Wednesday, December 9, 2009

4 things we can't recover

maybe ada yang dah sering membaca cerita ni,
tapi nak kongsi buat renungan bersama...

enjoy~

***********************************************************************************

A young lady was waiting for her flight
in an international airport..

As she need to wait many hours,
she decided to buy a book to read
and a packet of cookies..

then,
as she waits,
she sits down on an armchair in the waiting room,
reading the book peacefully..

besides the armchair,
where the packet of cookies lay..
a man was sitting beside her,
reading his own magazine..

when she took the first cookie,
the man beside her took one also..
she was irritated but said nothing..

she just thought
"what a nerve! if i was in the mood,
i will punch him for daring"

for each cookie he took,
the man take one too..

this was really infuriating her,
but she did not want to cause a scene..

when only one cookie remain,
she thought
"ah..what will this abusive man do?"

then,
the man took the last cookie,
and divided it to half,
giving her one half,
and he took the other half..

"Ahh..that was too much!"
she was very angry..

in a huff,
she took her book,
her bags and belongings
and stormed to the boarding place..

inside the plane,
she tried to relax herself,
take her seat
and open her purse to find her glasses..

to her surprise,
her packet of cookies is there!
untouched..unopened..



she was so ashamed,
and know that she was wrong..
she forgets that she kept the cookies inside her purse..

the man had divided his cookies
with her,
without feeling angered or bitter..

while she had been very angry,
thinking she was dividing her cookies with him..

now,
she dont even get the chance to explain herself,
or apologize to the man..

the moral of the story??

there are 4 things we cannot recover..

1. the stone, after the throw
2. the occasion after it's loss
3. the TIME after it's gone
4. the WORDS after it's said

sebagai manusia,
bukan hanya hubungan sesama tuhan yang harus kita titik beratkan..
namun hablum minannas (hubungan sesama manusia) itu juga
amat penting untuk kita jaga..

jaga tingkah laku kita,
agar tidak menyinggung sahabat kita.

jaga percakapan kita,
kerana sekiranya ia telah mengguris,
bukan senang ia dapat pulih semula..

dan jagalah perasaan mereka di sekeliling kita..
tanpa mereka,
siapalah kita..

ingat lagi kisah paku dan dinding?
akibat kemarahan,percakapan dan perbuatan kita,
banyak hati yang akan kita guris

dan walaupun maaf sudah dipinta,
kesan lukanya masih berbekas..
lalu berhati-hatilah..
think before you act!

ya Allah,
engkau yang Maha mengetahui isi hati hambaMu..
jagalah dan peliharalah hati kami..
kerana engkaulah yang memegang hati-hati kami..


**********************************************************************************


p/s: banyak dugaan dan ujian yang berlaku semalam..moga ia menjadi penguat bagi diri ini dan terutamanya bagi sahabat-sahabat saya..anda boleh!

p/s2: dari kecik saya sering dipanggil 'budak kuat nangis'..ye, saya tak nafikan dari kecik saya sering menangis..kalau tak dapat sesuatu yang saya nak, kalau ditegur sedikit, saya akan menangis..ummi kata sebab lepas 5 tahun, baru dapat adik..jadi saya agak manja..erm..mungkin..tapi, sejak masuk sekolah menengah..saya cuba ubah..sabar kalau tak dapat sesuatu, dan jangan mudah terasa atau tersinggung..namun, ada masa saya gagal, lalu menitis lah air mata ini..buat semua yang berada di sekeliling saya, minta maaf awal2..bukan saya sengaja mengalirkan air mata itu..tapi ia masih sukar dikawal..'-____- namun iA saya boleh terima apa2 kenyataan, cuma spontaneously.. MUNGKIN air mata tu akan tetap mengalir..huu~

p/s3: try to keep away!

p/s4: old sickness is attacking..sejuk barangkali :(

p/s5: esok xtramural di RSHS (rumah sakit hasan sadikin)..doakan semua berjalan lancar

p/s6: kursus pengurusan jenazah..yuk sertai! (teringat kursus pengurusan jenazah di KMM)

11 comments:

~*puding caramel*~ said...

best lah! thanks for sharing

Asmayanti Awang said...

salam kak duha~~
best cite ni. :)
akak kmm gak ke dulu?hehe..senior lah ni.. ;p

cactus biru said...

best2!!
nape tak pernah dpt pon cte cmni eh. postla banyak2 ye..hehe

p/s: kuat nangis ye..:))
xpe,air mata tu bisa jadi penawar..
^_^

duha said...

pudding- hehe..ur welcome..sharing is caring~

asmayanti-waalaikumussalam..bguslaa suke..ambik pengajaran ye.. :)

owh..ha ah..akak KMM..erm..junior ek..hehe..boleh wat reunion nanti..blanje akak makan ;p

cactus-tak pernah dapat eh? gaul dong :p

p/s: erm..skang iA nangis bertempat je..tak macam dulu..hehe..thanks 4 the support..yup, air mata tu bisa jadi penawar n pelindung diri jika digunakan sebaiknya..

zazizu said...

erk.. menusuk kalbu..!!
mendalam..!!

Syuhadah said...

assalamualaikum..

budi bahasa kter mencerminkan siapa kita..

sesuatu perkara itu menjadi indah kerana bahasanya..

begitu juga dengan menegur kesilapan..ada seninya.

berbeza mengikut cara masing2 tetapi msih menjaga hati..

hati siapa yang tidak terluka andai ditusuk tajam kata2 amarah..

pengajaran yg boleh di ambil,jangan terlalu cpt berprasangka,duduk settle baik2..jgn main terjah je..arghh...

p/s =kata2 manusia acap kali mengecewakan..oleh itu,berpeganglah pada kata2 Allah..

p/s 2 =sharing is caring~i mean it..

p/s 3 =kamu tdak keseorangn dalam melalui msalah yg ade..msih ade temanmu yg sanggup menangis bersamamu..=)

p/s 4 =ye..sye tahu kamu seorang yg pemaaf..itu yg terbaik..sembuhkan luke di hati dengan byk bersyukur dengan Allah atas ujian yg diberikan..Allah tahu hati yang satu ini mudah dilentur..

p/s 5 =truskan perjuangan anda,cik duha bt mohd yunus..yg berlalu,jadikan pengajaran..ye..ujian demi ujian akn dtg kepadamu , namun percayalah ganjarannya kelak.. =)

hehe..agak berbunga..malu pulak..ahaks

Abu Huzaifah said...

seperti pernah ku lihat di tv
http://www.youtube.com/watch?v=Jq5Y6cwmPzo

Hidup ini indah...

yiLiaN said...

thanks for always reminding us. ^^

Balqis Riza said...

salam..

sgt best!!! nice..
insaf tbe2 =(

duha said...

zazizu-mmg saya nak tusuk kalbu kamu!! :p moga sama2 dapat pengajaran~

syuhada aka susi- aduhai~ panjangnya komen kamu..sampai tertidur bace :p

erm..yang penting sue, kita jaga hubungan kita sesama manusia ye..sbb itu yang Allah perintahkan kat kita..

tapi ingat..bila manusia wat salah, kita takleh terus marah..sebab satu masa, mungkin kita pulak yg akan wat salah pada orang tersebut..time tu, kita pulak yg akan rasa bersalah yg amat n mengharapkan kemaafan dia..jadi maaf memaafi laa walaupun sakit sanye..

and of course, mmg tak mudah nak lupa, tapi yang penting kita ikhlas memaafkan dulu..

thanks ye sue..u're a good friend :) sama2 kita bina diri kita..n mematangkan diri kita yang belum cukup matang nih..ehhe~

p/s: sue malu? pelik je :p

duha said...

Abu huzaifah- owh..kalau dah pernah tau, moga jadi peringatan buat diri kita yang pelupa ni.. :)

yi lian- no prob dear..that's the function of a friend..

balqis- waalaikumussalam..

tq :) setiap perkara tu ada pengajaran disebaliknya bg org2 yg berfikir.. :)