Sunday, March 14, 2010

teddies~

Assalamualaikum WBT,

tadi ketika tazkirah maghrib
yang membincangkan tentang hadis ke 37 selesai..
seperti biasa,
MC akan bertanya jika ada sebarang masalah berbangkit..

sebelum mengakhiri majlis,
salah seorang dari warga CasPel bersuara..

"erm..nak kongsi sikit..tentang menyimpan patung dalam rumah atau bilik..
ada dalam blog BAIK..nanti boleh baca hadis2 dalam tu.."

semua memberi perhatian..
walaupun ada yang dah mengantuk..

"kan ada hadis, yang kita tak boleh simpan patung sebagai hiasan..
jadi hadis ni generally dijadikan sebagai hukum tak boleh
ada anak patung macam teddy bear ke
yang disimpan dalam rumah atau bilik"

isu ini dibincangkan sebab mostly
remaja dan mahasiswi perempuan
menyimpan teddy bear atau apa2 jua jenis anak patung dalam bilik..

"erm..bukan ke tak boleh dijadikan hiasan je?
kalau buat jadi bantal?
erm..sebenarnya mmg pernah dengar hadis ni..
tapi yang saya tahu, tak boleh diagungkan atau diletak di tempat yang dimuliakan..kan?"

saya bersuara
(sebab saya pun ada teddy bear atas katil tu '-___- )

"erm..takpelah, nanti bacalah blog BAIK
untuk maklumat lanjut ye"

"erm..oklah..mmg nak cari pun nanti..sebab nak meyakinkan diri sendiri dulu"

usai menunaikan solat isya' berjemaah,
saya pergi ke bilik cik susi..
nak pinjam laptop..
entah kenapa laptop saya tak masuk sangat dengan line internet dekat rumah..
(tapi sekarang sedang menaip pakai laptop sendiri dan ada line internet..
ini adalah salah satu kejadian ajaib yang jarang berlaku)

saya pun buka blog BAIK
dan membaca artikel yang dipostkan..

tapi, saya masih belum puas hati..
sebab point dalam tu banyak mengatakan
menyimpan anak patung sebagai 'hiasan'..

tapi ayat dalam artikel tu yang mengatakan

"perkara syubhah harus dihindarkan"

mengingatkan saya kepada hadis ke 6
yang membahaskan tentang perkara syubhah
dan kepentingan menghindarinya
untuk menjaga ketaqwaan dan kebersihan diri..

erm..okay..
tapi keegoan dan ketidak relaan untuk melepaskan teddy bear tu,
menyebabkan saya search lagi artikel2 yang ada
tentang menyimpan anak patung..

hinggalah jumpa satu artikel ni,
dalam blog Abu Nuha yang menceritakan
persis keadaan yang saya alami..

di sini saya masukkan sedikit petikan
dari artikel tersebut..

*************************************************************

Ketika di Mesir dahulu, saya berbincang dengan kawan-kawan, antaranya dengan Ust Bakhtiar Hud yang sekarang berdakwah di Sandakan.

Kata saya, bagaimanalah halnya dengan remaja-remaja perempuan atau anak-anak dara termasuklah siswi-siswi yang kebiasaannya mempunyai patung seperti teddy bear yang dipeluk semasa tidurnya, disusun atur elok di katil ketika ia keluar rumah dan sebagainya?

Ketika persoalan itu kami bincangkan di rumah tanpa sebarang jawapan. Kebetulan, ada kuliah tafaqquh bersama Shaikh Hj Muhammad Nuruddin Marbu al-Banjari al-Makki di Rumah Terengganu, Hayyu ‘Aasyir, Madinat Nasr.

Kami tidak bertanya kepadanya, tetapi beliau menjawab persoalan itu tanpa kami duga. Katanya dengan sinis, kalau yang empunya anak patung itu merasa dia masih kanak-kanak, tak apalah.

Ertinya, tak bolehlah, sebab bentuk yang diperlakukan oleh anak-anak gadis remaja itu ialah penghormatan, dan memuliakan patung. Dan empunya patung itu pula bukan kanak-kanak.

********************************************************

erm..ok2..
saya bukan kanak2..
dah besar dah..
jadi saya dah ada konklusi..
apa yang akan saya lakukan..

huuuu~
berat sungguh di hati ini..
memandangkan kebanyakkan teddies tu orang yang bagi..

dah takde 'bantal' tambahan nak dipeluk malam2
:p

anyway, we know what is our priority kan?
islam first..then our life :)
ini hal kecik saja!



p/s: cik susi n cik bella serta cik illy..sabar ye~ hehe

p/s2: bantal kambing saya takpekan? lagipun dia tak ckup sifat..no legs!! :D

enche kambing!

p/s3: baru bagi mimi teddy bear hari tu..sorry dear!

p/s4: erm..ni belum teddies kat rumah lagi..haiyaa~ happy lah anak2 kecil yang berada berhampiran dengan sy..

21 comments:

cactus biru said...

oh.siannya.nak bagi kat sapa?
dah xsemak lah katil kamu nanti kan..hoho

yg mimi bg tu dikira gak ke??

Dr Amad said...

Erm...mungkin sebelum buang segala macam tu, apa kata Duha dan kawan-kawan pi tanya ustaz-ustaz yang berautoriti dalam hal ini.

Bab article satu bab, tapi lagi cantik diperkemas dengan bertanya pada pakarnya. Mungkin ada nada-nada yang tidak tersampaikan oleh article, boleh dikupas oleh mereka...

My 2 cent!

sambalgorengikanbilismakchah said...

dewasa itu tidak ditentukan oleh umur. anak-anak juga begitu. sikap anak-anak boleh ada pada nenek-nenek dan kakek-kakek...
selama ia kekal sebagai mainan, selamanya ia dibolehkan.

B.A.I.K said...

Salam duha:)

sebenarnya yg akk comei tu sbut smlm tu hadith ttg malaikat tak masuk rumah yang ada patung dan lukisan (bukhari)
bukan tentang perhiasan:)

apapun, jemputlah ke blog BAIK, ada beberapa tambahan, dan jika sudi berilah pandangan di situ:))
jzkk~

Syuhadah said...

assalamualaikum..
semua teddies(mr che din,miss dolly-yg ni da latest ..uwaaa...miss pinky worm,n 2 miss kitty)..sudah pun berada dlm kotak..erk..sedihnye..
tapi sye bukn knak2x lagi..tapi afta taw psal hadith nie,hati ragu2x tok simpan da..so,tinggalkan yg shubahat..hehe..

p/s = semakin berkurng la pink di kamar sye..xpe2x..nanti cri pengganti..hehe

p/s 2 = nie bru suruh buang teddy bear..belum suruh tinggal org yg syg untk berjuang di medan jihad..fikir2x kan~

sambalgorengikanbilismakchah said...

syu..
takmo tinggalkan org yg tersayang ke medan jihad.
Nak ke medan jihad bersama orang yang tersayang.
ameen iAllah

izzahfasihah said...

sedih....
ade gak debat ngan ayah malam tadi..
ayah kate takpe, wat bantal peluk je..
tapi tak sedap hati tu masih ada..
sayang.. nak nangis pun ada..
sebab tu semua pemberian orang tersayang..(ayah la mostly..sebab tu die pun sayang nak buang kot..)
huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
tangguh smpy balik mesia leh??
~ngeeee

Syuhadah said...

ape tangguh2x??...nak surh malaikat tangguh jgn msuk bilik ke??lalala//erk...at least,smpan dlm kotk n bwak blik msia ye syg...hehe.

sambalgoreng..ye la..bwak org tersyg bersme2x berjihad..hehe

sambalgorengikanbilismakchah said...

aih..debat ngan ayah pulak.

" ayah, sy rase dah cukup dewasa kot nak main teddy bear nih. dah leh jadi mak orang dah. hehe. malu lak main teddy bear lagi nih. Ape kate sy bagi kat adik2 sepupu yg comel2 tuh. mesti diorng suke kan yah kan? "

" wah, anakku sudah dewasa "

" baiklah sayang, ayah setuju "

daripada berdebat ngan ayah soal hukum, guna psikologi.
nak nangis sedih pastu blakang ayah la.

p/s : syu nak ikot ka? ^_^

adios..

seveneleven89 said...

hahaaha...comel gile bantal kambing nt..keh3 ana x pena simpan ape2 anak patung.bantal comel pn xdek.mase kecik2 ade la.huuuuu.

Azah said...

=) sweet post ni... salam ziarah!

duha said...

cactus biru-hehe..tak tau lagi nak buat apa..ade dalam kotak dah :D kat runag tamu..bantal mimi bagi tu bentuk itik..itik binatang kan? so takleh la..'-____- huu~

duha said...

Dr Amad- jzkk atas saranan dan pemberitahuan hari tuh..maaf lambat komen blk..:D

duha said...

BAIK- sapelah akak comel tu..macam takde je org mcm tu malam tu..hehe

jzkk ye :)

apa2 nasihat dan saranan boleh laa bg~

duha said...

syu+sambalgorengikanbilis+zaza-lawak laa korang nih..erm..ape2 pun..kita kene kurangkan tidur kan? so bila kurang tidur, jarang laa nak memeluk 'bantal' aka anak patung atas katil..so bila jarang peluk, takdela rindu sgt..bila tak rindu takla sedih kalau kena simpan dalam kotak..huhu~

jadi..cara terbaik supaya tak sedih dah..sama2 kita kurangkan tidur ye..

p/s: kita dah besar! (matang tak semestinya tua, jadi jangan risau ye rakan2..tapi bagi yang dah 21 ke atas pada waktu ini, mungkin anda akan lebih terasa..kan sue? :p )

duha said...

seveneleven-hehe..mmg comel..tgk tuan la~

erm..tak pernah? ye ke? bgus2..nnt ana wat spotchek kt umah nt..hehe

p/s: kmslm org msia


Azah-thanks :) sweet n bitter sebenarnye..hehe..ziarahlah lagi~

Bella Billa said...

sy x rse sy dh besar, tp nape sume kate sy dh besar? (x sedar2 diri lg..=P)
huhu..

xpela..anggap ini sbg stu pngorbanan kecil..

hmm..sy rse, baby sy dh dpt menyesuaikn diri tinggal dlm kotak brsame teman2 bru...huhu

dn sy dh dpt mnyesuaikan diri dgn ruang katil yg lebih luas..
lebih selesa ttp lbh bahaya..geegee~

mimie said...

ala akak..xleh ke bear tu?eemmm..sayang la.
tp kn kak duha bear tu buat utk buat practise baby delivery xleh gak ke?(selain buat peluk tdo ar.. ;p)

ala kak has,xmo simpan bear tu dlm kotak.sayng arr.. =(

duha said...

bella-bgus jugak syaira slalu dtg tdur stu..kalau tak kang slesa sgt atas katil smpai susah bgun pagi :p

mimie-hehe..mmg syg..akak pun syg jgak teddies tu..esp mimi junior (aka itik kuning) hehe..

erm..kalau nk wat practice utk delivery baby mcm haritu, guna lah..lepas habes guna simpan balik :p

p/s:akak tau teddy tu pengubat rindu mimie kat akak..hehe..nnt akak dtg bale slalu :p

3rdmarch said...

salam..

lama xmai sini..

tergelak gue baca..

adeih la..

xsangka PUAN amirah pon de teddies..

btw,nice article!!!

p/s : penggunaan "PUAN" di atas adalah untuk bagi amirah bangun drp mimpi..anda dah BESAR la!!!dah bole jd MAK org..teddies tu sedekah kat anak2 kecil cikuda la(x pon kawen la cepat..bg anak sendri..).. ;p

duha said...

3rd march-waalaikumussalam..

ye2..dah besar..tapi tak bermakna takleh main ngan teddy bear..tu tak menandakan apa2..

tapi takpelah, banyak kerja lain dr nak main ngn teddies tu..so dah simpan dah dlm kotak..