Monday, January 17, 2011

tudung dan fesyen

dengan nama Allah yang maha pngasih dan maha penyayang..

Alhamdulillah,
bulan lepas saya diberi kesempatan untuk pulang ke Malaysia..
walaupun tidak sampai seminggu,
namun berjaya mencapai tujuan utama saya pulang..

Alhamdulillah..

dalam tempoh seminggu,
saya banyak meluangkan masa di luar rumah..
ke melaka,
ke HUKM,
ke Subang
dan lain-lain..

sambil berjalan,
saya melepaskan rindu melihat suasana di bandar malaysia..

Malaysia,
oh tanah airku..

kenapa tiba-tiba menulis post ini?
baru tadi saya, cik Abell dan cik Susi
berbual panjang tentang situasi masyarakat di Malaysia..

mungkin dah tak sabar ingin pulang
(sedangkan final exam baru akan bermula esok hari)

tajuk yang dibincangkan..
adalah trend baju remaja sekarang..
skop kami mengfokuskan kepada para remaja perempuan..
dan lebih fokus lagi kepada fesyen tudung terkini..

sekarang trend macam-macam..
tak tahu nak tulis macam mana,
sebab tak tahu istilah/nama tudung-tudung tu..

Alhamdulillah,
ramai rakyat Malaysia yang bertudung..

iya?
benar-benar bertudung?
wallahu'alam..


baguslah,
bertudung itu kan suatu perintah..
tapi janganlah sekadar berfesyen,
hingga hilang tujuan utama dan nikmat bertudung itu sndiri..

tidak salah untuk berfesyen,
namun salah jika fesyen tersebut tak kena tempat (tak mengikut syariat)..

bukankah islam mengajar agar kita bersungguh-sungguh
dalam melakukan setiap perkara?
maka bersungguh-sungguhlah
dalam menjaga diri (aurat) kita..

bukanlah bertudung ala kadar saja,
tapi benar-benar nak tutup aurat..

jika kita fikirkan,
apa tujuan sebenar tubuh wanita itu,
keseluruhannya dikatakan sebagai aurat?
(kecuali muka dan tapak tangan)

kerana wanita itu berharga (sudah pasti!)
kerana wanita adalah fitnah terbesar kaum lelaki?
agar wanita tidak sewenang-wenangnya dijamah oleh mata bernafsu si lelaki?
agar para wanita dapat mengekalkan harta mereka yang paling berharga,
iaitu sifat haya' (malu)..
kerana islam sangat menjaga ksucian wanita,
lalu hanya mereka yang halal bisa melihatnya?
kerana..
kerana..
kerana..

banyak lagi alasan yang boleh kita cari,
kenapa wanita harus menjaga tubuh badannya..

LALU..

jika kita tidak mengendahkan suruhan Dia yang Maha Tahu..
hilanglah harga kita,
kesucian kita,
keistimewaan kita,
kerana ia sudah kita gadaikan buat totonan umum..

dah tak special laaa~

erm..kalau kita perhatikan,
semua barang berharga kat dunia ni..
Allah tutup elok-elok..

EMAS..tersimpan rapi dalam bumi (tanah)
maka begitu susah mendapatkannya, harus digali dengan bersungguh,
dan harganya juga sangat mahal..

PERMATA..disimpan jauh di gua-gua,
harus melombong, memecahkan batu-batu,
demi mendapatkan cebisannya..

MUTIARA..dikunci elok di dalam mulut si tiram (tiram eh?..huhu)
dan hanya penyelam yang hebat boleh mengambilnya..

jadi tak hairanlah,
wanita yang amat berharga dan mahal,
harus dilindungi dan ditutup rapi..

agar yang benar-benar hebat sahaja
yang bakal mendapatkan kita..

oowh, so sweet~
haha..

ok2..exam OSCE (skills lab) esok..'-__-

sebagai penutup,
dalam sebuah hadis,

Daripada Abu Hurairah ra
beliau meriwayatkan bahawa Rasulullah Saw telah bersabda :

2 golongan yang termasuk dari kalangan ahli neraka
yang tak pernah aku lihat
iaitu yang pertama mereka yang memegang cemeti seperti ekor lembu
(bentuk cemeti itu seperti ekor lembu
yang berbulu-bulu dan berambut-rambut)
dan mereka memukul manusia dengan cemeti tersebut.

Yang kedua adalah perempuan memakai pakaian
tetapi keadaanya umpama telanjang (ketat),
dan perempuan ini berjalan sambil berlenggang lenggok
dan sanggul rambutnya (ataupun sekarang ikatan rambutnya)
umpama bonggol unta.
Dan perempuan yang sebegini keadaanya
tidak akan mencium bau syurga.
Ketahuilah bau syurga sudah boleh diciumi dari jarak begini dan begini.

Hadith ini diriwayatkan oleh Imam Muslim,Imam Ahmad,
Imam Malik dan selain mereka.
Hadith ini adalah hadith sahih.


kalau anda bertanya pada encik google,
terdapat beberapa pendapat
tentang 'bonggol unta' yang disebutkan dalam hadis di atas..

ada yang mengatakan bonggol tersebut
hanya merujuk kepada rambut yang tidak ditutup dengan kain,
tetapi diikat tinggi membentuk sanggul,

dan ada juga yang mengatakan
bahawa bonggol itu
termasuklah sanggul rambut yang diikat tinggi
walaupun ditutupi oleh tudung
(nampak bentuk)
*boleh refer di sini.

maka,
ada yang mengatakan tidak salah/haram bersanggul tinggi
dan ada juga yang mengatakan tidak boleh..

saya bukanlah pembahas hukum yang hebat,
namun cuma ingin berkongsi pendapat..
keputusan untuk mempercayai, mengikuti atau membangkang,
ada pada diri anda..
cuma pastikan kita mempunyai pegangan yang kuat..

apa yang akan anda fikir,
jika terlihat wanita bersanggul tinggi?
rambutnya panjang?
(sila jangan berfikir begitu kerana itu adalah auratnya, penat dia tutup pakai tudung!)

wallahu'alam~



p/s: final exam bermula esok, dan dan nak post blog '-___-

p/s2: mohon doakan saya dan rakan-rakan agar dipermudahkan~

p/s3: all th best to all yg menghadapi ujian!

14 comments:

Anonymous said...

citer yg menarik... siapa la lelaki yg bertuah dpt memiliki wanita yg menulis post ni...

duha said...

anony-thanks, sekadar berkongsi :)

hurm..moga saja yg mendapatkannya benar-benar bertuah! hehe..

moga anda jg menjadi seorang yg sgt bertuah bila dimiliki~

p/s: takleh sekadar berharap kan, kena usaha perbaiki diri dr skrg..

aqeyLs said...

kak duha:p. gud lak exam okeyh. wishing others too.

duha said...

aqeyLs: thanks! :) moga sgala doa yg baik di aminkan buat yg mendoakan juga~

bila free? jom makan2 sama2 :D

Anonymous said...

InsyaALLAH akan perbaiki diri utk menjadi hamba yg lebih baik..

duha said...

anony-moga niat kita yg ikhlas akan dipermudahkan Allah taala..

sakura_capry89 said...

salam duha, good message..
saye syuhada,dari kmm jugak..tau blog ni dari yi lian..huhu
salam perkenalan

duha said...

sakura-waalaikumussalam..tq! moga bermanfaat~

owh,syuhada? H5 jugak ke?
knapa link tak boleh bukak? :)

salam perkenalan~
keep in touch!

sakura_capry89 said...

duha..huu..xde blog pun..suke tgk blog org je...

alaa bukan h5 la tapi, h4, yi lian roomate saye kat matrik dulu. =)
selalu dengar die puji duha..huhu

duha ade facebook?

duha said...

sakura-owh..ye ke..baru ingat nak tgk2 blog dia..

owh..H4 ke..erm..kira blok B1 jugak laa ni..tiba2 rindu kmm pulak..hehe..

erm..duha takde FB lah :D dah delete sbb tak pkai sgt pun..add kt ym je lah,boleh borak2 n knal2 kalau sudi :)

sakura_capry89 said...

ye, betul2,saye blok B1 dulu,

nak add!! hehe, nk email address, =))

duha said...

sakura- duhamyunus@yahoo.com atau c0ur4g3@yahoo.com (sama je dua2..add mana2 pun boleh)

:)

ash_mza said...

salamwth..
perkongsian yg menarik!=)

duha said...

ash_mza-waalaikumussalam wbt..
jzkk :)

moga bermanfaat!