Sunday, January 29, 2012

sensitivity


Bismillah,

“Tidak semua perkara sunnah itu,

statusnya ‘sunnah biasa-biasa’ juga bagi seorang da’ie,

Ada kalanya seorang da’ie harus menjadikan sesuatu sunnah rasul itu

sebagai kemestian baginya”


“Walaupun solat malam itu hanya sunnah,

tapi harus SANGAT ditekankan bagi seorang da’ie”

Itu adalah sebahagian inti yang saya dapat

daripada program beberapa waktu yang lalu.

Seorang da’ie itu harus lebih menjaga,


Kerana mereka akan diperhati,

Mereka seharusnya dicontohi,

kerana merekalah yang membawa agama Allah..

Beberapa ketika dahulu,

Saya dan beberapa sahabat berbincang tentang


hukum bersentuhan antara lelaki dan perempuan..

“sebenarnya kan, bila yang diperbolehkan kita bersalam dengan lelaki?”

Sahabat saya memulakan.

“erm..bila dia keluarkan pistol and nak tembak kalau kita tak nak salam dia”

Saya berlawak.


“hehe..kiranya bila darurat jela..bila memang tak ada jalan lain, melainkan perlu bersalam..erm..mungkin macam tu la kot..”

Saya menyambung agak ragu-ragu..

Kerana saya tak dapat mencari contoh tepat

Untuk mengatakan diperbolehkan bersalam antara lelaki dan perempuan..


tiba-tiba saya teringat persitiwa hampir 3 tahun lepas,

di bale (asrama) 4


ketika sedang meneman salah seorang rakan saya bermain di sana,

ada 2 orang senior datang mendekati..


pada waktu ini, saya baru sahaja beberapa bulan

menjejakkan kaki di bumi UNPAD


selepas ditanya beberapa soalan,

dia bertanya

“macam mana setakat duduk kat sini?”


“erm..setakat ni oklah,

tapi ada beberapa hal yang saya nak tanya,

Masjid kat atas tu (masjid ibnu sina berhampiran asrama)

boleh ke ikut pengajian dia?”


“kenapa?”


“erm..kadang-kadang tu petang-petang dia ada wat pengajian,

saya ada ikut jugak..

tapi kadang-kadang statement dia macam saya tak taulah nak terima ke tak”


“contohnya?”


“ada banyak la,

tapi salah satu ada sorang ustaz ni kata,

boleh salam laki n perempuan..”


“owh..tak boleh ke?

Senior tadi mula memprovoke..mungkin untuk trigger saya berfikir..


Saya diam.


“Bukan memang ada pendapat kata boleh ke?”

Dia menyambung lagi.


“memang ada, tapi ustaz tu tak cakap pun atas condition ape je..

erm..takpelah”


Kemudian kami meneruskan lagi perbualan

dengan perkara-perkara lain

sebelum berpisah setelah beberapa minit kemudiannya..


**kembali ke zaman sekarang


Perbincangan dengan rakan saya disambung..


“tapi memang ada orang yang berpegang pada pendapat

dibolehkan salam antara lelaki dan perempuan..”


“tapi ada yang kata kalau tanpa nafsu je..”


“macam mana nak tahu bernafsu ke tak?”


“hurm….itulah”


“selagi kita boleh elak, kita elaklah dari bersalaman dengan lelaki kan..”

“lagipun kat Indonesia ni kan ada adat yang cukup sopan, kalau kita tak nak bersalaman dengan lelaki, kita ikutla adat tu..insyaAllah orang takkan terasa punya”


Kami semua mengangguk setuju.


Post ini sebenarnya ditulis

setengah tahun yang lalu,


Petang tadi,ketika saya melakukan ‘pembersihan’ documents dalam laptop ni,

Tiba-tiba terjumpa kembali file ini,

Lalu timbul niat untuk menyambung penulisan ni..


Sensitivity


Bagi saya, hubungan antara lelaki dan perempuan,


Banyak tergantung pada tahap sensitivity kita..

Sama ada bersalaman,

Atau sekadar ‘berborak’ dan bergelak ketawa.


Erm..btw,

peringatan ini, khususnya buat diri saya juga..


Agar saya juga dapat menjaga batas pergaulan dengan lelaki ajnabi bagi saya..


Kembali pada topic di atas,

Sensitivity..


Bergelak ketawa bersama-sama antara lelaki dan perempuan

Yang bukan mahram tampak biasa bagi sesetengah daripada kita

Dan Nampak pelik atau janggal bagi sesetengah yang lain pula..


Di sini, secara khususnya

Saya ingin tekankan tentang pergaulan

Terutamanya pada mereka yang bergelar dai’e

Atau mereka yang mengakui membawa agama Allah SWT..


Seperti yang telah ditulis di atas,

Sebagai daie sedarlah bahawa kita sebenarnya

Diperhatikan oleh kebanyakkan orang,

Walau tanpa kita ketahui..


Cara kita bergaul,

Berkata-kata,

Berjalan,

Bergelak ketawa

Dan sebagainya..


Maka tiada salahnya jika kita mengetatkan sedikit batasan pergaulan

Agar tidak ada pihak yang tersalah faham

Dengan tingkah laku kita..


Tanpa alasan munasabah,

Tak perlulah bergurau senda,

Tak perlulah berborak lama

Dan tak perlulah ‘bersentuhan’

Walaupun kononnya sentuhan itu ‘beralas’..


Dan apabila ada orang yang bukan mahram memegang anda,

Tugas kita di situ bukanlah untuk berdiam diri,

Membenarkan perbuatan itu,

Tapi menerangkan pegangan kita dan alasannya..


Ingatlah,

Islam itu mudah,

Tapi janganlah mengambil mudah

Dan malah mempermudah-mudahkannya..


Bergaullah sambil memberi contoh yang benar!


Satu lagi contoh yang ingin saya kongsikan,

Iaitu di dalam laman web social facebook..


Bergurau dan berhubungan tanpa batasan itu amat mudah sekali..

Dan ‘kononnya’ tampak halal di laman web tersebut..

Atau sengaja ‘dihalalkan’ oleh kebanyakkan daripada kita..


iyalah, bukannya komen atau borak berdua,

public kan, semua boleh lihat..


betul, itu tak dinafikan,

mungkin memang kita bukan berborak soal yang jiwang-jiwang,

main perasaan dan sebagainya,

namun ada keperluankah di situ?


Bukankah islam mengatakan,

Hanya di 3 tempat lelaki dan perempuan

Dibolehkan untuk berkomunikasi?


Kalau gurauan atau perbualan kita itu,

Soal muamalat yakni berjual beli,

Atau kesihatan dan perubatan

Ataupun soal ilmu,


Maka tidak mengapa..

Teruskanlah..


Namun kalau sekadar mengkomen

Atau dengan alasan ingin ‘mengeratkan’ silaturrahim

dengan bertegur sapa,

Maka jauhkanlah..


Kerana Allah mengarahkan kita,

Untuk menghindari..


Moga Allah melindungi hati kita semua

Dari perkara-perkara yang tidak diingini

Daripada berlaku kemudiannya..


wallahualam~


p/s: saya tak kondem siapa ad fesbuk, kalau anda bisa mengawal diri dan menjaga batasan pergaulan, maka anda sgt hebat! Kerana sesungguhnya, fesbuk ni memang memudahkan jalan bagi kita untuk bersosial dengan teman2..dengan menekan butang ‘like’ sahaja anda sebenarnya telah ‘berkomunikasi’ dengan si dia..apa lagi jika mengomen walau hanya dengan smiley..lalu berhati-hatilah dan jangan berlebihan..gunakan fesbuk utk kebaikan di jalanNya J

p/s2: Alhamdulillah, sidang sudah selesai~

p/s3: result akan keluar tak lama lagi, mohon doa semua orang, agar saya dan rakan-rakan mendapat keputusan yang terbaik buat kami..

p/s4: mau pulang ke pangkuan keluarga T-T

p/s5: mixed feelings..no expectations please! Still learning~

p/s6: sejak kebelakangan ni mudah sgt terganggu perasaan..hurm, ya Allah, ampuni dosa2ku..

p/s7: any advice (even takde kaitan dengan post) amat diharapkan :D

12 comments:

as-syahir said...

kak duha, jangan emo (ckp nak bg advise..;p)

may peace be with you.:)

ummufurqan said...

p/s7 : sama!
wu~

Kembali balik kepada definisi 'kawan' yang masing-masing pegang..
Teori kita pom pang pom pang, tapi masih kurang iman dan pemahamaan, aplikasi pun kurang
hmm~



p/s 'jika Allah redha dan tidak murka, aku tidak kisah!'

Jauhnya kita daripada nabiT_T

p/s2 Mungkin kena kurangkan bedtime story malam2 kot. ataupun buang dolphin pink. :p

duha said...

syera-haha..ok, thanks syera for the advice :D

p/s: akak emo dengan awak je :P huhu..nanti da takleh emo dah pasni, susa nk jmpa..

duha said...

ummuF-betul2..moga dapat bermujahadah dan istiqamah memperbaiki diri..

p/s: <3 love that! moga ayat tu mresap dan berakar dlm jiwa ni..

p/s2:haha..okay! nak buang dolphy tp takut empunya dia marah :p lagipun nnt sape lg nk possess kak ana kalau dolphy da takde? huhu

Anonymous said...

biasala tu perasaan..org putih ckp 6th sense.. maknanya ada bnda bakal berlaku la tu.. tungguuu...huhuhu

duha said...

anony- erm..? moga perkara yang bakal berlaku tu perkara2 baik iA~

cactus biru :) said...

kenapa mixed feeling :D
lame xsinggah sini duha..
moga Allah permudahkan..

Bella Billa said...

uhuhu..bru bce skrg..
xpe, better l8 than nvr kan..

thx for sharing, iA as peringatan buat diri ni..

miss u~ =))

duha said...

cactus-tu lah..lama tak singgah~ :)

amiin~ jazakillah sis! doakan tau <3

duha said...

bella-yup~ pengajaran utk kita smua..esp myself..

miss u too :'(

anginvenus said...

Kak Duha, Jazakillah nasihatnya.. Ada hal-hal yang tampak lazim sekarang, jika tak ada yang mengingatkan, maka kita tidak menyadari bahwa telah jelas teladan Nabi Muhammad SAW tentang itu. Kangen (rindu) Kak Duha, fii amaanillaah :')

anginvenus said...

Oh ya, ini Afifah :)