Wednesday, May 27, 2009

ibu,isteri,pidato

Alhamdulillah..
setinggi-tinggi kesyukuran dipanjatkan..
pada tuhan sekalian alam..
yang menciptakan segala sesuatu di muka bumi ini..
yang memberi rezeki..
yang mengampunkan dosa hambaNya..
Maha melihat dan Maha mendengar..

terima kasih ya Allah..

pagi-pagi subuh ni,
tiba-tiba terdetik untuk menulis sesuatu..
just sebagai satu short notice..

*************************************************************************************
erm..
bermula dengan peristiwa malam semalam..
iaitu hari bersejarah bagi keluarga saya..

perkahwinan my one and only kakak..
(akan ada post lain khusus buat kakakku insyaAllah..
tunggu berita penuh beserta gambar)

moga dia dan suaminya diberi keberkatan
dan keredhaan Allah SWT..
moga dosa-dosanya diampunkan
oleh Allah taala..
moga dia dapat menjadi anak,isteri dan ibu
yang solehah..

walau apa pun, dia tetap kakak saya~
air dicincang takkan putus..(??)

*************************************************************************************

semalam juga,
abang saya..
Abdullah Umayr telah mendapat tempat pertama
bagi pertandingan debat bahasa inggeris
dalam Karnival Amal Islami
institut pengajian tinggi islam Malaysia (IPTIM)
peringkat kebangsaan..
yang diadakan di
Kolej Universiti Insaniah Kedah (KUIN)

p/s: lepas tu die kelam kabut balik KL untuk majlis nikah akak..hehe

*************************************************************************************

dan yang terakhir ingin saya sebut di sini adalah
antara peristiwa yang sangat penting dalam hidup ini..
yang jatuh pada hari ini,
tanggal 28 mei 2008..
iaitu hari kelahiran seorang yang amat istimewa..

MY MOTHER

insyaAllah,
akan cuba cari waktu yang khusus juga
untuk buat satu artikel untuk ummi..

semoga Allah mengurangkan bebanan
dan kesusahan yang ummi alami selama ni..
dan moga Allah gantikannya dengan
keberkatan..keredhaan..dan ganjaran syurgaNYA
di sana nanti..

if i'm offered to choose a gift..
between a hundred million dollars
or the best mom in the world..
i would NEVER hesitate..
and definitely choose
the hundred million dollars..

you know why?

coz i already have
the best mom inthe whole world..
so why should i pick another one?

love ur mom..love ur parents..love ur family..
Family first AFTER Allah and his messenger



p/s:catatan ringkas dr manusia yang sdang kesedihan kerana tak dapat bersama insan2 yang amat amat amat amat disayangi di waktu2 sebegini..

p/s2:saya sangat sayang mereka..ya Allah, sayangilah mereka juga..malah berilah kecintaanMU melebihi dunia dan isinya kepada mereka

p/s3: Mabruk buat ketiga2 manusia yg saya sayangi..ummi,akak and abang..

15 comments:

miss susi said...

congrates to kak raudhah n abg umayr..n happy buffday to ummi yg melahirkan seorng ank yg baik + solehah..iaitu anda..
bile ade kegembiraan,akan ade kesedihan..tapi kesedihan kter adlh kegembirraan krna terharu dn bersyukur dgn nikmat Allah ats hambaNya dn ce jrak yg memisahkan antra kesedihn dn kegembiraan..

p/s=xsabar tnggu post about ur sis nye wedding..

p/s 2= sye pn xdpt blik wedding along..uwaa..sme je nsib kter

p/s 3=lps nie kalo du yg kawen,biar mse org rmai cuti..lalala~

p/s 4=sye da jemu pndg case review..cm ne nie??

duha said...

miss susi-thanks :)
ank yg baik n solehah? amiin~ itulah harapan ummi n abah n sume parents kt dunia ni rsnye..

p/s:sabar lah sue ek..kita doakan mereka dr jauh..wat laa spt yg dicadangkan..pasang skype..boleh nampak akak time wedding die nnt :D

p/s2:kite suruh derang dtg lawat kite kt sni nk? ehehhe..

p/s3:iA duha kawin tggu UNPAD cuti..(cam nk kawen time blaja kat UNPAD je kan..ngeh3..) hoho.. sue pn same..kalau kawin kat oversea pastikan sdiakan tiket flite skali..lalla~

p/s4:sy dh lme jemu..tu yg td tido memanjang..erm..tapi xpe..kuatkan smgt! sket je lg sue..pasni kte rehat keyh? susah2 dulu..sng2 kemudian (and kemudian is very objective..can be in the afterlife also..igt..dunia tpt utk bkerja..bukan bsenang lenang.. :) )

Dr.Illy said...

salam..congrates untuk kakak dan abang serta ibunya..semoga semua insan2 kesayangan anda dirahmati dan bahagia..

jangan sedih ye kawan2..hawa akan kahwin untuk anda disini.hahahaha
err..boleh ke hawa nak kahwin?cam tak cukup syarat je lagik..hehe=)

maryam said...

wah thniah..what a happy fam..x saba nk tgk wedding pics! :)

duha said...

Dr illy-hawa..jgn langkah bendul ma..sape lg tua skang? heheh..

iA tak sdeyh da..hurm..

p/s:byknye nak bace utk soca '-__-

maryam-erm..happy fam..amiin~ :) iA nanti kalau dah ade akan dikongsi.. (tp kalau nk tggu pix wedding duha lmbt sket laa..haha :p )

3rdmarch said...

salam..
Alhamdulillah..nikmatNYA..
Tahniah la ye..
semoga selalu berbahagia hendaknya..

p/s : cian duha xde kat msia ms 2..

duha said...

3rd march-waalaikumussalam..jzkk :)
amiin~

p/s:tu ah..sdey je..dah laa tak dpt msuk dlm gambar wedding '-__-

lina said...

salam duha..tahniah untuk kakak nti..tak lme lagi nti pulak menyusul ke? :p

ayah ana pun lahir 28/5..tapi tak dapat nak bg present lagi..kat kolej ni..

nway, xm buat btol2.:)

duha said...

lina-owh..ye ke..28 jugak? erm..tp nt kat msia..tade mslah..tak jauh pun..johor je kan..heh..boleh jmpe dlm mase terdekat..ana lame lg nk balik.. :)

pasal menyusul tu..Tuhan saje yg tau..mungkin jugak..hehhe (abg ana yg umayr campak tepi dlu :p ) hehhe..

doakan ana kat sni ek..eh, kalau korg pg HUKM and jumpe akak2 twinning kat sane..tlg smpaikan salam ye :)

p/s:umayr jgn marah~ :p

sinar_islami said...
This comment has been removed by the author.
sinar_islami said...

Mabruk untuk kak raudhah dan duha sekeluarga..

dan selamat hari lahir untuk ummi duha..sampaikn salam ya..Byk sungguh jasa ummi kan..Hargailah mereka sementara mrk msh ada..

then all da best exm..

"faiza a'zamta fatawakkal a'lallah"

ps::amboi2 laju je dia nk langkau ye..smgt adik kita bab2 ni..incase pape..jgn lupa inform..

cactus biru said...

hai duha!

wah3, xsaba ek..
kahwin nnti jgn xjemput lak ye~
haha

tahniah kepada mereka2..
saya tumpang hepy..
=)

duha said...

cactus-hai~

tak saba? hehe..hasuma dlu laa ye :) duha bg can korg2 dlu :p

thanks kerana tumpang hepi..tapi tumpang je tau..jgn lebeh2..hehhe..

p/s:tumpang makan tak bole..lala~

Norashikin Tajuddin said...

oww raudhah da kawen?..erm

duha said...

norashikin-ha ah..da kawen da~ Alhamdulillah..

p/s:maaf org2 di malaysia yg tak smpat sy nak btau..sbb sy pn x dpt pg..huu~