Friday, June 19, 2009

ujian dalam kenikmatan

sekarang di seluruh dunia..
islam kelihatan makin berpecah..
bergaduh sesama sendiri..
dan dilagakan oleh pihak2 luar..

namun,
kita sebagai seorang muslim perlu sentiasa sedar kepentingan
kebersamaan antara kita..
jangan mudah memepercayai omongan dan hasutan luar..
terutamanya dari mereka yang sudah jelas
mempunyai motif utk menghancurkan islam..

saya sedih..
setiap kali membaca berita di alam maya..
tajuk-tajuknya pasti tidak mententeramkan jiwa..
pergolakan di Teheran,Iran..

salah seorang bekas calon presiden, dalam pilihanraya di Iran


di Palestin yang tiada kesudahan..
malah semakin hebat di Malaysia..
tanah kelahiran sendiri..

saya tidaklah hebat politik..
untuk mengulas keadaan atau pergolakan yang berlaku..
malah ilmu islam juga masih jauh dan amat cetek untuk
bercakap lebih panjang..

namun cuma tergerak untuk berkongsi sedikit luahan hati..
tentang isu semasa di dunia kita ini..
di bumi yang diciptakan Allah,
dimana manusia itu sepatutnya bertugas sebagai hambaNya..
dan khalifah yang memakmurkan bumi ini
dengan islam..

tanggungjawab menjaga alam,tempat kita menumpang..


agama yang membawa kesejahteraan..
dan keselamatan..

namun..
benarkah islam sekarang membawa kebaikan untuk penduduk bumi?

pasti kita sebagai muslim
akan menjawab "YA!"
dengan tegas..
dan marah jika ada yang mempertikaikannya..

namun lain pandangannya bagi sahabat-sahabat kita..
yang berada di luar islam..
yang masih belum diberi nikmat terbesar dalam kehidupan seorang manusia..
nikmat iman dan islam..

tujuan utama mahu post blog ni,
bukan sekadar mahu menyedarkan sahabat sekeliling tentang isu semasa..
namun untuk menegaskan..
peranan kita..

lagi-lagi sekarang most of us sedang cuti..
tak kiralah di malaysia..
atau oversea..
musim cuti sedang berlangsung..atau bakal tiba..

dan bagi saya dan rakan-rakan di UNPAD (esp angkatan 2008)
kami sedang diuji Allah dengan cuti seminggu
sebelum judicium berlangsung..

jadi..
apakah yang dah dirancang sepanjang cuti kita?

tidur?
makan dengan rakan-rakan?
shopping di bandung?
swimming?
jamming?
bowling?
jogging?

dan lain2..

frankly speaking..
semua tu ada dalam perancangan saya dan kawan-kawan dekat..
namun..
tak sedaplah kalau setakat itu sahaja..

"hidup hanya untuk berhibur"

itukah yang kita cari dan mahu?

kita perlu sedar..
kita ada tanggungjawab
yang menimbun sebagai seorang muslim..
janganlah diabaikan..

tak salah nak buat semua aktiviti di atas..
tapi bukan itu sahaja..
dan bukan sepanjang masa..

saya berasa bangga dengan teman-teman
yang takut apabila datangnya cuti..
kerana risau tak diisi sebaiknya..
dan risau akan membazir waktu yang diberi..
walaupun hanya seminggu..
tapi boleh menjadi satu kerugian yang besar bagi kita umat islam..
apatah lagi bila datang cuti sebulan nanti '-__-

jangan biar cuti kita kosong~


mungkin bagi mereka yang
sering memberi alasan "busy"
untuk menyertai program-program agama ketika sibuk belajar..

nah..inilah masanya..
cutikan banyak masa..
lalu gunakanlah walau sedikit..
untuk mengejar dan mengaut sebanyak-banyak ilmu yang kita boleh..

bagi mereka yang sudah biasa menyertai program agama..
perkasakan lagi..
tambah lagi..
dan ajak mereka yang lain..
kerana ini juga peluangnya..


rancang aktiviti yang dapat membantu diri
dan sahabat lain..
bukan berdiam diri di kamar..
mengaji sendirian..
menulis blog memanjang (erkk)
dan hanya membaca buku agama sorang2..

bila ada peluang menyampaikan..sila sampaikan..
"ballighu anni walau ayah"

harapnya cuti kali ni bermanfaat..
bagi diri sendiri dan rakan2..

kesenangan itu satu ujian..
cuti itu satu ujian..
lalu lepasi lah ia dengan cemerlang..
kerana yakinlah..
ada yang sedang memandang..
dan mencatat segala perbuatan dan percakapan kita..


just a reminder for me and my friends..
"enjoy" holiday dengan mengumpul pahala :)

*************************************************************************************

p/s: cuti!!

p/s2: patu judicium n remed '-__-

p/s3: patu balik malaysia!

p/s4: patu balik sini balik '-__-

p/s5: well..kene laa selang seli keseronokkan tu kan..takkan asek nak happy je..hehe..

p/s6: jangan bangun lambat ye cuti ni! baik bangun awal tengok sunrise..cantik~ :p (macam laa dok tepii pantai an..hee~)

p/s7: jangan manjakan diri time2 cuti ni..aktif2!!!

20 comments:

Khazinatul_Asrar said...

salam duha, bila balik mesia? Nak kirim belikan cd laskar pelangi n ketika cinta bertasbih kalau dah kuar. Bleh ke? Kalo bleh, btaw kat blog ana ye. TQ ;)

sinar_islami said...

:) jangan manjakan diri tym cuti..
ana setuju tu..
jalan elok2..take care..
dunia makin tenat..jangan kita tenat sama...

miss susi said...

mak cik dudu..bgn!!!pergi mandi!!bsuk!!lalala~jgn bgn lambat ye...
insyaAllah mak ck,kter sme2 ingt mengingatkan..thanx hri tu msg su skali lagi ajk g ta`lim..best pulak ustaz hri tu..`tsunami kecil??apekah~`lalalla..

p/s=xsaba nk remed gak.. =p

p/s 2=jom cuti2 msia..plan g kelate jln kae??seminggu di kelate..pahtu..kter g zoo jmpe kwn2 duha n bella..kah3x...

p/s 3=bia su je la yg drive mse kat sne nanti..ops~haha...

duha said...

sinar-hehe..trimas :)
yup..kita kene same merawat!

miss susi- eh..org tak tido laa..nk pg jatos! hehe..

erm..tape..duha msg pun kalau sue tak nak pegi same jugak kan..Alhamdulillah da tegerak hati nk pegi..hehe..yup, ust bes pulak kan hari tu..Alhadulillah berpeluang..:D erm..

erk..censored..don't say that phrase :P hehe..rahsia2..

p/s:haha..tak saba??

p/s2: erm..sue bkn tak tau jalan ke? tak yah..duha da plan ngn kak salmah da..die suruh duha bwk kete..die tnjuk jln..mu dok diam je kat slangor..haha..

p/s3:tanak gi zoo ngn sue..duha gi ngn bella je...

p/s4:sue nk drive? bwk kancil ke? jgn lupe bwk first aid kit..lalalla

miss susi said...

ish2x bdk umo 19 nie..ni la yg mls nk lyn..perangai cm bdk2x..

p/s= eleh,kak salmah bkn taw jln pn..name je ore kelate sejati..hahaha...

p/s 2=korg nie...xkancil..1st aid..kejam gler...uwaaa...pembuli!!

duha said...

miss susi-ish2 bdk umo 20 ni..lagi saya malas layan..dah beso dah nak gi zoo lagi..haha..

p/s:erk..jangan die bace page ni suda..kantoi ejek kak salmah..diam2 je tau..alallala~

p/s2:duha tak sbut pape sal kancil..satpam ah yg start..first aid pulak cik bella..duha memperpanjangkan je topik ni..hehe..tape..kalau takde first aid situ..suro je laa pak satpam bli..tugas die kan menjaga kebajikan peserta :D

cactus biru said...

ermm2
saya diuji dgn masa lapang terlampau.
kamu jugak.mereka2 jugak turut serta..
aiyoo~
jom wat mende berfaedah cuti ni..
tanak buang masa cmtu je..

sapa rajin sgt update blog tu eh??
:P

cactus biru said...

=)

idsyAleeya said...

tidur?
makan dengan rakan-rakan?
shopping di bandung?
swimming?
jamming?
bowling?
jogging?

aish..
nie memang dalam plan;)
dugaan terbesar adalah nimat yang mana kita selalu lalai
thnks sebb mengingatkan;p
p/s: utk g swimming, sile jd refree utk lumba floating wado n bella..hehe

duha said...

cactus biru-diam kiamu :P hahaha..jom kita wat kje berfaedah bersama..selain dr makan pecel lele laa ye..hehe~

ni mmg dah banyak sgt masa laa kan smpai nk komen =) je pun letak dlm box lain..haha..

idsyaleeya-ye..mmg kite sume sdang diuji skang..ehhe~ sama2 slaing mengingatkan ye..kalau tetibe nmpk duha tgh buang mase tu, panggil laa suruh wat kje berfaedah sket..hehe..

p/s:yela..nnt sy jd refree yg strict..bia due2 kalah :p takut tak float2 je..payah nak kne selamtkn karang..huhu..

3rdmarch said...

apa pun perancangan anda..
ketika cuti ini..
jgn lalai..
lupa solat..
lupa segalanya..
lupa DIA..

p/s : peringatan utk diri sendri juga..owh..dri ini sentiasa lalai..
isl3.. =(

duha said...

3rdmarch-jzkk atas peringatannya..iA dengan bantuan rakan2 akan cuba jauhi kelalaian tu..

Muslim 24 Hour said...

Perangai pelajar2 bawah umur..

Ada satpam manja sorang...

Ada caterer yang bawak kancil yang ada 1st aid kit..

Ada tukang mesej,muka xbersalah bila kenakan orang..

Ada makcik tukang angkat barang,angkut orang,ada lesen kereta tapi...Oopss

Apa2pun,pesanan penaja...

Jangan buang masa...

;-P

haikal ambri said...

salam..patotlah asyik terbatuk2 je dua 3 hari ni..nama ku disebut2 di sini..nak kena cik dudu embek ni...tertanya2 sapakah muslim 24 hour tu??haish..takkan 24 jam je..jam2 selepas tu mcmmana??hehe..

duha said...

muslim24hour- ye la..tau laa die da atas umur an..da x sba sgt nk menikah..tak sba nk mkn nsi minyak~

nape tukar name ek? nk skodeng org ke? hehe

haikal-sape sbut name die..type je pun..cbe cek link 24hour tu..kalau masih tak tau lagi..nk clue ke?

erm..
1. die da tak sba nk kawen
2.die abang angkat sorg satpam nih..lalla~

haikal ambri said...

hahahah...lah.cik max ropanya..menyamar lah tu..cik dudu logistik jgn bangun lambat esok..

miss susi said...

owhh....kira ank mak nie ngaku la die satpam plus cleaner??hahaha..amek ko..suke sngt sakat org..jgn lupe berjga mlm jga bale nie..lagi stu,parast bale 2..haha

to muslim 24 hour= eleh..beza 2 thn je kae..sme je xmtng..hari tu ank mak kata org laki makin tua mkn xmatng..haha..abh la ank mama oi..sme je ngn ank mak..hahaha..

haikal ambri said...

supir tua yg berkata2..bnyak org naik angkut hari ni??ahakahakahak..

Bella Billa said...

huh..
sy pun tersedak2 kebelakangn ini..
rupenye tersebut2 (@trtulis) nme sy di cni...huhu

yeah..ari ni g swimming! ok wado, kte compete spe float plg lama..haha

muslim 24 hour- apakah? kejam ek kt cni..kte aritu x smpi ati nk bgtau ad trcoret marker kt idung tuh, ini blsnny?? oppss~

duha said...

haikal-ape kaitan logistik dengan bagun lambat? satpam yg kne bgun awal..n tak tdo malam spy kami sume slmt..

miss susi-high five sue!

haikal-jangan kacau sue..nnt die tanak bwk kancil die tu kite jgak yg susah :p lalla~

bella-belle..nk float? maaf, cita2mu tak kesampaian..nanti iA ada masa lagi ya..jangan bersedih rakan ku..:p

p/s:jangan kejam sgt..rahsia abg fahmi tu hidung kne marker..tak baik btau org..ahahahha..