Thursday, April 23, 2009

don't have to read..not important *_*

perbincangan tadi membuat saya berfikir..
umat islam kini benar-benar berada dalam keadaan seperti yang digambarkan oleh Nabi SAW..
jumlahnya BANYAK! boleh dibanggakan..
tapi kualitinya..
jauh dari memuaskan..
bahkan memalukan..
dan memerlukan kelas INTENSIF yang panjang untuk dibimbing..


umat islam ibarat buih di lautan


saya di sini..
walau kadang sering leka dibuai nafsu duniawi..
akibat terlupa dan tergoda..

namun..
Alhamdulillah
logically,
sy masih dikurniakan kesedaran..
sedar tentang mana yang salah..
dan mana yang betul..

namun..

apa yang telah dilakukan??
saya hanya duduk..
diam..
memerhati..
dan melihat..

apa tindakan yang diambil?

seakan-akan tiada..

mereka masih sebegitu..
dan saya masih di tahap ini..

ya Allah..
sy malu dengan diri sendiri!

di masa umur hampir mencapai 2 dekad
masih tiada sumbangan yang dapat saya beri pada agama...

kadang terasa diri tidak mampu..
untuk membawa satu perubahan..

wahai jiwa yang lemah!

apa lagi yang diperlukan??
bertahun-tahun pengajian diberikan..
mana natijahnya?
nasihat dan kata-kata hikmah dilempar setiap hari..
mana kesannya?

ya Allah,
ampunilah diri ini..
terangkanlah hati ini..
tunjukkanlah ia jalan yang lurus..


tadi saya lebih banyak berdiam diri..
tidak tahu kenapa..
tapi suara tidak bisa dilontarkan..
mungkin kerana otak ligat berfikir..

apakah peranan saya sebenarnya di sini?
layakkah untuk membawa perubahan?
layakkah untuk membantu rakan-rakan?
atau sebenarnya saya sama saja atau lebih malang lagi, berada di tahap yang lebih rendah!

kami dianggap berpotensi?
benarkah?
atau hanya dari segi luaran sahaja?
dalaman?
goyah dan lemah?
naudzubillah~


namun itulah yang ditakuti..

risau..
sesuatu misi gagal terlaksana..
kerana wujudnya individu spt saya..

T-T
benarkah??
moga saja tidak..



sekadar luahan..


p/s: saya tak sebaik yang kamu sangka..namun sy cuba berubah..

p/s2:ada kawan cakap, saya sering nampak happy je..(??) amiin~

p/s3:mintak maaf pada sesiapa yang pernah tergores (bukan gores dan menang) hatinya oleh saya..ampun dipinta,pasni iA tak wat lagi :D

p/s4:ade ke org yg bemasalah cmni? adoila~ ini syndrome ape ye?? sy perlukan diagnosis dan prognosis anda..

p/s5:wahai mood~ dimanakah anda??

p/s6: pernah tak korg rs cmni? :(

p/s7:banyak lagi nak type..tapi diri ini scr semula jadi dijadikan tak berapa suka berkongsi..post ni pun hampir2 saja didelete..tapi..last2 post jugak..(asek type patu delete..patu type then delete balik..penat~ nak cite ke tak sbenanye??)

p/s8:berdasarkan perbincangan tadi,saya dapat simpulkan bahawa senior2 sy banyak yg mantap..dari cikuda sampai ke mulana..pasti kalian berharap kami juga seperti anda..tapi,saya takut kalian kecewa..maaf! sy sgt respect anda, tapi rasanya tak mampu lagi menjadi sehebat kalian..

24 comments:

miss susi said...

salam..
dudu..nape ni sedey2 dear??erm..1st of all,thanx sbab dgr curahat su tadi..sharing is caring..=)..
bg su sendri,bkn mudh untk bawk perubhn,sbab tu kter berada dlm bentuk jemaah,spaya kter kuat..du2,su kuat berjuang sbab du2 kuat..insyaAllah kter mampu..Allah bersma kter..HR Tirmidzi: Jagalah Allah,niscaya Dia akan sentiasa bersamamu..kter ade Allah..bentuk ujian yg kter dpt lain2..bersyukur dgn ujian yg menimpa sbab mendekatkan insan yg kerdil ini terhadp penciptaNya..b strong dear!
kehidupn kat dunia nie persinggahan,tmpat untk kter kerja kuat,menyiapkn dri untk akhirat nanti..so u are the soldier of Allah!!semngt!TAKBIR!!

duha said...

miss susi-wlkmslm..heh..yup..sharing is caring..you care for me that's why u share with me..kan? ehehhe..

erm..tentang perubahan tu..mmg btul..td baru chatting ngn akak tersayang(siapakah dia?? rahsie~..hehhe) 'kita kne terus usehe utk dakwah..terus dan terus..jangan berhenti'

betul3..hasbiallahu laailaha illahu..cukuplah Allah bagiku,tiada tuhan melainkanNya..be strong!

thanks sue..ingatkan duha slalu~
s0ldier 0f Allah! Allahuakbar! hehhe..

cekodok said...

ya ukhti~
sesungguhnya sedari tidak keseorangan...kalo di invistigate sorg2,rasanya jawapan tidak jauh berbeza..

mgkin sedari terlupa...ALLAH X melihat pada hasilnya..tapi USAHA!

dan hasilnya sudah tentu tidak terlihat serta merta...myb mngambil masa 10 hari,10 bulan..atau mgkin 10 tahun...

dan dlm bekerja...'BEGIN WITH THE END OF THE MIND'..dah nampak pengakhiran nya bagaimana..matlamat perlu jelas..sama juga ktika berprogram...
kita berkerja tuk capai matlamat...budget atau segala macam..itu urusan ke2..
jgn biarkn diri trus wat kerja sia2(sekadar nk sudahkan kerja)..lebih baik ambik bajet tu bagi trus kat palestin

dan insyaAllah..sama2 kita amalkan doa ini..17:80
smoga segala usaha kita mendapat ganjaran dari ALLAH

p/s:cik duha jgn sedih2 lagi yek...nanti kurang pulak comelnyer..

fArHaNa said...

Salam ukhti duha:D

Jangan pandang rendah akan kebolehan diri sendiri...Kita mampu mengubah dunia! tapi kita harus berubah dahulu...dalam dan luar...kerana insyaAllah orang akan nampak keindahan Islam melalui peribadi dan akhlak yg baik...

Memang kadang2 kita akan rasa diri kita sangat lemah dan tak mampu, akan terfikir "mampukah kita mengubah apa-apa?" dalam keadaan diri kita sendiri yang tak sempurna, n lebih banyak yang tak sempurna dari yang sempurna... banyak kekurangan lagi...pastu dah tau banyak kekurangan tak nak pulak tambahkan kan..."-_-
time tu kita kenalah rajin meminta padaNya, sebab kita kena sedar kita takkan mampu tanpa bantuanNya.itu senjata kita kan? :)

Allah pandang usaha, betul, tapi adakah cukup jika kita hanya ambil suatu langkah, lepas tu berhenti, sebab kita kata kita dah usaha kan?
"aku dah usaha, cukuplah tu, tu je yang aku mampu..."
semoga kita tak termasuk golongan yang itu...

Sebab putus asa, kecewa tiada dalam kamus seorang Islam, jangan kita lupa...kita boleh!!

Smoga urusan kita dimudahkan oleh Allah untuk berubah menjadi lebih baik dari semalam...aamiiiiin...

-mukmin yang kuat itu lebih baik dari mukmin yang lemah-
p/s: sori duha..terpanjang...huuu~

errr...betul ke orang ckp ni duha?sampai tak mesejnya?0_o
wallahua'lam......

duha said...

cekodok-saya rasa saya tau siapa kamu..kenapa tidak menggunakan ID yang biasa dipakai? saje nk wat sy konpius dengan memakai ID cekodok..kan?? hehehe..tapi da kantoi~ erm..jzkk atas nasihatnye..insyaAllah sy akn ingat..yup..begin with the end.... p/s:terima kasih krn mengakui kecomelan saya..jd adakah sy patut dibuang dr kapal krn terlalu comel?? lalla~

farhana-wlkmslm..trimas ye..bangga saya mmpunyai kwn atau akak spt kamu! hehhe..pandangan2 anda sume amat saya hargai dan sdikit sebanyak telah menambah kekuatan dan smgt saya! saya sayang kamu sume..ya,apa yg anda cakap mmg betul..kadang kala diri ini perlukan peringatan :) jzkk!

anasolehah_7 said...

Assalamualaikum Duha,

Sekecil apapun ibadah yang kita lakukan dan diiringi dengan ikhlas maka tetap jua ia dipandang Allah.

Mengubah dunia bukan sehari dua. Rasulullah hadir dikalangan ummat yang runtuh akhlaqnya untuk memperelok dan memperbetulkan akhlaq serta pegangan mereka.

Jangan kita berharap mereka berubah krn utk berubah itu adalah HIDAYAH dari Allah dan ketentuannya. Berharap tidak salah. Cuma tugas kita menyampaikan ilmu yang benar dan mengaplikasikan Sunnah sebagai rutinitas harian.

Mungkin hari ini mereka pekakkan telinga, butakan mata dan bisukan mulut. Yakinlah dengan niat ikhlas keranaNya, dia dan mereka akan berubah suatu hari nanti.

Be positive and rasional:)

Wallahualam

siti sifir said...

haha...
mmg x payah buang pun...
coz awal2 lagi dah kene rejek!
hang stakat naik kapal selam bole la...

p/s:adakah 'sape" itu begitu pntg??
Ada Apa Dgn Sape????

Bella Billa said...

salam..
dear friend..
dun evr ad rse rendh diri..
mngkin duha blum mncapai ke tahap itu but progression towards dat goal is da most important thing!
We together 4eva.. dlam memperjuangkan agama Allah.. InsyaAllah..

Jgn ambil kisah dgn siti sifir d atas..

duha said...

anasolehah-waalaikumussalam kak Aimi..jazakillah banyak2..

erm..betul..mmg kita kna snts yakin bahawa Allah yang lebih mengetahui tntg segalanya..kita hanya mampu berusaha sebaik mungkin..dan yg lain terserah padaNya..

harapnya segala usaha,niat n perbuatan kita diterima dan diredhai Allah taala..tu yg lebih penting..kn? :) thanks again..nasihat akak sgt bermakna!

siti sifir-awat laa suke sgt tuka2 ID nih..jeles laa tuh sy comel..terlanjur kata takleh tarik balik..eh cik siti..ALONG mane?

bella-thanks bell..yup..hijrah! berubah kpd yg lebih baik..sama2 improve ourselves :)..erm..siti sifir tu jeles sbb rmai org nk buang die dr kapal..tape..I understand..hehhe

dr.radzi said...

ini syndrome "takut kalah sebelum berjuang" nk sy cite etiology smpai prognosis? bayar2....muahahah...=p

duha said...

dr.radzi-owh..ade ek syndrome cni? cam bahaye je..tanak ah..

p/s:dalam bhp ade blaja etika bersama colleague..erm kite kan rakan sekerja nanti iA,so jgn laa kedekut2..belum pape da mintak bayar.. '-_- cari dokte lain laa..

Khazinatul_Asrar said...

semoga duha diberi kekuatan dan kesabaran. Ana pun pernah rasa camni. Itulah pentingnya sahabat dan jemaah. Alhamdulillah, masih diberi kekuatan walaupun bukanlah kuat sangat utk hadapi sbnrnya. Tapi, yakin satu je. Pasti Allah tolong hambanya kan? :)

Jadi,muhasabah boleh tapi jangan layan perasaan sampai rasa dah xlayak utk dakwah lagi. Rasulullah pun ada masa naik turunnya kan? Jadi,kita sbg hamba biasa, lagilah kuat ujianNya.

Ingatlah, ujian adalah tarbiyyah yang terbaik jika kita muhasabahnya kembali. Ana yakin, duha yang ana kenal, bukan orang yg biasa2, tapi luar biasa. Dalam erti kata lain, duha boleh hadapi semua ni. Ingat, itu janji Allah kan ? Isbir fasobran jameela :)

Duha, semoga sukses selalu ya!

Take care sis!^__^

dr.radzi said...

ada dalam bhp ek? mcm takde je?? haha...oklah,colleague punye psl,diskon2...=p

Ahmad Zulfahmi said...

Salam...

Ape ni sedey2..xcomey lar.huhu...
Kalo nangis,p mitak botol susu ngan dr amad...

Sudah sunnah orang berjuang adikku..
Syukurlah duha datang dengan pengalaman bertimbun kat sekolah..
Cuma minta dicurahkan di sini..

"Adakah kamu mengira kamu dikatakan beriman sedangkan kamu tidak diuji?"

Ihfazilllah yahfazki ;-)

fArHaNa said...

Saya syg duha jugak(apakah jugak)
hehe..

Ingat surah as-Saff:
Siapa yang akan menjadi penolong dalam menegakkan agama Allah???
Kita insyaAllah.
Amiin

Nk jwb p/s duha psl nmpk happy je tuh.. Hmm..kadang2 kita mana nak tunjuk rasa hati kita kat orang kan..eventho sedih/tension ke apa, mesti nk sorok.. n kdg2 kita buat2 happy supaya last2 jd happy jugak...erk.boleh ke cni? ntahla..
huhu~

p/s:ada org tu suke mintak utang, tp sume bende nak diskon je...ish3
siapakah org itu?teka teki ni.haha.

cuba Duha praktikkan tips yg Bella ltak dlm blog dia tu. agak2 berkesan x?haha..=p

duha said...

khazinatul asrar-terime kasih atas saranan n pesanan anda :) kak syaz doakan duha slalu ye..hehhe..iA duha doakan korg sume jgak..erm..mmg btul kdg2 slalu ade ups n downs..so moga2 sy tak melayan 'perasaan' yg tak sepatutnye tu.. :D smoga sukses juga!! TC too~

dr.radzi-ade la..ni msti tido time lecture bhp..hehhe.."kite kene layan colleague macammane kite nak diri kite dilayan..so,hutang settle..diskon 200% dan kne slalu blanje makan..sbb kalau diri sndr msti suke dibelanje..kan? kan?..kan..?

Ahmad Zulfahmi-waalaikumussalam..hehe..ramai da mengakui kecomelan saya..mekasih :p erm..mmg dtg dr skolah berlatar belakangkan agama..tu yg agak kecewa..kenape sy berade di tahap ini je..hurm~ moga ilmu tu bermanfaat iA..dan berjaya dicurahkan di bumi Jatinangor ni..
yup,jgn lupa bahawa kita adalah seorang hamba..jzkk~

farhana- ya! kitalah orangnye iA :) p/s:saya tau sape org tu..amitabh ek? eh..ye ke? konfius..amitabh ke shah rukh khan? ahahahha..~

sinar_islami said...

pernah dan sllu jga mengalami syndrome tak layk...Alhamdulillah ramai yg support...itu la penting teman mahupun rakan seperjuangan. KITA TAKKAN blh hidup sorg..

untung DUha ramai yang menguatkn..

dulu pernh smpi thap~org lain laju berkerja kita sgt2 inferior hingga terbantut kerja D&T..tahulah tym tu hubungan dgn Allah kurang, tak ramai yg sedar SLOWnya ana tym tu, mana tidaknya..still sama wat keje tapi Alhamdulillah seorg teman yg hidup hatinya mampu melihat perubhn temannya walau mulut ana terkunci kemas..sbb dulu ana bukanlah jenis yg suka meluahkn..maka mana tidaknya pendam itu bisa menyebbkn kronik..

:.so kalau ada apa2 yg ptut dikongsi jgn simpn just luahkn..mana tau ubtnya aka penawarnya kita jumpa dengan meluahkn..

rasa terisi dan terkenang saat2 sgt lemah..terharu bca setiap komen di cni..smuanya bernas dan basah belaka..teringt zmn 'kecik2 dulu'

ps::sgt bermnfaat mengenal blog DUHA..terimbau cerita2 lama..tapi kamu lebih matang hehe..dan plus extra cumel ana bgi..hehe so dont be sad..ayuh lajukn langkahmu..ramai yg doa tu..

-PCA- said...
This comment has been removed by the author.
-PCA- said...

erm,, btol3.. doakan adek kt sini.. skarang skola a*-**** pon dh terok.. banat2 tgkp gmbr x pkai tudong and tag banin kt myspace.. adek dh taw nk ckp ape.. doakan adek !! anhar go! go!

duha said...

sinar-jzkk!! komen anda sgt membina smgt diri ini :) tadi duha ade borak dgn seorang teteh(kakak) aka guru tahfiz duha..cerita tentang ups n downs dalam iman kita..die kate normal iman tu turun/berkurang sbb Rasulullah sndr ade bersabda "iman yazid wa yanqus" iman bertambah dan berkurang..cuma kita tak boleh biarkan ia terus jatuh..tapi perlu counterback agar iman tu naik semula..insyaAllah..thanks ye..nilah salah satu cth kwn yang amat diperlukan :D

p/s:kongsi mslh?? iA akan cuba :) yang bab xtra comel tu tak dpt dinafikan la..tapikan..rsnye tak pnah jmpe pun..cne taw comel? bgus btul instinct :p amiin~

PCA aka anhar busuk- erm..iA duha doakan..jgn ikut bdk2 gitu..kalau duha jmpe derang..siap la..cari kawan tu bia betul..sbb kawan tu penting..paham? kalau ade pape btau laa..duha leh btau mak cik kantin suro tlg anhar..hahahha..

p/s:tadi da ngaku busuk..so jgn marah~ :D

p/s2:yang tak pkai tdung tu maybe kekurangan dana nak beli tudung kot..anhar kan kaye..tabung banyak duit..belikanla derang tdung..(jgn kdekut!) ngee~

sinar_islami said...

bgs betul teteh tu (^-^ kalau duha tak ckp mksd terngaga la ana cari makna) pesanannya betul~manfaatkn la insan2 disekeliling anti tau..kalau tak rugi nanti..

btw kes cumel ni...
sbb ramai pakat puji cumel tumpg sekaki je..hehe..tak pe la kan..lagipun blh buat kamu tersenyum..mcm ni =D

May Allah bless u my dear sis..

duha said...

hehe..jzkk :)

may Allah bless u too!

Dr Amad said...

Comel?hah...hah... lariiiiii

duha said...

Dr Amad- haih '-_- kalau dok jeleh dop bulih ko?

nak lari ke mane? paling2 pun lari ke FK je..sbb ade kelas kan hari ni..hehe~