Saturday, October 24, 2009

*unknown*

Tiba-tiba rasa nak balik rumah..

Duduk dengan keluarga..


Hurm..

Rindu?

Homesick?

Mungkin..


Tapi,

Lebih kepada mahu dan memerlukan sokongan mereka..


Benarlah ya Allah,

Hanya Engkau sahaja yang mengetahui makhluk ciptaanMu ini..


Andai si adam mengaku memahami si hawa..

Takkan mungkin kefahamannya mampu mengatasi kefahaman

Sang Pencipta jiwa si hawa..

Bahkan takkan mungkin mendekati kefahamanMu itu..


Hukuman dan peraturan yang Kau cipta buat manusia,

Semuanya demi kebaikan kami..

Namun sering dicerca dan dihina,

Dituduh ketinggalan zaman dan kejam..

Malah kamilah yang kejam terhadap diri sendiri..


Maka kepadaMu sahajalah diadukan segalanya..

Dan hanya kepadaMu lah kami menyembah dan kami mohon pertolongan..


Entah kenapa,

Rasanya makin lama cuba ‘memasuki’ medan ini,

Makin banyak kesalahan yang dilakukan..

Kurang perihatin

Kurang perhatian


Moga Allah mengampuni kesalahan diri ini.

Begitu juga yang diharapkan dari rakan seperjuangan..






Ya Allah..

Tuan yang Maha pengasih,penyayang, pemaaf dan segala sifat terpuji hanya bagiMu..

Adakah layak diri ini menjadi hambaMu?





p/s: i’m not a quitter! Jangan lari dr masalah~


p/s2: selamat menjalani peperiksaan pada semua yang berkaitan


p/s3: terasa nak tekan butang restart dalam kehidupan ni..tapi, kalau dah restart, semua memory akan hilang..bila kita akan belajar dari kesilapan dan menimba pengalaman..cumanya..mengingati dosa silam amat menyakitkan..'-____-


5 comments:

~*puding caramel*~ said...

salam duha..

kalau boleh tekan restart. mmg memori baru tp kita still org yang sama. yang dulu

anggap je kesilapan itu satu modul lm kehidupan
pasni tak buat dah

tp act dalam hati tak siapa pun tahu...

nk murtabak pinky?

sinar_islami said...

Memijak onak duri mengajar kita berhati-hati..
kalau direstart kita akan mudah lupa kesakitn yg pernh dilalui..n lupa utk bangkit semula agar memajukan diri...

moga Allah bantu setiap lgkh perjuanganmu...
go go duha..!!

duha said...

pudding-waalaikumussalam..hurm..iA akan snts think positive and amek pengajaran dari smua salah n silap.. :)

dalam hati tade sape yg tau..btul~ hanya Allah yang Maha Mengetahui..

p/s:nak murtabak! da lamme tak mkn :D

sinar- tu lah..takutnya kalau dah restart, tak dapat nak belajar dr pengalaman kan..sejarah tu sgt pnting..that's why ada matapelajaran sejarah kat skolah menengah :p

hehe..iA akan snts cuba perbaiki diri..walaupun agak mencabar (tak nak ckp susah..heh)

amiin~
jzkk ye kak sha..

nurul88 said...

duhaku syg..
nape ni..
kuat2...x nak sedih2..

xpe..iA..semua org pernah,akan n slalu melakukan kesilapan...
akak pn same..

tp, sbagai seorng yg mengakui dirinya muslim/ah xkan biarkan kesilapan tu berulang lagi...
dah jatuh moto kt tmpat tu..lain kali bla smpai lg tmpat tu..lbh berhati2...hehe

Allah slalu mnjadi pengubat duka n luka..sentiasa di hati..
tapi,kita kena bertindak..supaya muhasabah ni mnjadi pembangun diri..bkn sia2..

u're never alone..Allahu ma'ana...^^

tak restart, refresh~ refresh niat,iman n amal....ke renew? hehe..ape2 la..smile duha^^

duha said...

nurul88-thanks kak aiman :D
insyaAllah akan belajar dr kesilapan..and cuba ubah one by one..

harap diberi kekuatan untuk terus bina kekuatan dalam diri ni..

by da way, ayat tu macam nak kata selalu jatuh motor je :p hati2 bwk motor ye~