, diorang ok la.

Anonymous said...

lupe lak.
thx for the entry!
=D

duha said...

anony- thanks!

Alhamdulillah, setiap kali call parents stakat ni mmg takkan lupa ckp i love you..tapi tak tau knapa time tu nk ckp "thanks" pun boleh jd sentimental sgt..huhu..mungkin terlalu menjiwai ucapan tu kot :D

hehe, btw, u're welcome~ moga bermanfaat n menguatkan lg smgt kita utk mencintai parents~

Sang Pencerah said...

Subhanallah...Susahnye nk ckp bende2 mcm ni..terutamanye org laki..

duha said...

sangP - erm..so sila lah menjadi lelaki yang jarang dijumpai! :)

yang terasing~ insyaAllah!