Sunday, June 7, 2009

ketenangan hati

pernah tak terfikir..

kenapa kalau kita duduk dalam hutan..

mendengar nyanyian sang cengkerik..

atau nyanyian si burung..


atau di tepi air terjun..


atau mendengar angin bertiup sepoi2 bahasa..


dan mendengar deruan ombak di tepi pantai..


mahupun apa-apa bunyi natural di sekeliling kita..

PASTI kita akan rasa tenang..

kan??

*************************************************************************************

tadi..
sambil makan soto ayam (tak perlu beritahu berapa mangkuk)
bersama kak salmah dan cik kaktus serta ika (roomate cik kaktus)..

kami berbincang tentang pelbagai hal..
dari politik indonesia (bagaimana sistem pemilu di sini sebenarnya??)
hingga kes hangat tentang Man****a..

dan kemudian tentang makanan jiwa
dan ruh (alang2 tengah makan tengah hari)..

"kalau makanan jiwa ape die?" tanya kak salmah

"ni!"
saya tunjuk pada semangkuk soto ayam

"erm..betul..nilaa makanan jiwa kita..kalau makanan ruh pulak"
tanyanya lagi

"kak salmah ni..layan kitorang macam budak kecik je"
getus hati kecil cik kaktus (ceh..macam tau je ape cik kaktus fikir..hahha)

"erm..tazkirah..pengisian..ibadah2"
jawab saya lagi..

kak salmah hanya mengangguk..

"kalau kita salah makan..
mesti nanti sakit perut..kan?"
kak salmah mula beranalogi..

"oooowh..paham2..sama laa kalau ruh kita kan?" saya memotong kata-katanya
(budak tak sabar :p )

"kalau salah bagi makan kat ruh..
maksudnye bagi benda yang salah..mesti ruh kita juga akan sakit..kan?"
saya menyambung..

"erm..betul..100 markah!"
(100 markah tu saya tambah sendiri..hehhe)

"jadi..kalau dengar lagu-lagu yang lagha ni..memang tak elok..
salah masukan laa tu untuk ruh kita" tegas kak salmah

"erm.." kami mengangguk-angguk..

*************************************************************************************

kembali pada persoalan di atas..
kenapa boleh terasa tenang?
dengan mendengar "natural music" tu?

sebab Allah yang menciptakannya secara direct?
sebab ia memang natural?
sebab sesuai dengan fitrah?
pelbagai sebab lagi..
yang mungkin memang benar..

tapi..yang paling tepat..
adalah kerana..

bunyi-bunyian natural yang kita dengar tersebut..
adalah hasil ZIKIR hamba-hamba Allah..

bukankah burung turut bertasbih dan memuji Allah?
begitu juga ombak di pantai?
malah semua makhluk yang diciptakan di bumi ini..
tidak putus berzikir memuji Allah taala..
satu-satunya Tuhan yang layak disembah..


jadi..
nak tenang?
(esp time pekse ni di mana sume kelihatan kurang stabil dan kurang tenang..hehhe)
banyakkan mendengar ayat Al-Quran dan alunan zikir..

moga diri kita sentiasa diberi ketenangan oleh Allah taala..


"Dialah yang menurunkan ketenangan ke dalam hati orang-orang mukmin untuk menambah keimanan atas keimanan mereka yang telah sedia ada. Dan milik Allahlah bala tentera langit dan bumi, dan Allah Maha mengetahui Maha bijaksana"
(AL-Fath,48:4)

11 comments:

atiqah khuzaini said...

masyaAllah, tak pnah terpk cmtu..
(natural best sbb derg tgh zikir).
huhu.best2.subhanallahla.aih rindu pantai.

duha said...

atiqah-yup..rindu pantai jugak..lame tak pegi sane..cuti nanti nak try cr mase iA :)

izzah al izzanis said...

salam... alhamdulillah.. jazakillah ukhti!

humaira said...

~hakikatnya bahagia itu adalah ketenangan bila hati megingati Allah~

Maha Suci Allah....

duha said...

izzah al izzanis- wlkmslm.. :) moga bermanfaat~

duha said...

humaira-yup..ketika hati bersama Tuhan,waktu tu lah kita akan rasa amat tenang sekali..walau apa jua masalah yang sedang menimpa..pasti akan terubat bila hati hanya bergantung padaNya..insyaAllah..

jzkk ukht :)

3rdmarch said...

salam~

bru nak post sal ni..

potong line tol duha ni..

isk3..

malunye dgn makhluk lain..
makhluk lain xpunya akal tetapi sentiasa berzikir kpdNYA..

kita?????
eh..bkn..
saya?????
errrrkk~
malunye~

duha said...

3rdmarch-wlkmslm

potong line?
tgh beratur ke?
tak nampak barisan pun..
hahaha..

sape cpat die dapat..

erm..memang rs malu pn..
sebab tu Allah nukilkan dalam AQ..
kalau manusia yang tak menggunakan akal yang diberikan utk berfikir..mata utk betul2 melihat..dan telinga utk mendengar yg baik2 shj..

manusia itu lebih teruk dr BINATANG..naudzubillah~

amik pengajaran dr mereka..

Bella Billa said...

i love peace!! no war, no battle~
apakah?? =P

future phenomenon said...

salam...tumpang lalu..siapa minat konspirasi, sejarah melayu yg hilang atau perbincangan sufi, boleh la ke www.nusanaga.blogspot.com

selain tu boleh eratkan tali persaudaraan...nilah zamannya untuk bangkitkan sesuatu...

wassalam

_naJw@_~. said...

teringat mase aktvti burung hantu lam 2-3 pagi lam hutan.ne tgal ses0rg n dgr bunyi2an serangga n deruan sungai mengalir..perghh~rase kecik gler lam utan yg gelap n sorg2.siap bzikir sekuat hati plus sayu gler dgr s0re2 alam ciptaanNya..aus0me!!