Tuesday, October 13, 2009

jenayah!

jenayah semakin menjadi-jadi..
sedang ber'skype' dengan dik..
tiba-tiba dia menceritakan satu peristiwa menakutkan..
yang berlaku pada jiran kami..

semalam..
satu kejadian tak disangka-sangka berlaku..
mungkin sebelum ini,
memang sudah terjadi kes pecah kereta dan sebagainya..
tapi malam tadi,
sehari sebelum adik saya tamat menduduki peperiksaan PMR..
seorang mak cik ditetak di bahagian bahu
akibat enggan menyerahkan beg tangannya kepada seorang lelaki..

hari ini,
ada paper KHB dan BAK..
killer paper katanya
(sampai berpeluh-peluh ketika menjawab)

sedang dia sibuk menelaah matapelajaran (mungkin),
tiba-tiba kedengaran suara seorang wanita menjerit meminta tolong..

Alhamdulillah,
dia dapat bergerak pantas memanggil bibik kami keluar
untuk menghulurkan bantuan..

bahu aunty itu berdarah..
tidak dapat dipastikan sedalam mana lukanya..

tiba-tiba,
satu kelibat mendekati adik saya..
rupa-rupanya penjenayah tadi masih berada di tempat kejadian..

"relax dik, pegi ,masuk umah balik!"
dengan selamba dan tiada hati perut,
peragut dan hampir pembunuh itu memberi arahan pada adik saya..

adik saya akur..
memandangkan ada sebilah parang yang tergenggam kemas di tangannya..

namun sayang,
penjenayah tersebut memakai helmet
dan kegelapan malam menyukarkan pengecaman muka dilakukan..

ummi menjadi tidak menentu melihat kejadian itu..
bimbang akan keselamatan anak perempuannya barangkali..

kemudian..
adik saya bergegas ke dalam rumah
sambil menarik tangan bibik kami..

setibanya di rumah,
telefon segera dicapai dan polis dipanggil ke tempat kejadian..

namun,
seperti biasa..
polis amat LAMBAT
dan menyebabkan penjenayah 'terselamat' dari tangkapan..

sekarang,
semua sudah kembali tenang..
walaupun adik saya tidak dapat melelapkan mata pada malam tersebut,
saya berharap peperiksaannya berjalan lancar pada hari ini..

semoga aunty sudah sehat..
dan tiada gangguan secara mental..
semoga ahli keluarga saya..
dan jiran2 semua dijauhkan dari sebarang kejadian seperti itu lagi..

hanya Allah yang mampu membalas
dengan balasan yang setimpal..

wallahua'lam..



p/s: saya sangat SANGAT dan sangat geram pada si penjenayah kerana langsung tidak mempunyai hati perut..boleh pulak suruh orang relax?? mungkin dia harus ditetak bahunya dulu dan kemudian..kita suruh dia relax..apa agaknya die rasa?

p/s2: lepas PMR ada PMRI..jadi jangan enjoy dulu..pegi belajar!! :D (pesanan buat si anhar dan kawan2) hehe

p/s3: hari ni hari jadi pisang..buat yg tak tau..pisang adalah my beloved cat

pisang~

17 comments:

Anonymous said...

tahu2!! HAPPY BIRTHDAY TO PEE-SAANG. and, becareful out there. u never know wat's coming. MUAHAHAHAHAH XD *DANCING* PMR DH HABES
joget bersame ku!! mari!! ayuh!!! yay!!

-u know who i am_
p/s: i'm ur lovely sister.. take care MUAXX XOXO

duha said...

anony aka Anhar busuk- cehh..semangat..kena beli extra whiskas utk dia hari ni..tapi utk dia jela..chessie kna tunggu turn..jgn bagi chessie makan lebih2..(haha..jahat :p )

enjoy tu beringat sket..jage diri elok2..

p/s: maaf, saya takde lovely sister :p haha

mscreator said...

"lepas PMR ada PMRI. (pesanan buat si anhar dan kawan2)" CEH terasa. HA! I know about this story&&its freakin me out. Polis itu boleh pulak memutuskan panggilan masa tengah bercakap. (panas ber-asap)

OH HAPPY BIRTHDAY PISANG;DD

mrym said...

ppl nowadays -shakes head- sifat kemanusiaan makin menghakis.
pegi la cr kerje. adoi ai.sian aunty & korang sume....

PMRI tu ap?
& epi berthdayy pisang! hihi

duha said...

mscreator-haha..bguslaa kalau terasa :p belajar2..hehe

hurm..tulah..kna ganti laa polis2 yg tak berkaliber tu..menyusahkan rakyat je..hehe..keselamatan tak terjamin!

saya bagi pihak pisang mengucapkan terima kasih :D

mrym- kene didik akhlak mulia dalam diri derang..dan salah satu cara nak kurangkan dan atasi masalah sebegini adalah dengan kembali pada islam..ada guidance yang sesuai dah dalam islam iA utk mslh macam ni.. :)

again on behalf of pisang..THANKS!

p/s:PMRI tu macam PMR tapi subjects dia on agama islam..

Dr Amad said...

Kembali kepada Allah...itulah sahaja penyelesaian segala masalah ummah...

Pencuri, kita potong tangan

Pembunuh, kita hukum bunuh

Allah menjadikan manusia, Dia tahu dimana patut diletakkan larangan atau kesenangan.

Hudud, live di TV3...ada berani?

duha said...

Dr Amad- erm..betul..Allah lebih tau apa yg sesuai untuk makhluk ciptaanNya..

rasanya takde lagi org kat TV3 yg berani sahut cabaran tu..nnt kna pecat~

Anonymous said...

waaa...menakutkan
kejam betul penjenayah tu...aish...

*F.Y* said...

main joget2 pulak adik duha ni..sape yg ajar ni..isk3:P

happy birthday kepada pisang yg comei... dh bape taun? nnt nk curi die bawak balik sbb kt umah dh xde kucing except nenek poka...hukhuk

-___-" bahaya btul la...kt kwsn prumahan pn x aman..huhu.doa byk2 n tawakkal, biar Allah menjaga keluarga kita di sana.....

*gerun*
p/s: kalo bende tu jd dpan umah, maunye xnk duduk situ lg...pindah terus. huhuhu

nur khairunnisa mohd azuhar said...

comelnyer pisang tuh. ;) nak gak ckp hepi besday kat die,duha sila sampaikan ;D

erk,kejma sungguh penjenayah tuh,cam xde rse humanity,hurm,tp naseb bek die x semakin gila ,kalo x maunyer adek duha gak.mintak jauh.
;/

zazizu said...

goreng pisang..goreng oisang.. goreng pisang sekarang..

jadi ape..jadi ape.. jadi ape sekarang..??

duha nanges.. bibik nanges.. sume nanges sekarang..

jadi ape.. jadi ape.. jadi ape sekarang..??

(kak) fatin suke.. fatin suke.. fatin suke sekarang.. (kak)

happy besday pisang duha yang kiut.. x cm tuan kot..

Norashikin Tajuddin said...

jom joget lambak anhar..haha..ehh PMRI ade lagi la anha..kene joget inang dulu..

duha x baek ckp polis LAMBAT..kene ckp POLIS MSIA LEMBAB..ngee..

hepi besday pisang..pndi nt jaga pisang..da besar da beliau..

cactus biru said...

duhaha
seram bila baca entry ni.
nasib baik adik duha xpape. n aunty tu pon..huhu
mcm2 dah skang ni.jenayah xkira siapa.
kalo has yang jd saksi tu msti trauma gler aa

oo,bfday pisang ye.hepy bfday pisang!
:)

duha said...

anonymous-hehe..mmg takut..tapi Allah lah sebaik-baik pelindung..

F.Y-joget? mana? tah sape ajar tuh :p

pisang dah 3 taun..da tua dah :p tapi masih kiut miut awek muda..

hurm..tu lah..mmg agak bahaya..tapi dulu lebih aman lagi..skang ni jadi melampau2 pulak '-___- nnt laa..ajak parents pindah kat kwsn perkampungan sket..lagi sronok..hehe..org shah alam (kawasan kilang) jgn jeles :p

p/s:dilarang mencuri kucing orang!

mek sya-insyaAllah akan disampaikan pada empunya badan :D tulah..risau jugak..moga Allah selamatkan kita smua dr musibah sebegitu..amiin~

duha said...

zazizu- kang suruh karaoke kat depan org kang..tanak..kat sni nak nyanyi2 pulak ye..heh..

erm..saya tau kamu jeles utk mengakui hakikat tu..takpe..saya tak salahkan.. :p

cegu syikin- owh..okay..terlupa nak tambah words tu :p

erm..jangan ajar adek sy nari2..nnt dia nari takleh stop :p

bdw, saya mmg pndai jaga dia..macam menatang minyak yg penuh..cuma pelik nape dia tak gemuk2 walaupun makan banyak..saya berusaha gemukkan dia supaya makin comel..tapi tak berjaya..Alhamdulillah da mmg sedia comel..macam sAyA..lalla~

cactus-hurm..manusia skang mmg dah hilang sifat 'manusia' dia..tak taulah nak letak kat tahap mana..lebih rendah dr binatang rasanya..harap kita tak jatuh ke golongan macam tu..

terima kasih bagi pihak pisang kepada semua~ :D

p/s: tetiba rindu pisang T-T

miss susi said...

hai...rmai betul pmnat kucing di sni..sye xde perasaan la..tapi nk wish gak eppy buffday banana..eh,pisang.hehe..

org rmai skrg mkin terdesak smpai snggup wat ape sje.xde moral.xde etika.cbe byg kalo kejdian cm tu jdi kkat fmily die??eiiii...gram sungguh..

duha said...

miss susi- takpe..saya akan lakukan sesuatu agar suatu hari nnt kamu akan JATUH CHENTA pada kucing!!

terima kasih -bagi pihak pisang-

p/s: title banana kan dah ada org punya..miss banana..:p nnt die marah..hehe

hurm..tu lah..sebelum buat sesuatu kita kna berfikir dulu..sama macam nak berkata-kata..sebab terlajak kata-kata tak boleh ditarik balik..apetah lagi kalau ada physical action skali..hurm..kalau kita tak ske sesuatu..janganlaa wat kat org~

moga dia insaf n takde org lain lagi kene camtu..