Sunday, June 28, 2009

Amal islami

got this post from my beloved friend (Lina)..so just doing what she asked me to :)

Peraturannya:

1) Copy gambar amal Islam di bawah. Copy satu post ni pun tak ape. Mudah dan menjimatkan masa. harapnye gitu..

2) Kemudian pilih 10 orang sahabat anda dan wajibkan mereka melakukan perkara yang sama. Ingat! 10 orang tahu? Labih2, lagi bagus. Terlebih? Jangan melampau sudah.

Di sini ana nak beri tag message ini pada:

*************************************************************************************

erm..

dalam kesempatan ni..nak cakap sket tentang phrase dalam gambar tu yang berbunyi

"perjalanan itu memang memenatkan"

beberapa hari yang lepas,

ade seorang rakan yang bertanya tentang kerja dakwah ni..

dia tanya.."tak penat ke berdakwah?"

atau dalam bahasa mudahnya..mengajak kawan-kawan buat benda baik..

"dah laa diorang ni slalunye tak dengar cakap pun.."

memang benar..

namun, kita harus ungkap kembali kisah-kisah para nabi..

seperti nabi Nuh (sila baca tafsir surah Nuh)

Nabi Musa dan terutamanya Nabi Muhammad SAW..

jalan cerita dakwah mereka lebih sukar..

malah memenatkan kita yang mendengarnya kerana begitu banyak

ranjau dan dugaan..

namun itulah SUNNAH orang yang berjuang..

pasti ada ujian dan dugaan yang harus ditempuh..

dan sememangnya jalan dakwah ini tidak mudah..

bak lirik sebuah nasyid..

"pangkalnya jauh,hujungnya belum tiba.."

moga kita semua mampu istiqamah di jalan ini..


p/s: daurah hari sabtu (semalam) berkenaan dakwah dan akhlak muslim amat2 bermanfaat bagi saya..kerana memang mengingatkan dan mengisi jiwa ni..tahniah dan jzkk..

p/s2: chaiyok hai para daie! ini bukan masanya untuk berehat~ (tiada rehat bg seorang mukmin hingga dia bertemu tuhannya) dunia ni tempat untuk bekerja keras..dan iA kita tuai hasilnya bersama di akhirat kelak..

p/s3: "thabbit qulubana 'ala dinika ya Allah"


1 comment:

miss susi said...

`tiada rehat sehingga bertemu Tuhan..`..thanx kerana mengingatkan..u have to b strong dear..u have Allah n all of us around u..jom kter berda`wah..neva eva give up..kalo x,sia2 pengorbanan para daei` sebelum kter..=)