Friday, March 6, 2009

kasihNya di pagi hari

pagi-pagi lagi HP dah berbunyi..
menandakan satu message diterima
"duha,aku mau ke bale 3 ya, mau ambil OR p3k nya..bisa ga? maaf ngerepotin"

kalau diikutkan hati..
memang malas nak turun bawah..
dah laa bilik tersayang ni kat atas sekali~
takpelah..excercise sikit pagi-pagi..
alang-alang tu boleh warm up untuk amazing race
hehhe..
lagipun teringat satu hadith..
"siapa yang membantu urusan mukmin lain, iA Allah akan mudahkan (bantu) urusannya"

jubah dipakai..
tudung disarung..
barang-barang yang terlibat diambil..
segera berlari keluar bilik..
menuruni anak tangga yang tingginya membuatkan tak ramai manusia pernah melawat kamar saya ni..(hu~ sedih)

sampai di bawah..
kelibat temannya belum kelihatan..

teringat pula pada kasut yang dihantar untuk dicuci..
kasut sukan yang digunakan minggu lepas untuk ke kiara 'umbrella'..
waktu balik dari kiara 'umbrella' tu, dah tak rupe kasut dah..
macam memakai lumpur berbentuk kasut..heh
(tapi takpe..Alhamdulillah program itu best dan insyaAllah bermanfaat :) )

Saya ke kaunter bale dulu..
nak mintak kasut sukan tu..
bayaran rp7000 dikenakan..
(melayang duit sarapan :p)
tapi takpe..save masa dan tenaga dari mencuci kasut..
haha
(p/s: saya bukan pemalas)

Alhamdulillah..teman yang ditunggu pun tiba..
segera dipenuhi keperluannya dan dengan cepat naik ke atas semula..

tiba-tiba..
di anak tangga yang ke 8
(tak kira pun..agak2 je..lebih kurang laa..haha)
saya hampir-hampir terjatuh..
tu la..happy sangat naik tangge..eheh

fuh~
Astaghfirullah..
terdetik dalam hati..
Alhamdulillah tak jatuh betul-betul..
kalau tak..ape laa jadi agaknye..

erm..
takpe..ni peringatan Allah pagi-pagi..
ALLAH SAYANG SAYA..
pagi-pagi lagi die dah tag saya..hehe
agar berhati-hati dalam kehidupan dan setiap urusan..
(boleh diaplikasikan dalam meningkatkan ketakwaan)

teringat semalam..
dalam pengisian rohani..
ada teman yang berpesan..
setiap perkara kalau diambil dari sudut positif..
pasti kelihatan cantik..
erm..betul3

insyaAllah saya ingat pesanan Dia yang tercinta :)


dear Allah,
I LOVE YOU..
MORE THAN ANYTHING..

PLEASE LET ME FEEL YOUR LOVE TOO
SO I WILL NEVER BETRAY
AND BE ONE OF THE PEOPLE WHO ASTRAYED

YA RAHMAN..
EVEN I CAN'T LOVE YOU AS MUCH AS YOUR LOVE TOWARDS US..
BUT I PROMISE I'LL TRY MY BEST..

I ADMIT..
THAT I ALWAYS FORGETS ABOUT YOU..
BUT YA ALLAH
PELASE DON'T EVER FORGET ME ONCE..
COZ IF YOU DO..
THEN THERE'S NO POINT OF BEING HERE RIGHT NOW..

-sinfull person-

9 comments:

Bella Billa said...

Syukurlah tak jtuh..klu x nnti, time amazing race ad gak yg trenjut2..tu la..suke sgt jln cepat2..elok2 la ckit..dgrlah nasihat akak ni yer.. (kite lg tue ok..haha)

btw, 7k tu mahal la..kt bale 2 5k jer.. tp sy x bngga pun~ sbb saya x suke bale...hoho

Allah sentiasa mengingati hamba2nya, namun hamba2nya yang lupa akan-Nya..sering alpa disebabkn trlalu sibuk dgn hal duniawi..tatkala kegembiraan dtg, lupa Allah..bila derita, bru mncari..
Moga kita dijauhkan dr kecintaan kepada dunia~

duha said...

bella- hehhe..lame bell tak komen sni..erm..lengkali duha hantar kat bale 2 la..wat2 tu kasut bella..hehe..(kontroversi bale..kne wat conference..hehe)

erm..thanks atas peringatan tuh..yup..moga Allah lindungi hati kita dari penyakit cinta dunia..sebab penyakit tu laa yang paling menular dengan berleluase skang nih..erm..patut banyakkan dokte spesialis bahagian ni..heh.

dibby bus-bus said...

salam..nk gelak dulu..haha..
laen kali gune lah mata..bkn hidung tuk melihat bwh dik..kui3 (gurau2)

bley bwt analogi..kalu kita slalo terleka dan dibuai mmpi dlm hidup..sng sgt nk tergelicir..tp iman yg dpt menyelamatkan..(cmne duha x jatuh cm nangka busuk td..huhu)

btw nice poem bout Allah..=)
(xsgke ade bakat seni rupenye..huhu)

dibby bus-bus said...
This comment has been removed by the author.
duha said...

dibby bus- haha..kejam2..ni dahh smpai malaysia blum? jangan lupe poskan ole2..lalla~
hehhe..analogi tu nak perli ke mmg nak wat analogi? neway, kalau duha jatuh pung..bukan nangke bsuk..nagke wangi yang dah matang..hehhe..(jgn jeles)
thanks :) tingkatkan ibadah di bumi malaysia!

dr.radzi said...

nangka wangi dan matang??? apekah??? haha....

semoga kita sentiasa mengambil iktibar dari segala yang terjadi dalam hidup ini, dan menjadi hama yang diredhai,amiiin...=)

p/s: oit,camne nk jd dhuhasakenah kasut pon tak basuh sendiri ni? ish33....kiki.=p

duha said...

dr.radzi- nangka wangi dan matang..iya lah..huhu..

erm..amin~

p/s: kalau dhuhasakeenah duduk balle yang tak sediakan tempat sidai baju atau space nak keringkan kasut mesti die pun hantar dobi untuk memudahkan kerja sehari hari..hehhe

fArHaNa said...

mcm mana boleh terlepas post ni? ish3.. rabun btl daku.=p

Nak tulis something, tapi bella dh tulis dulu..kikiki.=) sokong ayat bella. smoga kita sntiasa dijauhkan dari sifat al-wahnu-cintakan dunia dan tak ingat mati..

duha said...

farhana- rabun? no komen..hehhe..erm..jzkk :)