Saturday, March 14, 2009

nilai 3 ribu rupiah

tadi, selepas meeting MAHA(malam Huurul 'Ain) di bale 4,
saya dan kak Salmah (nama glamour)
bercadang ke JATOS..
satu-satunya shopping complex yang amat grand lagi maju di sumedang Jatinangor ini..

"jom makan burger" ajak kak Salmah dengan happynye dan mata penuh harapan..
"kat mane? sejak dok sini tak penah lagi duha makan burger"
"kat tepi food court " jawabnya merujuk pada tingkat atas sekali bangunan JATOS..

mula-mula ragu-ragu jugak..betulke nak makan burger je malam ni?
mane kenyang.. :p hehe..
tapi teringat pesanan pengarah program minggu sunnah
"yakinlah Allah yang mengenyangkan kita,bukan makanan tu"
aduh..rase tertampar-tampar je..hehe..baik2!! yakin! :)

lalu kami bertolak ke JATOS dengan menaiki angkot..
sampai di sana, saya menghulurkan 2ribu rupiah sebagai tambang kami berdua..
time ni, barulah Kak Salmah sedar, rupanya dia tak bawak duit pun (haha)
"oo..tak bawak duit berangan nak makan kat JATOS" perli saya dalam gelak tawa..
kak salmah hanya mampu tergelak bersama sambil meminta simpati dibelanja..haha..

setelah proses jual beli selesai di "klenger burger"..
cadangnya nak terus balik..
tiba-tiba kak salmah bersuara..
"eh, nok try dok gorengan tu?"
sambil menunjuk ke arah satu stall gorengan ala-ala 'yong tau fu' di tepi esklator..
"owh,boleh je..jom-jom.."
dengan senang hati, kami memilih laa gorengan2 yang dicucuk pada batang sate tuh..
sambil bernyanyi riang dalam hati..
(hati kak salmah tak tau laa mcm mane kan..)


yong tau fu


selesai..

saya menghulurkan gorengan yang dipilih tadi..
teteh (kakak) di kaunter tu pun mula mengira..

"em..Rp ** teh" kata cashier merangkap tukang goreng tersebut..

bukak purse...
teng3..
alamak..tak cukup duit????
lagi 3 ribu rupiah..
cane boleh tak pasan nih??
aduh..malunye..haha

kak salmah pun mula gelabah..
tulaa..tadi confident sangat..lupe baru je kluarkan duit dari purse kat bilik tadi..
kemas2 purse bole lupe nak masukkan duit balik an.. '-_-

"teh, wangnya ga cukup,pergi keluarkan duit dulu ya di bawah" hu~ muka rasa tebal..
cepat2 turun bawah,pegi kt mesin ATM..
"duha,keluarkan 3 ribu je dari bank" kak salmah sempat berlawak

mengikut nilai matawang sekarang ni..
3ribu rupiah tak sampai rm1 pun..
sangat kecil nilainya di mata kita..
mungkin memang selalunya kita memandang rendah 3 ribu rupiah tu..
tapi dalam detik-detik cemas begini..
ianya amat bernilai!
hargailah walaupun 500 rupiah ye..


dalam perjalanan pulang saya terfikir..
Alhamdulillah Allah masih mengurniakan saya kesempatan untuk berlari ke mesin ATM..
demi mencukupkan duit untuk bayar gorengan tu..

tapi..
selepas kita mati..
macam mana di ahirat nanti?
kalau pahala saya tak cukup untuk membayar harga syurga Allah?
masihkah ada kesempatan buat saya untuk berlari ke bank pahala?
untuk mencukupkan kekurangan tersebut??

waktu itu,semuanya sudah terlambat..

bukankah Allah telah menukilkan dalam Al-Quran bahawa akan ada
golongan yang berdosa, yang akan meminta dikembalikan ke dunia..
untuk melakukan amalan soleh agar dapat menampung 'tambang' ke syurga..


gambar hiasan
"sawah padi" yang akan dituai


tapi ketika itu,
alasan-alasan sudah tidak mempunyai peranan..
apa yang sudah ditanam..itulah yang dituai..
tidak ada penambahan,atau pengurangan..
tiada yang dapat membantu
melainkan syafaat dari junjungan besar Rasulullah SAW..

lalu..apa yang kita kena buat?
untuk menggapai nikmat dan ganjaran terbesar tu?


sahabat-sahabat..
kautlah pahala sebanyak mungkin..
kejarlah redha Allah seboleh mungkin..
ingatlah..
di akhirat nanti..tidak akan ada bank(bantuan) pahala..
melainkan amalan dan pahala 'cash' (sedia ada) pada diri kita..
renung2kanlah..
peringatan buat diri ini yg amat kerdil lg hina..


p/s:trima kasih pada ajk MAHA kerana saya betul2 dapat sesuatu dari meeting tadi.. :)
maaf atas kelemahan diri..

22 comments:

Dr Amad said...

Gotcha...you hit the nail.Tepat dan jitu perumpamaannya...Lain kali nak pegi Jatos dan jangan lupa juga belanja saya.Ingat doa orang dizalimi makbul tau..=)

Tumit tinggi lagi ke pi Jatos? Bella sila bagi laporan anda...hahah

sinar_islami said...

sungguh cantik olahan cerita anti duha...

benar2 menginsafkan...
kalau tak cukup duit leh topup kat bank..tak pun minta je kat parents ^-^( lama tak wat)..
nun disana::akhirat nanti:: ngan sapa kita nak minta topup amal~

nice duha keep it up...

duha said...

dr amad- ceh.."doa org dizalimi makbul"?? ni ngaku la ni menzalimi org? heh..wat pe nak blanje..baik duha makan sndr..lalla~

p/s:ape laporan2 ?? bella jgn layan..huh..tolong sket..tak pnah2 nk pkai kasut tumit tggi..ni jeles sgt ni npe? nk try ke? 0_o

sinar_islami-hehhe..btul tu..da alme tak mntak duit kat ummi..haha..

renungan bersama..kne slalu ingat yang kita takkan slamenya boleh bergantung pada manusia..last2 kite akn SENDIRIAN jua..

moga di waktu kita sendirian tuh kita tidak dalam kesusahan..malah kesenangan insyaAllah..

p/s: doa org dizalimi makbul insyaAllah..jadi saya nak berdoa banyak2..hehe

cactus_biru said...

haha..
1st2 nk gelak guling2 dulu..hahaha
haish, pjlnn crita yg cukup menarik.
elok je awal2 tu kutuk kak salmah xbwk duit, alih2 lagi parah kena kt btg hidung sdri..heeee~
jd, 1st lesson, jgn sesuka ati gelak org dulu.hehe
=)

tapi kan suka sangat ngn analogi yg duha guna tu.mmg la padan dan tepat. dats y org kata pglmn hidup sgt berharga kalo kta betul apply kn dlm diri.
mane nk carik bank pahala kt akhirat nnti???
huhu
sedihnye mengenangkan diri yg masih terumbang-ambing ini...

duha said...

cactus_biru-permulaan komen yang kejam..diikuti komen yg rasional..haha..erm..betul3..

memang pengalaman hidup tuh memberi pengajaran yang sangat bermakna..tapi kalau kita betul2 nak ambil pengajaran laa kan..sesetengah org dapat peluang tapi die tak grab peluang tu..so tak gune juga..

erm..macam dalam ayat AQ, Allah ade berfirman, terdapat tanda-tanda kebesaranNya dalam ciptaan Allah BAGI ULUL ALBAB..mereka yang nak berfikir..tapi kalau mereka2 yang memang memilih untuk tidak berfikir..bagilah tanda kebesaran Tuhan sebesar alam ni pun..dia takkan nampak..

moga kita tergolong dalam golongan yang dibuka mata hatinya..dan sentiasa berjaya mengambil peluang dalam pengalaman2 hidup yang bermakna nih..

p/s: life is short..gunakan sebaiknya..insyaAllah~

dr.radzi said...

ooo...tak cukup duit berangan nak beli gorengan???? lalala~

tula,ngate orang lagi. hak3....

~analogi di akhirat jap~
orang lain dihisab dulu,tak cukup amalan. kita cakap "takde amal berangan/ada hati nak beratur kat tempat ahli syurga."
sampai time kita,TAK CUKUP amal. wah,tu lagi sedih tu. tak bawak amal langsung tu tak payahla sedih sbb mmg takde. tapi yang TAK CUKUP ni,kalau tak dapat masuk sebab ADA TAPI TAK CUKUP,mesti kecewa giler....
~analogi berakhir,mintak dijauhkan.nauzubillah~

hehe,bnykkn amal dan doa utk kita same2 masuk syurga ye? amiiiin...=)

idsyAleeya said...

salam..
adoi..
laen kali kene tgk dulu duit kalo nak keluar..
xley main redah je..
ngeh3~
pesanan tuk k.salmah sekali!
(famous la k.salmah lps nie)

imanDsoul said...

nice work duha..terasa cam berada di tempat kejadian..hehe

alhamdulillah..ini mgkin satu cara ALLAH nk tarbiyyah diri kita...semoga peristiwa bsejarah ni x berlalu begitu saja..(kalo lah buleh masukkn lam buku teks sejarah....)

bila ckp pasai yakin ni....emm...kita kdg2 mgkin terasa terlalu mghayati konsep tawakkal(walaupun kdg2 koya jer lebih)...tapi pepe pun yg pasti kita selalu rasa yg ALLAH akn sentiasa mnjaga kita(sbb tu kot selalu rasa secure)...but then cuba kita hitung bape byk dah kita 'mjaga'NYA(mengingatiNya,lksanakn syariat,jaga waktu solat..bla,bla...).layakkh kita mgharap???.ishk..malunya kat ALLAH!!

KAk sa~ said...

Duha...
huhu camne leh g jatos x bawak duit nih..hee..

duha said...

dr.razi-aduh..analogi tajam btul..terase2..jzkk lah ye '-_-

idsyaleeya-haha..baik boss! pasni cek purse dlu..aka cek balik amalan2 spjg hidup ni insyaAllah..

imandsoul- yup..kadang2 kita terlalu berharap tuhan bagi itu..tuhan bagi ini..sedangkan kita tak pernah nak 'bagi' ape yg tuhan mintak..repent! time kasih atas komentar n penambahan isi anda :)

kak sa- hehe..konsep tawakkal yg membuta tuli :p tak sedo diri pnye pasal laa kak sa..hehe..pasni iA akan sntiasa beringat..semua kejadian ada hikmahnye iA..moga kita berjaya mencari makna tersurat di sebalik setiap yg berlaku.. :D

Anonymous said...

ish3x..korg nie..tu la,xajak kawe skali g..kak salmah gebu..hati2 ye laen kali..haha..

hmm...kutip as much pahala as we can..hidup di dunia suatu persinggahan..aim 4 syurga..takbir!!

miss susi

duha said...

anonymous aka miss susi- mu balik awal beno..nak ajok dok sempak..huahua..hehe..

yup..satu persinggahan, tapi kita settle down macam nak dok lame je kan?? '-_- hu~

Allahuakbar!

Auzaie S.M said...

oh di negara jiran rupenye,
salam w.r.b kak duha,
moga sihat dan bertambah imannya semasa permusafiran

Khazinatul_Asrar said...

1ribu RP = brape ye?

aritu ana bace paper xsalah xsmpi 20sen ke ape tah~ waduh. gawat ni duha! hihi.

erkk, terasa hingga ke lubuk jantung nih anologi bakal doktor2 indonesia. -_-'

anw, entry ni sgt mendalam maksudnya!

p/s: duha, cek purse okay sblm kuar mane2~lagi kalau kartu pelajar tertinggal gimana? (yeke kartu ea?lupe da..)

nurul88 said...

hehe..
camni baru comey....
[mula la nak prasan tu]hehe
btul tu duha..
malunya mengenangkan diri yg slalu meminta syurgaNya...
tp slalu je lalai...
ighfirly ya Allah..
Ampunkan dosa2 kami..kasihanilah kami..pimpinlah kami dlm menggapai redhaMu...ameen

duha said...

Auzaie-hehe..jzkk..doakan senior2mu smua nih..iA kami pun mendoakan anta n kwn2 :)

p/s: skang nih plan ke mane?

khazinatul asrar- hehe..yup2..iA ana cek dlu purse lengkali b4 pg memane..pasni bawak beg besa trus..sgale jenis kartu (pandai anda berbahasa indonesia :p ) dan harta mnde ana bawak :p perisapan kan takut2 kalau pape terjadi..ahaha..

erm..1ooo rp = dlm 20+ sen laa..kat sni da bole beli gorengan da..hehe..kat malaysia tak dpt le..

nurul88-ape? duha comei? lalla~ hehhe..erm..btul2..malu pada Allah! harapnye lpasni akan sntiasa beringat..

bertindaklah dan beramallah sebanyaknye kerana syurga Allah itu mahal :)

fUyUki said...

sangat best crite ni =)

duha said...

fuyuki- ^-^ trimas :) harap dpt amik pengajaran..ape yg baik kita ambil..yg buruk buang jauh2..hee~

ana said...

salam..

he.. tumpang teduh..
benar.. benar..

sbagaimana bernilainya rupiah 3 ribu, pahaLa amaL baek lebey berniLai di hari penGadilan keLak, sebeLum saMpai ke kampung akhirat...

wa man zara'a hasada...

duha said...

ana-wlkmslm sile laa tumpang berteduh dr terik mentari atau hujan..hehhe..

erm..pahala itu sangat bernilai tapi mmg lumrah manusia kurang mengendahkan apa yang tidak kelihatan di mata..

kalau duit dikejar kerana tau manfaatnya, tapi pahala diabai walaupun tahu kepentingannya kerana tak dapat dilihat dek mata..

man jadda wajada :)

prince_pekan said...

salam..huhuhu perjalanan cerita yg cukup menarik, dah mcm amazing race KUBI..nice blog duha..haish bagus betul kak salmah n duha ni kuar pun bawak duit skit(@ tak bawak duit langsung)..bleh elakkan belanja berlebihan..bagus2 kan bazir amalan syaitan..anyway salam ziarah.

duha said...

prince_pekan- aik..tuan putera buat ape kat lua istane?? haha..

erm..tujuan kami sanye mmg tak nak bazir banyak2 duit..tu yang pegang sket je..takut terbelanje lebih..hehhe..(alasan :p )

tape..pasni kalau tak ckup duit enche' istane pahang blanje lah kami ye..

salam ziarah kmbali..thanks menyinggah :)