Sunday, May 24, 2009

seorang wanita

“Assalamualaikum ummi..”

Seronok mendengar suara ummi di hujung talian..


“waalaikumussalam..apa khabar?”

jawabnya..

Dapat terasa senyuman ummi di sana..


“baik Alhamdulillah..ni Duha saje je call..rindu”

saya tergelak kecil..


“ummi pun rindu Duha jugak..

ha..kenapa abah kata duha cuti seminggu je nanti?

Bukan sebulan ke?”


“eh, itu cuti raya..cuti hujung semester insyaAllah sebulan”

Saya menjawab


“ooh..patutla..pelik ummi bila abah bitau macam tu..so Duha balik bulan 8 kan?”


“erm..insyaAllah..tapi..mungkin cuti dah reduce jadi 3 minggu je..sebab derang kate kene tunggu judicium (announcement result) yang kedua..tapi tak sure lagi betul ke tak”

Saya mengadu dalam nada sedih..


“takpe..nanti tiga minggu Duha tidur sebelah ummi je”


“haha..okeyh, no problem! Betul aaa..” balas saya


“oklah Duha..jaga diri baik-baik..

ingat..kalau ada pape,

terus discuss dengan ummi and abah tau..

even kecik macam mana pun masalah tu..

ikut perintah Allah and rasul..taat ummi and abah..”


“ya..ya..”

saya mengangguk-angguk


“dan ummi mintak..kalau boleh, jangan laa terlibat dengan benda-benda macam tu”


“uh? Benda ape?”

Tanya saya..


“cinta-cinta ni la..kalau nak nikah terus takpe”

ummi bergurau


“haha..ok! nak nikah kang Duha inform ummi terus :p “


“Duha jangan ulang lagi kesalahan dia”


Saya terdiam..ummi pun diam..


“ya..ummi jangan risau..

Duha kawin je ngan siape yang ummi nak..hehhe..

Tinggal ummi pilih je”

saya cuba mengurangkan ketegangan..


“ummi tak kisah kalau Duha yang pilih pun..erm..nah..cakap ngan abah awak pulak”


Selepas mengucapkan “I love you

Telefon bertukar tangan..


Macam biasa..kami bercerita tentang kehidupan seharian..


Dan kemudian abah memberi nasihat lagi..


“jangan rapat-rapat sangat ngan budak laki kat sana tau..

Jaga akhlak”


“hehhe..ye..ye..insyaAllah”


“abah sayang duha”


“erm..Duha pun sayang Abah jugak..assalamualaikum..”


Telefon ditutup..


Boleh dikatakan setiap kali telefon..

Nasihat sama akan diberi..


Saya pernah terfikir..abah tak bosan ke bagi nasihat yang sama sahaja?

Bukannya ada budak laki nak buat apa2 pun..


Tapi..bak kata seorang senior saya..

“orang lelaki..lebih tau lelaki ni macam mana..”


Ya, kenapa Abah tak bosan menasihati mengenai perkara tu..

Sebab dia tau lelaki ni macam mana..

Apa yang difikirkan..

Apa yang sering dibincangkan..

Apa..dan apa..dan apa…

Lagi-lagi di tahap usia dewasa..



Pada suatu ketika..

Saya dan seorang sahabat pernah dinasihati oleh abang-abang senior..

Mengenai wanita..

(kata-kata di bawah telah di modify sikit..untuk menyesuaikan dengan keadaan.tuan punya kata-kata jangan marah..makna tetap sama insyaAllah)



“martabat wanita dalam islam dah cukup tinggi..

Dan kami sebagai lelaki sedih,

Kalau martabat tu direndahkan..”


“lelaki dan wanita harus menjaga adab-adab..”

“kamu sebagai perempuan perlu tahu lelaki ni macam mana..

Di depan mungkin tunjuk baik..berlagak macho..caring

Dan sebagainya..


Tapi..hakikatnya..di belakang wanita..

Macam-macam yang diperkatakan..”


“lelaki semuanya sama..

mempunyai kemahuan yang sama..


Tetapi apa yang membezakan adalah AKAL dan IMAN di dada..”


Saya tahu..mereka bukan berniat menjatuhkan lelaki..

Sedangkan mereka sendiri adalah lelaki..


Tapi mereka hanya ingin menyedarkan..

Para wanita..

Agar menjaga diri..

Tidak membiarkan diri mereka dengan senang

Mendekati kaum lelaki

Dan menjadi bahan bicara mereka..


Wahai para wanita sekalian..

Ingatlah..


Kita diciptakan bukan sebagai “barang”

Yang murah harganya..

Yang senang dipegang..

Yang senang dijamah oleh mata manusia..


Tetapi bersyukurlah

Dimana islam telah metakkan wanita di satu martabat yang amat tinggi..

Lebih tinggi dari seorang lelaki..

Kerana itu wanita itu harus dilindungi..

Seperti emas permata yang berharga..




p/s: sewaktu kami dinasihati..saya dapat merasakan sifat ke’abang’an mereka..matang jugak rupanya senior saya nih..dan sgt protective jugak..inilah kesan “hubb” berdasarkan ikatan aqidah :D terima kasih atas nasihat yang amat bermakna..amat amat amat amat amat amat amat menghargainya..(tak dapat tulis sume nasihat..banyak sgt..heh)


p/s2: lelaki-lelaki sekalian..bantulah wanita di sekeliling anda menjadi wanita yang terbaik..bukan merosakkan mereka..dan jadilah lelaki yang terbaik insyaAllah..


p/s3:wanita sekalian..bantu juga lelaki di sekeliling anda menjadi lelaki yang baik..dengan menjaga tingkah laku (akhlak) dan jagalah aurat kita.. jangan di ‘provoke’ “sifat” lelaki tuh..


p/s4: kisah di atas ini terlintas di fikiran lalu ditulis sebab berlakunya satu peristiwa baru-baru ini..dimana cik kaktus berkata pada saya


“Duha, macam mana laa kan orang perempuan tu boleh share minuman dengan orang lelaki tu”


merujuk kepada beberapa kelibat di hadapan kami..

ketika itu kami sedang menjamu makanan tengah hari..


“erm..tu la..geli kan..heheh..

kaktus, (saya tak panggil dia macam ni sbenarnye) kalau dalam tutorial kan..

kadang-kadang rasa bersalah jugak sebab kongsi makanan dengan budak laki..

meaning share keropok ke..kan selalu ada study group, pastu kita bawak keropok and pas2 kan..macam tak selesa jugak sanye” luah saya..


”tu laa..has pun sama” cik kaktus jawab..


”oklah cik kaktus..lepasni kita jangan buat dah..

(waaaaaaa..lepas ni kita dah tak sama tutorial!!) ..

kita elakkan laa benda-benda macam ni ye..

sebab ia boleh memecahkan barrier antara kita and budak-budak laki nih..

walaupun orang ramai tengok, takde lah ape sangat..bukannye share nasi pun”


“erm..ok!”


p/s5: macam nak buat satu artikel baru..haha..


p/s6: salam mujahadah pada sume! Exam~

15 comments:

cactus biru said...

assalamualaikum cik duha sayang..
macam kenal jek watak kaktus tu.oho

wanita itu indah.punya daya tarikan yang tersendiri.
terlalu tinggi nilainya tanpa ada tetapan harga. betapa Allah begitu menghargai wanita. an Nur ayat 31 telah memperlihatkan betapa kedudukan wanita itu tinggi dan istimewa..
tetapi wanita skrg? pakaian malu da lame hilang..hmm..

doakan kita sentiasa dapat menjaga diri..
takutnya dgn hakikat bahawa kita fitnah kpd mereka bergelar lelaki..huhu

sungguh adegan 'culas' itu betol2 mengejutkan.xterkata kan duha. bila malu dah hilang, semuanya jadi perkara biasa..
minta dijauhkan..

p/s: aahla..da xsama tutorial g nnti,wawawaa..sdey2..

p/s2: kita da berjaya dgn 1st step utk azam baru tu. da berjaya tolak tawaran satu snack dari 'mereka'. =)

p/s3:semoga kita terus istiqamah!

p/s last: sy da ngantok.mrs vadis xabeh agi.huahua

last ni =P , dgr cakap mak abah.jgn main2 ngn bnda cmtu! hehe

~*puding caramel*~ said...

haah a..p/s4 tu panjang macam satu entri baru..

duha..mengangguk ketika bercakap di talipon.

betulla nasihat ibu ayah duha. lagi sedih bila kawan sendiri dah macam tak kisah nak jaga batasan...tetiba sedih..tak tahu bagaimana nak ungkap.

ya Allah berilah hidayah kepada mereka. selamatkanlah mereka... :~(

ini kes serius. kalau tak tegur. jadi kes mahkamah akhirat. kalau tegur. terasalah. tanak dengar la. tataw ke org yg tego tu sayang...

hmmm bila perkara HARAM di anggap halal dan biasa aje...bila berbuat dosa dah tak rasa apa2 lagi...jgnlah hati itu mati...

duha said...

cactus-waalaikumussalam cik hasumaku sayang..haha..sape lg kaktus kalau bukan ehem2 (masih nak berahsia walaupun sudah terang-terangan)

tu lah..pakaian malu tu kna jaga elok2..dan bila malu tu hilang..tu salah satu tanda Allah nak mencabut iman dr hati kita..naudzubillah..

p/s: takpe..tutorial lain..namun tetap di hati..alalla~

p/s2: Alhamdulillah! istiqamah!

p/s3:wow..dah mrs vadis da? duha baru bukak kes satu '-__-

p/s4:erm..ye..duha tak main2..serius je trus..haha..gatai :p

duha said...

pudding-hehhe..tu laa pasal :p tapi takkan nk wat post baru semata-mata..so jadikan p/s jugak..hehe..

erm..peranan kita kna jelas kot..tegur je sbb itu tanggungjawab kita..tapi ada cara yg perlu kita ikut..jgn marah2 an..

tapi, kalau dah tak mo dengar..apa boleh buat..tugas kita hanya menyampaikan..dan mendoakan..moga2 kita sume dikurniakan hidayah Allah taala..

amiin~

maryam said...

share drinks?
urgh.x mungkiiin.
nasihat yg amat berguna utk wnita..
& i luv ur talks wif ur parents..

<3

duha said...

maryam- yup..tak mungkin! doa agar kita istiqamah begitu :)

thanks :)

miss susi said...

ha..tgk..bile seorg ank mak yg manja berbual dgn umi dan abhnya..haha..manja sungguh ank mak inie..lalalla~

ye..wahai wanita di luar sna,jgnlah kter sesekali meletakkan dri kter sendri di takuk yg paling bwh skali..laki mmg xsume leh cya..dorg pun mudh prasangka gak(btol tak dudu?haha)..
wanita hati lembut,mudh cair ngn kata2..tak dinafikan..tapi skg kter da besar,grow up gals..kter xkn mudh diTIPU atau mudah CAIR atau mudh jatuh CINTA selagi kter masih berlandaskn 2 sumber utama kter..

ye cik cactus,ada hadith:bila tiada malu,buatla sesuka hatimu..huhu..
ala cik cactus,mne taw pas nie kamu tutor ngn sye lak..hehe..

duha said...

miss susi-huh..biala..manje ngan ummi n abah..jeles laa tu :p
(utk pengetahuan org ramai, cik susi ni dari td dok lari dari study grup sbb nak check mama die dah online ke blum kat skype..nk chatting..lalla~ sape yg manje jugak?? )

erm..laki pun suke prasangka..tak dinafikan..tapi derang susah jugak nk ngaku..ngeh3..

time kasih atas komen anda..sgt bermakna dan memberi input tambahan pada blog ini :D

p/s:cik kaktus tak mo same tutor ngan kamu :p

cactus biru said...

erk??
patutla ttbe terbatuk.nama saya disebut2 di sini rupenya.
xsangka saya famous.hahaa

saya bole je tutorial nngn sesapa..
saya universal..
jangan lah rebut2, malu la saya..
haha
=))

duha said...

cactus-erkk..geli~ perasan laa you

3rdmarch said...

igtlah..
manusia djadikan laki n pompuan utk saling berkenalan(dgn cara y betol) dan melengkapi(juga dgn cara y betol)..

islam itu indah..
tiada y silap bg lelaki n pompuan kecuali individu y melakukan kesilapan itu sendiri..

xsemua lelaki dan perempuan perlu dipersalahkan..
masih ada y boleh dipercayai..
tapi jgn mempercayai individu y salah..
xkire la sama ada laki mahu pun pompuan..

p/s 1 : sy percayakan ma n abah saya..sy percayakan TRIO abg cikuda sy..sy percayakan anda..

p/s 2 : kata2 ibu anda mengingatkan sy tentang kata2 abah sy..

p/s 3 : “orang lelaki..lebih tau lelaki ni macam mana..” sgt2 tepat..

duha said...

3rd march- yup..betul tu..islam itu indah n amat 'protective' bagi penganutnya..cuma umat islam je yg nak lari dr 'keselamatan' dan 'kesejahteraan' yang di offer oleh islam..knapelah ye~

p/s: sy juga percaya parents sy..tapi TRIO abg cikuda?? ahkz :p belum pasti..kuang3..dan iA stakat ni sy percaya pd anda dan jangan hilangkan kepercayaan sy pada anda :)

p/s2:ouh..part yg mane tu? hehhe..parents iA hanya nk yg terbaik buat anak2nya..dan sesungguhnya mereka lebih mengenali diri kita..erm~ *syg ummi+abah*

p/s3:ye..saye mmg tak tau org laki tu cmne..tapi dah ade gambaran da :p (generally)

3rdmarch said...

cube tanya umat islam y lari 2 nape dia lari..

kate2 “cinta-cinta ni la..kalau nak nikah terus takpe”

sejibik kot sama..

klau trio 2 xde xjd kot mcam skrg ni kat sni..(dpt nama bru..TRIO)

kalau xtao laki2 2 camne tanya la..
ade abah kan..siblings laki ade kan?
kenali mereka..ehee~

fArHaNa said...

salam~
ibu bapa sentiasa risau akan anak-anaknya...kita yang anak ni yang selalu lupa kat parents kita. mentang2 dah 'besar'...huhu~

td pegi balemart pastu belikan makanan ada orang2 pesan. bila bagi makanan tu tetibe rasa cam mak pulak hahha...[sebab mak selalu buat camtu kat umah]
ada kaitan ke?=p

rindu mama~

miss susi, sy mcm penah baca komen anda tu...tp di mana ya?lalala.

tugas kita menyampaikan...n kadang2 perkara yang disampaikan tu walaupun difahami tapi still tak nak ikut, don't give up n trus usaha n doa.
risau dgn kawan2ku-_-

hmm, memang lelaki ni lemah dengan wanita.. sebab tu wanita kena kuat dengan lelaki. tegaskan diri dan hati untuk mencegah perkara yang tidak sepatutnya dan belum sampai waktunya. tegas bukan bermakna keras:)

p/s: saya tak boleh menulis~ kena tunggu hati dah tenang baru boleh menulis kembali kot-->lps exam.huuu.rindu~

p/s2: serius terus?amboi2~~~ :P

p/s3: tulis kat blog x blh, tp komen pjg2 kt blog or blh je kn..hehhe...

p/s4: TRIO? nama baru ek?

p/s5: lepas ni nak cabut router internet... biar sume xde tenet...hehe;p

p/s6: miss susi-bukan semua lelaki tak boleh percaya...mereka juga manusia, boleh melakukan kesilapan. so kena ada give and take. ada yang tak kena, saling tegur-menegur;)

p/s7: lelaki pun kena ingat dalam menegur wanita biarlah berhikmah. kadang2 cara teguran yang kurang kena boleh menyebabkan wanita lebih menjauh, bukan sebab kata2 yang tidak benar tapi cara penyampaian yang 'kasar' mungkin?

p/s8: kena perbaiki diri jugak... peace~ ^_~ [sori pjg ye cik duha, terover pulak;p]

duha said...

3rdmarch-yela..ye la..kalau bahas bab TRIO nih kang tak hbes..(mg asek nk backup derang jer nnt :p )

owh..ayat tu ke yg same..erm..bgus..so apply lah ye..jgn dok gatal2 nk main2 dlu :D hehe..ade pape jmput..ngee~

ty abg2 sy kat umah? ngn abah sy? erm..heh..xpela..malu je nk ty..kalau derg yg nk bercerita takpe jgak.. :p

farhana-owh..mama beli barang kat bale mart tak bagi adik pun..waaa~ (anak manje yg mrajok..hehe)

thanks atas comment yg panjang..tapi best :)

p/s:owh..hati tak tenang ke..exam? hurm..ok2..sy nk blaja..hehe

p/s2:mesti la..i dont like to play2..lalla~

p/s3:erkk..no comment..mungkin anda mmg suke mengomen :D

p/s4: erm..name baru? tapi belum register lg..tu br cadangan jijol je..hehe..

p/s5:kejam..nnt nak bace brite susah~ (alasan tapi benar)

p/s6:bukan smua..tapi banyak..menakutkan~ saya sayang 2 org abg dan ayah saya (apakah?)

p/s7:yup..hikmah..tegas tp tak keras..

p/s8:erm..baiki diri..jom2..baiki dr segala aspek..MENJADI bukan MENCARI (lalla~)..takpe..sy suke komen pjg..(sbb sy suke komen balik panjang2 jgak..hehhe)

p/s tambahan: belajar! jangan asek pg bale mart (wlpn hakikatnya sy baru balik dr bale mart)