Saturday, May 2, 2009

Comparative Religion dan Malam Bidadari

Alhamdulillah~
setinggi-tinggi kesyukuran kepada Allah taala..
Tuhan sekalian alam..
pencipta langit dan bumi..
Yang Maha Pengasih
dan Maha penyayang

pada jumaat(1mei) dan sabtu(2mei) yang lepas,
saya telah menyertai satu program
iaitu

FRIENDLY COMPARATIVE RELIGION

yang insyaAllah bermanfaat
dan memberi saya banyak ilmu dan info baru..

ia bermula dengan fasa pertama yang dihadiri oleh muslim sahaja..
dan diakhiri dengan fasa 2 yang terbuka bagi semua..

dalam fasa 1,
2 penceramah jemputan iaitu
Bro
Shah Kirit dan adiknya Bro Dhivesh Kumar Daniel
menceritakan pengalaman memeluk agama islam..
menarik~
(dulu saya pernah menghadiri talk Bro Shah di Malaysia,tapi time tu die nampak lain)

bermula dengan adiknya
yang menceritakan pengalaman beliau memeluk agama islam,
menyembunyikan dari parents atas sebab-sebab tertentu..
sehinggalah kini dimana beliau sudah berkahwin
dan mempunyai seorang cahaya mata..


Divesh dan isteri.. juara acara 'cari menantu'


Bro Shah Kirit juga menceritakan pengalaman beliau memeluk agama islam..
pengalaman dan persoalan yang terdetik sejak beliau berumur 4-5 tahun..
sehingga di sekolah rendah..
dan ketika bekerja..
Alhamdulillah,
kini sudah 13 tahun beliau berjuang bersama islam..

sungguh,kesan 13 tahun beliau bersama islam,
amat jauh kalau dibandingkan dengan saya
yang sudah hampir 20 tahun menjadi seorang muslim..

ya Allah,ampuni dosa2ku membazirkan masa yang diberikan
'-_-

beliau kini adalah manager untuk Saba Islamic Media
cawangan Kuala Lumpur
(baru sy tau ada cawangan kat Jakarta)

fasa kedua disambung pada hari sabtu pagi..
talkshow tentang
'salah faham terhadap islam'
serta soalan2 common dari non-muslim tentang islam
dan kali ini dihadiri oleh muslim + non-muslim

talkshow yang sangat menarik dan membuka minda..
Bro Shah berjaya menunjukkan bahawa islam itu sebenarnya cantik
tidak seperti yang sering kita dengar
atau yang sering digembar-gemburkan

talkshow tersebut turut menekankan
apa kepentingan kita mengambil tahu tentang
perbandingan agama..

tak kiralah kita muslim,kristian,buddha,hindu,sikh atau sebagainya..
yang penting kita harus mendalami agama kita
dan belajar tentang agama lain..
kerana itu akan membuka jalan kepada agama sebenarnya
dan menguatkan lagi pegangan dan keyakinan kita!
siapa mahu terus sesat dan sesat?

naudzubillah~

*************************************************************************************

pada malamnya
malam sabtu..2 Mei 2009
acara yang turut dinanti2kan..

MAHA
"malam huurul 'Ain"
atau ditranslate menjadi
malam bidadari..
:)
telah dijalankan..

MAHA


Alhamdulillah semua berjalan lancar..
walau pada awalnya agak tidak tersusun..
tapi tak mengapa..
lama kelamaan semua nampak menjadi semakin baik~

first time muslimah angkatan 2008 menjalankan program
dan program ini betul2 memupuk semangat kerjasama
dan memberi pengalaman yang sangat berharga!

selepas ini insyaAllah akan lebih mantap lagi!
acara bermula jam 7.30mlm dan berakhir seperti yang dirancang
iaitu sekitar hampir jam 11 malam..

pelbagai masalah dan kesulitan yang dilalui
mengajar dan menjadikan kita semua lebih matang
insyaAllah~

Alhamdulillah~
segala puji hanya bagi Tuhan sekalian Alam
yang mentadbir,mencipta dan akan mengadili kita semua nanti..


wahai saudariku, ingat pesanan malam tu?
andalah bidadari solehah tersebut! :)



p/s: tahniah pada AJK yang menganjurkan COMREL..sgt bermanfaat iA


p/s2: tahniah juga pada AJK MAHA yang telah bersusah payah menjayakan MAHA 2009

p/s3: tahniah pada pemenang acara dalam program MAHA..(hadiah nk kongsi bole jgak :p )

p/s4: saya sayang rakan-rakan saya

p/s5: bagi yang mahu mengetahui isi kandungan COMREL sedikit sebanyak, sila layari http://drrazi.wordpress.com/2009/05/03/lahir-islam-tak-semestinya-muslim/

p/s6: bagi mereka yang hadir ke MAHA, diharap berpuas hati dan sebarang komen adalah dialu-alukan..

19 comments:

cactus biru said...

assalamualaikum
duhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

p/s no 4 tu cam kenal jek!
haha

saya juga rasa bersyukur sangat2 kerna berpeluang tuk turut hadir masa comrel tu. alhmdulillah, antara yg terpilih untuk hadir sama..=)
dan maha..sy juga bangga mempunyai sahabat2 sprti kalian2 semua! mantap aa.hehe

duha said...

cactus- waalaikumussalam
hasumaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

macam knal? siape name die? ahaha..
yang penting tu bukan utk has..
utk sume ajk kcuali has :p
huh~ mean je..
jangan nanges..lalla~

ye, saya bangga ada rakan seperti kalian juga!

fArHaNa said...

assalamualaikum
duhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa(nak jugak, kte tgk jwpn duha apa:P)

ye...tahniah pada ajk comrel dan ajk maha.......

terutama skali ajk bernama *******
(nama dirahsiakan..die ni pmalu orgnye...ahaks=p)

due2 best.....
alhamdulillah~
smoga smua dapat manfaat n gunakan ilmu sebaiknya...insyaAllah:D

sinar_islami said...

:) dua2 pgrm menarik ana kira...

cuba eager to now what actually happen during MAHA..apakah bidadari itu secantik... hehe..nk buat MAHA jga la kat sini..

nice info bout comrel..duha tak mau hurai lagi ke..

mga Allah berkati usaha antum smua

duha said...

farhana-waalaikumussalam
kak farhanaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
(mane bole tgk, kene bace je :p )

hehhe..

pemalu? ni mesti kes perasan nih~

yup, yang penting dapat manfaat iA..
tak guna kalau buat program tapi takde matlamat atau objektif..

moga2 slide/pengisian ttg wanita n palestin tuh dapat menjadi bekal utk sume yg datang MAHA..bukan sekadar makan, persembahan n enjoy2 je :)

duha said...

sinar-hehhe..bidadari malam tuh mesti laa cantik2..tapi yg lebih penting cantik akhlaknya :)

"seindah hiasan adalah wanita solehah"

ni tema ktrg..so takdelah bergantung pada kecantikan fizikal semata-mata..cantik luaran je tak guna kan? :)

kak sha datang laa sini next time MAHA (ade lg ke?? iA :D ) kalau buat kat sane, belikan tiket utk duha pi mesir..nak dtg jgak!! hehhe..

nak hurai lagi ke? die banyak cite pengalaman..susa nk type kat sni kot..heh..tapi mmg bermanfaat..nanti kite share2 ikut YM je pun bole :)

p/s:bile nk pos kek pisang ke sini? lalla~

dr.radzi said...

tahniah2....
lenkali kene rapat ngn kakak2 senior betul2,baru boleh meramaikan lagi kakak2 senior punye kehadiran.walopon tak pegi,tahniah la jugak ye? semoga bermanfaat.=)

p/s:nk ajak abang2 senior pon bole gak. lalala~

Bella Billa said...

dua2 program besh!!!

hmm..psl maha, bnyk yg harus dperbaiki..
tp syabas sume~

sinar_islami said...

betul3~ gaya ipin dan upin (^-~)
akhlak itu yang penting..
Allah pandang yg tu lebih kan..

ok2 kita ym nanti...haha tak sedar diri tgh pekse la ana ni..

mga manfaat dr pgrm tu antum digest baik2 dan realisasikn dlm amal..pencetus or pemangkin dlm gerak kerja :)

kalau buat lagi..segera ana terbg tpi kena tym ana cuti la...hehe blh2 nanti wat kat sini ana jemput khas, siap suh bgi tazkirah ringks~ :) bila ye?

ps::amboi smpi isu kek pisang dia bwa ke sini..ana nk bgi pisang makan bukn duhaaaaaa... :) lariii

3rdmarch said...

mlm bidadari spatutnye bkn utk org laki ke???
korg spatutnye njurkan mlm bidadara..ehee ;p
tahnih dgn setiap ktiviti y bermanfaat..

p/s : dlm byk2 gambo,gambo kawen gak y dia letak..ade makna 2..
lawanye istri divesh..org mna ek di 2??? =D

duha said...

Dr.Radzi-time kasih atas ucapan tahniah~

erm..insyaAllah..pasni banyak lg yg kne baiki..tapi yg pasti yg akan datang akan lebih mantap iA :D

p/s: abg senior nak datang? abang senior ke abg RADZI je??? lalla~

p/s2:nak buku...nak buku..nak slide modul tu jgak..nak sume~

bella-erm..betul tuan pengarah! takpe, ni baru warm up..so pasni kite pecut n wat yg terbaik!
bak kate seseorang, jangan aim nk jd yg terbaik, tapi buat yg terbaik! :)

sinar-ha ah..esok kan kak sha pnye paper..good luck!! buat yg terbaik :) erm..okeh..pastikan hantar kad jemputan ke MAHA edisi mesir beserta tiket kapal terbang skali..hehhe..

p/s:bagi makan kat pisang buat ape? duha da blikan die whiskas banyak2..duha ni yg kne diberi makan :p

3rd march-utk lelaki?? oh sekali kali tidak!! perempuan sahaja ok~

kalau malam bidadara korg anjurkan sendiri la..bdk laki ni plek+susah nk deal sket..so pndai2 laa korg buat sndr..tanak msuk campur..haha~
saya tak anti bdk laki..cume saya ABLFKUP..haha~

p/s:erm..mungkin ade makna spesifik..tapi mungkin juga takde makne..lalla~

p/s2:jangan gatal2..isteri org tuh..sebok je nk tau lebih2..moga mereka bahagia dunia akhirat~

~*puding caramel*~ said...

hi.

komen

...

duha said...

pudding-
hi



balasan komen



...

p/s:taulah da jd top 3..sommbong pulak ek skang..lalla~

Dr Amad said...

Comparative Religion- Yes

MAHA- Ahaks

duha said...

Dr Amad- MAHA- ahaks?

tau laa jeles tak dpt pegi..nnt anjurkanlaa malam mujahidin ke..
patu sume pkai bj askar n bwk bom tgn+senapang etc2..

kalau bidadara geli~ haha..

dr.radzi said...

kalau 'abg radzi' nk pegi pon ape slhnya,dia lyk utk jd judge top model apa?? muahahaha...

laki ssh sket nk ajak wat prog. diorg kene cntohi CGC. every month ada prog. jgn jeles,hehehe...

duha said...

dr.radzi-huh..judge top model? takleh..ni bukan sebarang top model tau..ni MUSLIMAH next top model..ade characteristics yang kene ikut utk menang..kalau abg radzi jd judge..msti tak ikut ciri2 yg ditetapkan..main suke2 je pilih kan..

kan? kan? kan?

masih perlu belajar sebelum jd judge :p haha..

p/s: CGC? Cikuda Goat Club? lalla~ tanak laa contohi..hehhe~

nurul88 said...

hehe..lawak plak bca komen..

psl comrel alhamdulillah..
tp rasa mcm nk mngkaji lbh psl 2..

talk dia byk disandarkn pd ahmad deedat..

maha..tahniah kpd smua ajk yg mnjayakannya...ada potensi utk ditingkatkn lg.nak2 gmbr2..huhu
pasni tau dh sape leh handle prog IMAN utk muslimat yg sdg di kepala ni..he..get ready ye..:)

haih..ada bidadara sebok2 nk gi...
mlm bidadari,utk bidadari je la..
tok cakap,"toksah dok gatai"hehe
dr razi n jijol...CGC pi buat muslim nxt top model kt bwh tu..

MDC gak best~~;p

duha said...

nurul88-ayok~ amirah IMAN da marah da..sape gatal nk kacau program bidadari nih..lalla~ hehhe..

banyak prog yg bole wat iA utk tarik lg manusia kepada islam..islam itu kan indah n cantik lg menarik~

be creative :)