Monday, July 6, 2009

karakteristik manusia

sedang surf2 internet..
terjumpa dengan e-book bertajuk "bagaimana menyentuh hati"
karangan Abbas as-sisi..

menarik..

baru baca muqaddimah,
tapi rasa macam dah dapat pengisian dari satu buku..
macam sangat sesuai dengan keadaan semasa..
rasa rugi tak jumpa buku ni awal2 lagi..

nak berkongsi sedikit dari muqaddimah yang dibaca..
tentang characteristic manusia..

menurut buku tersebut...

dalam kehidupan ini,
manusia dapat diklasifikasikan dalam 3 kategori..



1. manusia yang berperilaku dengan akhlak islamiyyah

-orang yang rajin beribadah dan rajin ke masjid. dikategorikan sebagai mereka yang dekat dengan jalan dakwah kita..


2. manusia yang berperilaku dengan akhlak assasiyah (asas)

-orang yang tidak taat beragama, tetapi tidak mahu terang-terangan berbuat maksiat kerana ia masih menghormati harga dirinya.


3. manusia yang berperilaku dengan akhlak jahiliyah.

-orang yang tidak peduli terhadap orang lain sedang orang lain memandang buruk padanya atas perbuatan dan perangainya yang buruk.

Rasulullah SAW bersabda:
"sesungguhnya seburuk-buruk tempat manusia di sisi Allah
pada hari kiamat adalah orang yang ditinggalkan (dijauhi) masyarakatnya
kerana takut dengan (perbuatan) buruknya.


golongan ini dikatakan oleh Rasulullah SAW sebagai
"seburuk-buruk teman bergaul"



marilah sama-sama berdoa agar sentiasa berada dekat dengan jalan dakwah
sehinggakan kita dapat memudahkan gerak kerja para da'ie lain
dan kerja dakwah kita sendiri..

insyaAllah..

*************************************************************************************

p/s: moga kita tidak digolongkan dalam golongan ketiga..naudzubillah~

p/s2: buku ini sebetulnya membincangkan tentang jalan dakwah atau cara-cara untuk menyentuh hati mad'u..bacalah kalau ada masa :)

p/s3: berdakwah ibarat memberikan hadiah pada seseorang..kita harus memikirkan hadiah apa yang patut diberi dan dengan cara apa ia harus disampaikan..

p/s4: tidak mungkin pemilik hati yang sarat dengan kecintaan dan keimanan dalam masa yang sama adalah seseorang yang berhati gersang, kasar serta menyimpan rasa dengki dan kebencian kepada pihak lain..firman Allah "Allah sekali-kali tidak menjadikan bagi seseorang dua buah hati dalam rongganya" (Al-Ahzab:4)

p/s5: just a short notice~

8 comments:

As said...

salam..
boleh ke share link nya
:)
thanks for sharing

~*puding caramel*~ said...

assalamualaikum!!!!

adoiyai! rasa macam nak jumpa semua semua orang di sana.. hasuma dah nak balik..fatin cemana? lain2?

ehh, ohh ya..memang ramai yang kata buku itu best..kena dapat satu...he he..

ohh ya, buku sejarah tu ada kat saye..entah bola nak bagi suma

bola? bila...salah eja..

p/s: ching!

duha said...

As-waalaikumussalam..boleh2..

http://www.scribd.com/doc/12897231/Bagaimana-Menyentuh-Hati-Abbas-asSisi

bacalah..sgt bermanfaat iA :)

ur welcome~

pudding-waalaikumussalam..

hasuma dah balik T-T
kak fatin dan lain2 sume sehat..
bella sedang sibuk belajar..
sue katanya ingin amek angin di luar..
dan bla3..

hehe..buku sejarah? owh..ha ah..entah bila nk dpt :p

erm..mmg best..silalah dapatkannya~

sinar_islami said...

nice sharing duha (^_~)

duha said...

sinar- ur welcome :) sharing is caring~

aliah m tarmizi said...

salam duha,

setuju!!buku ni mmg sgt3 bagus.
naqibah ana pn rekemen bku ni dan 'dipaksa' khatam kan bku ni and present mse liqa'.heheh.alhamdulillah bejaye khatam slps 'dipakse'.bgus jgakla dipakse sbb bila dh stat bace terus melekat.

bacalah smpai hbs ye!:)BEST~

take care

dayah_g said...

salam..
hmm tgk duha tulis je pn cm dh best...mst bku ni pn lg best kn... hohoh...nk bce jgk ler...:)

duha said...

dayah-yup..memang best! bacalah ye :) kalau tanak bli pn online je boleh jugak..download je..