Sunday, April 19, 2009

me n them

semalam 1st time ke Kota bandung sorang-sorang..
before naik bas damri..
pastikan dulu..
E-L-A-N-G
elang!
betul3..
takut salah bas.. :p

jam 10+ pagi, saya tiba di pasar baru..
"shopping complex" yang famous di Bandung..
kalau belum pernah pergi,
maksudnya anda belum betul2 sampai di Bandung..
hehhe..

on the way ke Bandung,
dalam bas..
tak perasan tertidur..
bangun2 dah tinggal 3 orang je dalam bas tu..
waaaaaaaaa~

"pak2..pasar baru mana?"
(soalan tah pape..memang laa bas ni tak benti depan pasar baru..kene naik angkot lagi)
tapi sebab dah gelabah+cuak..
"neng mau ke pasar baru?"
"erm.." saya mengangguk
"turun di depan sana,ambil jalur satu..bla3...bla3..."
saya tak paham..tapi angguk je la..
"nuhun pak!"
lalu saya turun..

saya cuba mengingat kembali keadaan ketika ke pasar baru dulu..
[dulu naik angkot merah hijau kan??..erm..ye laa tuh rasenye]
monolog dalam hati..

tawakkaltu 'Alallah

cari angkot hijau+merah
elang-cicadas
bismillah~
"pak,ke pasar baru?" tanya saya
"ya2.."
Alhamdulillah..saya naik..
pasni jangan tidur dalam angkot jugak suda~


pasar baru


setibanya di bangunan pasar baru,
terus menghantar SMS ke abang saudara..
'salam,kat mane? duha baru sampai pasar baru'
selang beberapa minit,SMS di balas..
'tingkat 1,bahagian telekung..Mak Tok nak cari telekung'

Alhamdulillah,
urusan dipermudahkan..
dalam banyak-banyak kedai dan lautan manusia,
saya berjaya menemui mereka..

"MAK TOK!!"
happynya dapat jumpa :)
Ben (abg saudara),kak Zila (isterinya),Damia,Adam,Muaz(anak2nya),Maktok(nenek) dan Tok andak(nenek sedare) semua ada..

2 hari duduk bersama mereka di jalan sami aji..
pelbagai aktiviti dijalankan..
(macam ape je aktiviti)
seronok~

kalau ikutkan hati,
nak ikut serta sukan rakyat..
tapi saya lebih sayang mereka..
hehhe..
maaf teman2..
saya hanya mampu tolong kalian ketika mengemas khemah sahaja..

namun yakinlah,
saya lebih penat berbanding kalian..
menjadi babysitter pada kanak-kanak balita(bawah lima tahun)
dan juga nannysitter..
iaitu pada nenek dan nenek saudara saya yang sakan berbelanja..
hehhe..

namun,
saya gembira kerana dapat menggembirakan mereka semua..
moga mereka berpuas hati..insyaAllah..



di sini ingin mengambil kesempatan berkongsi satu hadis tentang adab dengan tetamu
hadis ke-15 dari hadis 40

Daripada Abu Hurairah r.a., bahawa Rasulullah SAW telah bersabda:
Barangsiapa yang beriman dengan Allah dan hari akhirat, maka hendaklah dia berkata baik atau dia diam. Barangsiapa yang beriman dengan Allah dan hari akhirat, maka hendaklah dia memuliakan jiran tetangganya. Barangsiapa yang beriman dengan Allah dan hari akhirat, maka hendaklah dia memuliakan tetamunya.
[Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari dan Muslim]


hormati tetamu


penuhilah tuntutan-tuntutan di atas,
moga kita tergolong dalam mereka yang beriman..
amiin~



p/s: special thanks to Mak Tok sebab sempat lagi buatkan sambal ikan bilis yang amat sedap walaupun kat sini susah nak jumpe ikan teri(bilis)..hehhe..

p/s2: thanks jugak kat ibu seri sebab bagi ikan bilis die..

p/s3: tahniah buat teman2 TEMENGGUNG sebab khemah kite lawa! walaupun time saya dtg dah dikemas..tinggal lagi 1/4 hiasan je.. T-T

p/s4: selamat pulang diucapkan pada bella..(hoho)

p/s5: banyak lagi adegan yang lawak berlaku nak diceritakan..tapi nanti2 je lah..ngantuk~ LI!

13 comments:

Anonymous said...

salam,

abang saudara tu nama dia ben faisal ke? rasanya macam pernah main bola ngan dia time duduk kat utm dulu-dulu...

abg azim, cardiff

~*puding caramel*~ said...

salam!

patutlah tak nampak pun semalam

sekarang ni bandung panas membahang kan? aaahh~

saya pun pernah hadapi perkara yang sama..ada kisahnya pegi bandung sorang nak jjmpa org mesa yang datang melancong..

duha said...

anonymous-wlkmslm..ha ah..ben faisal :) owh..ye laa tu kot..die dulu mmg slalu dok kat umah ktrg time kat jalan semarak UTM tu..hehhe..erm..ni abg azim kwn abg amad tu ek? :)

puding caramel-wlkmslm..hehhe..rndu ke? erm..ha ah..panas! nk tdo kat bandung smlm pun rs panas~ Alhamdulillah petang hujan..sjuk sket..heh..oowh..ade kisah ke bandung sorg2 jugak? sesat tak? ehe~

idsyAleeya said...

tak pe duha..
sedare dtg dr jauh tue..
hehehe..
tahun depn kite wat sm2 lg ek:)
sy phm perasaan anda bile jln sorg2..
frst tyme plak tue..
tp sebenrnya kite xsorg2 pun..
Allah sentiasa bersama kite~

p/s:pyung cantek wahidah mn? ngeh3~

nur_aishah said...

salam dik,

hmmm,alhmdllh sampai pun tujuan.
Akak first time pegi gamble berdua dgn kwn pon sesat time balik..hehe
Tahniah..

Alhamdulillah after hampir 3thn di Bandung dh hafal jln ke psr baru..hmm

Nina :) said...

woah gle tabah duha grk sorg2..
nina xbrani kot. huhu..wpon hmpir sesat.. bgs2..

duha said...

idsyAleeya-yup..nantikan kedatangan Temenggung wat kali kedua!! pasti mengaut semua piala yang ada..(skang ni cam malu2 lagi..baru 1st year an..ahhaha)..thanks atas peringatana tuh..yup,Allah sentiasa ada dengan kita..anywhere~ p/s:nanti duha pulangkan payung!! lalla~

nur_aishah-wlkmslm..hehhe..dah hafal? bgus2..nnt lengkali bole dtg lawat ktrg kat sni ek..jgn bosan ke Bandung! hehhe..

nina-hahha..hidup kne pakse diri jadi tabah..lagi2 dah dok indonesia an..:D tape..pasni mane tau akan tiba satu hari nina kne grak sorg2 gak..time tu tepon ah duha..duha bgtau cara utk menenagkan pikiran..hehhe..(bukan nk teman taw :p )

3rdmarch said...

salam..

menariknye kisah ke pasar baru..
hebat2..
apa2 pun..sambal ikan bilis 2 share la ye..
den rindu masakan msia ni..
ehee~

duha said...

wlkmslm..banyak lg pristiwa menarik..heh..

erm..sambal ikan bilis sikit je..nnt lain kali balik msia wat lagi baru kasik ek..maaf! lalla~

p/s:kalau rndu sgt mskn mlysia masak laa sndr..bukan ada dapur sndr ke? o_0

3rdmarch said...

bl ms plop tmpat tinggal den de dapor ni???

" erm..sambal ikan bilis sikit je..nnt lain kali balik msia wat lagi baru kasik ek..maaf! lalla~ "

jgn lupe kotakan kata2 anda.. (n_n)v

duha said...

3rdmarch-owh..tade ek? ingatkan ade..alamak..tu saje melalut tu..bukan serius..hahha

Bella Billa said...

huhu...di sini sy nk mnx maap gak sebab x dpt join waktu karnival sukan sbb sy lebih sygkn kakak sy dan bali..ahaks

haha..tu la duha..dh bnyk kali g psr baru pn tak ingat ag jln..siap sms kte ag tnye btul ke nek bas elang? kaco org lg brcuti jer..hehe..

p/s: thx ats ucapn welcoming back~

duha said...

bella-ceh..tiru ayat org..erm..kite kne berhati-hati..kang kalau tesalah bas..sape nk slamatkan duha kat dipati ukur?? heh..

slalunye pg bandung korg bwk..duha ikot je..sat gi kne pg sorg2..adoi~ tu yg cuak sesat tu..tapi Alhamdulillah bejalan lancar :D

p/s:welcome atas ucapan terima kasih atas ucapan welcoming back itu..haha..pehe dop?