Sunday, June 14, 2009

cinta vs belajar

Pelajar universiti lebih gemar bercinta - Tajuddin


gambar hiasan


IPOH 14 Jun - Kementerian Pengajian Tinggi diminta membuat kajian terperinci mengenai tingkah laku pelajar-pelajar universiti yang dilihat lebih gemar bercinta daripada memberi tumpuan menimba ilmu di universiti.

Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Tajuddin Abdul Rahman berkata, perkara berkenaan perlu dilihat secara serius bagi memastikan ia tidak menjadi fenomena tidak sihat dan seterusnya menjatuhkan prestasi akademik mereka.

''Sepatutnya kerajaan buat satu kajian khusus untuk mengetahui berapa ramai pelajar bercinta di universiti, saya yakin ramai pelajar yang terlibat kerana ada yang sudah berani menaiki motosikal bersama ke sana dan ke mari.

''Sekarang saya lihat ada juga pelajar yang sibuk hendak berkahwin sedangkan masih belajar, ini satu perkara yang sangat jelas menyimpang daripada tujuan asal memasuki universiti,'' katanya.

Beliau menyatakan demikian ketika berucap pada majlis penyampaian wang pendahuluan Perbadanan Tabung Pelajaran Tinggi Nasional (PTPTN) bagi Parlimen Pasir Salak di sini semalam.

Tajuddin berkata, golongan siswa sepatutnya memberi sepenuh perhatian terhadap pelajaran supaya menjadi pelajar cemerlang dan bukan sekadar mempunyai keputusan 'cukup makan'.

Kata beliau, selain bercinta, golongan siswa juga didapati gemar menghabiskan wang pinjaman PTPTN dengan membeli telefon bimbit daripada membelanjakan wang tersebut untuk mendapatkan buku rujukan atau komputer.

Katanya, keadaan itu menyebabkan kualiti siswa khususnya daripada kaum Melayu agak rendah dan sukar bersaing untuk mendapatkan pekerjaan berbanding pelajar kaum lain yang lebih cemerlang di dalam pelajaran.

''Ini baru soal bercinta, banyak lagi perkara yang menjejaskan prestasi pelajaran siswa-siswi seperti lebih sibuk berpolitik, berceramah selain berdemonstrasi menentang kerajaan.

''Golongan ini merupakan pelajar yang lupa daratan, mereka lupa kepada jasa ibu bapa yang menghantar mereka ke universiti dan lupa kepada kerajaan yang membantu mereka mendapatkan pinjaman pelajaran,'' ujar beliau.


*************************************************************************************


p/s: susah dah laa nak kawen time study..sebab kerajaan dah tak galakkan..hehe :p tapi siape yg tetap nk kawen..sila la..yang penting jemput :D

p/s2: isu 'bercinta' ni sanye bukan stakat kat universiti..skolah pn dah banyak (cuma mungkin tak smpai tahap kawin laa kalau peringkat skolah kan..) kene tekankan tarbiyah akhlak umat islam!

p/s3: "sibuk berpolitik, berceramah selain berdemonstrasi" ..erm..kalau yang ni..saya stuju je..bukak minda sket..takdelah jd student yg totok belajar je kan..tapi wat laa dengan cara yang baik..bukan cr masalah tapi cube selesaikan masalah..masalah timbul bila ada pihak yang terlalu mengikut perasaan..maybe kalau student tak nak berpolitik atau berdemo tu..takpelah..tapi yang penting AWARE dulu tentang keadaan sekeliling n tau ape peranan atau tugas yang kita boleh wat..demi islam~ (jangka masa panjang pun takpe..)

p/s4: bazir duit beli mende tak snunuh cam hp etc2 tu kat sni pun banyak..hehe..sori yg trase..memang saje nak igtkan pun :p lalla~ baik bagi duit kat saya..boleh wat makan bakso ke..

p/s5: ingatlah pengorbanan mereka-mereka yg telah bersusah payah nak hantar kita ke sini..jadi manusia berguna insyaAllah!

p/s6: tapi ade satu kes lagi yang saya slalu rasa pelik..trend budak zaman skarg..bercinta "saje2" atau "main2"..meaning bukannye die btul2 suke pun pasangan die tu..ape tah motif die ber'couple'..mungkin nakkan STATUS atau just gatal..atau suke ade org hantar message pagi2 n malam2 ucapkan 'good morning n gud nite'..wallahua'lam..(senang cite kawen je..dari zina..kan? so ape kate menteri pelajaran? ehhe~) <--konklusi: jauhi zina..takyah couple n bg habes blaja dlu :D ngee

p/s7: cinta kepada Allah, rasulNya n family kan lbeyh bgus..tade sape nk halang..dpt pahala plak tu..

p/s8: sumber ---> utusan malaysia online

29 comments:

MARDI MY said...

tekezut sy
tgk title, ingtkn duha da smpai seru

tettttt..

Al-Tuah Al-Shahab said...

salam,
tekejut baca berite tu pg td,
mcm tekena sedas-2das,
hbs cmne ni,
kena batallah program nk kawen masa koas nnt,
ces...
kawen xde masalh rasanya, cuma yg couple je...
sapa rasa dah smpi seru nk kawen besenya dah matang,
dah tau mana yg patut n xpatut,
dah tau nk responsible mcmn,
so even dah kawen study ttp study,
xkurang fokus dari sblmnya,
tp lebih fokus sbb dah ada pendamping, hehe

p/s:xde calon tp nk kawen gak, cmne?

duha said...

mardi- haha..tak habes2 nak kenekan org an..tade..jgn risau..belum masanya..nnt dah smpai u'll be antara the first to know laa iA :p

tuah-boleh je..tak cakap pn takleh kawen..bkn stakat time koas..next yr pun boleh je..pandai2 uruslaaa kan..jgn risau xde mslh kalau nk kawen..hehe..

erm..harapnye betullah matang bila betul2 da smpai seru tu..bkn skdar ikut nafsu je kan..ade baik n buruknye..depends on individu lah..

p/s:pegi sign up name kat baitul muslim..kat situ banyak calon yg SOLEHAH insyaAllah..tak perlu risau2 nak carik..bole fokus bljr..huhu~

Bella Billa said...

ape kisah kerajaan galakkn ke x..
sy tetap nk kawen time studi...lalala

duha said...

bella- aih..datang dah~ pengantin pertama batch 08..haha..dah bace OSCE blum? gatai pulak mu nih :p

p/s:adakah anda ckup matang?

Dr.Illy said...

adusss..sape yg wat research nih
kacaw daun betol la...
mcm mane nk kawen ni..ahahaha=p

bgus la kerajaan da sedar..
bdak skolah maen couple2..
bdak U da maen kawen2 da..
haih~~

dudu,baitul muslim ade calon SOLEH x?ngeee~~

p/s:sape nk kawen ngan sy??ahahaha=p

*F.Y* said...

salam~
duha- ada baitul muslim ke? kwang3~

aih..bosan la dengan topik ni~
wek=p

dr.radzi said...

matang je sudah....tak payah nak tunggu cukup2...haha...

yilian said...

duha, recently i fallen in love with a guy la. kinda worried if it affects my studies too. think the only way tat i can do is to just leave it, if no time for each other also nvrmind, bt at least still cn meet at campus. I think at this stage, every girl will b thinking whether he's d right guy or nt. miserable. yes, i do admit, i m a victim now. bt dun worry duha, i won't waste money on this.

~*puding caramel*~ said...

heh..tu la remaja dah disuap ngan banyak2 sangat hiburan smpai terlupa priority...senang lah side2 serangan minda ni masuk...pastu suka berangan2 kejap..heh

duha said...

Dr illy-sedar dan kena amik tindakan! :) insyaAllah kita sama-sama ubah..hehe..

p/s:baitul muslim ade banyak calon..nak gak ke? cpat register~ haha..

p/s2:jgn tanye soklan kontroversi kat sni.."sape nk saye?" ni bukan blog baitul muslim :p

duha said...

F.Y-ade laa baitul muslim..korg ni kene up to date sket laa :p haha.. bosan? erm..ye ke tuh~ :p

dr.radzi-aodi..ade lg org da tak saba.. :p erm..matang je ckup..erm..bole trima la..tapi anda belum matang lg..jd tggu sket lg naa~

yilian- hehe..is it the one u're taking pic with? i saw one guy in a pic with u..

erm..actually we're the one who set our priority..we know which must come first..ur parents also have hopes on you..love is not a problem actually but how u handle it might causes the problem..

that's why in islam a woman and a man or a boy and a girl aren't suppose to be alone together coz it'll bring them to other problems..you know..boys and grils..rite..hehe..

man are not strong enough when they're with woman..and some woman are also like that..so it's better to avoid those kind of thing..

take care of urself..just don't get involve in something that'll waste you on so many things.. :)

chaiyok yilian!! hehe

pudding caramel-erkk..betul3..serangan minda..bahaya! erm..berangan..*terasa* :p

*F.Y* said...

ade dngar2 jela, tp xde pulak buat pengumuman rasmi kan..sape yg handle? duha ke? aih..yg handle kena la kawin dulu..hik2:p

yela..bosan.. sket2 kawin, sket2 kawin:p

p/s : mcm mana tau ni sape? ;)
p/s2: kuatkan semangat ye..jgn sdeyh2:)
p/s3: smoga terus kuat di jalan ini n dibukakan pintu hati mereka...the rest we leave to Allah :))
p/s4: smoga berjaya OSCE esok:)

duha said...

FY-erk..ade pulak duha yang conduct..kalau duha yg conduct..dah lame dah *tuut* hahaha..

ok la..pasni kita cakap pasal makan pulak ek..tu mesti tak bosan an..best2 :p

p/s:eleh..tau sgt ni sape..ade org lain lagi ke yg name die F patu name ayah die Y ?? hehehe..

p/s2:thanks sbb bg smgt hr tu :) harap2 trus akan bg support ye pada saye :)

p/s3: yup..kita hanya menyampaikan..dan tak leh expect mereka akan trus berubah walaupun mnde tu ke arah kebaikan..doakan sje

p/s4:waaaaaaa~ doakan ye OSCE saya..lallalalalalal~

p/s5:smoga berjaya jugak OSCE lusa :)

yilian said...

thanks a lot for your advice, duha. yeah, maybe i sud hold it back first. dun worry duha, u know me, i m a rational person, i know what r d things tat i sud put beyond other things. :)

duha said...

yilian- u're such a good girl :D hehe..ur parents must be proud of u.. yeah.. iknow u (sejak dr matriks smpai UKM)..memang sgt rasional pun..bgus2..i admire sikap u tu..keep up the good work and good attitude.. :)

idsyAleeya said...

tau x kekdg pent beljr nie rs cam nk kawen je
hahaha
tp xsedr yg perkahwinan itu satu tanggungjawab
ada perkara yang lebih penting

selalu cakap kat diri
perkahwinan dan cinta manusia itu belum tentu dapat dirasai
tapi kematian itu plak pasti
so hilangla rs nk bercinta2 plak
tp bukn plak xnk kawen

p/s:to duha, si akak sudah ke jinjang pelamin, kejap lg kamu la tue
ngeh3~ (gelak jahat)

haikal ambri said...

salam..saya cadangkan duha bukak laman mencari jodoh..namanya dudu enterprise..mcm bnyak pengalaman je..blehlah berkongsi untuk kesejahteraan bersama..hehe..wado n bella sabar dulu..blajar dulu ek.jgn langkah bendul..

Dr Amad said...

Cinta cintun lagi..dudu ni dah smpai masa ni...(akan ada sindrom nafi,lihatlah nnti)

duha said...

idsyaleeya-haha..tau takpe..tggungjawab tu lebih berat dr study :D hehe..so better study lek lok dlu..he..

erm..bgus2..mmg baik prepare utk mati lebih dr prepare nk kawen..kan2..hehe..

p/s:erm..saya nanti2 laa ye..kamu dlu :D

haikal-wlkmslm..amboi..bab nyakat mmg laju..tanak laa bukak enterprise..nnt busy sgt usruskan syarikat tu..alalalla~

langkah bndul? bndul sape? anak mak dok diam2..:p hehhe

Dr amad-ni bkn sesi nafi ek..tapi peng'clear'an..ni hanyalah artikel dr utusan yg nak dikongsi bersama..nak naikkan isu couple2 kat uni je..alaa..die slalu wat pasal kawen..org tak bising pun..

p/s:blaja2..exam tak hbes lagi..sy tggal compre BHP je..

p/s2:BDW, blum tiba masa saya..masa kamu dlu~ (jmput jgn tak jmput) tapi jgn nikah ngn nikon sudah..xmo dtg..hehe

cactus biru said...

nak komen pas osce n bhp leh x???
:p

duha said...

cactus-takleh..lpas osce ngn bhp kne blaja utk remedial pulak :p haha

3rdmarch said...

masalah kapel ni masalah semasa y akan selalu berlaku..

xkan lupus ditelan zaman..

sape2 rs dah bersedia 2 kawen2 la cpt..

drp rosakkan dri sendri ngan kapel2 nih..

psl jd aktivis 2..
xsalah rsnye..
tp pandai2 la..
jgn smpai xle nak handle plak..

tenuk@arnab & kambing enterprise..
bagos cadangannye 2..
tenuk@arnab uruskan psal ikhwan..
kambing lak uruskan psal akhowat..
ehee~

p/s : tabahkan hati~

sinar_islami said...

wah wah..
lama ana tak bertndg..
hot news here..
mga Allah pelihara kita smua..
yg terbaik utk duha n smua..
but jgn lupa ana kat sini incase la kan,memndgkn dia dh matang ye...
kalau tak ana merajuk..kawan ngan pisang je... (^_~)

duha said...

3rdmarch-ye2..sile lah kawin cpat2 bg sape2 yg rs dah layak tu..hehe..

erm..ye..stuju je ngn aktivis ni..drpd pasif je..tak mnyumbang lgsg..tapi jgn over excited pulak kan..

islam mengajar kita supaya berpada-pada dan jgn tergesa-gesa..sbb tergesa-gesa tu drpd syaitan..

erm..arnab n tenuk enterprise? confirm takde org nk dtg..kalau kambing enterprise nanti org igt nak wat qurban n aqiqah pulak..cubelaa cr name bersesuaian sket..

p/s:asal tetibe wujud arnab n tenuk nih? 0__o

sinar-amiin~ moga Allah pelihara kita snts..

erm..just in case?? takde2..blum lg..akak dulu ye..jgn lupe org di sini jgak..i'm waiting :D

p/s:pisang nk ke kawan ngn die? :p hehe

sinar_islami said...

haha..kalau pisang leh cakap dia akan kata cmni
"mestilah nk kwn ngan kak sha..dan sapa nak kawan ngan duha"
lariiiiiii...

duha said...

sinar-ahahha..mne de..die sayang tuan die..org lain die tak mo :p melainkan org tu bagi tuan die kek pisang dlu..haha

miss susi said...

i setuju ngn belle..like we care rite..hahaa..tapi kan mmg nk marh sngt yg amat bile ckp psl couple..eh,kalo dh gatal sgt,kawen la,kalo xmampu lagi,xyah cri pasal..huh..

duha said...

miss susi-you mmg stuju je ngn belle sentiasa..tapi bab kawin ni i rasa you sentiasa stuju ngn sume org yg menyokong nye..hehe..

erm..couple? mmg geram pun..tapi doakanlaa yg terbaik ye..moga kite sume dpt hidayah dr Allah taala..usehe je yg kita mampu..