Saturday, November 29, 2008

Ihsan dalam Qurban

Antara materi-materi yang dibincangkan dalam usrah yang lepas adalah tentang IHSAN..



Ihsan berasal dari perkataan arab hasana iaitu baik atau dalam erti kata lain memberi manfaat.

Islam sebagai agama yang syumul memberi kebaikan bukan sahaja pada manusia malah pada setiap makhluk Allah di muka bumi ini. termasuklah haiwan ternakan.

sempena dah dekat dengan raya qurban, nak bincangkan sedikit tentang Ihsan dalam menyembelih binatang :)



islam telah menetapkan beberapa syarat yang patut diikuti dalam menjalani ibadah qurban untuk menyembelih binatang..

1. Sembelih haiwan tersebut dengan membaca Bismillahi Allahuakbar ataupun dengan Nama Allah

2.Penyembelih adalah seseorang yang layak melakukan tugas tersebut
a)Seorang Muslim/Ahli Kitab
b)Berakal
c)Baligh

3.Terdapat 3 urat yang dipotong semasa penyembelihan:
a)mari'
b)wudjn
c) halkum

4.Alatan yang digunakan mestilah tajam, agar tidak menyeksa binatang sembelihan

5. Tidak mengacu-acukan pisau pada haiwan tersebut sebelum disembelih

6.Tidak memotong mana-mana bahagian dari tubuh haiwan tersebut sebelum ia betul-betul mati.

7.tidak melampau sehingga terputus kepalanya

Islam itu agama yang Ihsan (memberi manfaat pada setiap makhluk)


moga memberi manfaat

8 comments:

Bella Billa said...

Salam..

bile cite je psl Qurban ni, excited btul menanti hari raya Qurban yg akn dtg ni kn..

Jomla kte brgotong-royong brsame2 ek nnti..
Duha keje sapu smpah, kte keje bg penyapu kt duha..hehehe

Dr Amad said...

salam dari ketua pengarah qurban...

Belum sempat ana tulis article sal ni,duha dah buat.bagus2...

Excited?ana lagi excited tgk antum seme excited...jadi ayuh...

Qurban Demi CINTA

duha said...

DrAmad- waalaikumussalam dari cleaner :D erm..baguslah sume excited..so wat kje pn enjoy n sungguh2 insyaallah..

insyaAllah..Qurban Demi CINTA!

duha said...

Bella- Waalaikumussalam..hehhe..smangat mu bella..bagus2..

tapi kalau smangat stakat nak hulur penyapu je time kasih je la..duha suruh Haikal pecat je bella..hehhe..tak pun duha sapu bella skali :p

same2 la kite berkorban demi islam ye :)

drrazi said...

qurban demi CINTA ke ihsan? hehe,xde kene mengena pon sebenanya. saja je tulis. qurban besar maknanya,sama2lah kita menghayatinya...=)

duha said...

drrazi-Qurban Demi CINTA tapi beserta ihsan :D

nurul88 said...

slamat b'kerja nnt...jgn nakal2..=)

duha said...

nurul88-hehhe..jgn nakal2? insyaAllah cube tak nakal :D dah dpt tshirt ni lg smgt nak wat keje..heh..