Tuesday, April 21, 2009

0_o

hari ni 21 April..
hari last Umayr periksa..
waaaaa~
dia dah boleh balik rumah
(BTW,Umayr is my brother..)
sedangkan saya masih di sini..
'-_-
meneruskan perjuangan..
insyaAllah *_*



sori duha curik gamba nih dr blog umay.. :D


post ape ni sebenarnya?
saja isi masa lapang..
waktu baca blog abang ternampak gambar di atas
tengok gambar tu macam best..
padahal gambar bosan je :p
mungkin sebab dah lama tak tengok abang sendiri..
haha..
jadi rindu..
hu~

ya Allah,lindungilah ahli keluargaku dari siksaan kubur dan api nerakaMu..
amiin~


sesungguhnya,jagalah ahli keluargamu dan orang terdekat denganmu dari melakukan maksiat..

mungkin kita semua pernah dengar ayat
"it all begins/starts from home"
ini bermaksud dakwah/teguran/nasihat sebaiknya bermula dengan orang terdekat dengan kita..

diri kita-->keluarga-->saudara/sahabat terdekat-->masyarakat sekeliling

sebab tu dalam step2 pembentukan sesebuah negara islam atau bumi yang bersistem khalifah itu sendiri, ia bermula dengan individu muslim..iaitu diri kita dulu,then membentuk keluarga muslim..dan seterusnya dan seterusnya..

nabi SAW sendiri mula berdakwah pada isterinya Khadijah dan kemudian orang-orang yang terdekat dengan baginda..

Allah juga berfirman dalam Al-Quranul karim,
'qu anfusakum wa ahlikum naraa'
yang bermaksud peliharalah dirimu dan AHLI KELUARGAmu dari api neraka..

tapi..
kadang2 orang yang paling sukar ditegur adalah mereka yang rapat dengan kita termasuk ahli keluarga kita sendiri..
betul tak?

saya sendiri tak nafikan..
sebab kita tak nak lukakan hati mereka yang kita sayangi..
jadi kebanyakkan kita lebih rela mendiamkan diri..

tapi itu bukanlah langkah yang patut diambil..
demi kebaikan bersama
kita patut tahu priority yang perlu di jaga..
amanah..atau hati..?


moga segala urusan kita dipermudahkan..
dan moga Allah membuka serta menjaga hati2 kita yang sering lalai ini..
insyaAllah~


nohing much..just sebagai renungan bersama..

p/s:umayr tak yah bace tau post nih..
p/s2:Anhar kalau bace post ni jangan btau umayr
p/s3:saya nak cuti 3 bulan jugak..nape cuti sikit sgt??

9 comments:

miss susi said...

dudu..muka bro du2 sebijik ah..sbab tu korg ade chemistry yg amat kuat kot..hehe..

p/s=banana split yg xsedap di jatos..huh..

duha said...

miss susi-sebijik ke? tapi duha cantik+comel kan? hahahha...erm~ chemistry yg kuat..heh

p/s:sape suro order banana split tu..td makan nasi goreng aceh..sdap! ade org blanje plak tu..hehhe

Akhi Farid Rashidi said...

salam ziarah...

apa khabar?

Khazinatul_Asrar said...

ade jugak kwn duha pgil duha dudu?haha :P. rase kat AA dulu mcm pena pgil~hihi. anyway, ana cuti pun xlama! sem ni je la, sbb ade short sem..hwaa~apepon,perjuangan mesti diteruskan.

okeh,nak g bookfair!jgn jeles :P

duha said...

akhi farid-waalaikumussalam..Alhamdulillah sehat..

khazinatul asrar-wawawa~ dkat skolah smpai matrik sampai ke sini..duha tak pnah cakap pun pape psl dudu..tah nape sume org bole terpk nk pggil dudu an..lekat pulak tu.. '-_- owh..ye ke? tapi msti ade cuti pjg jgak nnt kan..

p/s:kalau nk pg bookfair tlg jgn btau..saya dan rakan2 di sini mengidam nak pegi! T-T waaaaaaa~
ade senarai pjg buku2 yang nk beli nih..tapi tak berkesempatan..takpelah~ balik msia nnt tgk laa..

yiLiaN said...

duha, you n your bro look alike. haha.

duha said...

yilian- heh..really? but i think i'm better looking..hehhe..

yiLiaN said...

haha, his look is good for guys, yours is good for girls. sama-sama jer.

duha said...

yi lian-hehe..tq..eh,pix sape yg you letak kat msn punye display picture?? ehem2..