Sunday, November 1, 2009

Dai'e juga manusia

DA'IE JUGA MANUSIA..

itulah tajuk buku yang sedang dibaca pada waktu ini..
karangan Muhammad Abduh..


rasanya buku ini banyak mengajar
dan bagaikan begitu memahami keadaan para da'ie zaman ini..

sedikit ulasan dari buku yang banyak manfaatnya ini insyaAllah..

perkataan da'ie mungkin sudah terlalu biasa didengar
oleh sesetengah daripada kita
hingga ia tidak lagi membawa apa-apa maksud
atau 'makna'
sedangkan ia sebenarnya membawa pengertian yang besar..

mungkin kita akan lebih terkesan,
jika ianya diganti dengan perkataan
'pembantu agama Allah'

kini,
kalau diperhatikan kita telah memasuki zaman
dimana banyak orang telah menyedari keperluan kepada agama..
walau tidak kurang juga yang semakin sesat dan menjauh dari Sang pencipta..

banyak para da'ie yang lahir..
tumbuh bak cendawan di musim hujan
dikalangan kita..

Alhamdulillah..
setinggi-tinggi pujian buat tuhan yang memegang hati manusia..

namun,
mereka memerlukan bimbingan
agar sentiasa maju kedepan
dan istiqamah dalam menjalankan dakwah mereka..
mereka memerlukan petunjuk
untuk menghindarkan penyimpangan dari jalan yang lurus..
dan sepatutnya berupaya memberi pencerahan kepada
masyarakat sekelilingnya..

pembawa agama Allah..
tinggi bukan kedudukannya?

para da'ie harus sedar,
bahawa yang membawa mereka ke jalan dakwah ini
dan yang memilih mereka adalah Allah SWT..
betapa istimewa dan terpilihnya para da'ie..

lalu,
jangan sesekali peluang itu kita sia-siakan begitu sahaja
kerana seorang da'ie itu dengan mudahnya
mampu meraih darjat yang tinggi
dan dengan mudahnya juga
boleh menjadi fitnah kepada agamanya
nauzubillah~

zaman kini memerlukan para da'ie
yang mampu berbicara dan menyampaikan hujah dengan jelas..
tanpa menyebarkan keraguan..
mampu membahas pelbagai masalah dengan mendalam
bukan hanya menyampaikan materi dakwah
(seperti hanya mengikut silibus usrah)
dengan ilmu yang tidak mencukupi..

zaman memerlukan da'ie yang kreatif dan aktif
serta sentiasa memperbaiki diri dan perilaku..

dakwah menuju Allah merupakan kewajipan
yang tidak boleh diabaikan.

seorang muslim yang mengakui Allah sebagai tuhan,
islam sebagai agamanya,
serta Muhammad sebagai utusan Allah
harus menjalankan dakwah menuju Allah taala,
memperingati akan Allah,
mendekatkan diri padaNya,
mengharapkan redhaNya,
dan menghindar dari laknatNya

"siapakah yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada Allah,
mengerjakan amal yang saleh, dan berkata,
sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang menyerah diri."
[Fushilat: 33]

dalam buku ini ada disenaraikan beberapa kesalahan
yang akan merosakkan pahala atau kebaikan seorang da'ie..

antaranya:

1. mengucapkan sesuatu yang merugikan diri sendiri
2. tidak selari antara percakapan dan perbuatan
3. melakukan perbuatan yang menimbulkan kekeliruan dalam dakwahnya,
sehingga dia menjadi fitnah bagi orang lain

jika perkara di atas terjadi,
maka usaha dakwah si da'ie akan gagal
dan para da'ie sendiri yang akan merugi..

dakwah akan sia-sia,
jika yang membawanya tidak berakhlak
seperti yang mereka canang-canangkan..

"wahai orang-orang yang beriman,
mengapa kalian katakan sesuatu yang tidak kalian kerjakan?
amat besar disisi Allah (kebencian) bagi mereka yang mengatakan
apa yang tidak ia lakukan"
[As-saf: 2-3]

pada hari ini,
banyak da'ie yang pandai berbicara,
tapi lupa berbuat..
pandai berbicara,
tetapi kosong isinya,
hingga tidak terkesan dalam hati mereka yang mendengarnya..

oleh itu,
sifat taqwa yang didefinisikan
sebagai 'berhati-hati' dalam melakukan setiap sesuatu
amat perlu diamalkan oleh para da'ie..
kerana da'ie adalah suatu sosok yang sering dipehatikan..
dan tidak menghairankanlah jika
ada sahaja kesalahan kita yang kelihatan
di mata masyarakat sekeliling..
dan bukanlah sifat seorang da'ie untuk menarik diri
tetapi untuk memastikan kesalahannya
diminimizekan seboleh mungkin..

namun,
kebanyakan dari para da'ie
lebih mengedepankan ego
dan lebih mencari status sosial di kalangan masyarakat..

bak kata penulis
"banyak da'ie yang terserang penyakit sosial
sama seperti masyarakatnya.
dan mereka tidak berbeza sama sekali dalam
apa-apa hal sekalipun"

lalu dimanakah letaknya tanggungjawab seorang da'ie itu
jika kita sama sahaja seperti masyarakat sekeliling?

benarlah kata-kata
"dirikanlah negara islam di hatimu,
maka ia akan tertegak di bumimu"

ia bermula dengan diri sendiri..
perbaiki diri kita
dan sekaligus mereka di sekeliling kita..

seorang sahabat bernama Huzaifah AL-Yamani berkata
"orang-orang bertanya tentang kebaikan kepada Rasulullah,
sementara aku bertanya kepadanya tentang keburukan..
kerana aku takut keburukan menimpaku"

moga Allah hindarkan keburukan itu
dari diri kita..

semoga sedikit perkongsian ini memberi manfaat..


p/s: banyak lagi yang nak kongsi dari buku ni..by the way..kat atas tu just muqaddimah je :) akan diperpanjangkan lagi sambungannya iA selepas exam..

p/s2: kalau ada yang salah dari ayat2 di atas, ketahuilah bahawa sesungguhnya bkan semua dari buku tu..ulasan sket je dr buku n ada ayat n pendapat sendiri..so maybe ada kesilapan tegur2lah..harap maaf~

p/s3: esok exam!! :) (??) heh study2

p/s4: doakan saya dan rakan2..and good luck buat semua yang amek exam jugak~ D+U+I+T !

p/s5: kepada JPA, silalah masukkan duit cepat dalam akaun kawan2 saya..sian mereka dah kekeringan :p

p/s6: seorang da'ie bukan sekadar menyampaikan, tetapi dialah orang yang pertama melakukan amal kebaikan~ buktikan!

p/s7: da'ie juga manusia bukan bererti satu kebiasaan atau pelepasan bagi seorang da'ie melakukan kesalahan, tetapi bererti da'ie juga perlukan pedoman kerana mereka boleh kehilangan arah jika tidak dipandu..rakan-rakan,hulurkan bantuan ringankan beban! :) kita saling memerlukan~

p/s8: siapa yang rasa2 nak baca buku ni, amat digalakkan..tapi sy sndri pun belum habis baca..kena bahagi2 giliran dengan buku endocrine :D

7 comments:

~*puding caramel*~ said...

salam duha ada buku tu ke?
nak pinjam boleh x?

ceyh..ttbe je

sinar_islami said...

Menarik buku ni !!
akak nak jga...
kongsi lagi isinya (^_^)

ps::jpa masukkan la duit...masalah sejagat rupanya..igtkn jpa merajuk kat kami je...hehe

duha said...

pudding-waalaikumussalam..ada2..tapi tgh bace..hehe..nnt duha bagi ek iA :D

p/s: harga photostat yang tggal kat satpam fkg hari tu brape RP? tak bayar lagi~

sinar-mmg menarik :)
insyaAllah..ada masa akan post lagi..nak berkongsi dgn org ramai :D

p/s:hehe..ade ura2 kata 6hb duit JPA masuk..betul ke? <---kenyataan ni takleh dijadikan hujah tau..:p

semoga duit tu masuk n digunakan sebaiknya oleh warga JPA :) hehe

dibby bus-bus said...

salam..dik..
lme btol x tgk blog awk..

akk cop pnjm buku lps kak yana..
yeay!! kire jadila ek..huhu

p/s : blog da berwajah baru..trime kasih la bntu doakan anak2 jpa dpt duit..huhu

duha said...

dibby-wlkmslm..tu lah..nape lame tak dtg..hehe..

insyaAllah..boleh je nk pnjm :) urge kak yana nnt bia habes cepat2..(tapi tggu duha hbes dulu jugak laa) hehe..

p/s: hurm..saje2 tuka wajah baru :) sama-sama kasih~ hehe

sinar_islami said...

update jgn tak update..

hehe..sbnrnya nk bwa perkhabrn..duit dah masuk..

Alhamdulillah mga dimanfaatkan ke jalan dakwah...

duha said...

sinar-insyaAllah..akan diupdate lpas exam ni..

owh..da msuk..bgus2..Alhamdulillah~
(bila nk kirim sket ke duha?)
hehe

insyaAllah digunakan sebaiknya..

p/s:blanje org pun amalan yg baik.. :)