Friday, February 6, 2009

Hadiah di waktu Cuti

tak sangka..
sejak dapat lesen,
dah ramai kawan2 yang dok cite..
"semalam terlanggar pokok"
"tau tak, hari tu eksiden ngn kte proton!"
"kemek kete telangga tiang"
dan macam-macam lagi..
setiap kali mereka bercerita,mesti terlintas dalam hati..
"insyaAlah takkan langgar, carefull ye duha"

tapi..
hari ni hari saya..
waaaaaaa~

gambar hiasan semata-mata

pagi2 lagi, adik mintak tolong hantar pegi sekolah
ada perlawanan bola tampar final..
selalunya malas betul nak keluar rumah pagi-pagi macam ni..
tapi hari ni rase semangat pulak nak hantar dia..

dipendekkan cerita,
kejadian berlaku di persimpangan nak masuk sekolah Al-Amin..
erm..dengan pengakuan yang tulus ikhlas..
memang TOTALLY salah saya..
cuai!

macam-macam terlintas kat fikiran
"habislah, HP pun takde"
"erk..ni kete Ummi, sign P pun takde" (pakcik jgn report polis..haha)
"alamak..teruk pulak kete pakcik tu kemek"
"matilah abah balik nanti"
"tapi Alhamdulillah kete ni takde pape sgt..fuh"

itulah..dah kene..baru nak sedar! uhuu~
lengkali beware n berhati-hati ye cik duhaa oooi~
berhati-hati? erk..teringat pulak definisi bertaqwa..



ALLAH AKAN UJI APA YANG KITA CAKAP

mungkin kita dah biasa dengar phrase kat atas tuh..
tapi hakikatnya, kita berhati-hati tak?

dah banyak pengalaman yang menunjukkan phrase ni amat2lah tepat..
dulu dia yang banyak menentang orang bercouple..
last2 die yang buat..
dulu die yang duk nasihat taat mak ayah
last2 dia yang 'derhaka'
dulu dia yang nasihat jangan begitu dan begini..
last2 dia yang buat itu dan ini..
dulu dan dulu dan dulu
last2 dan last2 dan last2
(mcm lah saya, cakap tanak langga kete org, last2 saya yang langgar)

erm..tapi..sesetengah orang terlalu berhati-hati sampai menyebabkan salah faham dgn phrase ni..

"apa yang kita cakap Allah akan uji..erm..baik tak yah cakap/nasihat/sampaikan apa2..nanti kita buat kang malu pulak"

jangan la sampai macam ni..

phrase ni menegaskan agar kita berhati-hati..bukan menakut-nakutkan kita..

menyampaikan dan menasihati tu dah jadi tanggungjawab sebagai umat islam..

tak bole nak lari..

so, cuba seboleh mungkin sambil menasihati orang lain, peringatkan diri kita juga..

jangan main cakap je, tu yang Allah akan betul-betul uji..

kalau kita berhati-hati..insyaAllah selamat..

bak orang bertaqwa yang sentiasa berhati-hati dalam meilih jalan dan perlakuan yang bakal dilakukan..

"ballighu anni walau ayah"
-sampaikanlah daripadaku (Nabi Muhd SAW) walau satu ayat-

just a short reminder buat rakan-rakan dan pengajaran bagi diri ini~

19 comments:

A for ANA said...

la kak duha..ingat gheti bwk kete uh..x gheti rupenye..tu la ana da bilang hrtu..masuk gear 4 pastu brek automatik..

bile akak ckp kite kdg2 diuji dgn ape yg kite ckpkan..mmg ana x nafikan~sbb ana pena alami..terjumpe bnde tu dlm hutan tym maghrib..kite ckp kat bdk awal2 prog kne letakkan tawakal yg tinggi pd Allah..jgn takot bnde tu sume..skali zassss ana kne!mmg diuji la..tp nikmat tu dpt dirasai lps kite buat ape yg kite ckpkan..secare x lgsg,syg kite pd Allah makin mdalam..wah..terharu ana~

*ana bwk pengaruh yg baek pd aina.lalal~

duha said...

Ana aka pipod- ceh..sape tak pandai bawak keta? pandai la..erm..brek otomatik?? skang sape yg tak pndai bwk kete nih? hehhe..

erm..mmg btul tuh..stiap ujian yg Allah bagi patut menyebabkan kita lebih dekat padaNya..teruskan perjuangan ye dik pipah ooi~

p/s: habislah Aina..hahha

A for ANA said...

ouh ana ke x gheti?hah yela2..ana bg la can..kirenye hadya sbb blk msia..tbe~

iA ana troskn pjuangan kak deduhe..akak pon same la..dok sane klate loghat diharamkan..endon saje yg available!bpijak di bumi nyata..

*aina sgt bterime kasih dgn ana~

~*puding caramel*~ said...

huhu~ situasi pernah kena batng idung ni ha...

gostan punya gostan..tetiba bunyi cermin pecah. takde plak sensor bunyi...rupenya...lori kat belakang elok je tgk parking..lampu kereta emak pecah..sibaik lori blakang takde ape2.. itu br satu

lagi satu..laju je belok nk parking bawah pokong jambu..tetiba..bam!!!! pokok jambu bergoyang gajah macam nak tumbang tapi tak tumbang...rupenye dah langgar bumper..pecah pulak tu...sibbaik tak tercabut..pastu cuak punya pasal...tampal daun pokok jambu kat bumper and buat macam tak tau pape.

tapi emak n ayah lebih kenal anaknya. soalan cepu emas

"liyana, ape jadi dengan bumper kereta emak?"

duha said...

Ana-ceh..yang mu jeles tu bakpo? bio le kawe nak kecek klate ko,tamil ko,arab ko..mu die2(diam2) sudoh..hehhe..kang kecek bahasa sunda mu dok pehe..payoh kang..

tapi, pape pun..iA martabatkan bahasa sunda! (tetibe) :p

duha said...

Puding caramel-"tampal daun pokok jambu kat bumper and buat macam tak tau pape"

haha..best btul tindakan..tapi masalahnye duha langga kete org, bukan pokok yang berdaun..so takkan nak cabut pintu kete die tampal kat bumper yg calar tuh..hehhe..dah laa kete die lagi kemek, kang cabut pintu die kene blasah pulok..:p

lagipun cuak sgt balik2 umah trus btau mak..kang die prasan sndr lg la kene kang..hehhe..

A for ANA said...

ha3..tau pon ttbe..nk martabatkn bahase sunda?ceceh..go kak deduhe!

*ana ttanye2..sunda ade bahase ke?bknkah sunda itu jename pakaian(ozz tbeee)

Max said...

Len kali hati2..
Tu dok duduk kat Jatinangor lagik,Tempat mudoh sangat nok eksiden ;-)

Norashikin Tajuddin said...

duha ..cite nt cam x abes..pastu camner ngn kete nt..?..pastu camner kete org tu?..pastu ..pastu..haha..(bkn nk tye nt ok ke x..tp sure nt ok sbb bole nules dlm blog..)

dr.radzi said...

salam ukhti....

jangan berangan. hehe~

idsyAleeya said...

salam~
duha, kereta tu manual ke auto?
hehehe...
btul2
bak kate abg aji jgn berangan;)
.:wado:.

Anonymous said...

haha..pe cter bwk kete leh lannggar org??ish2x..ni sti xpkai lens..haha..

thanx sahabat coz mengingatkan tntg tu..su pn skrg `beware` of wat eva i said..huhu..ap2 pn,tegur-menegur any silap eh..heee

Khazinatul_Asrar said...

waa~igtkann hadiah ape la td ;D
ana pun pena kene tyme gostan~kebnykannye kene tyme gostan lah. buat2 berani turun tya ada pape ke x. skali die kate pecah, pdhl bunyi pon tak.cett~!saje nak kenekan org pempuan.huh~alhmdliLLah xkene byr pape. hee ^__^

anw duha, camne kete pakcik tu? kene byr pape ke?hoHo~ pepun,take gud care ;)

duha said...

Max- hehhe..jzkk..tape..kat jatinangor tak drive..tak brani..:)

Norashikin Tajudin- haha cegu..ade2 je..ana tau cegu risau pasal ana sanye, tapi tak nak tunjuk..huhu~

Dr Razi- erk..tak berangan,lambai tangan kat kawan jer..tibe2 tup2 dah belanggar '-_-

idsyAleeya aka wado-wslm, kete auto je pon..hehhe..ulang suara, saya tak berangan ye..hehhe..tgh pkai bedak sjuk dlm kete, tu yg tak pasan :p

su- hehhe..mmg tak pkai contact lense time tuh..pkai cemin mate je..same2 sahabat, saling igt mengingati ye.. :)

Khazinatul Asrar- heh..nilaa hadiah plg bes cuti ni :p erm..tak tau laa kne bayar bape..sbb ahad pagi da balik indnesia balik, so parents yg uruskan..heh..(mintak mahap ummi n abah) tapi takde laa truk sgt kot..cume kemek gak laa kete die kat bahgian sisi :D

3rdmarch said...

anda punya 2 lesen terbang ke cik duha? ;D

duha said...

3rdmarch-bkn lesen terbang,lesen kapal terbang (merangkumi kenderaan darat)..cuma belum ada rezeki nak beli kapal terbang lagi..kalau tak da bawak da :D

dr.radzi said...

ha, kan dah kata...kire berangan la tu...tak focus...kan? kan3? haha...

takpe2,pengajaran.=)

duha said...

Dr Razi- ceh..nak jgak an..erm..tapela..pasni iA tak brangan dah..pandangan depan ngn side mirror je..mnde lain tanak tgk..

dr.radzi said...

bagus!=p