Saturday, January 29, 2011

egypt

bismillah..

got lots of friends studying in egypt,
so just wanted to update a little bit about "riots" in egypt..

seperti yang kita semua tahu,
beberapa waktu yang lalu,
kerajaan tunisia dijatuhkan dengan kekuatan kuasa rakyat..

selepas itu,
beberapa negara lain turut mengambil langkah,
menjatuhkan kerajaan yang dirasakan
sudah terlalu lama memegang tampuk pimpinan
dan pastinya,
mereka sebenarnya tidakberkelayakan..

kini mesir juga mengalami gelombang yang sama,
dimana rakyat bangun menyuarakan
ketidakpuasan hati
terhadap pemerintahan housni mubarak..

sebentar tadi ada terbaca blog seseorang
berkenaan perbualan rakan-rakan
dan ibu kepada pelajar malaysia di mesir
yang berlangsung di FB..

disebabkan kejadian sekarang,
talian internet tidak dapat dicapai..

berita tentang rakan-rakan di sana sukar didapatkan..
moga saja semuanya selamat..

berikut merupakan perbualan antara rakan
ibu kepada salah seorang rakan saya di mesir
(dari blog cikgu syikin)

Fatimah Muhammad:
http://english.aljazeera.net/photo_galleries/africa/2011125192646189116.html

Izzah Azrin Norizan :
watched it da whole day today...hope all our friends are okay there


Fauziah Husain
:
Izzah iman kata dah xde airmata nak nangis.drp apart ting 8depa boleh nampak tembak menembak,yg mati terkulai,boming di bawah apartm mereka.rumah iman dekat sgt dgn bangunan kerajaan yg nak ditawan..."umi i m so scared...ni bukan drama2... Its so real.."
Depa curfew for 3 days..hopefully mknan mereka cukup.semoga mereka selamat amin IA..


******************************************


erm..takut jugak baca perbualan tu..
mohon untuk sama-sama doakan keselamatan umat islam
disemua tempat..


wallahua'alam~

few pix:











p/s:hope my friends are okay :(

p/s2: bole refer sini update about egypt

p/s2: 3 more papers to go..

8 comments:

syuhadah said...

semoga dorang smua berada dalam keadaan selamt..amin..

rakyat sekrang sudah tidak `buta` untuk melihat pemimpin..tapi pelik jugak knape masih ade yang betul2x atau buat2 `buta` dan `pekak` dengan tindakan sesetengah pemimpin..

p/s : dapat ucapan khas raya cina dari org besar..huhu..

duha said...

syuhadah-amiin~

yup2, kebenaran akan menghancurkan kebatilan,and so we must take actions :)

"Allahumma unsuril islam fi kulli makan wa fi kulli zaman"

p/s: dah peminat setia kot,konfem la dapat penghargaan~ huhu..

nur khairunnisa mohd azuhar said...

ya Allah kesiannya dorang kat sane
ape2 pon semoga diaorang selamat.

Norashikin Tajuddin said...

good luck exam duha..

HanisahKamarul said...

insyaALLAH semua selamat. kita doakan yang terbaik untuk iman dan semua kawan-kawan kat sane.
Kite yang just bace and dengar news ni pun takut, apetah lagi diorang kat sane.

duha said...

sya-erm..sama2 kita doakan yg terbaikbuat mereka..insyaAllah ada hikmahnya Allah letak mereka kt sana..mungkin banyak pengajaran yg dpt derang ambil n teladani..wallahua'alam~

duha said...

cg syikin-thanks cg! thanks jugak utk perkongsian berita :)

duha said...

hanisah-amiin~ erm..moga derang diberi kekuatan..risau jugak mula2 dengar kna curfew segala..tapi harapnya takde apa2 yg berlakula..