Monday, December 15, 2008

ketinggalan?

sempena raya aidil adha baru-baru ni,
ramai kawan-kawan yang mengambil kesempatan untuk saling contact-contact..
bertanya khabar, menyampaikan berita dan lain-lain lagi..

"salam..ape kaba? sehat? camne raye taun ni?"
"bape ekor lembu duha da sembelih?"
dan sebagainya..

dalam banyak-banyak perbualan, ada satu yang ingin dikongsikan..

"Assalamualikum gadis bandung..sehat ke?"
suara ex schoolmate kedengaran di hujung talian..
(excited betul dapat panggilan dari Malaysia)

"Waalaikumussalam..sehat Alahamdulillah..nt cmne?"

"sehat2.."

"bagus2..ape cite malaysia skang? ade cite bes tak?"
(soalan common..tak tahu nak tanye ape sebenarnya.. )

"eh, tau tak ***** nak kawin?"

"erm..ade dengar jugak..tapi tak confirm..betul ek?"

(rasa sedih jugak..selalu ketinggalan kalau bab-bab camni.. )

"betul..ramai dah tahu"

"owh..baguslaa..tambah lagi sorang pasangan dalam batch kite..hehhe..nt bile lagi..huhu"

"haha..banyaklaa..nanti2 laa..not now" jawabnya selamba

setakat ni, Alhamdulillh dah ada lebih kurang 5 sahabat yang dah menikah..
(ramai jugak ek :p)
tapi..satu jemputan pun tidak berkesempatan untuk dipenuhi..
Matrikla..kelas la..
setiap kali mesti ada hal..

perbualan diteruskan dengan perkembangan kawan-kawan lain..
macam-macam yang diceritakan,yang langsung tak diketahui..terkejut pun ada, sebab banyak perkara yang tak disangka-sangka berlaku..

si A berpasangan dengan si B..si C pun tak ketinggalan..macam-macam..

"ye ke? kenape jadi camtu?"

sedih dengan perkembangan sebegini..tidak seperti yang diharapkan..bukankah lebih seronok kalau dengar berita seperti 'si A jadi best student kat kolej dia'..dan lain2..


"nt dok kat malaysia tu cube-cube laa tegur derang..ana dah jauh susah..balik sekali sekale pun tak tentu dapat jumpe.."

"ala..sekarang ni sume da masuk uni..sume da besa..paham-paham sendiri la..lagi pun life kat uni memang laa camni,time ni laa sume orang nak cari pasangan.."



diam...



"duha, nt kne laa OPEN siket..sekarang mmg zaman camni la..ana rase sume orang pn da mule mencari pasangan..nt kene paham.."



terkedu..terkejut..bercampur-baur..



"tengok..nt banyak tak tau 'gossip terkini' sebab derang sume takut nak cte kat nt..sbb nt msti takleh terime kalau derang btau derang couple.."sambungnya lagi.



KETINGGALAN ke saya ni? kena ikut perubahan zaman ke? kalau ramai yang couple, kena terima ke?



secara jujurnya saya mengaku soalan itu terlintas dalam fikiran..

Astaghfirullah..


"bukankah beruntung golongan yang sedikit dan terasing?


tak perlu ikut kebiasaan, walaupun semua orang di sekeliling kita menerima perkara tersebut..
kalau memang perkara tu salah, kenapa perlu diterima?


sabda Nabi SAW

"yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas.."

cuma kita yang perlu tentukan untuk pilih yang mana..


semoga cahaya hidayah disuluh pada hatiku dan rakan2..


"Ya Allah berilah aku kekuatan untuk sentiasa bertaubat,bersyukur,bergantung dan berharap hanya padaMU"

4 comments:

drrazi said...

aduuuuuhh.....

sedihnya dengar.....huhu. nak nanges rasa. hrp2 bukan seperti yg ana bayangkan. hrp2 die just refer pd kwn2 die. hrp2 die tetap tak redha dgn couple cuma die tak mampu utk tegur kwn,masih blom ade kekuatan. HARAP2...

huhu....

yes we're OPEN, but open to 'bersangka baik' n xberhenti berusaha tegur diorang. bukan OPEN utk 'meredhakan' perbuatan mungkar!

semoga kita sentiasa diredhai Allah. amiiiin....

jangan berhenti/berputus asa untuk menyatakan kebenaran ya ukhti. sabar dan bersangka baik akan membantu. teruskan usaha.

duha said...

drrazi- jazakallah..moga semangat tu sentiasa ada dalam diri kita untuk meneruskan usaha memperbaiki diri dan mereka disekeliling kita..

kene sentiasa ingat tujuan hidup..surah adz-dzariyat (51:56) :D

Khazinatul_Asrar said...

duha,nti yang jauh pun susa nak tegur, ni kan ana yg dekat. tapi, siyes ana "kurang" tahu apa perkembangan shbt2 skrg..teruknya ana. tapi,bila dpt tahu, rasa cam nak marah2 sbb mcm yg nti tules ni la..(couple etc). bukan mudah, tapi ana cuba, inshaAllah :)

duha said...

khazinatul_Asrar- erm..same2 lah kita mencuba..kita nak yg terbaik utk diri kita begitu jugak shbt2 kite insyaAllah :) chaiyok2..