Thursday, May 5, 2011

updates..

NEW YORK 4 Mei – Teori konspirasi mula tersebar sejurus selepas Amerika Syarikat (AS) mengumumkan komando elit SEAL tentera lautnya telah membunuh pemimpin al-Qaeda, Osama bin Laden di bandar Pakistan.

Malah sebilangan ahli keluarga mangsa serangan 11 September 2001 di sini pun berpendapat, kematiannya yang diumumkan oleh Presiden Barack Obama di White House menimbulkan pelbagai persoalan.

Tindakan AS mengebumikan jenazah Osama di Laut Arab dalam beg mayat yang dipasang pemberat serta keengganan pentadbiran AS setakat ini untuk menyiarkan gambar mayatnya menjadi sumber bagi ‘pakar’ teori konspirasi.

Menurut satu dakwaan yang hangat diperdebatkan, Osama sebenarnya ialah konco Agensi Perisikan Pusat (CIA) yang sudah meninggal dunia bertahun-tahun lalu, dan kini menjadi tokoh khayalan yang digunakan untuk mewajarkan perang Amerika di Afghanistan.

Dakwaan itu disokong oleh aktivis antiperang AS, Cindy Sheehan dan mereka yang sangsi sepertinya dari Indiana hinggalah ke Kabul.

“Jika anda mempercayai kematian terbaru OBL (Osama), anda bodoh,” tulis Sheehan di laman Facebooknya.

Sheehan yang mendirikan kem antiperang di ladang Presiden George W. Bush di Texas pada 2005 mempertikaikan fakta-fakta yang dikeluarkan oleh kerajaan AS, termasuk bagaimana AS boleh mendapat keputusan DNA dengan begitu cepat, mengapa pengebumian dilakukan tergesa-gesa dan mengapa tidak ada video yang disiarkan.

Lagipun, kata wanita itu, bekas Perdana Menteri Pakistan yang mati dibunuh, Benazir Bhutto pernah mendakwa pada 2007, Osama sudah meninggal dunia.

Ramai yang berasa sangsi seperti Sheehan, malah laman Yahoo di Internet melaporkan, carian untuk ‘osama bin laden tidak mati’, ‘osama bin laden masih hidup’ melonjak kelmarin.

Di ‘Ground Zero’ di New York, sesetengah pengunjung melihat kematian Osama itu sebagai berita yang terlalu baik untuk dianggap benar.

“Saya berharap kita benar-benar membunuhnya, tetapi mereka menguburkannya di laut, siapa tahu apa yang sebenarnya berlaku?” kata pengurus projek, Sal Leto, 59


*************************************************

WASHINGTON 4 Mei – Amerika Syarikat (AS) mendedahkan bahawa Osama bin Laden tidak bersenjata tetapi ‘memberi tentangan’ ketika komando tentera laut AS menembak mati pemimpin al-Qaeda itu.

White House, semalam memberi keterangan paling lengkap setakat ini mengenai serangan nekad di Pakistan pada awal Isnin lalu yang membunuh dalang serangan 11 September 2011.

Namun, pegawai AS tidak memberi penjelasan meyakinkan tentang mengapa Osama ditembak mati dan tidak ditangkap memandangkan dia tidak bersenjata, memarakkan spekulasi bahawa pasukan elit SEAL tentera laut AS telah diarah untuk menjalankan misi membunuh.

“Di dalam bilik bersama-sama Osama, seorang wanita iaitu isterinya menerpa ke arah seorang komando AS lalu ditembak di kaki tetapi tidak dibunuh.

“Osama kemudian ditembak mati, dia tidak bersenjata,” kata jurucakap White House, Jay Carney.

Apabila diasak oleh pemberita, Carney berkata, terdapat tentangan yang cukup kuat dan ‘pertempuran bersenjata yang sengit’.

“Kami bersedia untuk menangkapnya jika perkara itu dapat dilakukan,” tegas beliau.

Pegawai AS mendakwa, ujian DNA membuktikan secara muktamad lelaki yang ditembak di kepala dalam serbuan di bandar Abbottabad, Pakistan ialah Osama.

Bagaimanapun mereka masih menimbangkan sama ada hendak menyiarkan gambarnya sebagai bukti atau tidak.

“Perlu dinyatakan gambar itu mengerikan dan boleh mencetuskan kemarahan, kami masih mengkaji perkara ini,” kata Carney


****************************************************

ISLAMABAD 4 Mei - Pakistan menuduh Amerika Syarikat (AS) menceroboh negaranya ketika melancarkan serbuan ke atas pemimpin al-Qaeda, Osama bin Laden di negara ini awal Isnin lalu dan mengingatkan AS supaya berhenti menceroboh negara ini.

Kementerian Hal Ehwal Luar Pakistan dalam satu kenyataan media berkata, laporan mengenai helikopter AS berlepas dari Pangkalan Udara Ghazi adalah tidak benar.

"Helikopter AS memasuki ruang udara negara ini melalui kawasan berbukit yang tidak boleh dikesan oleh radar.

"Helikopter AS itu turut dilengkapi teknologi terbaru serta terbang menggunakan teknik nap of the earth supaya ia tidak boleh dikesan," kata Kementerian itu, semalam.

Menurut kenyataan itu, perkara itu turut disahkan oleh Penasihat White House, John Breman yang menyatakan bahawa AS tidak memaklumkan kepada Pakistan mengenai operasi itu sehinggalah semua pesawat dan anggota tentera AS terbabit keluar dari ruang udara negara ini.

"Kami turut bimbang jika Pakistan memutuskan untuk mengarahkan jet-jet pejuangnya untuk melakukan pemantauan kerana mereka tidak tahu siapa kami.

"Jadi kami memastikan semua anggota dan pesawat kami keluar dari ruang udara Pakistan. Saya bersyukur tidak berlaku sebarang pertembungan di udara dengan tentera Pakistan," katanya ketika ditanya berhubung insiden serbuan yang mengorbankan Osama bin Laden itu.

Sementara itu, kerajaan Pakistan dengan keras mengecam tindakan AS melancarkan operasi dan memasuki ruang udara dan wilayahnya tanpa memaklumkan dan mendapatkan kebenaran negara ini terlebih dahulu.

"Operasi yang tidak mendapat kebenaran ini sepatutnya tidak boleh dilakukan dan kami dengan tegas mengingatkan supaya tindakan seperti ini tidak dilakukan lagi oleh mana-mana negara, termasuk AS, pada masa depan.

"Tindakan ini akan merosakkan kerjasama dan mungkin mengancam keamanan dan keselamatan antarabangsa," ujar kementerian itu.


*****************************************************


BERLIN 4 Mei - Bekas Canselor Jerman Barat, Helmut Schmidt mengecam operasi tentera Amerika Syarikat (AS) di Pakistan bagi membunuh Osama bin Laden.

Ia jelas melanggar undang-undang antarabangsa, katanya, semalam.

Pembunuhan Osama yang tidak bersenjata adalah melampaui batas dan AS bertindak seperti polis, hakim dan pelaksana hukuman mati ke atas orang paling dikehendaki di dunia itu, katanya.

Schmidt memberitahu televisyen Jerman, operasi pasukan SEAL tentera laut AS itu juga boleh mendatangkan kesan tidak dijangka di dunia Arab yang kini dilanda pergolakan.

Pandangannya disokong oleh peguam hak asasi manusia Australia, Geoffrey Robertson.

"Tindakan AS bukan keadilan, tetapi memutarbelitkan istilah itu, kerana keadilan bermakna membawa orang ke mahkamah, mendapati mereka bersalah berdasarkan bukti dan menjatuhkan hukuman ke atas mereka," kata Robertson kepada televisyen Perbadanan Penyiaran Australia (ABC) dari London.

Pakar undang-undang antarabangsa berpejabat di Belanda, Gert-Jan Knoops pula berkata, Osama sepatutnya ditangkap dan diekstradisi ke AS.

"Pihak Amerika berkata mereka memerangi keganasan dan boleh membunuh musuh mereka di medan perang, tetapi hujah itu sebenarnya tidak dapat dipertahankan," katanya.

Seorang ulama kanan di New Delhi, Syed Ahmed Bukhari, askar AS sepatutnya boleh menangkap Osama dengan mudah.

"Amerika menggalakkan hukum rimba di mana-mana sahaja, sama ada di Afghanistan, Iraq, Pakistan atau Libya.

"Orang sudah lama membisu tetapi kini segala batas telah dilanggar," katanya


*****************************************************

Beberapa hari lalu Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama mengumumkan kematian Osama berikutan dakwaan kejayaan tentera negara terbabit membunuhnya di sebuah rumah di sempadan Pakistan.

Ramai menganggap Amerika Syarikat memalsukan pengumuman tersebut sebagai alasan bagi mengundur 130,000 anggota tentera Bersekutu di Afghanistan, sebagai menamatkan peperangan 10 tahun melawan Taliban.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, dakwaan kematian Osama juga agak meragukan kerana tiada gambaran jelas diberi.

”Dakwaan mereka mayat Osama dibuang ke laut cukup meragukan kerana tidak disertakan sebarang bukti.

”Kalau pun benar begitu, ia juga merupakan suatu tindakan yang amat tidak kena memandangkan mayat orang Islam mesti diurus mengikut peraturan ditetap agama.

”Membuang mayat orang Islam ke laut ditentang ulama Islam di seluruh dunia termasuk Universiti al Azhar. Dalam Islam mayat perlu diberi penghormatan dan bukan dihina,” ujarnya.

Kata beliau umat Islam juga hendak tahu sama mayat yang didakwa Osama tersebut diurus dengan cara Islam sebelum dibuang ke laut.

Menurutnya Amerika Syarikat tidak boleh mengurus jenazah orang Islam dengan cara sekular sehingga membelakangkan peraturan agama.

Oleh itu beliau mencadangkan sebagai menghormati dan simpati terhadap keberanian Osama berdepan dengan negara imperialis barat, umat Islam boleh mengabdikan namanya pada tempat-tempat tertentu.

Beliau berkata, cadangan itu bukan bermakna menyokong keganasan seperti didakwa barat, sebaliknya mengenangkan keberaniannya berdepan kuasa besar dunia.

*******************************************

KANGAR, 5 Mei: PAS Perlis bersedia membekalkan maklumat-maklumat kepada kepada Mufti, Dr Juanda Jaya berkaitan penolakan PAS untuk bersatu dengan Umno.

Pesuruhjaya PAS Perlis, Ustaz Hashim Jasin (gambar) berkata demikian mengulas kenyataan Juanda yang mengatakan pihak yang menghalang usaha penyatuan PAS Umno sebagai pengkhianat Islam.

"Kita bersedia untuk membekalkan kepada beliau maklumat yang menjelaskan mengapa kita masih menolak perpaduan dengan Umno," jelasnya.

Sambil menyifatkan tuduhan Juanda itu sebagai keterlaluan, Ustaz Hashim berkata perwatakan Umno sejak dari dulu lagi tidak berubah khususnya tentang pandangan mereka terhadap perlaksanaan syariat Islam.

Tambahanya, tuduhan Sahibussamahah itu adalah keterlaluan dan sepatutnya beliau menyiasat terlebih dahulu kenapa PAS menolak pelawaan Umno.

“Mengapa Dr Juanda tidak meletakkan syarat untuk perpaduan itu mengikut pandangan Islam dan bukannya perpaduan secara mutlak begitu saja?” soalnya yang juga Adun Sanglang.

Menurutnya, sudah terlalu banyak yang Umno lakukan kepada PAS sebelum ini.

PAS pernah berpengalaman duduk bersama mereka dahulu tetapi Umno sendiri tidak bersedia untuk mendengar pandangan PAS ke arah kebaikan negara dan Islam itu sendiri.

"Umno sekarang samalah seperti dulu dari segi pegangan, perangai dan tingkah laku.

“Jadi PAS tidak bersedia untuk digigit pada lubang yang sama sampai dua kali. Kita tak mahu pisang berbuah dua kali," jelasnya.


*****************************************************


Umat Islam diminta bersatu - Jamil Khir

KUALA LUMPUR 4 Mei - Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom hari ini mengajak semua umat Islam di negara ini kembali bersatu setelah sekian lama mereka berpecah.

Beliau berkata, saranan itu perlu disahut kerana tambahan ia merupakan satu tuntutan yang amat ditekan di dalam Islam.

''Percayalah sekiranya kita kembali bersatu padu, Malaysia mampu muncul negara yang lebih hebat lagi disebabkan adanya perpaduan yang mantap di kalangan rakyat.

''Oleh itu saya amat berharap laungan perpaduan yang sering diucapkan para pemimpin kita dihayati dan disahut oleh semua pihak,'' katanya ketika dihubungi di Mekah.

Beliau berada di sana kerana menghadiri mesyuarat menteri- menteri haji.

Semalam, Mufti Perlis, Dr. Juanda Jaya menyifatkan pihak- pihak yang menentang penyatuan antara UMNO dan Pas sebagai pengkhianat Islam.

Selain itu Dr. Juanda berkata, mereka juga boleh dianggap pendukung fikrah puak Khawarij iaitu sebuah kumpulan yang amat bencikan kesatuan di dalam Islam.

Mengulas lanjut Jamil Khir berkata, sememangnya perpecahan di kalangan umat Islam telah lama berlaku iaitu sejak kewafatan Rasulullah SAW.

''Ekoran daripada itu umat Islam hilang kekuatan dan kehebatan,'' ujarnya.


****************************************************

Kajian Freedom House bukan realiti di Malaysia

KUALA LUMPUR 4 Mei - Kajian Freedom House yang meletakkan Malaysia di tangga ke-143 daripada 196 negara dari sudut kebebasan akhbar tidak menggambarkan realiti sebenar amalan media di negara ini.

Sebaliknya beberapa pemerhati dalam bidang media berpendapat, kajian itu hanya dibuat dengan melihat kepada akhbar arus perdana semata-mata tanpa membandingkan dengan akhbar propembangkang.

Pensyarah Fakulti Komunikasi Dan Pengajian Media, Universiti Teknologi Mara (UiTM) Melaka, Muhammad Anwar Fahmi Hari Das Abdullah berkata, kajian itu juga tidak melihat kepada peranan sebenar akhbar di negara ini yang perlu lebih bertanggungjawab dan mengelak menyentuh isu-isu sensitif.

"Seperti juga amalan demokrasi, akhbar di negara ini memiliki kebebasan tetapi terpimpin sesuai dengan konteks masyarakatnya yang majmuk," katanya kepada Utusan Malaysia di sini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas mengenai kedudukan terbaru yang dikeluarkan oleh Freedom House hari ini yang meletakkan Malaysia di tangga ke-143 daripada 196 negara dari sudut kebebasan akhbar.

Malaysia jatuh dua anak tangga berbanding tahun lalu apabila mengumpul 64 mata iaitu dikategorikan sebagai 'tidak bebas' dan berkongsi kedudukan dengan dua lagi negara iaitu Madagascar dan Angola.

Kajian Kebebasan Akhbar 2011 itu dibuat sempena Hari Kebebasan Akhbar Dunia yang disambut semalam.

Dalam perkembangan sama, Ketua Jabatan Pengajian Media, Universiti Malaya (UM), Dr. Mohd. Yahya Ariffin berkata, indikator yang digunakan oleh Freedom House juga boleh dipersoalkan dari sudut ketelusannya.

Malah ujar beliau, kebebasan bersuara di negara ini sejak beberapa tahun kebelakangan ini juga semakin terbuka dengan munculnya media baru yang tidak dikenakan sekatan seperti blog dan portal berita.

"Adakah apabila kerajaan tidak berjaya diporakperandakan oleh akhbar maka akhbar di negara ini dikatakan tidak bebas?" katanya.

******************************************************

Persekutuan Badminton Sedunia (BWF) menafikan peraturan baru yang mewajibkan pemain wanita memakai skirt supaya kelihatan lebih seksi.

Sebaliknya BWF berkata peraturan baru itu bertujuan "untuk memastikan aksi lebih menarik" untuk menarik kehadiran lebih ramai penonton.

BWF berkata, mereka akan meneruskan pelaksanaan peraturan itu yang ditangguhkan selepas pemain dan pegawai mengemukakan bantahan, bermula 1 Jun ini.

Menurut BWF peraturan baru itu adalah salah satu cara bagi menarik lebih ramai minat penonton dan penaja, sebagaimana evolusi fesyen dalam tenis yang menjadikan sukan itu lebih menarik.

Arahan terbabit berkuatkuasa bermula 1 Jun 2011 ini di Kejohanan Badminton Terbuka Singapura.

***************************************

ok, itu je update setakat ni bagi yang tak baca paper..hehe :)


p/s: dua berita terakhir tu bila baca macam nak gelak dan geleng2 kepala je..kan? contradictories~

p/s: sports is one of zionist tools to destroy islam..ni satu contoh yg jelas bg mereka yg belum nampak! lets all say "hancurkan yahudi!" and do something about it~

2 comments:

Anonymous said...

lets hncurkn yahudi!!!!!!!!

Anonymous said...

hahaha!!lawakla pasal peraturan baru badminton tu. kalo masih ada yg mengakui atau mengiktiraf barat membela hak kaum wanita. mmg ada masalah otakla org tu..hahaha...