Tuesday, February 3, 2009

sekadar coretan

merdeka selepas exam..jangan lama2 sgt :)




Alhamdulillah exam dah selesai khamis lepas 29 jan 2009..

habis je exam dah tak fikir apa, terus balik bilik pack barang..

tak sabar nak balik!

tapi kene menempuh 2 hari lagi sebelum dapat jejakkan kaki ke tanah air 'terchenta'..hehhe


JUMAAT


"bangun pagi,
gosok gigi,
cuci muka,
terus mandi,
siap2 naik damri,
pg bandung lagi.."


(haha..hati riang ria bernyanyi)

"erm..hari tu bukan da pegi bandung ke?" tanye seorang teman

"ha ah..tapi kakak sedare pesan barang..kawan dia nak bukak kedai, so nak beli sample dari sini"..terpakse pegi pasar baru lagi..ingatkan tinggal nak beli Amanda je utk bawak balik msia..

memang ikutkan hati malas nak keluar..baik duduk kat Bale(asrama) je..tapi takpelah, hablum minallah,hablum minannas

bukan susah sangat pun nak beli.."kalau kita bantu seorang mu'min bukankah Allah akan bantu kita? erm..betul3 (gaya upin ipin)

seharian di bandung..cari money changer lagi..dah jumpa satu duit RM dia habis pulak, cari yang lain lagi..penat betul..tapi takpe..aura gembira nak balik tu lagi kuat daripada rasa penat lelah (padahal cuti seminggu je..tapi semangat bukan main..hehhe)

sampai UNPAD dalam jam 4 petang..kejar masa sebenarnya..ada janji pukul 8 malam. so tak nak penat2 sangat..Alhamdulillah sempat rehat, makan dan solat maghrib di MIS..

pukul 8 baru bergerak dari bale 3..patutnya yang pergi 6 orang..tapi last2 3 orang je yang tinggal..takpe..pengorbanan..perjuangan untuk bagi makan kat rohani..

'waduh2..capek bangat nih'
terlintas di hati nak tidur je..jeles jugak tgk kawan2 tidur+khusyuk tgk CD..
tapi..
itulah gunanya akal fikiran dan iman yang Allah kurniakan..
saling membantu utk memilih jalan yang terbaik..

jangan buang masa..hidup sekali je..
lagipun Allah da janji kan 'jika kita membantu agama Allah pasti Allah akan bantu kita'

pukul 8+ kami sampai di pintu pagar rumah seorang senior di sukawening..
rumah berwarna kuning..(warna yang paling tak diminati..hehhe)

"tok3"
Assalamualaikum..

senyap.........

"tok3"
Assalamualaikum..

senyap.........

tiba2 kawan sebelah bersuara "eh, kalau dah ketuk 3 kali takde orang kite kene balik ek?"

"erk..betul tu..tapi..mungkin orang dalam tak denga.. lagi pun sebab tu laa takut nak ketuk kali ke 3 (hehhe)"

akhirnya ketuk juga buat kali ke tiga..tapi masih tiade jawapan..

"bzzzzz"
1 message recieved

-kat mane cik kak oi? kalau dah sampai bitau laa ye-

kami reply
-kitorang depan pintu-

Alhamdulillah..tak perlu laa kitorang balik..ingatkan nak angkat kaki dah tadi kalau still tiada yang membuka pintu..

malam tu semua berjalan lancar..Maha suci Allah yang mempermudahkan urusan kami..
jam 11+ kami selamat pulang di bale..Solat dan terus nyenyak di buai mimpi..


SABTU

Pukul 6 pagi seperti yang dijanjikan, semua orang dah angkat barang letak kat depan bale..
plannye nak bertolak awal ke jakarta, dapat jalan-jalan lebih sikit..
tapi akhirnya, nak dekat pukul 8 baru laa bertolak..
'manusia hanya merancang, tapi Allah laa sebaik-baik perancang'
"mungkin Allah tak bagi ktrg duduk lame2 kat tanah abnag tu kot" getus hati..

sekali lagi setinggi-tinggi pujian pada Allah kerana melancarkan urusan kami..
keempat-empat MPV yang konvoi sama2 selamat tiba jam 5+ petang di airport jakarta selepas penat berjalan-jalan..

"kak fatin, teman nak cari pulsa(topup)" dengan nada manja saya menarik tangan kak fatin..
"erm..jom lah" balasnya..

setibanya di kedai pulsa..
"mas, pulsa xl ada? mau yang rp25 ribu,berapa ya?"
"ada2..harga rp45 ribu"



"erk..." terkejut tak terkata
rasa macam tercekik..

memang dah agak airport mesti laa mahal..tapi ini macam cekik darah melampau je..jadi cancel laa hajat nak beli pulsa tu..

selesai solat maghrib+isya', kami berkumpul ramai2 kat luar musolla..
buat kuliah magrib kejap..tak lama, dalam 15 minit..
seronok..sebab ramai orang, jadi banyak pendapat dan persoalan yang timbul..
perbincangan banyak tertumpu pada peranan atau tugas kita
sepanjang cuti seminggu..
"walaupun hanya semingu tapi cukup lama untuk mematikan hati kita kalau dibiar tanpa pengisian"

jadi, saya meminta rakan-rakan untuk meletak target..
simple pun takpe, asal ada..
contoh yang baik, hafal asma'ul husna beserta maksudnya..
mungkin nampak simple..sbb kita boleh nyanyi je lagu dia..
tapi kita betul2 faham ke maksudnya?

usai perbincangan beramai-ramai, semua pakat nak buka laptop..
tgk movie..
last2.. kami setuju nak tengok final destination 1..
(ade jugak yang tak setuju, sebab ade scene kapal terbang terhempas kan..macam tak seda diri pulak ade kat airport..huhu~)


tengah khusyuk2 tengok,
tiba-tiba tetamu yang ditunggu-tunggu sampai..
senior dari trisakti..

alang-alang dah ada kat jakarta, ambil kesempatan nak jumpa kenalan dari trisakti..
saya dan 4 orang lagi rakan mengambil peluang untuk 'berborak' santai dengan 3 orang sahabat dari uni trisakti tersebut..

saya dipilih untuk buka majlis, dimulakan dengan Al-Fatihah..sedikit muqaddimah dan kemudian tafsir surah An-Naba' oleh 'pihak berwajib'..
seterusnya, perbualan kami turut tertumpu pada 'pengisian masa sewaktu cuti'..
Alhamdulillah kami diberi peluang berkumpul dan memanfaatkan masa yang ada..

selesai perbincangan kami, kami menghantar tetamu kami pulang dan kemudian,
terus melelapkan mata..penat~


AHAD


sebelum jam 4 pagi, boleh kata semua dah bangun..
solat,siap2 dan terus gerak ke kaunter bebas fiskal..
flite pukul 6.25 pagi..kami berpecah, ada yang naik MAS dan ada yang naik air asia..
Alhamdulillah semua berjalan lancar..tiada yang delay..even untuk air asia :)
tahniah kepada air asia..hehhe

dan sekarang..masing-masing dah ada di tanah air kita..MALAYSIA!



p/s:manfaatkan masa yang ada dengan sebaiknya..
"wal asr, innal insana lafi khusr,illallazina amanu wa amilus solihat.."

8 comments:

Dr Amad said...

Part lain dah ok,part puji Airasia tu yang tidak puas hati.Ingat jangan puji Airasia walaupun deme tu tepat pada waktu...Ish..membara lagi neh..hik3

duha said...

Dr Amad- hehe..skali skale kene puji sket..mane tau kalau kene puji depa upgrade service..(harap2 laa)

Norashikin Tajuddin said...

huhu..kdg2 cg ngak megerti certain2 part word uh..haha..next tyme nt wat translation skali dlm kurungan..haha..ngade2..

duha said...

Norashikin Tajuddin- hehhe..ape yg cg tak paham? erm..ni few penerangan kgas buat cg..heh..

Amanda-sejenis brownies yg amat famous di bandung
MIS-Masjid Ibnu Sina yang terletak di depan asrama ana
capek-kepenatan :p

haha..ape lg ek? yg lain tuh bahase melayu rasenye.. :D

Bella Billa said...

wah..dh 2 post ek..
kte stil lum ad mood nk wat post bru..
best pengalaman tdo kt airport walaupn pg2 sejuk giler mcm nk beku..
cuti dh nk abis ni..
sedih rsenye nk tingglkn umah..
tugasan2 waktu cuti bnyk lum buat ag..hehe
ala..kene phm la..kte kene jga baby..hehe

duha said...

bella billa- erm..ha ah..sjuk~ lengkali ingat bwk comforter skali kalau nk tdo kat airport..(jgn ter miss flite suda :p) erm..banyak tugasan tak habes lg?? hehhe..balik bndung kang denda lompat katak keliling UNPAD..hahha..erm..tapi isu "lompat" nih sensitif sket..hehhe..maybe nnt pk denda lain la..

ehh, tapi duha pun blum settle sepenuhnye..dah hari sabtu da!!! waaaaa~

Anonymous said...

uwaa..nk balik lagi..best2 walaupn kesejukan yg teramat di mlm hari..yea2x..sye juga puji air aisa.pergi blk tak delay..lain kali,sye memilih jakarta sbgai bandra untk blk..hehe..

-miss susi-

duha said...

susi- haha..jgn puji sgt..abg amad mare..hahha..erm..yeah..pilihlaa jakarta ye lepas ni..sbb bandung tak slmt (dga cite air asia delay smpai 1 hari..sian bdk2 kat bndung..huhu) tapi jakarta jauh la..pnat '-_-