Sunday, May 17, 2009

persediaan

just nak kongsi satu analogi yang diberikan oleh seorang akak yang dikasihi..

fikirkan.. berapa lama kita belajar di dunia ini?
dari sekolah rendah..6 tahun..sekolah menengah..5 tahun..
matriks atau persediaan..satu tahun..
bagi yang mengambil perubatan..alam di universiti insyaAllah 5 atau 6 tahun..
jadi totalnya? lebih kurang 18 tahun..

jadi, kita selesai belajar lebih kurang 24 atau 25 tahun..

maka..18 tahun (tempoh pembelajaran) tu, kita habiskan utk mengejar kerjaya kita..
untuk menampung lebih kurang 35 tahun hidup kita selepas belajar..
(kerana anggarannya..manusia hidup 60 tahun..)

tapi..
untuk hidup yang selama-lamanya di dunia akhirat nnt??
berapa lama kita membuat persediaan?
untuk menampung kehidupan di sana?
20 tahun?
30 tahun?
40 tahun? even 1000 tahun?

untuk menampung SELAMA-LAMAnya pasti takkn pernah cukup..

jadi..
manfaatkan masa kita sebaik-baiknya..
dan hanya Allahlah dengan sifat MAHA PEMURAH dan MAHA PENYAYANGNYA
mampu mengampunkan keterbatasan kita
dalam membuat persediaan menghadapiNya..

life is short..
use it wisely~

choose!

p/s:gembira bertemu cikgu skolah menengah!

p/s2:harap mood skrg adalah BERSEMANGAT nk belajar..exam2!!

p/s3:moga weekend ni bermanfaat bg semua :)

p/s4:kek choc indulgence takleh simpan lama2 kalau tak msuk peti ais..nnt rase die "semacam" basi <--kata kak yana (pakar pudding)

p/s5:masih mencari masa untuk buat post baru..mungkin bukan dlm masa terdekat..LI tak siap lagi..lalla~

p/s6:ni last iA, semoga berbahagia cik kaktus bersama kaktus barumu..walaupun td tercucuk duri kaktus, tapi itu bukan salah org yg memberinya..sape suruh pg usap kaktus tuh..dah tau die berduri..(saya dah kate kaktus jahat :p )

p/s7: (ok2..ni last) semua nampaknya BZ mmbuat persediaan exam..tapi jangan lupa PERSEDIAAN bagi ujian yang PASTI berlaku jugak..cuma tak tahu tarikhnya lagi..

p/s8: (tak habes lg :p ) dah boleh cek result midsem haritu!!!

2 comments:

cactus biru said...

hamboih3..sesedap dia jek kutuk kaktus ek..
haha
trima kasih la banyak2 ye..
saya sudah berkira2 utk melihat kaktus dr jauh je..tapi, da ada org kasi,bestnye!!!! berbunga2 rase hati.haha
tq kpd kak yana n kak teha jugak..=))

persediaan...huuu
bersediakah saya???
banyaknyer benda yg kita tersilap pandang hari2.bila leka da menguasai kkdg bnda yg slalu diulang2 pun boleh lupe..
time kasih sbb ingatkan balik analogi ni..kak ina, ampun~

huaaa.takutnya nk hdp ari esok~

p/s: kaktus xjahat!

p/s2: tapi duri dia meme tajam.huahua

~*puding caramel*~ said...

semacam basi. ahah~ persediaan..betul juga. tadi pun terfikir perkara yang sama. adakah kita ini nak ikut flow kehidupan ini atau melakukan sesuatu supaya kita tinggalkan dunia ini dengan penuh makna..insyaALLAH..

duha suke la jumpa cikgu dia. jejak kasih. tapi sekejap sangat kan. eh, sibbaik kak ina tak tanya sorang2 nama. tapi dah hafal kot kan? rasanya macam ramai kawan duha je ari tu.

cactus. sama2 tapikan terima kasih banyak pada duha ini. sebab dia yang paling excited pilih.

p/s: duri kaktus tercucuk jari duha. saksi kat sini..hehe