Tuesday, April 28, 2009

Jemaah~


Antara sebab berlaku pelampauan dan taksub di kalangan Muslim hari ini ialah dalam konsep berjemaah.


Salah satu aspek yang perlu diluruskan dalam persoalan berjemaah

ialah tanggapan seorang Muslim bahawa kebenaran itu adalah milik mutlak jemaah yang dianggotainya.

Jemaah lain adalah salah.

Bahkan mereka yang tidak menganggotai jemaah berkenaan atau meninggalkannya

dihukum dengan kufur/tak dapat hidayah kerana telah berpaling dari kebenaran.

Selain dari itu, ialah tanggapan menjadikan jemaah sebagai sumber kebenaran.

Kesemua ini adalah gambaran-gambaran sikap taksub

yang dicela dan terkeluar dari batas-batas kesederhanaan dalam Islam.


Hakikatnya, hidup berjemaah adalah salah satu dari ajaran penting Islam.

Sebahagian dari dalil-dalil yang menunjukkannya ialah sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:


“Sesiapa yang meninggalkan berjemaah walau sejengkal, maka dia telah merungkai ikatan Islam dari tengkuknya.”

(Riwayat At-Turmuzi, Hakim dan Ibn Hibban)


“Hendaklah kau bersama dengan jemaah orang-orang Islam dan imam mereka.”

(Riwayat Al-Bukhari & Muslim)


“Allah tidak akan menyatukan umatku dalam kesesatan. Sesungguhnya tangan Allah bersama dengaan jemaah. Siapa yang berasing diri, maka dia berasing diri dalam neraka.”
(Riwayat At-Turmuzi)


Kesemua hadits di atas memberitahu akan kepentingan berjemaah dan kesan berpisah dari berjemaah atau tidak berjemaah.



inilah sifat pemimpin yang patut dicontohi..

jemaah dalam mengambil gambar :D



Tiada masa yang lebih penting bagi umat Islam

dalam menghidupkan budaya hidup berjemaah yang betul dari ini.

Ini adalah kerena salah satu dari masalah besar dan musibah utama umat Islam

ialah perpecahan.

Perpecahan merupakan sebab utama

yang menjerumuskan umat Islam ke tahap sosial, ekonomi dan politik hari ini.



Allah taala berfirman yang bermaksud:


“Dan berpegang teguhlah kamu dengan tali Allah dan janganlah kamu berpecah belah.”

(Ali Imran :103 )


“Dan janganlah kamu jadi seperti mereka yang berpecah belah dan berselisih setelah datang kepada mereka kenyataan-kenyataan. Dan bagi mereka itu, azab yang besar.”

(Ali Imran : 105)


Keseluruhan masalah umat Islam hari ini
tidak mungkin dapat ditangani melalui usaha individu atau kumpulan-kumpulan secara berasingan.
Untuk menyatukan umat Islam dan mengatasi perpecahan,
budaya hidup berjemaah yang betul perlulah disemarakkan.


dalam surah As-saf , Allah berfirman:

"sesungguhnya Allah taala menyintai mereka yang berperang di jalanNya dalam barisan yang teratur, seakan2 seperti suatu bagunan yang tersusun kukuh"

adakah barisan disini bererti BARISAN NASIONAL? owh..tidaak..barisan di sini bermaksud jemaah atau kebersamaan dalam menjalankan kerja dakwah di bumi ini..

Tetapi tanggungjawab individu atau dakwah fardhiyah tidaklah dinafikan kepentingannya..
dakwah sebegitu harus dan perlu terus dijalankan..
namun untuk menjalankan DF itu sendiri konsep jemaah amat diperlukan..
seorang da'ie takkan boleh bergerak individually tanpa 'backup' dari jemaah di belakangnya..
dia masih memerlukan tarbiyah,peringatan dan sokongan
yang akan membangkitkan semangatnya dan menambah ke'efektif'an dakwahnya..
betul tak?


mengikut pengalaman sendiri..
sejujurnya saya akui berjemaah merupakan sesuatu yang menyeronokkan..
kerjasama antara sahabat2 yang saling meringankan beban
disamping support yang diberikan
akan menyebabkan saya sentiasa rindu untuk bekerja bersama..
dari sekolah,matrik hingga sekarang,
boleh dikatakan saya takkan dapat survive tanpa sokongan jemaah..
kerana dengan jemaah tak kiralah jemaah dengan sahabat terdekat atau organisasi..
ia dapat menguatkan diri ini..
ketika sedang terlupa,leka dan memerlukan pengisian etc2
ketika itulah peranan berjemaah tu sgt penting n prominent :)
(pengalaman di KMM setakat ni paling best..walau setahun je, tapi rasa bagai dah bersama 100 tahun..itulah ukhuwwah yang mantap insyaAllah)


CABARAN


bila diberi sesuatu tugas..
kadangkala kita merasa tidak mahu menerima tugasan tersebut..
mungkin krn ia tak selari dengan prinsip kita atau pendapat kita..
(di sini saya mengaitkan dengan prinsip islam)
namun, cubalah menyingkap isi tersurat di sebalik tugasan tersebut..
pasti ada pengajaran yang boleh kita keluarkan..
cubalah terima ia sebagai CABARAN!

mustahil setiap perkara akan selari dengan kemahuan kita..
tapi keadaan sebigini memaksa kita berfikiran lebih luas dan kreatif memikirkan jalan penyelesaian..
kalau setiap program bercorakkan islam total,
bagaimana mahu menarik hati mereka yang kurang berminat dengan islam itu sendiri?

wajarkah setiap program bermotifkan ceramah semata-mata?
tayangan hal ehwal perdana sahaja?

ada masa kita perlu meluaskan skop..
bukan tidak boleh menjalankan ceramah..
malah amat digalakkan..
cuma "customer" kita bukan seorang sahaja dengan hanya satu ragam..
tapi banyak lagi "customer" lain dengan ragam mereka yang tersendiri..
nak "menjual" sesuatu pada mereka haruslah pandai menarik perhatian..
dan disitulah ke'kreatif'an kita teruji..

mungkin dengan menayangkan filem2 atau melakukan lakonan cerita 'simple'
(alternatif selain ceramah)
dapat memberi sesuatu pada orang ramai..
bukankah itu lebih penting daripada 'awal2 lagi "customer" dah lari atau tiada langsung'



bagaimana isi/inti program akan sampai pada mereka,
jika program itu sendiri tidak mahu mereka hadiri?
lain pula ceritanya dengan mereka yang hadir tapi masih tak dapat apa-apa..
yang penting..
ada usaha..
dan usaha itu perlu semaksima mungkin!


p/s: cabaran itu bukan mudah, tapi tunjukkan kita mampu..chaiyok!
p/s2: saya nampak masih ada masalah jemaah (islamiyah) dalam ******** **** ..moga Allah memperkuatkan ikatan hati kita untuk bergerak bersama :) amiin~
p/s3:sy rase seronok masa tlg masak2 nasi kerabu bersama cik kaktus walaupun capek..tapi tak terasa~ :) itulah kelebihan kerja berjemaah!
p/s4:solat BERJEMAAH pun penting! hehe
p/s5:cik wado kate dah takde mini-lecture dah sekarang..yeay!
p/s6:jgn berjemaah dalam wat mnde tak baik ye!
p/s7:bila bekerja bersama, kita akan lebih mengenali sahabat2 kita..ukhuwwah jd lebih mantap! :)

23 comments:

cactus biru said...

assalamualaikum..
saya setuju! sambil angkat tangan.hehe
saya pun sudah mula rasa kemanisan berjemaah..
bekerja sorang2 xbestla.
lagi2 mkn sorang2.bdepan ngn nasik n ayam pak adek je meme bose laa..
cabaran.andai ia datang, bantu saya ye!kerja berjemaah!=)

p/s: sy juga! xterasa penat buat nasi kerabu tp saje je tdo terlampau smlm!kte gaul dengan sekati ye! haha

p/s lagi:yeah2, xyah bgn pagi sgt setiap ari rabu!

duha said...

cactus biru- waalaikumussalam..
haha..angkat tgn je??
kaki angkatlaa sekali bia nampak semangat sket :p hehe

ye, ianya sangat manis~
bekerja sorg2 memenatkan dan membosankan..ehhhe..

makan sorg2 best bile tgh lapar..hoho..takdelaa..mmg best pon mkn ramai2..lg2 kalau pakai Nyiru (dulang) tu..lagi bes..bole curik nasi+ayam org sebelah..haha..

iA kite same2 membantu!

p/s:hehe..walaupun kamu dikunci di luar bale pade jam 2+ pagi..masih terasa seronok? haha..seb baik satpam tak tdo lagi an..ingat die dah tumpang tdo bilik iqbal/qayyum ke..sbb ketuk2 pntu tade org an..hehhe

p/s2:ha ah..smlm saya tdo melampau jugak! adoi~ bagun tdo je rase menyesal..hehe (lumrah kehidupan sy)

p/s3:sekati??? huhu~ seb baik abg faiz tak bc blog ni..ngamok die nnt..jom2 kacau sampai SEKATI aka sekata+sebati (adakah ini kosa kata baru yg bakal mengisi kamus dewan?? ) ngeh3

~*puding caramel*~ said...

lawak la duha nih...contoh pemimpin mengambil gambar dlm berjemaah? watte..fish? hahaha

duha...

saja paggil..

marilahbergerak secara berjemaah..masak pun berjemaah..makan pun!
pegi kelas pun berjemaah..klu lmbat tu..berjemaah jugak ke?

hi..lama xjmpe..bye~~ XP

duha said...

pudding caramel- haha..betul pe amek gamba berjemaah..kalau niat baik iA dapat pahale jgak kan?? hhehhe~

erm..jom2..makan bersame! tapi bayar biar kamu sahaje..hahha..rhyme tak? :p

kak yana..

saje panggil jgak..

sukawening ape kaba?
(ego tanak ty kaba kak yana..hahha)

p/s:kalau lambat tu..sape suro..kene tinggal laa jawabnye..tak baik biar guru di kelas menunggu..tinggal je kawan yg lambat tu..lengkali siap awal2..hehe..(lain laa kalau die ade mslah yg boleh diterima)

p/s:"tolong menolonglah dalam kebaikan dan ketakwaan, dan jgnlah saling membantu dalam dosa dan permusuhan" (kalau saje pg klas lmbt tu..kan dah dose..heh~

p/s2:kamu tak rindu saye ke?
p/s3:dengar cite kamu ada lecture dlm 15-30 min tadi..apekah? nape terlalu sekejap.. '-_-

hi2 bye2

A for ANA said...

isu nie mmg perlu dipndg berat..
lg2 bile satu jemaah berlaga dgn jemaah yg laen~

kdg2 tu bkn islam tu yg diperthnkn..tp jemaah yg diutamakan~

bile kesatuan ummah x dijage..HARAM la hukumnya.

asl comel najib tu?lala

duha said...

A for busuk- ha ah..mmg perlu dipndang berat walaupun kita tak buleh timbang berape berat die dkat alat penimbang.. :p

berlaga antara jemaah yg kononnye membawa misi islam mmg bnda yg dah lame jd mslah..tak kirelaa kat msia ke..mane ke..that's why kite kne snts sedar ape tujuan dan matlamat kita? nk bwk dakwah islamiyah ke nak bawak name jemaah? pasti natijah antara due tujuan tu berbeza~

p/s:asal najib comel?? dah lame da comel..sbb tu ltak gamba die..bia selalu ternampak..n bia lebih ramai sedar akan hakikat itu..lalla~

3rdmarch said...

nasi kerabu owh nasi kerabu..
tahniah jemaah nas kerabu..
sgguh sedap..

lina said...

hidup berjemaah memang penting. namun kadang2 seseorang tu terlalu taksub dgn jemaah mereka sendiri walhal ini perlu diketepikan

Kita ni hidup bukan mengikut fikrah mana2 jemaah tapi FIKRAH ISLAM. perbezaan pendapat dalam satu2 jemaah adalah satu nikmat. Carilah persamaan agar Islam mampu bersatu.

Ahmad Zulfahmi said...

Bagus...
Baru nampak matang sikit cik dudu nih..

Teringat kata2 Abdullah Ibnu Mas'ud "Jamaah itu adalah pada apa yang bersama kebenaran walaupun engkau sendirian"

Cuma dalam artikel di atas,antara petikan dalil2 itu,ada pihak2 yang menyalahgunakannya..Jamaah itu diberi erti sebagai jemaah mereka....

Padahal yang sebenarnya,jamaah itu adalah jamaah Muslimin,yang bernaung di bawah panji Al-Quran dan Sunnah walau apapun warna,bangsa,dan keturunannya...

P/s:

Nakreport kat faiz ;-P

duha said...

3rd march-tahniah tu 90% krnr bg kat abg fathy..hehe..die ketua masak dan ketua dalam segala hal..die cakap pape org len takleh bantah..tu kehebatan die..hehhe..

p/s:pg laaa amek pluang blaja masak dr die

lina-tepat sekali! itulah apa yg ingin disampaikan :) asalkan kita masih dibawah satu akidah yang sama,fikrah dan kepercayaan yang sama..kita masih SATU UMMAT ISLAM! umat Nabi Muhammad SAW..

sekarang banyak masalah yang menimpa umat islam disebabkn perpecahan tu sndr..yang ini merasa dia yang betul..jihadnya yang benar..fatwanya yang wajib dituruti sedangkan yang lain turutberkata begitu..macam mane nk aman kalau saling tunding menunding? saya betul,mereka salah..

Ahmad Zulfahmi- erm.dah lame je matang..cume tak nampak..hehe..erm..btul tu..banyak yg tafsir ayat AQ ni atau hadis2 mengikut cita rasa mereka..banyak lagi sebenarnye kalau nk bagi cth ayat quran yg disalah tafsir utk kepentingan individu..itulah yang berlaku kalau ilmu diletakkan di belakang hawa nafsu..naudzubillah.. moga2 umat islam sume sedar kepentingan KESATUAN dan jemaah tersebut...amiin~

p/s:jangan laa report! takut~ hoho..takpe..kalau die tau pun Duha bg die taugeh banyak2 suruh die siang (buang ekor) taugeh tu..sbb malam tu die cam smgt+hepi je wat keje tuh..hehhe~

dr.radzi said...

gapo,bilenye duha matang?=p lalala...

tapi pemikiran dan pendirian tentang jamaah tu betul. jika anda rasa yang lain salah, perbetulkanlah. tapi anda tidak semestinya takkan salah...tak kira siapa pun anda, anda tetap manusia yang sering melakukan kesalahan....

semoga diberikan kekuatan untuk terus istiqamah.

(camne bole cite kerabu dlm entry jemaah ni???? haih~~~)

fArHaNa said...

salam duha~

em mcm tau je apa maksud ******** **** ni... uhuk3. tp stuju! [harap2 btul la tekaan sy ni.masih ada jurang antara 'kita',huhu]

yg sy nmpk kt malaysia pun, ada masalah jemaah ni...terlalu taksub smpi lupa kita merupakan saudara
-_-" [igt x cite sy aritu?huhu]

sedih bila memikirkan umat Islam di negara sendiri x bersatu...

jom kita print artikel duha ni n print pastu bg kt semorang...hehe~

p/s: bila sindrom p/s ni akan berakhir? hehe.

p/s2: see you masa meeting kjap lg! [eceyh, nk 'see you'2 pulak kan:D

p/s3: masih menunggu bila duha nak blanje~ ^_^

duha said...

dr.radzi-tolong jangan jeles kerana tiada yg mahu mengatakan anda matang..walau ape pun yg berlaku, saya tau saya lbeyh matang dr anda..hehhe~

amiin~ semoga snts ada dan diberi kekuatan tersebut

p/s:nasi kerabu wujud di entry ini kerana kami BERJEMAAH dalam menyediakannya..tu salah satu kategori jemaah jugak kan?? :D

p/s2:teringin ns kerabu?? nantikan booth IMAN next time (promote jap..hahha)

farhana-waalaikumussalam..dpt agak ke? wah2..ni org pertame dpt agak..hehhe..private msg me ok?? haha..geli~

erm..mmg bnde ni berlaku di mana2 shj..dan mungkin sgt jelas di Malaysia sbb negara kita sndr kan..kalau umat islam bersatu, insyaAllah itulah waktu ketika hati msuh2 kita dicampakkan rs takut dalamnya oleh Allah taala..erm..semoge kita sume cepat2 sedar iA..

p/s:tak tau bile akn berakhir..camm susah sbb da merebak n mcm best kan..hehhe

p/s2:owh..da berjumpa dah tadi..mungkin kerinduan anda pada saya dah terlerai..sabar ye, besok kita jumpa lagi di lecture~

p/s3:belanja? bahasa ape tu? tak pernah dga..tapi kalau "kak farhana nk belanja duha" itu saya paham..lalla~

~*puding caramel*~ said...

sekejap kan? dermatology. hari rabu memang camtu. hari lain tak tahulah ape kesahnya...

ha ha..

rindu ke? hmm...entah la..mngkin kot..erk? apa kaba bale? sihat makcik2 kat sana? pak guard? bangunan tu ok?

-saje ego xnk tanya kaba duha-

duha said...

pudding caramel-haha..tape2..sy paham..

duha kabar baik :)

sinar_islami said...

duha memang matang..

bgs2..betul..keteriktn dgn jemaah tu..bukan la membendung kita utk bergerak..semua benda..kalau sorg2 wat keje kurg best..yg sush bertmbh sush kalau dipk sorg diri..

berjemaah tak kirala definisinya mcm mana pun dia sbnrnya mengajar kita menerima manusia seadanya, medampingi manusia dgn sebenarnya, menawan hati dgn ajaranNya.. :)

bila ade kawan, ade shbt, ade rakan..kan lebih manis dan berharga setiap saat kita bekerja..
even solah fardi ngan jemaah pun lainkn gnjarannya.. ^-^

go go duha..aih mcm kanak2 ribena pula.. :)

A for ANA said...

oit ssdp je panggil A for busuk.
nie mesti x habes blaja nie..
ade patut A for B..uishh..
ana musykil asl la kak duha boleh smpai ke bandung nie..
beza antare A ngan B pon x passs lagi..
haishhh musykil2..

tu ah..
kkdg ble tgk satu jemaah pndg enteng kat jemaah laen..
perghh!!rase cam nk peluk erat2 pon ade(tbeeee jee..hehe)

tp tu ah..
salahnye ble satu jemaah tu anggap mereka la yg tbaek..
erkk.tu mcm da kategori bongkak plus riak..

kalo dakwah yg diperjuangkn..
isu remeh temeh camni patot diabaikn..
sedih2..islam tu x bangkit sbb umatnye yg berlage sesame sndr..

lagi sedih ble maseng2 x hormat maseng2..

kembali ke pangkal jalan..

saya masih lagi buntu nk join mane..
baina ISMA au JIM..(uishh jujo tuh!)

duha said...

sinar-ahahha...Alhamdulillah duha da matang..skang ni ade org lain pulak da jd knk2 ribena :p hehhe..

erm..jzkk atas entrinye :)

A for avocado-ade rahsie disebalik sy sampai ke bandung ini..jeng3..

heh..masih runsing dan konfius? takpe..tak perlu tergesa-gesa menyertai satu jemaah tu (dlm konteks keadaan nt skang)..buat penelitian dulu..patu choose yg terbaik..mane2 pun ok asalkan betul die memperjuangkan islam..kan?? kalau kat IPOH kuat ISMA kan? kalau kat Al-Amin dulu kite JIM kan? so due2 pn ok je sebenarnye..

cuma kdg2 ahli jemaah tu yg buat adenye salah paham..kadang2 bila cek misi n visi dah bagus da..tapi ahli die tak memperjuangkan mnde tersebut..

sama jugak macam islam n muslim..islam tu sangat bagus dan tiada agama sebagus islam..tapi sesetengah muslim atau penganut islam tu yg tak ikut ajaran sebenar n buat islam nmpk buruk di mata org lain..

so..relax2 dulu..tak join between salah satu tu tak mati pun :) tapi kalau rs perlu join, atas dasar nk sebarkan dkwah n bagi benefit pd agama..so join lah ye :)

join bnda nih hanya mnjadikan ia sebagai platform..agar kerja dakwah kita lbeyh mantap n tersusun..

ok? TC
bye si busuk~ :p

Dr Amad said...

Duha matang? Pisang bila dipanggil matang,ia siap untuk dibuat cekodok.

Buat sesiapa,join la memana jamaah yang bila keberadaan kita disana,MEMBERI impak dan bukan MENERIMA impak.

Masuk la memana jamaah yang mengikuti Allah dan Rasul dan sudah pastinya bukan Ayah Pin.

Duha bila kamo mahu wat cekodok?lapo

duha said...

Dr Amad-kucing saya di rumah dipanggil pisang (sbb jumpe bwh pokok pisang kcik2 dulu..tapi ia bukan hantu walaupun org ramai suka kaitkan pokok pisang dgn hantu)..tapi jika pisang saya matang, ia tidak boleh di goreng..tapi hanya boleh melahirkan anak kucing utk saya..hehhe..

nk cekodok? tggu ade dapur+minyak cap buruh+gas memasak cap petronas+tepung +pisang+kuali+sudip+gula+pinggan..
huhu..

3rdmarch said...

lorgh..
patut la sgt sedap..
fathy pnye resipi..
pasni nasi dagang plop ye..
iA ade kesemptan nak jgak blajar..
duha plopxnak blajar ke????
ssh lah cek mek xreti masak..

p/s : xleh wat nasi dagang xtao la..

3rdmarch said...

lorgh..
patut la sgt sedap..
fathy pnye resipi..
pasni nasi dagang plop ye..
iA ade kesemptan nak jgak blajar..
duha plopxnak blajar ke????
ssh lah cek mek xreti masak..

p/s : xleh wat nasi dagang xtao la..

duha said...

3rd march-iA nasi dagang plak lps ni..jgn main2..nasi dagang pun bole wat iA..

hurm..blaja2..nnt sng nk msk..tak yah nyusahkan org :p

p/s:nasi dagang lg bes dr nasi kerabu kot..tapi tgk kuah die jgak..kalau tak sedap tak bes laa~