Friday, March 6, 2009

Matlamat

sejak pagi tadi hingga lebih kurang jam 12+ tengah hari..
satu acara amazing race telah diadakan
anjuran biro agama KUBI sempena Minggu kesenian islam..
sebelum ni dah banyak acara yang telah berlangsung..
contohnya pertandingan puisi..
pertandingan KULTUM (kuliah tujuh minit)
dan masih ada beberapa acara yang bakal diadakan
seperti busana muslimah,pertandingan hafazan dan lain2..

pagi-pagi lagi sekitar jam 7.30 pagi saya dan rakan-rakan team-mate amazing race dah bekumpul di bale 2..hehe..semangat!
lepas semua dah cukup..kami sama-sama gerak ke GOR berdekatan dengan fakultas kedokteran..

jam telah pun menunjukkan pukul 8..
tapi masih ramai yang belum sampai..
erm..janji melayu??
malas nak komen..

jam dah pukul 8.30pagi..
masih belum start..
geram jugak..
tapi Alhamdulillah tak lama lepas tu..
briefing mula diberi..
setiap kumpulan diberi nama oleh pihak panitia..

nama kumpulan kami..
IMAM AL-GHAZALI..

sebelum pertandingan bermula..
kami sempat saling ingat-mengingatkan antara satu sama lain..
apa matlamat bermain?
kebetulan kami semua satu group usrah..(kebetulan?? lalla~)
jadi kami sepakat..

kenapa join amazing race ni..
1. anggap sebagai satu ibadah..sehatkan badan..
2.sebagai kesempatan untuk menambah ilmu..memandangkan ada tugasan berkaitan ilmu islam yang perlu dilakukan
3.merapatkan lagi ukhuwwah
masing-masing setuju..kalau menang itu bonus..siapa tak nak menang..

bercakap tentang matlamat..
teringat pada satu analogi yang diberi oleh senior..
'kalau kita main sambung puzzle, tapi takde gambar sebagai rujukan..senang tak?"
tentunya susah..sebab tak jelas..gambar apa yang kita nak hasilkan?
begitu jugak dalam setiap perkara yang kita lakukan..
kalau ia dilakukan tanpa matlamat yang jelas..
atau tidak diketahui tujuan sebenar..
pasti sukar untuk mencapai apa-apa hasil..
jadi..set lah matlamat dan pastikan kita jelas tentang matlamat kita..
belajar..kenapa?
dakwah..kenapa?
kalau jelas matlamat..insyaAllah lebih mudah untuk mencapai cita-cita kita.. :)

back to amazing race tadi..
sepanjang permainan..Alhamdulillah semua berjalan lancar..
komitmen penuh diberi oleh setiap ahli kumpulan..
terutamanya ketua kumpulan kami..thank you zaza :D
terima kasih juga diucapkan pada abang yang jaga tepi kolam yang bitau
"wall climbing bukan kat atas..kat bawah"
tapi kami tak nak dengar cakap..sbb ingat kene tipu..haha (maaf :D)
(last2 malu sendiri sebab salah)
dan terima kasih pada individu yang membantu secara langsung atau tak langsung..hehhe
p/s: bantu-membantu memang amat digalakkan dalam islam :)



kesimpulan:
1. kebanyakan permainan membuatkan saya sakit pinggang '-_- adoi..
2.Alhamdulillah matlamat tercapai..(tp menang belum tau lagi..hehe..dub2..dub2..)
3.taniah pada pihak penganjur
4.tahniah pada kelompok IMAM GHAZALI sebab berjaya habiskan tugasan yang diberi :)
5.kne usaha lebih untuk tingkatkan lagi ilmu
6. ade panitia fkg08 (terlalu obvious ke?? hehe) yang patut dipecat..sebab salah kire soalan..bukan sekali bahkan berkali-kali..haha..(stesen yg kat rounabout tu :p ) ..main je..

7. erm..banyak sgt pulak kesimpulan..tu je kot..hehhe..yang lain iA bole fikir sendiri..

****yang baik kita ambil dan yang buruk kita jauhkan..insyaAllah..

16 comments:

yiLiaN said...

agree with the analogy that you mentioned in your post.

"'kalau kita main sambung puzzle, tapi takde gambar sebagai rujukan..senang tak?"

setting goal(s) as our guideline is really important. living without a goal is so meaningless. often ppl like tat end up to suicide.

anyway, long time din contact with u ady. hope that duha hidup sihat dan selamat.

3rdmarch said...

ambe xmasok amazing race ni..
xmenang gok xtao la.. ;D

duha said...

yilian- ni wong yi lian ke?? wah..how're you? yup, it's been a long time since kali terakhir kte chit chat..:)

yup,setting goals is very important, so you know ur purpose of doing something..

thanks ek, i hope u're doing well also..

duha said...

3rdmarch- ceh..blagak..mu masuk ke..tak masuk ke..takdok bezenye..sbb tau doh mmg mu msti kalah kalau msuk..hehe

Dr Amad said...

apa-apa pun,group saya yang pertama sampai...huhu.Padahal,kami tiada seorang pun belajar sekolah agama,semua sekolah sekular...hehe.Bahasa arab,conferm la kantoi...

duha said...

Dr Amad-yela2..tau laa hebat kan..

p/s:sanye bg can je..respect senior an..so bagi laa smpai dlu..hehe

Anonymous said...

dr ahmad=walaupn kami org bkn group 1st smpai,tapi kami batch 08 yg 1st smpai..haha..

besh2x..kalo ad thn dpn kter join lagi..go group hamas..haha..buat yg jga kat bulatan,die mmg nk kna nie..haha..tapi yg plg uji kesbran adlh menangkap patng2 come di kolam..alahai..dh la kolam teramatlah BERSIH..haha..mmg byk ilmu yg dpt..dan bru sye sdr sekrg betapa byknye tangga di FK..haha..thanx to all my sygs usrah..TAKBIR!!
miss susi

duha said...

anonymous aka miss susi- hehe..bgus2 pengajaran dan isi yang anda dapat mmg bagus..iA kalau ade lg taun depan..group kita akan lebih mantop..hehhe..

kumpulan HAMAS segera bertindak! :p

p/s: pengajaran penting yg dpt dr amazing race: saya lebih mengenali plan lokasi FK..huhu~

dr.radzi said...

KIKIKIKIKI...(gelak sopan tapi guling2 tak berhenti2...=p)

Hikhikhik....

semangat cik duha dan kawan2 berlari keliling dunia aritu ek? (hehe,sori,tak boleh tahan nk gelak plak.) haha...

baguslah korang dapat manfaat dari game tu, ambil yg positifnya ok? yg sakit2 pinggang tu kire halal la ek? hikhik...

p/s: ha,tak pecaya org ckp. ingt org nk buli ke? takkanla org nk buli adik2 junior.(lalala~).
aritu kat kolam dah takde yg pk kolam tu busuk dah,sume main redah je nk menang punye psl.

cactus_biru said...

waaaa..
rugi nyer xleh masuk amazing race arituh
kalo xkerana xcukup sorg lagi msti group sy dah confirm cop no satu! n duha n da geng lame da ditgglkn kt blkg.
heeee~

matlamat.
terkadang diri sndiri alpa sebentar tntang hal sebesar ini..
peringatan demi peringatan sgt2 diperlukan..
betapa diri leka..huhu..sdey2..
tq penchenta kambing..:P
kerna sudi berkongsi, though ada jugak masa senior kte ckp tu..=)

HAMAS DI DADA QUUUEE... said...

palestina akan merdeka kalau kaum muslim bersatu untuk mengusir kaum yahudi israel.. KHILAFAH akan mengirimkan pasukan jihadnya untuk bebaskan palestina..

Al-Tuah Al-Shahab said...

Salam. Dgr cite ada org demam sbb amazing race...
sory terkasar bahasa cite aritu, tp cuma nk g tau kesalahan je, moga dibetulkan segere...
Bleh thn gak radzi ni...
Nk join leage lah...

duha said...

dr.radzi-semangat? baguslaa semangat..kite kan kne smgt dlm stiap perkara yg kite wat..hehe..(da2..benti gelak) erm..iA ambil yg positif jer..yg buruk campak kat kolam fk tuh..sanye kolam tu mmg busuk pung,tapi ade org kat tepi kolam tuh (bukan ahli kumpulan kami) yang lebih busuk so bau kolam tu tak jd significant sgt la :p haha..

p/s: mmg igt nak kne buli pun..sbb anda takleh dipisahkan dr perkataan membuli..

duha said...

cactus_biru- has tgh mamai ke? nak kalahkan kami?? haha..saling2 mengingatkan ye..sama2 kasih dr penggemar kambing :p

hamas di dada..-yup, kesatuan ummah tu penting utk mendirikan balik sistem khilafah..sama2 mantapkan diri untuk menjulang kembali islam itu agar maruah umat islam kembali terbela.. :) jzkk atas ziarahnya

Al-Tuah Al-sahab-siape ek yg demam?? abg razi ke? erm..pasal hari tu..Alhamdulillah je sesetengah org bole terime teguran dgn 'cara' mcm tu, walaupun mmg ade kesan di hati yg tak nampak scr luaran, tapi mungkin org lain belum tau..tegur kena berhikmah, bukan sekadar menyampaikan, tapi biar berkesan di hati mad'u yg ditegur..papepun, jzkk dan teruskan meneggur kerana manusia memerlukan peringatan dan teguran

Ibnu Yunus said...

baru edit hehe time kasih mengingatkan

duha said...

ibnu yunus- haha..tau pun..igt2..family first :D