Wednesday, May 6, 2009

Akhlak yang cantik lebih utama

tadi sewaktu kelas BHP,
Dr melemparkan satu soalan pada budak-budak lelaki
"perempuan macam mana yang kamu anggap cantik?"
semua terdiam dan ada gelak tawa di bahagian belakang kelas..

kemudian soalan disambung..
"how is the body shape?"
ramai yang terkedu..
saya pun sama..

"biar benar DR ni tanye soalan macam ni"
hati berkata-kata

ramai yang tak berani nak jawab..
mungkin takut kene condemn kalau mulut tersalah bicara..
hehhe..
tau takut~

cantik?
"cantik itu subjektif"
terdengar sahabat di depan bersuara

memang betul..cantik itu berbeza-beza dalam pandangan manusia..

seindah mawar berduri~

tapi adakah cantik tu terhad pada fizikal sahaja?
kerana apabila soalan itu dilontarkan..
yang pasti terlintas dalam fikiran pastilah
kecantikan fizikal..

kemudian apabila dibantu akal yang rasional dan iman di dada..
mungkin ada yang terfikir..
akhlak dan hati yang baik itu lebih cantik..
Alhamdulillah~

fikir-fikirkan sendiri..
mana satu priority?

*************************************************************************************

mungkin kebanyakan daripada kita pernah baca cerita ni..
just nk ulang sebagai peringatan.
dan moga dapat ambil pengajaran..
salah satu contoh kecantikan akhlak Rasulullah SAW



Di sudut pasar Madinah
ada seorang pengemis Yahudi buta
yang setiap
harinya selalu berkata kepada setiap orang yang mendekatinya,

"Wahai saudaraku, jangan dekati Muhammad,
dia itu orang gila,
dia itu
pembohong,
dia itu tukang sihir,
apabila kalian mendekatinya maka kalian akan
dipengaruhinya".

Namun,
setiap pagi Muhammad Rasulullah S.A.W
mendatanginya dengan membawakan
makanan,
dan tanpa berucap sepatah kata pun
Rasulullah S.A.W menyuapkan makanan yang
dibawanya
kepada pengemis itu
sedangkan pengemis itu tidak mengetahui
bahwa yang
menyuapinya itu
adalah Rasulullah S.A.W.

Rasulullah S.A.W melakukan hal ini setiap hari
sampai beliau wafat.
Setelah wafatnya Rasulullah S.A.W,
tidak ada lagi orang yang membawakan
makanan setiap pagi
kepada pengemis Yahudi buta itu.

Suatu hari sahabat terdekat
Rasulullah S.A.W yakni Abubakar R.A berkunjung ke rumah anaknya Aisyah R.A yang tidak lain tidak bukan merupakan isteri Rasulullah S.A.W dan beliau bertanya kepada anaknya itu,

"Anakku,
adakah kebiasaan kekasihku yang belum aku kerjakan?"

Aisyah R.A menjawab,
"Wahai ayah, engkau adalah seorang ahli sunnah
dan
hampir tidak ada satu kebiasaannya pun yang belum ayah lakukan
kecuali satu saja".


"Apakah Itu?"
tanya Abubakar R.A.

"Setiap pagi Rasulullah S.A.W selalu pergi ke hujung pasar
dengan
membawakan makanan
untuk
seorang pengemis Yahudi buta
yang ada disana",
kata Aisyah R.A.


Keesokan harinya Abu Bakar R.A pergi ke pasar
dengan membawa makanan
untuk
diberikan kepada pengemis itu.

Abubakar R.A mendatangi pengemis itu lalu memberikan makanan
itu kepadanya.
Ketika Abubakar R.A mulai menyuapinya,
si pengemis marah sambil menghardik,


"Siapakah kamu?"


Abu Bakar RA menjawab,
"Aku orang yang biasa (mendatangi engkau)".

"Bukan!"

"Engkau bukan orang yang biasa mendatangiku"
bantah si
pengemis buta itu.

"Apabila ia datang kepadaku,
tidak susah tangan ini memegang
dan tidak
susah mulut ini mengunyah".

"Orang yang biasa mendatangiku itu selalu menyuapiku,
tapi terlebih dahulu
dihaluskannya makanan tersebut,

setelah itu ia berikan padaku",
pengemis itu melanjutkan perkataannya.


Abu Bakar RA tidak dapat menahan air matanya,
ia menangis sambil berkata
kepada pengemis itu,

"Aku memang bukan orang yang biasa datang padamu.
Aku adalah salah
seorang dari sahabatnya,
orang yang mulia itu telah tiada.

Ia adalah Muhammad Rasulullah S.A.W".


Seketika itu juga pengemis itu pun menangis mendengar penjelasan Abubakar
R.A,
dan kemudian berkata,


"Benarkah demikian?
Selama ini aku selalu menghinanya,
memfitnahnya,

ia tidak pernah memarahiku sedikitpun,
ia mendatangiku dengan membawa makanan setiap pagi,
ia begitu mulia...."


Pengemis Yahudi buta tersebut akhirnya
bersyahadat di hadapan Abu Bakar R.A
saat itu juga
dan sejak hari itu menjadi muslim.



akhlak memainkan peranan penting dalam menunjukkan kecantikan islam itu..
Rasulullah SAW melakukan sesuatu kebaikan bukan untuk dipuji..
malah kebaikannya tidak diketahui sehinggalah baginda wafat..

kita pula bagaimana?
agak-agaknya,
dengan akhlak dan tingkah laku kita,
ada tak manusia yang tertarik pada islam?
ada tak yang dapat melihat ISLAM tercermin pada diri kita?
harap-harapnya,
perbuatan kita sekurang-kurangnya tidak menjauhkan manusia
daripada islam..
moga kita tidak menjadi hijab antara islam dan manusia sekeliling..



p/s:pada rakan2, nak mintak maaf kalau ada tersinggung atau terasa dengan diri ini..dua tiga hari ni saya kurang bersabar sikit rasanya..mungkin saya tak marah, tapi malas nk layan siape2 ke..maaf ye '-_-

p/s2:logik tak kalau kita bayar sewa yang sangat mahal pada sesuatu tempat untuk dijadikan bilik sewa kita, tapi kalau nak pakai facilities kat bangunan tu sangatlah susah dan prosedur die lebih kurang macam orang yang tak bayar sewa nak guna facilities tu..logik ke??? konfem tak!

p/s3:kepada semua manusia, tolonglah jalankan tugas anda apabila anda diberi sesuatu tugasan..kerana jika tidak..anda akan menyusahkan orang lain..janganlah jadi seperti falsafah paku+tukul..kene ketuk baru nk kerja..(peringatan utk saya jugak)

p/s4:teruslah bersabar ye dalam menempuh rintangan di sini..tak sampai setahun lagi anda di sini..erm..tapi,sampai bila ya perlu bersabar dengan kerenah mereka? T-T huu~

p/s5:Rabbi yassir..ya Allah, permudahkanlah urusan kami petang ini :)

p/s6:tadi senah kate "Duha,tiket nak pegi london murah je"..saya tanye "bile tu??" die jawab "time judicium"..amboi2..ade hati nak melancong ke london judicium nnt..tapi, kalau murah ape salahnye? alang-alang tu boleh bawak proposal IMAN pg sane..lalla~

p/s7:saya dan senah adalah roomate sejati, sama2 kena panggil dalam lecture hall tadi..macam tau2 je DR ni..heh

30 comments:

Max said...

Seindah hiasan dunia adalah wanita solehah ;-)

~*puding caramel*~ said...

best topik ini..sangat subjektif.
kdg2 tu..kita lebih tertarik dengan org yg barakhlak baik walaupun fizikal nya biasa aja..

lagi tertarik dengan p/s banyak2 kat bawah tu. saya pun nak minta maaf kalau terbuat salah..

paku dgn penukul.
ahh, terkena.

p/s: cantik

duha said...

max-yup..mmg akan jd indah+sng mata memandang kalau akhlaknya baik aka solehah :) ..mujahadah menuju ke arah itu~

pudding caramel-hehhe..p/s tu sebenarnye hanya iklan sampingan..erm..betul tu kak yana! kadang2 kalau cantik tapi perangai buruk menyampah jugak kan :D

so better jage perangai dulu :)

p/s:time kasih :p

cactus biru said...

saya juga,kala tengah ngantok mencengkam mata, masih jugak dapat menangkap pertanyaan doctor tu td..
soalan cepu emas deh!
xsiapa berani jawab..

cantik subjektif.setuju!
akhlak lagi kena jaga..
huhu..rindunyer kt akhlak Rasulullah..

saya setuju dgn p/s no 2.memang xpatut.brpa bnyk kte dah byr p stil ada gak diskriminasi.knp ada double stndard?? sedangkan semua bnda tu mmg khas buat kte kt sini.(sangat xpuas hati)

p/s: nk p london gak.xpon ausie.tu lg dekat! hehe

p/s: maaf kerana membebel di blog anda..=D

duha said...

cactus-haha..mmg ngantuk td! :p

erm..kene banyak besabar je la..macam2 jadi kat sini..takpe..tu sume ujian kan..Allah sayang pada kita iA..so jgn sia2kan cintaNya :)

grab it!

nk gi aussie? tu mmg dlm perancangan :p nk join? jom2..bukan skrg laaa tapi..dan bukan waktu judicium ni yg pastinya~

p/s:silalah bebel..da biase dga has bebel kat tutorial..da lali :D hehhe

yiLiaN said...

agree. beauty is in the eye of the beholder.

cekodokpisang said...

betul2...kecantikan x bertahan selama2nya..suatu masa nanti pasti akan pudar

macam tudung belang2 yg kaler warna warni..dibasuh berulang kali walau dgn serbuk pembersih yg paling canggih di dunia sekalipun..namun pasti jua berkarat warnanya(takpun dari kaler pelangi jadi satu kaler jer)

baik lelaki mahupun pompuan..masing2 perlu berakhlak mulia..dgn itu syiar islam pasti tertegak dgn sendirinye

p/s:kalo x salah dgr2 tadi ada yg nk pompuan cam patung..bahaya sungguh...patung pun lelaki leh tertarik apalagi pompuan yg hidup lagi bergerak..jd jagalah aurat anda walau di mana jua anda berada..hehe

cekodokpisang said...
This comment has been removed by the author.
duha said...

yiLian-heh..yup,it's not what physically is important..but what inside actually :) be a good girl wong! then u'll be much more pretty :D

cekodok-eh, ni menggunakan nama kita sume nih..bahaya..tapi daripada ayat kamu saya tau kamu siapa..sbb cakap psl tdung belang2..so kantoi~ haha..

erm..mmg kcantikan bukan selamenye..kang skang cantik..lame2 kurang laa cantik kan..(dr segi physical la) tapi kalau dr segi akhlak, iA akan kekal atau bertambah-tambah..

(so guys, dont bother the beauty, search 4 the REAL beauty)

erm..ha ah..td ade jwpn nk cantik macam patung..erk~ takut jer..

p/s: tegakkan islam di hatimu, pasti ia akan tertegak di bumimu (lbeyh kurg laa :p tak igt sgt..hee~)

nurul88 said...

akhlak cermin diri~~
akhlak cute,diri cun..he

erm,ada yg nk cantik mcm patung? tu pandangan yg didasari nafsu semata...:)

hiasi diri dgn iman & taqwa..buahnya akhlak nan indah..

Dr.Illy said...

hoho...laju je duha wat entry pasal clas td ek..
doc 2 memg ske bg soklan cepumas..
kunun2 xmo bg kite ngntok kowt ngn bnyk berfikir..
tp hawa mkin ngntok pkir soklan die bg 2...hakhak

p/s:sy nk jd anak,isteri dan ibu solehah..(tinggi cita2 nih=P)amiiinn=)

duha said...

nurul88-insyaAllah..hiasi diri dengan iman n taqwa~

itulah sebaik2 pakaian :)

Dr illy-haha..duha pn ngntuk pk soalan die :p

hamboi~ advance ek..dah isteri n ibu solehah da~ takpe, letak cita2 bia tinggi..

tapi yg penting jd HAMBANYA yg solehah :)

p/s:pape nnt jmput laa ye :p

'adz said...

judicium tu ape??
proposal iman tu ape??
dhaif

idsyAleeya said...

memg laju je cik duha nie menaip
tp yg xley thn..
bole ad idea
nk smkan dgn manequeen
(btulkah ejaan tu?lyn je la..)
hehehe;p

p/s:x abis2 ngan syndrom ps die;)

puding caramel said...

incek cekodok anta smpai 2 kali tu..

fArHaNa said...

1st time dngar kot cite tu:)
balaslah kejahatan dgn kebaikan^_^

waaah mnarik sungguh kelas td ek...
ade org rindu x spnjg ketiadaanku??

saya ponteng secare halal ye, atas urusan pnting yg x dpt dielakkan huhu.

p/s: sape nk pg london jgn lupe ajak saya^_~

p/s2: selamat berjuang menjadi soleh dan solehah kpd semua;))

p/s3: sape join majlis arini sharing2 ye...saya x dpt pg,huu~

duha said...

'adz-judicium tu announcement markah final kita..kirenye, after habes exam akan ade gap dalam 2 mggu before dia announce kita layak tak naik 2nd year(judicium la tu)..

proposal IMAN? erm..ehhe~ IMAN tu persatuan kat sini..sane ade IMAM kan? ade yg lain gak ek? erm..proposal IMAN tu nk mintak dana la..alah~ org berpersatuan takkan tak tau proposal tu ape.. :D

idsyAleeya-haha..praktis menaip laju..utk kebaikan lab comp nnt :p
erm..tu ah..camnelah bole ade idea nk kaitkan dgn patung kan..

p/s:ini bukan syndrome berbahaya..jgn risau..walaupun mudah berjangkit tapi rate of mortality sgt rendah..lalla~

pudding- enche' cekodok yg sorg tu mmg snts bersemangat~ bukan kita dua laa yg pasti.. :p

farhana-Alhamdulillah..penambahan ilmu insyaAllah~ erm..rindu? saya tak pasan pun kamu takde..hahha~ maen je..jangan nanges..

tape, ukhuwwah yg mantap tu kan snts rase bersama+dekat walaupun berjauhan..hoho~

pasal hari ni..yg saya nak share adalah makanan pak ade sgt sedap..rugi sungguh kamu tak dtg..patu ade tayangan..nnt boleh tgk ye..susah pulak nak cite kat sni..tggu usrah isnin nnt je la :p

sinar_islami said...

1st..gempak jga sokln dr anti ye..
apa yg anti ckp tu dh betul..cantik itu subjektf..tapi bunga ros tu mmg cntik :)


2nd..sebak bca sirah ni.. :) ya Rasulullah daku merinduimu..

3rd..sabar2 ye duha..

ps:: haha mcm skema jwp pekse lak..
btw nk ikut jga g london tu

'adz said...

owh baru faham,
ha'ah sini ada IMAM, this is th only medical punya association..yg lain ada tp not related to medical, kira IMAN ni pun IMAM juga la tp indonesia chapter ke?? psl IMAM tu global yg mbezakan hnyala student chapter either dkt eire/uk/russia/india/malaysia dan akn btmbah lg insyaAllah..IMAN pon skali,

proposal..owh smbl selam minum air kan bak kata pepatah..insyaAllah sini ramai yg pemurah,utk ummat sejagat

insyaAllah balik bulan 7

duha said...

'adz-erm..lebih kurang macam tu laa jugak IMAN tapi bia utk sume bdk mlysia kat sni..bukan mdical studnet je..

erm..bguslaa balik bulan 7..ktrg balik ujung bulan 7 iA atau awal bulan 8..nnt smpat mintak dana kt nta utk IMAN time kat malaysia nnt :p

kumpul duit banyak2 ek kat sne..nnt sng nk derma..hehhe~

duha said...

sinar-hehhe..bunga ros tu mmg cantik.. :D

tau laa kak sha tgh pekse kan..smpai jwpn kat blog pun jwp mcm skema pekse..hehhe..tape2..praktiz :p

erm..baguslah kalau slalu merindui rasulullah..moga2 kita tergolong dlm kalangan mereka yg mendapat syafaat baginda di akhirat kelak..iA amiin~

p/s:pg london tu hanya angan2 je dulu..takde niat yg kuat pun buat ms ni..tapi kalau jd, kite pg same2 iA :D (bwk kek pisang skali tau..hehe)

'adz said...

owh begitu ke niatnya..
minta dana kat ana.hehe ana tidak berduit(yg berduit tu bkn saya ye),insyaAllah bole bantu cr dana..

owh lmbt ye habis bln 8 bru blk..tp dpt juga blk kan..drpd xdpt bersyukurla..lgpon dgr kata duha slalu blk time2 cuti..
belajar resepi ke?hahhaha

duha said...

'adz-nk tolong? Alhamdulillah..
erm..yup, mmg bukan duit kita pun..takpe2..hehhe..

erk~ slalu balik time cuti? sape yg menyebar-nyebar cite nih? takdelah slalu balik..stakat ni br 2 kali rasenye (jgn bandingkan indonesia ngn ireland) indonesia dekat je ngn malaysia..so alang2 menyeluk pekasam..balik laa kalau "perlu" :p

erm..kalau ikutkan lepas judicium da bole balik sbnanye..tapi kat sni bole amek additional paper utk exam..utk backup paper sebelum ni :D so stay laa dulu utk ambil paper2 tu.. (habes cuti sebulan '-_- )

p/s:nk belajar jugak? bole2 :p mane tau nnt bole bukak bussiness kat sane kan..hehe

Al-Tuah Al-Shahab said...

salam,
bleh jwp skrg x soalan dr tu?
mak Tuah kata patung mmg lawa,
putih melepak dan gebu,
xde cacat cela,
tp nk buat apa dgn patung,
xde passion n perasaan,
xbleh buat apa2,
cuma bleh buat hiasan je,
so,
klu nk kawin cr yg lawa luar n dlm,
dan yg menyenangkn hati sndr n parent

p/s:
1) wanita tu hiasan dunia kn? haha
2) apa salahnya nk cr isteri yg lawa? rezeki masing2
3) cantik akhlak yg penting, cantik fizikal tu bonus
4) saya seorg beautylistic!

sinar_islami said...

yep practise make perfect..
hehe kek pisang lagi..
pe kta alg2 blk msia..
maih ana ajr..hehe percantikkn skill yang ada..bonus pada akhlak yg cantik.. :)
k doakn ana ye..

Dr Amad said...

Akhlak dan muka comey lagi best=p

duha said...

Al-Tuah- erm..bgus la..cr isteri yg menyenangkan diri sndr ngn parents.. yang menyenangkan dalam aspek agama juga :)

p/s:xde sape kate cr isteri lawa salah..cume prioritynye agama..rupa pun masuk dalam kategori 4 ciri2 isteri menurut Rasulullah kan? so, tak kesah je..

p/s2:anda beautylistic? erkk..

duha said...

sinar-yup..iA akan snts doakan :)
erm..bole2..nnt bole main msk2 same2 kat msia :p hehhe..

Dr Amad- ye..kalau dpt dua2 lg bgus..erm..tp, utk dpt yg comel..anda comel ke? haha..

p/s:main je..laa taghdhob :p

Dr Amad said...

Ibu saya kata saya comel,baru ni masa balik kelas pun ada orang kata saya comel...orang la kata.ahaks...

hah,jwp2

duha said...

Dr Amad- the truth hurts..

but saya hanya mampu nasihat pada mereka..nyatakanlah yang benar walaupun ia pahit diterima..

p/s:mak mmg sayang ke anok dio.. takut kalo cakap dok comei..nangeh pulok.. :p