Tuesday, August 11, 2009

Menang tanpa bertempur?

dengan nama Allah yang Maha Pengasih dan Penyayang,

dah lama rasanya tak menulis something
(ye ke??)
atau disebabkan tengah cuti,
jadi rasa macam banyak masa..
tapi kerja banyak sebenarnya~

nak kongsi sedikit pengalaman yang berlaku semalam..

kira-kira jam 11 pagi,
saya, ayah dan abang jalan-jalan di Jaya Jusco Setiawangsa..

actually nak beli barang dapur..
ambil kesempatan jalan-jalan kejap..

sebelum masuk ke tempat groceries,
tiba-tiba abah memanggil saya..
"Duha, cuba tengok tu"

sambil menunjuk ke arah banner iklan
yang dipampang sepanjang kaunter pembayaran..

"SINARAN LEBARAN"
jelas terpapar..

sinaran lebaran?

"mungkin diorang ni tak kesah pun kalau ramadhan tak datang"
keluh abah

saya terdiam..
betul tu,
kenapa sibuk menantikan kehadiran lebaran?
Ramadhannya mana?

bukankah lebaran aka hari raya aidilfitri,
adalah hari kemenangan selepas menempuh bulan ramadhan?
kalau tiada bulan ramadhan,
tiadalah lebaran..

tapi, umat islam sekarang hanya menanti lebaran..
tanpa memikirkan persiapan buat Ramadhan Al-karim..
sedangkan ianya penghulu segala bulan..
amal perbuatan yang dilakukan di dalamnya,
pasti dilipatgandakan pahalanya..

teringat gurauan kakak saya beberapa hari sebelum..

"raudah tak sabar tunggu ramadhan"

dia berada di Dhaka sekarang..
di rumah ibu mertuanya..
Alhamdulillah,
dia nampak gembira :)

"ha ah..besnye ramadhan da dekat"
balas saya..

"eh, orang malaysia sambut ramadhan ke?"
saya tahu,
dia bergurau..
namun menyebabkan saya terasa..

mungkin 6 tahun dia di mesir,
dia benar-benar tahu..
suasana sambutan ramadhan disana dan disini memang berbeza..
kalau bulan ramadhan menjelang,
dia tak pernah menyatakan mahu menyambutnya di rumah..
dia takkan bosan bercerita mengenai suasana ramadhan di bumi anbiya' itu..
lively..katanya
membuatkan saya iri hati..
namun saya tak tahu di Dhaka suasananya bagaimana nanti..

kalau di Malaysia,
pasti kita semua tahu bahawa ramadhan hampir tiba
apabila di shopping complex
lagu-lagu hari raya mula didendangkan..

manusia mula sibuk membeli belah..

lagsir baru..
sofa baru..
sarung bantal baru..
alas meja baru..
kerusi,meja lampu..
semuanya baru..

pada malam hari,
masjid mula penuh..
Alhamdulillah..
tapi jarang berkekalan sampai ke akhir ramadhan..

siapa nak buat kuih kalau kita sibuk di masjid?
siapa nak pasang langsir?
nak masak rendang?
buat ketupat?
sedangkan..
malam-malam terakhir ramadhan itulah yang sepatutnya kita kejar..

inikah ramadhan yang diwariskan kepada kita?
Ramadhan yang MATI..
tak bernyawa..

kini..
Ramadhan betul-betul hampir tiba..
kalau untuk raya,
mungkin kita sudah mula membuat persiapan sebulan sebelumnya..
apatah lagi ramadhan sepatutnya..

just a short reminder..

Moga Ramadhan kali ini, lebih baik dari sebelumnya..
Ya Allah, berikan kami berkat dan limpah kurniaMu di bulan Ramadhan kali ini dan seterusnya..
Allahumma ballighna ramadhan..
Amiin~

**********************************************************************************
one of my fav nasyid..

ramadhan satu nasib tak serupa
peluangnya sama natijah berbeza

ramadhan mereka gembira cemerlang
mukmin berjasa diawal zaman
ramadhan kami malam terbuang
muslim berdosa di akhir zaman

mereka gembira kerana kedatangan mu
kami gembira dengan pemergian mu
malam mereka meriah disimbah nur al quran
tp malam kami muram bertemukan mu

mereka berlumba mengejar makrifat
tp kami lesu diburu nafsu
hati mereka bercahaya digilap takwa
jiwa kami gelap didera dosa

takbir mereka takbir kemenangan
hadiah mujahadah sebulan ramadhan
takbir kami lesu tak bermaya
tanda kalah lemah tak berdaya
puasa sekadar lapar dan dahaga


The Zikr
Ramadhan 2 Zaman
**********************************************************************************

p/s: Alhamdulillah, 1st day of ramadhan ada di rumah bersama family :)

p/s2: ya Allah beri kami kekuatan untuk menghidupkan malam-malam hari terutama di bulan ramadhan

p/s3: tadi terjumpa Tun Syafiqah (FKG08) di berjaya times square..tiba-tiba teringat Unpad :p hehe

13 comments:

Si Pengembara said...

Moga-moga menjadi ibrah buat kita,
Kalau boleh lupakan nak beli baju baru dan fokus kpd amalan utk dilipatgandakan dan diperbaiki pada bulan ramadhan?
"Allahumma bariklana fi sya'ban,waballighna fi Ramadhan"

Khazinatul_Asrar said...

BEtul tu duha.Mmg berbeza sungguh ramadhan di M'sia dan bumi anbiya'. Jeles, sungguh jeles. ORg di sana berlumba2 mengejar ibadah, kita di sini berlumba2 mengejar sales di shopping complex. Malah, ada yg awal2 tahun lagi dah sibuk tempah baju raya. Puasa gantinya belum habis lagi padahal! Erm. Semoga ramadhan kali ini kita semua dapat melipatgandakan amalan dan ibadah. Jom i'tikaf or iftar jamaie? Rindunya!

Anonymous said...

salam,
bkn nk tunjuk bgs tp nk bg pendpt..
bknkah bgs klu kita dibiasakn dgn ibadah bln ramadhan sprt puasa2 sunat, qiamullail serta ibadah2 sunat yg lain di bulan rejab dan syaaban..
masa skolah dulu mmg diajar dan diajak oleh ustaz utk bermi2 puasa sunat dan qiam 2 bln sblm ramadhan..
mula2 mmg ssh lebih2 lg yg form1 n form5, tp bulan seterusnya dah rajin..
bila ramadhan dah xpayah suruh..
cuba buat kat rmh utk adik2,
cuma yg dah wajib solat je yg layan..
abg2 xlayan, huhu

duha said...

si pengembara- erm..yup, kalau boleh kita fokus pada benda yang lbih penting..bukan bermakna tak boleh bergembira di hari raya, tapi alangkah ruginya kalau terlepas peluang mengejar pahala di bulan ramadhan..

Amiin~

khazinatul Asrar- erm..betul3..kita kna ubah balik 'kebiasaan' yang membinasakan nih..

erm..puasa ganti lagi satu hal..hehe..kna tekankan jugak tu..maybe ramai yang masih belum titik beratkan menda nih..nk puasa last minit..

bdw, mmg tgh nk plan iktikaf n iftar kan? dalam yahoogroup dejo kan tgh bincang..tapi tak banyak respon pun..takpe..tak ramai kita buat je..tapi fatimah kate kena carik msjid la..hehe..any idea?

Bella Billa said...

hmm..
sy x brape terasa lah part raya tuh..sbb sy x suke raya..haha..

saya dulu anggap ramadhan = kene pose..
tp sbnarny ramadhan adlh satu bulan yg plg mulia..pd waktu ramadhan lah kita seharusnya melipatgandakan ibadah kpd Allah..bukn sekadr menahan lapar dahaga..

moga2 ramadhan kali ini lebih barakah dan bermakna buat kita sume..aminnn =)

atiqahmohammadkhuzaini said...

salam duha,wah kakak nt dah kawen ye?
duha punye bile lagi?heh.

tertarik dgn kata2 abah nt: "mungkin diorang ni tak kesah pun kalau ramadhan tak datang"

huhu.

duha said...

Anonymous-waalaikumussalam..takpe, pendapat anda amat dialu2kan.. :)

erm..amalan2 sunnat macam tu mmg elok kita terapkan tak kira di bulan apa pun (tapi bulan tersebut mungkin lebih diutamakan kerana keutamaan bulan itu sendiri)

lebih baik para pemuda disibukkan dengan aktiviti macam tu, supaya takdelah banyak masa terluang utk buat benda2 tak sepatutnya kan..

erm..bgus jgak kan, biar ramadhan kita terisi n senang sket nk beribadah..cuma harapnya lepas ramadhan dapatlaa istiqamah..insyaAllah~

bella- ye ke tak suke?? (elelele :p ) hehe..xpe2..saya tau siapa yang semangat nk raya taun nih..heh..yg da dpt bj raya tuh~

by the way, insyaAllah ramadhan kali ni mmg akan lebih bermakna buat sy, sbb kamu akan masakkan sahur dan buka kat rumah kan ;)

sayang bella~

atiqah-ha ah..Alhamdulillah da nikah.. :) doakan dia dan keluarga barunya ye~

erm..moga kita tak tergolong dalam golongan yg tak kesah tu..dan janganlah kita lalai sampai ramadhan berlalu begitu saje..naudzubillah..

| makhlukDIA | said...

ouh kakak jakarta!
saya jadi teringat..

dulu ust saya pernah bercerita..
time ramadhan di jordan ke mesir(yang pasti bukan jakarta..hehe)..time malam qiam uh..penuh sgt satu masjid..sampai terkeluar solat..
then bila ada qunut je..nak dekat sejam!
tp orang arab ni nak kate dasatnye penghayatan dlm bulan barakah tu..
lgsg x rase penat bile berqunut..
cuba bandingkan dgn diri kita..

akak sehat?hehe

duha said...

kakak jakarta?
siape tuh?
salah orang~
haha..

erm..orang arab yang bagusnya derang faham apa yang dibacakan..
that's why boleh menghayati dengan lebih bagus..

kalau dulu pernah tengok TV yang tunjuk qiam live dari mekah kalau tak silap, derang baca doa qunut sampai nanges2..

kalau sesetangah orang tu, sampai tertidur (naudzubillah laa ye) erm..so blaja laa bahasa arab elok2..bahasa Al-Quran kan..iA salah satu usaha utk mnjadi muslim yg lebih baik :)

bdw, akak sehat2 je fifah ooi~ :)

Anonymous said...

salam
ni nak jeles ni
besnya puasa ngan parents...
wuwuwu...jeles jeles jeles

happy holiday kak duha!

Ahlan wasahlan ya Ramadhan...
moga kehadiranmu memberi kami sinaran dan harapan

~amal~

duha said...

Anonymous aka amal- waalaikumussalam.. hehe..1st week je kat malaysia, patu dah balik uni da..lagipun taun lepas tak dpt smbut 1st ramadhan ngn fam :D hehe..
jangan jeles ye bagi sesiape yg tak dpt :p

erm..amiin..moga Ramadhan kali ni membawa berkat bagi kita sume..but yg paling penting kita kene usaha utk dpt keberkatan tu jugak :)

selamat menyambut bulan ramadhan yang mulia~

miss susi said...

salam syg..lme tak ziarah..hehe

ye lah..sye amat menantikan Ramadhan kali ini.selalunye pihak media yg bayk pengaruh masyarakat..ngn `ngepeng` psal raya da stat..aduhai..lagi2 bile kiter jauh ngn fmily,setiap detik dlm bulan ramadhan kali ini lebh bermakna..insyaAllah..

p/s = selamat menyambut bulan Ramadhan syg(nada gedix)..

p/s 2 = cantik selipar putih bru kamu!ahaks...

p/s 3 = sye harap pas nie korg `senang` nk bgn sahur..xde alasan air sejuk ke..ape ke..hahaha

duha said...

miss susi-waalaikumussalam sayang~

tu lah..lama tak ziarah, busy wat kek ke? atau busy test baju pink baru :p hehe..

erm..betul..dok jauh dr fam kadang lagi bgus..dok umah ni manje sgt..kita takleh jd manje kan?? hehe..

p/s: thanks you (nada menghargai)

p/s2: haih..secret tuu..terima kasih kasi pinjam ye..saya dah beli kasut baru dah pun '-___- (sdeyh kasut tu hilang sbb sy syg dia)

p/s3: elelele...nnt kita tgk sape yg tak bgun sahur..erm..insyaAllah mak..saya akan kjut adik2 sume bgun nnt..(seb baik sy xprnah bg alasan air sjuk..huhu..mane zaza nih? :p )