Friday, July 17, 2009

R.I.N.D.U

terasa rindu..
pada si dia..

dulu, dia tak begini..
tapi sekarang dia berbeza..

dulu dia seorang yang menjaga..
tidak sewenangnya ber'sms' dengan jejaka..
tidak juga ber'YM' dengan sebarangan manusia..
tapi sekarang dia agak 'terbuka'..

pandangannya sering dijaga..
bertutur juga ditempatnya..

namun kini..
senda guraunya tidak mengenal siapa..
batasan bagaikan sudah tiada..

ya Allah..
ampunkanlah dirinya..
dia hanyalah seorang hamba yang lemah dan pelupa..
hanya Kau yang dapat memberi petunjuk..
dan bimbingan padaNya..

rasa bersalah sering menghantui dirinya..
tetapi..
suasana dan keadaan sekeliling
seringkali menyebabkan dia alpa..
leka dan lena..

sering terlupa,
bahawa pandangan tuhan jauh lebih berharga..
daripada pandangan manusia yang tiada nilainya..

ya Allah yang Maha Mengasihani..
moga dirinya dapat kembali menjadi insan yang dekat padaMu..
menjadi seorang hamba yang dapat mengawal dirinya..
menjadi seorang hamba yang bertaqwa..
berhati-hati dalam setiap perkara..

hanya dengan izinMu~


*************************************************************************************

p/s: baru sahaja membincangkan kisah Mu'adz bin Amr dan Mu'adz bin Afra yang syahid dalam perang Badar pada usia yang sgt muda, iaitu sekitar 13 dan 14 tahun..tapi, pada waktu tu..ape agak2nye yg sdg kita lakukan? tengok cerita meteor garden barangkali? atau asyik mendengar lagu 'hard rock cafe' atau lagu2 underground??

p/s2: sempat juga tengok kompilasi 'iklan' tentang gangguan setan dalam kehidupan seharian..erm..pastikan kita tak kalah dalam perjuangan menumpaskan musuh2 Allah ni!! insyaAllah~

p/s3: pesanan--> janganlah rasa malu untuk merendahkan diri pada seseorang demi bertanyakan sesuatu soalan..kerana orang yang bertanya itu PASTI tidak akan menjadi bodoh berbanding mereka yang EGO untuk bertanya kerana "buat2" pandai..naudzubillah..

p/s4: saya ada azam baru malam ni..moga berjaya istiqamah :)

p/s5: dapat makan murtabak dengan pukis (sejenis kuih) free malam ni..seronok! hehe..

p/s6: saya rindukan 'dia' yang lama dan keluarga saya '-____-

p/s7: semangat2!! sikit lagi nk balik jumpa abah+ummi+the others~ :x

31 comments:

nur khairunnisa mohd azuhar said...

yeye.pukis n kat gebang.urm nk mkn gak murtabak =p

*mscreator* said...

yeah, semangat-semangat. yelah, saya tak rindu? HAHA, joke-joke:p

checoredogpee_sung said...

semoga 'dia' kembali
dan
semoga dberikan kekuatan tuk trus istiqamah
must be strong sbb musuh kali nih pangkatnya pasti jauh lebih tinggi

gud lurk
dan
slamat berjuang!

MaxChempaka said...

'Dia'...

duha said...

mek sya- oops~ sorry murtabak da habes..kalau beli lg nnt duha bg ek :)

mscreator- haha..ye2..rindu jugak..sume org sy rindu :p esp yang kat malaysia tuu..sbb lame tak jmpe..(balik nnt blanje mkn ek :p )

cekodok-terima kasih atas doa dan semangat tu..teruskan doa utk rakan2 kita ye :)

erm..betul tu, kalau kita nk jd yg lebih baik..ranjau dan dugaan pasti lebih susah kan..erm..yup2..sama2 berjuang untuk semua~

max- ye..kenapa dengan 'dia'?doakan si dia ya :)

3rdmarch said...

Sakalam~

duha..

doakan saya punye "si dia" skali yep..(apakah?)

semoga mereka semua terperlihara..

Amin~

A for ANA said...

mau nangis juga saya membacanya.

hehe..rindu kat akak pulak~

penyu said...

atik2
sy pun rindu dia yg lame ugak. skrg die perli pedas2. terguris hati dan perasaan. chewah~
sy pun rindu atik gak. balek tdo bilek la atik! haha

duha said...

3rdmarch-sakalam? ape tuh? "salam" ke? kalau ye, waalaikumussalam..

erm..insyaAllah sy doakan yg seperti dia ye :) tapi diri kita perlu jadi yg terbaik sebelum mengharapkan yg terbaik kan? insyaAllah~

Amin..

A for Ana- fifah jgn laa wat akak nanges kerinduan kat sni..jgn sbut anda rindu sy..hehe..nnt kesedihan sy diperantauan nih..lame tak borak dengn pipod ek..nnt laa akak call..hehe (duit top up tgh kering)

p/s: doakan sy di sini ye..n doakan keadaan 'dia' menjadi better..sebab saya sayangkan 'dia' :D

p/s2: kem salam nabilah..baru je msg die semalam..akak tau die mesti rndu akak gak..walaupun die tak pnah ckp..haha

duha said...

penyu-erkk ye ke? sy tak perasan pun dia begitu..(kalau kita cakap tntg 'dia' yg sama laa) ehhe~

Aiza aka Atik asli, manusia ni pelupa n snts wat salah..kalau nampak siapa2lah si 'dia' yang anda maksudkan..termasuk diri saya, tegur2lah ya..diri sendiri mana nk nmpk kesalahn kan..jd perlukan teman yg snts menegur dan menasihati.. :) together we make the world a better place..

"ingat mengingatkn tu perkara yg bermanfaat bg org mukmin" 51:55

p/s: sy rindu anda jugak..slalu bedua je ngn senah..hehe..kalau sy balik bilik, kita tdo same2 laa nnt ek? hehe..buleh ja tdo skali..i dont mind..hehe..tapi kalau sy TERtendang kamu jatuh katil..maap :p

R.I.N.D.U
rindu~
saya rindu kenangan silam (tetibe) huhu

miss susi said...

`dia` yg sye kenal jga dlu xsuke mrah2..relak je..mngkin sbab `die` xbiasa jauh dngn fmily..tapi `die` ade kwn2 die yg syg2 kat `die`..sbab tu `die` boleh strong..`dia` nk ucapkan trima ksih..`dia` yg skrg nk menjga hati,`dia` xnk kembali ke dunia lama..sbab `dia` ada pilihan yg di beri Allah..plihan kedua untk berubah..sye jga syg `dia`..

p/s=Ya Allah..really2x nk balik..mama..uwaa...

p/s 2=sye dh ade bju rya.kaler P lagi..hahaha..jgn jelus duha..mama dh belikan..lalalala~

p/s 3=maafkan sye kdg2 sye emo..setan keliling nie mmg nk kna flying kick..ish..thanx sbab sabar dgn sye...

Bella Billa said...

doakanlh agar 'dia' sedar akn kesalhn yg dilakukan..
jgn lupe utk sntiasa mengingatkn..

p.s. pukis sgt sedapppp~ =P

p.s.2 sy sgt rindu famili sy!!!

mr PP a.k.a pakcik pukis said...

sesungguhnya
kesedapan pukis itu tergantung kepada siapa pembelinya

(in reply to why pukis smalm sedap)

duha said...

miss susi-erm..yup..kita doakan 'dia' tu ye :)

p/s: relax :D sy nk balik jugaaaaaaaak~

p/s2: huh..lupe pulak nk call ummi ty bju ry sy dah ade ke belum :p (jd bdak kcik jap sbb nk layan miss susi nih '-____- ) yelaa...saya plan bli bj ry kat sni je kalau ummi tak belikan lg..warne pink bkn best pon :D lalla~ haha..jgn marah!!

p/s3: sy syg kamu..sama2 kne toleransi :) thnx jgk~


bella- insyaAllah..sy snts doakan dia dan kita sume :)

p/s: ye..saya lapaa skang..nk mkn '-______-

p/s2: kita sume same..maybe syndrome da lame sgt tak balik..kcuali sue..die da balik hr tu..tak aci~ so not included :p haha..

Dr.Illy said...

saya baca post ni 8 kali tapi saya still tak tau 'dia' tu sipa..
maleh lah nak tau
biarlah dia siapa
saya still nak doakn je supaya 'dia' jadi dia yang dulu tu
amiiinn...
(nanti mesti dapat tau jugak..kui3=p)

duha said...

pak cik pukis- huh..perasan..tau ah die yg beli..

adoi~perasan pak cik pukis pulak :p (tak baik riak da beli pukis) hahha..

Dr.Illy- haha..tak perlu tau siapa 'dia'..(tapi 'dia' yang disebut dalam komen ni org2 yg berbeza tau..bkn org yg sama..hehe..(mereka ni bkn sume tau pun sape)

erm..tapi bila ada rakan yg mmerlukan bantuan..kita patut sokong n doakan mereka..rite? :D

p/s: ye ke anda akan tau? :p

SivGal said...

salam duha,
can i drop some words here?!!hehe
the message that u trying to deliver is something that every1 should understand...n they way presented it also nice...nice poem..:)

p/s:thanx for the 'kata2 semangat' for my lost in my blog the other day. sorry now ni thanking u...:)

~*puding caramel*~ said...

saya rindu saya punya 'dia' jugak!!!

duha, amacam iman sekang? ade usrah x?

duha said...

sivgal- salam sis :)
sangat dialu2kan..
not only a word..u wanna write a poem pun boleh..hehe..really appreciate it..

thanks, i hope bukan shj everyone can understand but everyone will then find the better 'dia'..insyaAllah~

p/s: it's okay..thanks anyway..hope u're a much stronger person rite now..since u're getting closer to be a real doc :)
all the best!

pudding caramel- rindu saya tak? ngee~

erm..iman yazid wa yanqus :p insyaAllah sy sdang cuba maintain disamping meningkatkannya..rasanya semua orang juga sedang melakukan perkara sama insyaAllah..(doakan saja) hehe..

SivGal said...

hihi...poem??!! blh jugak, xpi tkot nnt duha kelakan akak...:)

better si 'die'?hopefully la...amin..:)

p/s: yep, i guess im stronger now.. btw, im amazed that duha tau sape kte...hehe. kte blom pon knal duha.nnt jumpe ket fk, tegur eh..nk jugak berkenalan dgn duha...:)

duha said...

sivgal-eh..tade lah..kalau gelak pun gelak diam2 je :p akak tak perasan punye..hehe~

amiin~

p/s:maybe kte ade chemistry atau ade insticnt kot..that's how bole kenal :p insyaAllah kalau nampak duha tegur..tapi macam dah tak lame je '-___- kne pg bandung la nampaknye..heh..takpe..kalau pg bandung..blanje makan eh :D

SivGal said...

chemistry? mungkin2...atau kehendak tuhan mungkin..:) a'ah, dh xle jumpe ket fk dh...xpe2, klo dtg bdg, tinggal sms je...hehe.

belanja? kne pk dulu la..:p

dh balik msia dh?how is holiday?

duha said...

sivgal-kehendak tuhan..yup like that one better :) semua bnda yg berlaku kehendak tuhan kan..

erm..tinggal sms je? hehe..insyaAllah..ni tak saba nk pg badung ni..hehe..

erm..belum cuti lagi..esok last paper remed, then after judi 2 (3 ogos) baru balik msia..'-___-
lambat kan?

ujung bulan ogos da kne balik sni balik da~ kejap je cuti..heh..

ni kat msia ke? start koas bile?

'adz said...

yg pastinya mu'adz yg sorang ni pd wktu itu sedang masuk alam remaja: tingkatan 1 dan tingkatan 2 dgn tidak matured,masih lalai dan leka hngga kini.. astaghfirullah ..kini usiaku sudah melangkah 20 (JULAI lalu)..apa yg telah ku buat, moga ku melangkah dengan berhati-hati agar tidak jatuh dan terus maju..insyaAllah

duha said...

'adz-erm..terus lalai hingga kini? moga dah tersedar dan dah kembali ke jalan yg lurus..

sama je waktu tu pun sedang lalai jugak..tapi kita cuba ubah dan moga skang jd yg lebih baik berbanding dlu..iA..

yup..jadilah org yg bertaqwa--> berhati-hati dalam melangkah dan dalam setiap perkara iA..terus maju~

SivGal said...

hi duha, how are you?
I balik jumat lepas...:)
Koas-date blom tentu lagi

u balik 3 eh...k k.
short holiday je kan?
xpe2 have fun k..

a'ah.sms kte tau..:)

k tc

duha said...

sivgal-hi :) fine tq..ni dekat dalam bilik nih..kat malaysia!! :) Alhamdulillah dah selamat sampai (walaupun surat fiskal takde td '-__-)

owh..yup..cuti kejap je..tak smpai sebulan pun..takpelah..lama2 pun nnt bazir masa je :p

ok, TC too~

DaNiaN said...

bagus banget puisinya...... two thombs up

duha said...

DaNiaN- thanks :) moga dapat dijadikan pengajaran

hatta razian0408 said...

mohon puisi ini dicopy paste ke blog saya..syukran..

duha said...

hatta razian- silakan :)