Friday, September 11, 2009

chance

"Eh, you muslim guys buka puasa pukul berapa eh?"
tanya seorang sahabat saya yang berketurunan india..

"owh..erm..petang nanti.."
saya menjawab sambil membelek buku basic and clinical endocrinology..

kami sedang menunggu kedatangan dokter di dalam kelas..

"selalu kat rumah azan dalam pukul 5.51 ke..5.52 ke.."
saya menyambung..

"main-main pulak you ni..kenapa nak kena 5.51? 5.50 je laa trus.."
dia memandang saya..
mukanya menunjukkan dia tidak puas hati kerana 'ditipu' atau 'dipermainkan'..

"eh..betul la..mane ade main-main..dalam islam, nak buka puasa kene ade specific time tau..nak solat pun kena jaga masa..time is very important"

"owh..really"
dia mengangguk..
tapi kelihatan seperti masih mempunyai banyak persoalan..

"tapi macam mana you guys tetapkan masa tu? like why 5.51? how come you know?"
tanyanya lagi..

"erm..pukul 5.51 tu waktu solat maghrib sebenarnya..
tapi, macam mana boleh tau specific time tu..
kena belajar laa ilmu and bidang dia..pergerakan bulan and matahari contributes dalam menetukan waktu-waktu termasuk bulan-bulan islam"

"tapi sekarang ni, kitorang senang je..bukak kat internet pun dah ada jadual solat..
serahkan pada yang pakar..hehe"

kami tergelak..

"wow..that's dam* cool you know..the specific time and all.."
kata rakan saya tadi..

walaupun saya agak terkejut dengan perkataan yang digunakannya..
di lubuk hati saya timbul rasa gembira kerana sistem islam dikatakan 'cool'..
saya tersenyum..

"you pernah tak tengok, kalau nak dekat raya dah..nanti dalam TV, time berita ke, malam-malam ke..akan ada sorang pak cik ni..dia announce 'dengan cap mohor..bla3..hari raya jatuh pada tarikh bla3'..?"
tanya saya..

"ha..ade2.."
jawabnya

"erm..nak tentukan hari raya pun ada sistem dia..
kena ada ilmu falak..ilmu nak tengok anak bulan"

"hurm..that's really nice lah..really smart!"

************************************************************************************

secara jujurnya,
tidak pernah terlintas di hati saya
bahawa rakan tadi mungkin calon yang mungkin akan menjadi dekat dengan islam..
saya pun belum begitu kenal dengannya..
Alhamdulillah semester ini kebetulan kami dijodohkan untuk berada dalam kelas tutorial yang sama..

"setiap orang harus diberikan peluang"

itulah kata-kata yang saya yakini..
tapi bukan setiap masa ia berjaya ditranslatekan sebagai perilaku dan akhlak..

ada masanya saya sendiri yang memandang seseorang dengan sebelah mata,
kerana mengganggap bahawa 'dia mungkin tak berminat pada islam'
sedangkan saya belum pernah bertanya atau memberi peluang padanya..
untuk tau apa islam itu sebenarnya..

ia bukan sekadar tradisi..
bukan sekadar ikutan..
bukan sekadar memakai tudung atau kopiah..

tapi satu guideline untuk menjalani kehidupan yang lengkap dan teratur,
sesuai dengan fitrah manusia yang diciptakan oleh tuhan yang Esa..
dan yang lebih penting,
keselamatan dan kebahagiaan di akhirat nanti..

life is not just right now..
we're here, inthis world to be tested..
and the result is..

syurga atau neraka..

we are given the choice to learn which is true..and which is not..
if we choose to stay quiet,
just follow the path without even knowing the truth..
then, that's our own choice..

ambil peluang untuk mengambil tahu :)

jangan menghukum
sebelum siasatan dijalankan..

dan bagi yang muslim,
keyakinan dalam beragama sangat penting..

jadi,
pelajarilah ilmu agama sebetulnya..
dan begitu juga agama yang lain..
moga Allah menujukkan kita jalan yang benar-benar lurus dan menetapkan hati kita padanya..



p/s: internet baru masuk semalam..so baru berjaya post coretan2 :)

p/s2: ya Allah, selamatkanlah kami~

p/s3:ramadhan hampir pergi meninggalkan kita..moga ia tak pergi dengan sia2..kejarlah award lailatul qadar yang lebih baik dari 1000 bulan!!

p/s4:moga semua berjaya khatam quran at least skali bulan ni :D..

p/s5:cuti sampai 27hb je..tapi tiket balik sini28hb..macam mane ni?? '-____- haih~

p/s6:rindu nak pg tepi pantai!

p/s7: kat Nepal ada bas khas untuk wanita..teringat pulak satu conversation dengan senior pasal hal ni..bila agaknya malaysia nak buat bas macam tu eh? senang sikit..heh (tunggulah saya dah ada duit :p )

12 comments:

cactus biru said...

assalamualaikum..

lama sangat dah x follow blog ni..=)
kita punya peluang yg lagi banyak.cumanya sejauh mana kita menghargainya terletak kt diri masing2.

moga beroleh apa yg kita idam2kan di sepuluh mlm terakhir ni..ramadhan dah nak menjejak pergi la..huhu

erm2..da xsama tutorial..lain la jgak asanya..tapi tau je, msti duha tdo tym tuto td kan.hoho

*F.Y* said...

Assalamualaikum orang di bawah:p

Eh, tajuk post kita sama lah. Sama tapi lain. Bahasa lain n apa yg dituliskan pn lain...

Kita serupa tapi tak sama~
lalala

em, yup... Untuk kita semua, peluang itu sentiasa ada...cuma for non-muslim tu kena trigger sket bagi dia nampak peluang tu:)

duha busuk:P

Norashikin Tajuddin said...

cuti smpi 27hb, tiket 28hb..erm base la uh..ari tuh pun tiket nt lewat sehari gak kan, jgn smpi jadi top student yg salalu ponteng 1st class pas hliday dah..hehe..

Norashikin Tajuddin said...

smpi sekarang cgu tggu gambr dr nt..huhu..bizi ehh ke x jumpe cabel camera?

nur khairunnisa mohd azuhar said...

sya LIKES this:
duah,siapakah ye kwn kiter tuh?
btw jom same2 balek 28
haishhhhhh
takot tp xsnggup nk tukar tiket
;p

farah said...

assalammualaikum...bile baca post ni kite teringat satu kisah...
lecturer kite org jepun...tapi islam...satu hari tu...lepas habis lecture kitaorang cepat2 pergi depan nak tanya soklan..masa tu dah nak masuk waktu asar...so sume orang berebut tanya soklan termasuk non-muslim....tapi tiba2 dr.nagao tu cakap"ano....almost prayer time...can u ask the question tomorrow?"...
tertampar rasanye hati ini mendengar kan ayat tu...malunye tak terkata...kejarkan ilmu sampai terlupa kewajipan yang utama...tapi yang nak cerita nye kat sini...budak non-muslim yang lain otomatik...senyap dan mengerti...seolah2 diorang tau dan faham..(selama ni diorang macam kuang ajar sikit)..so betullah cakap duha..give them chance...

duha said...

cactus-waalaikumussalam..
hurm..yup..everything terletak pada diri sndr..nak ke tak nak..

amiin~
kena gandakan usaha!

hasuma rindu sy ke dlm tutorial? hehe..dah laa duduk pun tak dekat da..nnt dtg laa mlwat umah ek..heh..

bdw, sape yg cite tu?? dlm lab la..
(dlm tutor dlu ade tdo ke? rsnye takde kan) :p hehe

FY-waalaikumussalam org di atas..haha..owh..same ye tajuk :p adoih..ske laa tiru org..:p

mule dah ngarut..hehe..insyaAllah kta sama2 membuka peluang utk mereka dan jgn sia2kan any peluang yg datang ye~

p/s: haish..sape laa yg busuk nih..ckp org..

duha said...

cgsyikin-erkk..jgn laa bocorkan rhsie..adoi~ tapi kan..due2 kes tu jadi sebab sanye tak tau cuti smpai bila..jadi, jalan paling slmt dan seronok adalah amek tarikh yg paling lambat (haha..tapi consequences dia tanggung sndr)

sanye ni da takut da ni camne laa nk ckp kat dokte yang isnin nnt tak dtg..huu~

next time tanak laa bli tiket awal2..menakutkan la..

bdw, gambar tu ade..da msuk da dlm comp..tapi internet baru psg semalam..that's y la lambat..hehe..mahap!

duha said...

meksya-hehe..nnt i bagi u clue..u teke sndr..kalau i btau tak mencabar la..:p

erm..tu lah..malas da nak tukar tiket an..da laa tiket mahal2 kan..die saje je..'-____-

p/s:same2 naik tongkang nak? :D hehe

farah-wahh..kisah yg menarik n best..kem slm kat lecturer tu :D ngee~ erm..bukan smua non muslim kita boleh label kafir terus..sebab istilah kafir tu bermaksud menentang kan..maybe non muslim ni didn't even know bout islam pun..n yg salahnya siapa? kitalah yg berada di sekeliling mereka tapi tak pernah nk cerita kat derang..

hurm..sama2 lah kena belajar to find the truth..kita pun bkan leh goyang kaki je kan..kna amek tau n belajar jugak bout agama lain..so fair laa utk kita bg statement nnt.. :)

3rdmarch said...

salam..

pasal nepal 2..
ye ek ada bas khusus utk wanita?
klu betol la..
nmpaknya nepal lbh maju selangkah dlm menyediakan kemudahan awam drp malaysia..huhu~
duha..tggu dah ada duit???

3rdmarch said...

salam..

pasal nepal 2..
ye ek ada bas khusus utk wanita?
klu betol la..
nmpaknya nepal lbh maju selangkah dlm menyediakan kemudahan awam drp malaysia..huhu~
duha..tggu dah ada duit???

duha said...

3rdmarch-wlkmslm..hurm..btul2..mmg ada..baca dalam paper online..

hurm..ye la..tggu duit ada la..habes tu nk tggu ape? bas free jatuh dr langit ke? :p