Monday, April 13, 2009

lovestruck!


Siapa yang tidak pernah dengar tentang filem atau movie korea?

bagi mereka yang tidak pernah melihatnya sekalipun,
saya yakin bahawa anda PASTI pernah mendengar tentangnya..
baik dari kaca televisyen,internet, atau dari mulut sahabat2 yang sedang 'angau'
akibat penangan movie/filem tersebut..

saya ingin mengutarakan satu pendapat..
terutamanya bagi kaum wanita..

setuju tak kalau saya katakan..
filem korea merupakan satu filem yang amat MELALAIKAN dan mampu mematikan dan merosakkan hati..


winter sonata


autumn in my heart


my little bride


Sassy girl Chun Hyang


my girl


tolak ketepi adegan-adegan yang tak sepatutnya kita lihat dalam cerita tersebut..
andai kata cerita itu 'bersih' sekalipun..
ia tetap mampu merosakkan hati kita..

kenapa?

sebabnya..

apakah TEMA utama dalam cerita-cerita korea?

pasti semua setuju bahawa most korean film is based on LOVE THEME..
kalau tak semua pun,
rasanya lebih dari 90%

mari kita simpulkan secara general tentang cerita-cerita korea yang top di pasaran :)
kebanyakkan plot cerita korea pasti begini..

hero lelakinya yang macho dan handsome (selalunya kaya)
dan perempuannya yang cantik (selalunya sangat baik hingga senang dipermainkan oleh watak jahat, ataupun selalunya sakit parah hingga menyababkan kita menangis tak henti2 bila si hero sedih mengenangkan nasib 'awek'nya yang bakal pergi tak kembali)

tak cukup denagn itu,
untuk menyedapkan cerita dan membuatkan penonton suspend..
cinta mereka pasti akan ada pelbagai halangan..
dari halangan parents,
kepada bekas pacar masing-masing..
atau status keluarga
dan juga macam biasa..penyakit~

tapi,
antara banyak-banyak adegan yang pasti membekas dalam hati..
adalah adegan cinta..

"amat menyentuh perasaan.." komen minah
"sangat sweet~" jerit si tipah
"romatik gil*!!" kata si jenab sambil air mata mengalir di pipi..
dan macam-macam lagi..

cara pertemuan si lelaki dan perempuan yang tak disangka-sangka dan kononya ditakdirkan..
sangat istimewa
hingga kita turut berharap akan berjumpa dengan seseorang melalui cara yang sama..

si lelaki yang amat mengambil berat akan aweknya sehingga sanggup melakukan apa sahaja
menyebabkan kita turut berangan mempunyai pasangan sebegitu..

kita sering menganggap..
inilah pasangan sejati yang patut dicontohi kisah cintanya!

saya tak nafikan..saya sendiri dah menonton pelbagai cerita korea..
dan pernah menjadi peminat setia cerita korea~

saya juga pernah berangan
untuk mempunyai pasangan yang sangat baik+romantik+caring dan sebagainya..
tapi,
apa natijahnya?
adakah tujuan hidup saya hanyalah semata-mata bercinta dengan seorang lelaki
yang baik budi pekertinya?
yang turut mencurahkan segala kasih sayangnya pada saya?
yang sanggup bekorban apa sahaja demi saya?

pasti itu merupakan antara ciri-ciri yang dicari oleh para wanita..
namun hidup kita mempunyai misi yang lebih besar dari itu..
bukan sekadar cinta..
untuk memenuhi nafsu

bercinta dan berkahwin itu merupakan permulaan kepada
sebuah perjalanan yang baru..
untuk LEBIH membantu kita lagi dalam dakwah dan perkembangan islam..
jangan hanya berharap alam perkahwinan nanti seromantis filem-filem korea..
tidak seindah kisah cinta mereka..
tapi sepatutnya penuh dengan suasana islamik
yang sebenarnya akan membawa kepada nukilan hidup yang lebih sempurna
berbanding kisah-kisah korea tadi..

perkahwinan dan percintaan bukanlah stesen terakhir
dimana kita merasa hidup akan menjadi sempurna
setelah menjumpai seseorang untuk dicintai dan mencintai..
tetapi sebenarnya hidup kita masih perlu diisi dengan pelbagai tanggungjawab..

dunia bukan tempat untuk kita bersenang lenang,
tetapi tempat untuk kita bekerja keras mencari keredhaan Ilahi..
dan mengharap dengan rahmatNya,
kita akan dikurniakan syurga..
yang menjanjikan kebahagiaan selamanya..

so,kurangkanlah cite korea ye..
atau mane2 love story yang boleh merosakkan hati kita..
Alhamdulillah kita masih diberi kesedaran untuk menjaga hati kita :)



p/s: artikel ni sebenarnya tak berapa prepared,maaf kalau ayat kelangkabut..n salah seorang
targeted reader adalah Anhar..adek saya yang amat meminati filem korea dan band2 korea
yang amat jambu dan takleh diterima oleh saya (haha..Anhar jangan marah~)

p/s 2 :semalam majlis perpisahan dengan senior..sedih!!
ini bukan sedih bak melihat filem korea,tapi sedih kerana kehilangan sumber nasihat yang
amat berguna '-_- moga Allah tautkan hati kita..n keep in touch! huwaaaaaa~

31 comments:

Anonymous said...

pergh!! gempak giler..haha terase nk mati.. sume gmbr2 tu cite best2 plak tu..ish3, menggugat iman btol

haha..x per2.. nnt kalo adek dh kawen,, adek tgk ngn suami adek bebyk..hahaha

buat mase ni.. adek stop :P lagi pon nk PMR..hahaha

duha said...

anonymous-eh..nehar..asal tak gune account google comment? erm.neway,bagus ah terase..haha..blaja dlu..gatai sungguh mu ni..

p/s:jangan pas PMR sambung balik suda~

Anonymous said...

hahahah..cmner duha tahu adek nk buat cmtuh.. XD susah gile ah nk benti Korean ni.. adek cube benti * c0ugh.. tolong2 laa adek yerk :D..hahah

-PCA-

Dr Amad said...

Hanya dua perkataan utk article ini... "Duha Jiwunk" hahahaha. Nak suami romantik konon,pi amik romantik tu,guna wat beli lampin anak..ahaks

duha said...

anonymous-berani ah anhar sambung..duha balik suruh ummi buang komputer dlam bilik..patu buang astro..buang sume..bia anhar belajar je..hehhe..

DR amad- attention..ade words PERNAH ok..PERNAH..kalau dalam bahase inggeris PAST TENSE..benda yang dah berlaku atau dah berlalu..huh..nak balas dendam laa ni dulu kne panggil jiwang..

idsyAleeya said...

ye cik duha..
saya dtg memberi komen;p
hehehe..
baru bercadang nak tgk citer korea..
tapi xde je ms..
citer house yg bersiri pun xtgk2..
lagikan nk tgk citer yg pnjg berjela2~
mungkin ada hikmah di sebalik itu..
anda membuat sy berfikir!
;)

duha said...

idsyAleeya-hehhe..bgus jugak kan tade mase..maksudnye anda menggunakan masa dengan baik insyaAllah hingga tiada masa terluang utk berfoya-foya :p
tgk house takpe..hehhe..bagus2..berfikir merupakan sifat yang baik!

Dr Amad said...

Pernah itu tidak semestinya ia tidak akan berulang...apabila ia berlaku secara berulang-ulang dipanggil habit...wahaha.Jiwunk ye Duha...

duha said...

Dr Amad-huh..kjam~ tade salahnye romantik..kalau ikut batasan syariat..tp tade ah romantik memanjang je keje..mmg tak makan laa keluarge..Rasulullah pun contoh suami yang romantik~ ehehhe..erm..romantik bole terime..JIWANG maaflah ye..bukan saya..

p/s:bukankah itu nickname anda? AHMAD FAHMI=JIWANG..haha

cactus biru said...

didi
haha
menyengat sungguh!!
tp sy sudah lama tidak menonton n layan cte2 n muvie2 korea nih..
bangga ngn diri sendiri.hehe

doakan sy istiqamah yee~

duha said...

cactus biru-hehhe..insyaAllah..kita sama2 istiqamah :) tak susah iA kalau niat betul2 nk jauhi mnde2 nih..banyak lg hiburan lain..hehhe

miss susi said...

wo....korean movie @ drama??
ape komen kak salmah?muahaha..
setiap psgn hidup mampu memcipta kenangn manis tersendri bersma..wat pe nk tiru2 korea..haha..(geli lak ckp cm nie).
sye pn dh lme xlyn cter korea..jln cito samo jah..bose..tapi skg sye sdg cbe mengabihkan cter general hospital(korea)..best2x!yg pentg,bkn psl CINTA kpd psgn yg utama tapi PASSION in medic..best2x..hee

duha said...

miss susi-ahhahaha..mmg geli :p tapi takpe..betul3..erm..tape..kalau cite2 yg bermanfaat tu, ape salahnye tgk..yg penting ade pengajaran iA yang boleh diambil..kalau cam cite taegukgi(brotherhood) ke..takpe je nk tgk..sbb pasal persaudaraan kan..walaupun cite korea gak..tapi temanya bukan lah semata2 CINTA yang melalaikan..lagipun cite perang2 ni bes! hehhe..

p/s:jom fitness test! lalla~

haikal ambri said...

salam..entry yg bagus.tapi nasib baik saya tak layan citer korea..kpd miss susi..tak sangka anda memiliki jiwa romantik..wakaka(jgn marah)

hmm..pasal jiwang n romantik..tak salah pun jadi kedua2 nya..apa yg nak dimalu..tak menjadi satu dosa pun selagi kita berada di landasan betul.Itu sebagai cara seseorang individu itu meng expresikan rasa dalam diri..dependlah coz setiap orang lain2 hati dan rasa.

duha said...

haikal-wlkmslm..tak layan? ye ke? :p tah2 love story lain layan je..heh..
tape2..teruskan menonton upin n ipin :D

p/s:anda pasti jiwang~ lalla~

lina said...

setuju duha! kadang2 sahabat ni(termasuk ana kdg2.. hehehe~)sampai panggil pun tak gerak2 cz khusyuk sangat tgok cte...moga kita bukanlah golongan yang dilalaikan, mengambil iktibar dgn apa yg terjadi.:)

duha said...

lina-hehe..biase lah tu..ana dlu sanggup tak tdur wat marathon cite korea..tp Alhamdulillah laa skang dah tak an..insyaAllah moga ada iktibarnya~ :)

fArHaNa said...

hahahahaikal jiwaaaaaang....

hmmm..blh je nak kata kita tgk cite korea ni konon2 utk ambil pengajaran...tp dh nama pn prmpuan, konfem xdenye nak tgk sbb tu...hehe:p

dh lame x tgk cite korea, last pas xm aritu, konon2 smangat nak tengok full house balik, last2 benti sbb mls nk tgk, byk sgt episod:ppppp

cite baru2 yg kua pn mls nk tgk daaaa:p

hm, lg 1, slain cite korea ni byk je cite len yg melalaikan...cite hindustan(ada yg terasa x?:p) n hollywood apatah lagi.. kesimpulannya bersederhanalah dlm sume perkara yg kita lakukan...
heee:)

3rdmarch said...

Assalamualaikum..duha & rakan2..

Setelah membaca post n komen2 di sini..

1stly..sungguh jiwang pemilik blig ni..

2ndly..klu cam 2 sy pon jiwang gak..apaka?

3rdly..semua org de perasaan jiwang(haikal konon je xlayan ;p)

4thly..berpada2lah dlm berjiwang..

5thly..tgk bole..tp jgn ralik(khusyuk) sgt..sapa xdgr org azan(peringatan utk diri sendri juga..isk3)

6thly..setuju ngan bintu yem..(bollywood 2 psal aji ke?almaklumlah..shah rukh khan..haha..aji..sila tgglkan pesanan jika baca komen ni..ehee~

Lastly..sorry la duha..pjg sgt komen..ehee~

duha said...

farhana- first skali,pasal haikal jiwang tu saya sgt stuju..(siape tak tau?) hahaha..haikal, jgn marah..ampunkan saya.. :p

btul3..pmpuan ni layan perasaan sket..so bahaye..hehhe..bagi kesan yg mendalam di hati dan jiwa raganya..so prevention is better than cure (apakah?) tapi betul laa tuh..hehhe..

erm..hindustan? abg razi? shah rukh khan? sounds familiar..haha..tapi hindustan translate indonesia..hilang sgale feel :p haha..

p/s:saya lebih gemar ber'internet' drpd menonton movie..tak tau knapa~

duha said...

3rdmarch-waalaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh

1st-pemilik BLIG? apakah itu? (haha..just FYI,saya tak jiwang..cume penyayang..lalla~)

2nd-anda mmg jiwang..kami suda tau

3rd-erm..iye ke? define jiwang..haha

4th-islam menyarankan agar kita berpada2 dalam semua perkara..termasuklah ibadah2 sunat kita..apatah lagi dalam hal begini yang mampu bawa kepada kemudharatan yg jelas kalau terlebih2..

5th-mmg slalunye melalaikan sampai akan tangguh solat jap even beberape minit..dan kalau rase2 mampu menghalang dr otak dan perasaan dipengaruhi,tade masalah nk tgk..(tapi slalunye msti berbekas jugak)

6th-adakah abg razi mangse keadaan atau memang benar dialah shah rukh khan sebenarnya? saya pun tidak tahu..sila rujuk pada empunya badan..

fArHaNa said...

oh jijol komen bollywood itu tidak ditujukan kepada sesiapa, harap maklum...

drrazi ni shah rukh khan??? hmm mcm x sama je? mungkin drrazi kena makan byk sket bru bleh jd shah rukh khan......hehe
(bos, jgn marah...:p)

p/s: haikal, sori..gurau sahaja.

duha said...

farhana-hehhe..kalau makan banyak juga mungkin tidak akan serupa..melainkan abg razi nk publish cite kuch2 hota hai season 2 and jd watak utama dlm tuh..haha..

p/s:kalau nk tgk cite hindustan pun,baik tgk cite baghat singh..best,bermanfaat dan tiada cintan cintun yang tak sepatutnye melainkan smgt juang yang tinggi!! lalla~ inquilab zindabat! <--ayat ni di gunakan sewaktu penjajah menjadi pemerintah ye..so no offense..ehhe~

drrazi said...

oooooooiiiiiiiii.......orang kampung! beta berasa amat marah kerana diumpati tanpa izin. tapi beta berasa kurang marah kerana komen2 orang-orang kampung berkenaan beta itu sungguh lawak sekali!! hahaha....

orang kata, orang kata bukan saya kata, shah rukh khan tu macam saya. so saya pon tak boleh la nak kata apa. hahaha...

dan saya minat bollywood yang ada cerita shah rukh khan je. sebab cerita dia selalunya bab keluarga dan persahabatan. yang ada msg yang boleh diambil teladan. yang cintun2, yang seksi2 ni tak main la...ngabihkan bogheh yoo....membazir masa....(kalini serius jap)

berbalik kpd artikel, byk lagi benda lain boleh kita buat daripada lyn series mcm tu...ada pekdah pape ke?? tak membangun jiwa. baik anda gi cari sponsor utk program comparative religion!!! muahahaha....

p/s: makcik fana! anda hutang saya sebijik. tgkla nnt....=p

p/s/s: sori dudu,dh mcm shoutbox plak. hak3...

fArHaNa said...

sbijik? sbijik apa? hahaha...

xpela..kite bgla die shah rukh khan... lps ni kita panggil datuk shah rukh khan ok sume???

p/s: adakah heroes bermanfaat? hmmmmmmm.......
bile fikirkan balik byk sungguh bnde xbermanfaat dr yg bmanfaat..
dunia oh dunia~

duha said...

dr.razi-org kg? sape tuh? hehhe..mmg bazir mase pun tgk cite tuh (tapi td sambil2 jahit maskot TEMENGGUNG tertengok pulak cite kabi kushi kabi gham sbb derang pasang an..(tapi ade shah rukh khan~ tapi macam takdelah bemanfaat sgt, sbb byk tarian2 singa dlm tuh)..jd,sama2 lah kita lakukan perkara yg bemanfaat sahaja mulai skrg..

p/s:saya pun nk hutang sebijik dr kak frhna..

p/s2:mmg tgh cr sponsor pun~

p/s3:tu lah..macam shout box kat dpan tu tebengkalai..sini pulak yg aktif..nk wat cne..heh

duha said...

farhana-nk bagi ke? kene pk lapan puluh enam kali dulu..

erm..bole laa kut..sian pulak kan..hehhe..(nape tanak amitabhachan je? haha)

p/s:mmg byk mnde yg tak bermanfaat di zaman era kemodenan arus perubahan nih..tapi kita kne pndai cr peluang utk mnjadikan mnde2 tu digunakan utk kebaikan..kalau sah2 tade baiknya,maka jauhilah..moga diri kita dilindugi..(eh, panjang pulak p/s die..macam main point pulak kan) hehhe

miss susi said...

salam...
ssetju ngn 3rd march..
haikal a.k.a ank mak pong jiwunk gak..hahahahahahahha

p/s=sakit pinggang,tngn,kpala hingga lutut kaki akibat fitness test yg amat membosankan itu..haha

duha said...

miss susi-duha tau..sue msti stuju yg nombor 2 tuh kan? anda jiwang jgak..kan3?? hehhe..

kantoi~ amlm tgk cite ceauty n the beast pun nk jiwang2..hahha..seb baik katun..

heh..sume stuju tanpa gantahan nampaknye bahawa haikal jiwang..bgus2..sepakat membawa berkat..

p/s:my pectoralis major n minor,trisep,bisep,rectus abdominis, serratus dan lain2 juga sakit..hehhe..jom buat lg fitness test..tapi kite pulak jd panitia..

p/s2:duha tak habes wat lg sanye..yg naik turun kotak tuh '-_- hari tu da lambat sgt..adeh~

fArHaNa said...

hutang sebijik pd drrazi pn blum tentu lg apatah lg hutang sbijik pd dudu.......hehe=p

amitabh bachchan?aduhai duha..jgn la kjam sgt....kikiki

sian haikal jd mangsa..jom mintak maaf rmi2 pd haikal!

duha said...

farhana-hahha..tak kjam pun..

erm..ok2..haikal,mintak maaf :D