Tuesday, November 16, 2010

perbaiki diri dahulu

KUALA LUMPUR 15 Nov. - Chatting atau berbual di Internet merupakan antara penyumbang kepada peningkatan kes perceraian di kalangan pasangan Islam di negara ini.

Pengerusi Majlis Amal Islami Malaysia, Datuk Nakhaie Ahmad berkata, ini kerana chatting biasanya disusuli dengan pertemuan yang jika diketahui oleh suami atau isteri boleh menyebabkan perceraian.

"Chatting didapati tiada landasan moral atau etika kerana mereka yang terlibat menganggap tiada sesiapa mengetahuinya.

"Kadang kala isteri chatting dengan orang lain serta disusuli pertemuan di luar rumah dan sekiranya diketahui oleh suami akan menyebabkan perceraian," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Nakhaie mengulas kenyataan Timbalan Ketua Pengarah (Dasar) Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Othman Mustapha bahawa perkahwinan dalam tempoh 10 tahun terdedah kepada keruntuhan rumah tangga.

Beliau menambah, golongan isteri juga terlalu sensitif terhadap poligami sehingga sanggup meminta cerai sekiranya mengetahui suami mempunyai hubungan sulit dengan kakitangan wanita sepejabat.

Katanya, pergaulan bebas dan perbuatan sumbang suami dengan kakitangan wanita di pejabat jika diketahui oleh isteri juga akan menyumbang kepada perceraian.

Dalam pada itu, katanya, tiada peraturan khusus boleh menyekat perhubungan antara kakitangan wanita dan lelaki melainkan dengan keimanan, pegangan agama dan tatasusila.

Beliau menasihatkan pasangan yang mahu mendirikan rumah tangga supaya mempunyai pekerjaan untuk menyara kehidupan keluarga dan bukan bergantung kepada ibu bapa.

Peguam syarie, Ikbal Salam pula berpendapat, faktor lazim perceraian ialah masalah ekonomi, kurang pengetahuan agama dan tidak setaraf (sekufu) antara pasangan.

Bagaimanapun, katanya, tanggapan serong kepada suami yang ingin berpoligami juga antara punca perceraian.

"Sebagai pengamal undang-undang sivil dan syariah saya mendapati banyak kes isteri memberontak kerana enggan menerima suami yang ingin berpoligami.

"Isteri pertama berasa tergugat dan akan memberi kata dua kepada suami untuk menceraikannya jika berhasrat untuk berkahwin lain," katanya.

Ikbal memberitahu, dalam keadaan tersebut kebahagiaan pasangan berkenaan akan mula berkurangan dan seterusnya menuju kepada perceraian setelah suami berasakan isteri menyekatnya daripada berpoligami.

Walaupun isteri menentang suaminya berpoligami, katanya, dalam beberapa kes tertentu perkahwinan kali kedua dan seterusnya tetap dilakukan di luar negara.

Koordinator Program Pengajian Gender Universiti Malaya, Prof. Madya Dr. Shanthi Thambiah pula berkata, beberapa ratus tahun lalu suami isteri Melayu bertani, menjaga anak-anak dan melakukan kerja rumah bersama yang menyumbang kepada hubungan yang erat antara mereka.

"Hari ini amalan itu berkurangan sebaliknya pasangan kurang menghormati antara satu sama lain, enggan berkongsi tanggungjawab seperti menjaga anak-anak dan melakukan kerja-kerja rumah bersama," katanya.

Jelasnya, keadaan itu jauh berbeza di Eropah dengan trend penurunan kadar perceraian berikutan sikap saling menghormati antara suami isteri serta semangat sebagai 'rakan kongsi' yang kukuh menghadapi kehidupan berkeluarga.

Katanya, masyarakat di Eropah mula menghargai nilai-nilai hidup berkeluarga, perkahwinan, perkongsian hidup serta anak-anak.


*********************************************************************

komen:

1. "tiada peraturan khusus boleh menyekat perhubungan antara kakitangan wanita dan lelaki melainkan dengan keimanan, pegangan agama dan tatasusila"

mungkin kita tak mampu menyekat, tapi ada usaha yg boleh dilakukan utk 'mengurangkan' masalah seperti ini, cthnya menetapkan peraturan pakaian yg lebih sopan utk wanita bekerja (agar takleh goda laki dan laki pun tak tergoda), menyediakan tempat yg terpisah bagi laki dan perempuan bekerja dan banyak lagi..it's not discrimination right? it's protection..isteri mana nak suami dia tgk pmpuan lain kt pejabat '-___-

behave urself n kuatkan keimanan untuk dapatkan kebahagiaan tu iA..(but i know it's not simple..huhu)

2. "tanggapan serong kepada suami yang ingin berpoligami juga antara punca perceraian"

tak dinafikan,most of woman mmg SANGAT takut bila sentuh bab poligami..and kalau suami dia tetibe jd semacam je mula lah dia rasa suami dia ada perempuan lain..well, maybe we (woman) must hv sense of trust..doa n yakin..walaupun KEBANYAKAN lelaki mmg cmtu (hehe) but not all..harapnya suami kita nnt the one that can be trusted lah..amiin~ :)

no comment bout the polygamy..thinking using our emotion will SURELY give different answers compared to our logic, knowledge and IMAN..eventhough u dont like it, u still hv to agree with the 'hikmah' prepared by Allah :)

3. "Isteri pertama berasa tergugat dan akan memberi kata dua kepada suami untuk menceraikannya jika berhasrat untuk berkahwin lain"

erm..jgnlaa tergugat..ada junior yg boleh watkan kerja2 kat umah ape..haha..kidding! haih, ingat poligami senang ke?!

4. "..pasangan kurang menghormati antara satu sama lain, enggan berkongsi tanggungjawab seperti menjaga anak-anak dan melakukan kerja-kerja rumah bersama"

erm..mungkin kita sering terlupa, but apa2 pun,back to islam..semuanya diajarkan dalam pegangan dan cara hidup kita ini..

dalam banyak-banyak pesanan rasulullah dalam bab ni, antaranya adalah:

“Mukmin yg paling sempurna iman adlh yg paling baik akhlak dan sebaik-baik kalian adlh yg paling baik terhadap istrinya.”“Maukah aku beritakan kepadamu tentang sebaik-baik perbendaharaan seorang lelaki yaitu istri solehah yg bila dipandang akan menyenangkannya, bila diperintah akan menaatinya dan bila ia pergi si istri ini akan menjaga harta dan keluarganya.”

masing2 ada tanggungjawab masing2 yang tak mudah dilakukan..so try ur bestto respect each other insyaAllah~

5. "...jauh berbeza di Eropah dengan trend penurunan kadar perceraian berikutan sikap saling menghormati antara suami isteri serta semangat sebagai 'rakan kongsi' yang kukuh menghadapi kehidupan berkeluarga. Katanya, masyarakat di Eropah mula menghargai nilai-nilai hidup berkeluarga, perkahwinan, perkongsian hidup serta anak-anak."

erm..wow~ jangan kalah ok!


p/s: bertaqwalah kepada Allah dengan sebenar-benar taqwa, dan janganlah engkau mati kecuali dalam keadaan berserah diri kepadaNya..manusia yg bertaqwa akan sentiasa berhati-hati dalam tindak tanduknya..menjaga pergaulannya walau dianggap seremeh mana, menjaga pemakanan kerana sekecil-kecil butiran yg ditelan akan menjadi darah dagingnya, menjaga perlakuan dan tutur katanya kerana ia bakal menjadi saksi di akhirat sana..berhati-hati dalam setiap langkahnya, kerana yakin, Allah itu ada!
wallahua'lam..peringatan terutamanya buat diri sendiri!

p/s2: perbaiki diri kita dulu, lepas dah start baru kita cuba memperbaiki orang seiringan..

p/s3: selamat hari raya aidil adha buat semua..jom tengok lembu n kambing esok ^-^

2 comments:

Anonymous said...

best la post ni.. moga dapat pengajaran utk masa hadapan. terutamanya kpd pasangan yg bakal kawen dan dah kawen..

duha said...

anony- hanya perkongsian dan komentar biasa..tiba2 tertarik nk komen waktu bc berita tu kat utusan..hari ni keluar lagi berita ttg saman cerai..macam2 lah~

moga kita dapat mengambil manfaat dan usaha mejadi manusia terbaik iA..