Thursday, December 25, 2008

sebelum cuti bermula (editted)

aktiviti lab selalunya masa yang paling membosankan..lebih-lebih lagi sebab kena buat report.

tapi lab semalam sangat best! sebab dapat main dengan binatang yang mungkin ditakuti ramai..


TIKUS..


tapi saya tak salahkan manusia..sebab bukan setakat manusia je takut..gajah pun takut!
hehhe..

bakal di 'inject' intravenously

tapi actually tikus ni cute..


INDIVIDUAL DRUG RESPONSE

mungkin catatan kali ini hanyalah semata-mata untuk meluahkan perasaan yang telah membuatkan diri ini berasa tidak tenteram sejak dua-tiga minggu kebelakangan ini..

seorang teman bertanya, kenapa dia tidak merasakan dirinya mendapat penghargaan dan perhatian yang sepatutnya dari saya..

"kenapa si A sanggup buat begini dan begitu demi si B tapi duha tak macam tu?"

katanya, rasa sayang tidak dapat dirasakan..

"banyak kali mengadu masalah tapi macam takde respon..kalau ada pun, respon tu tak seperti apa yang diharapkan.." luahnya.
(mungkin sebab nampak muke saya mcm blur je kot..takde respond sangat..)

"timah (bukan nama sebenar) nak seorang sahabat yang sentiasa bersama dengan timah, sedar timah ada masalah walaupun timah tersenyum.."


walaupun semua tikus ni bakal menerima
nasib yang sama iaitu di'inject' tapi masing-masing
menunjukkan reaksi berbeza..takut..lapar..tak tau pape
dan even ade yang tidur (blur-blur je and selamba,
mungkin ini same type dengan saya)..



mungkin memang saya bukan sahabat terbaik yang sangat memahami dan mampu memberikan segalanya pada seseorang yang bergelar teman..

persahabatan memang penting, dan bagi saya amat penting..dan saya yakin orang ramai turut bersetuju dengan kenyataan ini..

cuma cara kita bersahabat dan melayani sahabat mungkin berbeza..

selama kami mengalami masalah ini, saya tetap diri saya..nampak gembira..macam takde masalah..happpy je..macam tak terganggu langsung..

MUNGKIN hal ini turut menyebabkan si dia terasa..

bukannya tak kisah..bukannya tak ambil berat..bukannya malas nak layan dan bukannya tak terganggu atau tak memikirkan hal ini..cuma mungkin ini cara saya..

dia juga pernah bertanya, kenapa saya tak pernah mengadukan apa-apa masalah padanya.."bukankah kawan kena kongsi masalah?"

ya..saya setuju kawan perlu berkongsi masalah..saya mengalu-alukan jika ada yang ingin berkongsi masalah dan pendapat..cuma mungkin tak semua masalah ingin dikongsi..

bagi saya..kalau saya nak kongsi saya kongsikan..saya utarakan untuk mendapatkan pendapat..

tapi bukan semua orang sentiasa mahu bercerita tentang masalahnya..walaupun dua individu itu sangat rapat..masih ada yang dianggap hanya untuk dirinya..

tidak semua orang mudah menunjukkan dia sayang..

tidak semua orang mudah dan suka memujuk atau dipujuk..

dan bukan semua orang sama dengan kita..

ini sesuatu yang kita semua perlu fahami..

kadangkala kita ambil remeh soal ini..soal hati..bukan semua orang sama..tidak semua orang boleh terima cara kita, tapi kita perlu berusaha untuk jadi yang terbaik..ayat ini khususnya untuk diri ini juga..

maaf sebab tak dapat jadi sahabat yang terbaik..Saya juga sedang berubah..mungkin masalah berpunca dari diri ini..saya pasti cuba menjadi yang lebih baik..tak pasti jika masa dapat membantu memulihkan keadaan ini..tapi yakinlah tak pernah saya abaikan persahabatan kita dan saya amat menghargai persahabatan kita~

**setelah difikir-fikir kembali..rasanya masalah ini sedikit sebanyak berpunca dr saya yang kurang memikir keadaan orang lain '-_- mungkin saya lebih mementingkan perasaan sendiri dan sering menganggap diri sendiri yang betul..i ask he to change but i don't try to..

so i promise that i'm also trying to be a better person :) help me..guide me..sorry 4 everything


KEMPUNAN

di malam harinya..untuk me-release tension sambil memenuhi hajat yang dah lama terpendam(lagipun esoknya cuti..hehhe)..satu projek telah diusahakan..

projek membuat SUSHI!
lama dah tak makan..kempunan rasenye.. :)

bale 2 jadi sasaran tempat untuk masak (Ibu dah letak sign dilarang memasak di bale 2 selepas kejadian ini..tapi sebenarnya dah banyak kali je masak :p )

projek bermula jam 8..setelah selesai tanyangan dan solat isya' di Masjid Ibnu Sina..

semua barang dipastikan lengkap..

carrot


seaweed


timun

sweet corn+mayonnaise



source of oil (untuk goreng telur :D)



telur



kicap sushi



garam



tuna,hot dog and telur tadi yang dah digoreng


rice cooker (most important!)

after semua barang dah siap..cooking time! susah jugak nak masak sebab guna rice cooker semata-mata..bukan setakat masak nasi,rebus hot dog pun dalam tu, goreng telur pun dalam tu! (kalau ibu tau..mati laa '-_- ) hehhe..tapi apa boleh buat..orang perempuan kan..mesti laa nak masak~ :D

selepas dah berpenat lelah sejam lebih, siaplaa semua benda..termasuk jelly+anggur..sedap~


variety of sushi



yum!


coleslaw pon ade~


jelly anggur (nampak anggur je..)



dah habis..call laa parents..
cite ape yang dah dilakukan sepanjang hari

tak sabar rasanya nak balik malaysia..hehhe..walaupun baru je balik. meniti hari membilang jari menunggu 1 Feb 20o9!

21 comments:

drrazi said...

sempat lagi cakap pasal '1st slide' td kat blog amad ek? ish3...=p

anyway, berbakat rupenye...menyelerakan je nampak.(padahal xminat shushi pon.huhu)

hmm,no komen pasal sahabat tu,sbb ceritanya di'cover' sgt tak nak oranglain tau sampai yang tak tau tak dapat nak tau apa yang nak disampaikan. (pening? jgn...) hehe...

1 februari! ditunggu gak tu! fukhoir mane ntah punye bday. lalala~

amirularif said...

whoa, menarik cerita budak medic eh. boleh main2 dgn tikus lak. shushi pun pandai buat. hebak betul tarbiyah indonisi. haha, selamat pulang nanti

Dr Amad said...

Sushi idak le teman penah makannya...Nampak ye sedap...Awat la duha buat time sy duk msia.xsempat nak pau...hehe.

By d way,apa yg aji ckp tu betul...nak cover sgt,sampai tak tahu apa yg nak disampaikan..Sushi ye ke,atau tikusnya ke?yg mana hujung yang mana pangkal?haha cite p ramlee lak ye....

p/s: wat sushi sekali lg deh...dgr2 org bukit antarabangsa ini pandai buat ye...haha.Ambe kepok lekor jela...

Bella Billa said...

Hmm..kte doakan masalah duha dgn shbt duha tuh selesai scptnya..kte jgk akn tlg ap yg kte mmpu.. Jgn pening2kn sgt psl bnde tuh, InsyaAllah, dgn usaha dn kesabrn korg berdua...masalah tu akn jmpe jln penyelesaiannya..

Besh2 buat sushi!
Nnti kite try msk bnde len plak ek..
Dh cun dh sushi tu sume..
tp slack kt stu sushi tuna tuh..
sape la kn buat gedabak gler~
kuat btul nafsu mkn die kan...haha

Tikus..no komen! Sesungguhnya tgn ku suci dr tikus..huhu

Nak balik gak!! Rindu mesia~

raudah yunus said...

wow!! nak sushi! duha buat skit pastu pos ke mesir.takpun kt rumah nnt boleh buat utk semua orang dgn bibik!!! yeayyy..mari menyanyi: gembira rasanya hati..coklat cair dinikmati..coki,coki.. (lalala)

duha said...

drrazi- hehhe..penting tu 1st slide..

erm..sedap laa sushi..rugi bagi mereka yang tak merasenye..tape..nanti lengkali ktrg buat lagi..tapi ktrg je laa yang makan..huhu..

erm..pasal sahabat tu..takpe..luahan je..mereka yang tahu je paham..ahakz..

owh..besday sape ek? ntah sape tah..tape..yang penting malaysia dah memanggil-manggil da time tuh..tak smpat plak nak celebrate sape-sape pnye besday..hehhe

amirularif-hehe memang sronok main tikus..tapi ade je yang menangis bile tgk tikus tuh..hehhe..takut sgt..

dulu kat matriks lagi bes..bedah tikus..n size die berlipat kali gande..cam tikus mondok sket kot..sbb nak tgk organ dalam kan..so kne laa besa..bes2..

sushi tu bkan tarbiyah indonesi, itu malaysi tu..huhu

duha said...

dramad-sape suro manje sgt balik mesia..kan da terlepas peluang nak TGK ktrg wat sushi live..hahha..nak merase tak tau lagi la..haha

orang bukit antarabangsa memang hebat2..kne hebat survive..sbb tanah asik runtuh je..so kne pandai2 blaja care nak hidup..(ape kaitan tah??) hahha..tapi kesimpulan die memang hebat insyaAllah dari sume segi.. :D

bella- hehhe..jom masak lagi..tapi kalau ibu marah..yang kenenye saye..sbb penghuni bale 3 yang nyebok kat bale 2..hahah..smalam da kne marah lagi dah pasal qiam tuh..aiyoo~

doa juge persahabatan saya dan ibu jadi semakin baik..hehheh

duha said...

raudah yunus-haha..odah jgn jeles..kat mesir susa nak cari bahan2 sushi ni..balik mesia je laa gamaknye..tapi kalau kat umah..bibik laa yg masak..duha goyang kaki je..tak dpt laa rase air tgn adikmu ini..hehhe..

nanti duha try wat sushi patu pos ke mesir..kalau tak basi makan laa ye..share ngn kak battah n kak maryam..and kak nik n lain2..hahha..

p/s: balik mesia cepat la..dok lepak sane lame2 wat pe..suro doctor tu kuarkan sijil grad cepat sket..kat umah tolong bibik jage pisang ngan chester.. :)

nurul88 said...

erm..masalah ape yg telah melanda adikku sorang ni ye..?[-?-]penuh tanda tanya..he..
jgn sedey2 duha..kena KUAT~~ mmg lain org lain caranya..kalau org kecewa dgn kita,mayb tazkirah dari Allah melalui dia..spy kita perbaiki hablu minannass..Wallahua'lam.yg pasti,duha baik...dun wory..=)
buat kat org lain ape yg kita suke org lain buat kat kite..insyaAllah,bahagia hidup..

sedapp je nmpak sushi 2..akk pn bru makan bape kali je.tp rase sushi ni kan..x tumpah mcm rsa 1 kuih kat cni..tp xtau name ape kuih 2..nnt2 bg kat akk same ek..?=p

duha said...

nurul88-hehhe..kuih ape ek? bole try rase..erm..insyaAllah..next time ktrg wat duha hantar pg cikuda..alang2 tak pnah lawat umah kak aiman an..

thanks atas nasihatnye..moga kita dapat perbaiki diri jadi lebih baik..:)

Khazinatul_Asrar said...

wahhh~duha pandai wat sushi ke?ecey2!=P. bole la wat tyme balik mesia nnt,then ajak kami2 ye.haha..(even ana x ske sushi) eh,balik ke?bukan parents nti nak g sane ke?huu~inform taw kalo pulang buk :D

mane taw bleh wat klas bhs indon?haha. kalah la bibik nti nnt ;D

duha said...

Khazinatul_Asrar-hehhe..parents tak jd dtg, derang suruh ana yg balik..nak cuti2 malaysia :)

nak wat kelas bahase indonesia? boleh je..huhu..tapi tggu ana da 2nd year ke..3rd year ke..skang ni stakat 4 or 5 perkataan tu tau la..bibik ana still hebat lagi, tapi kalau bahase sunda ana lagi hebat dr die kot..ehehh..

insyaAllah ana balik nnt ana papar dalam harakah ke..tranungkite ke..hahha..so alert laa ek..:p

nuruliman said...

whoaa..mau pulang 1 feb?
T_T..saye lmbt lg..
ada can gi mjlis kinah ke?
huahuahuahua

Khazinatul_Asrar said...

enti kene btaw awal2 la kalo nak masuk dlm harakah ke tranung kite ke.haha. bleh ana langgan dr skrg (merepek kot!~)

amboi eymannn~!taw la enti jeles x dpt g..cube2 la request kat keynah wat live streaming kat tenet.ahha :P

duha sempat g kan?? ;D

duha said...

nuruliman- tak tau laa smpat ke tak..sbb balik2 je ana pg langkawi dlu..cuti pn smggu je..tapi ana msti pgi jmpe die iA..hehhe..jgn jeles mah..

khazinatul_Asrar- hehhe..ye2 je laa kak syaz nak masuk paper..msg je ckup ;p

3rdmarch said...

salam~
xpelawa pun mkn sushi..
len kli ble la buke dorongan..
wat pencuci mulut utk mjlis buke puasa rmai2 ke..

duha said...

3rdmarch- hehhe..bkn sebarangan org dapat makan sushi nih..

erm..pencuci mulut time buke bareng ek..boleh insyaAllah..ramai laa nak teruskan aktiviti iftar tuh..so mintak sokongan ramai laa untuk sama-sama bantu teruskan iftar..

kalau sume stuju, lepas cuti ni boleh start balik insyaAllah..tapi korg balik lambat kan..

3rdmarch said...

lpe lak komen kat sni akan mendedahkan blog..jgn gtao org laen ek sal blog sy 2..not ready yet 2 expose it..



psal iftar bareng 2..
aktvt y bgus..dgn ati y ikhlas..
insyaALLAH DIA pon tlong permudahkan..
at least dpt mnarik minat org y ssh nak pose utk berposa(including me)..
nt klu nak teruskan ble la bg tugas ke sy..
bergilir ngan haikal berurusan ngan pak adek ke..
atau tugas2 laen..
sy buat y termampu..



psal sushi 2..
at least nak rs gop y duha..pas 2 ble la ajokan skli.. (n_n)v

duha said...

3rdmarch-haha..insyaAllah..jazakallah..moga Allah berkati niat ikhlas

Norashikin Tajuddin said...

hahahaha..

duha said...

Norashikin Tajuddin- bah bah bah