Sunday, May 24, 2009

Road To Baduy

Jam menunjukkan pukul 9 malam tepat..


Saya dan seorang lagi rakan berlari anak menuruni anak tangga dari masjid ibnu sina..


Kelihatan beberapa orang telah mula berkumpul di hadapan bangunan bale(asrama) kami..


“erm..dah lambat..” getus hati..


Kami mempercepatkan langkah menuju ke bale masing-masing..


Alhamdulillah barang-barang sudah di pack dari awal..

Jadi hanya beberapa perkara sahaja lagi

yang perlu saya uruskan di bilik nanti…


namun, seperti biasa..

apabila saya sudah tiba di tempat perkumpulan..


masih ramai yang belum tiba..

kami diminta berkumpul dalam kelompok tutorial


dan sekitar jam 10 malam,

barulah kami mula menaiki bas

menuju ke perkampungan BADUY

di BANTEN



Perjalanan mengambil masa kira-kira 9 jam


Oleh itu, saya telah preparekan banyak foods and drinks

Kononnya untuk bekalan sepanjang perjalanan..


Tapi..

Naik sahaja bas..


Setelah mengambil tempat bersebelahan cik kaktus..


Saya terus melelapkan mata..


Bak kata cik Farah Li..

“Duha bas belum gerak die dah pengsan dulu”


Kepenatan barangkali..

Malam sebelumnya tidak tidur semalaman


Maka, malam ini..

Nak balas dendam..


Qadha’ tidur sepanjang perjalanan..

hehhe..


Tapi..sebelum tidur


Cik Zaza sempat bertanya

“Du, bila nak start makan?”


Saya tergelak

Walaupun mata dah tertutup..


“korang makan je laa..tak larat”


Sepanjang perjalanan,

Bas telah berhenti sebanyak 3 kali..


Dan setiap kali ia berhenti..

Saya akan terjaga..

Tapi tak turun pun..

Hanya membuka mata..


Perhentian terakhir

Adalah di masjid


Bersebelahan dengan rumah sakit Sari Asih

Di Serang, Banten

Sekitar jam 3.30 pagi


Cantik masjidnya!



Alhamdulillah, kira-kira hampir jam 8 pagi,

Kami tiba di perkampungan BADUY..


Kami seramai 300 orang pelajar

(pelajar perubatan tahun 1 Malaysia + Indonesia)

Dibahagi kepada 2 kumpulan


Group tutorial saya boleh dikira bertuah

Kerana diberi peluang bertemu dengan “BADUY dalam”


Yang dikatakan “bukan senang”

untuk bertemu dengan orang awam..


Orang BADUY dalam mempunyai beberapa ciri-ciri yang menarik..


  1. mereka bergerak dari satu tempat ke satu tempat tanpa menggunakan kenderaan..

walaupun jauh! Dah menjadi adat katanya..


  1. pintu rumah mereka harus dibina menghadap utara atau selatan sahaja

dan ia dibina tanpa menguunakan paku


  1. Mereka dilarang memakan kambing!!!

*sigh*


4. Mereka masih mengamalkan system barter


  1. Mereka menganuti kepercayaan sundawiwitan (first time dengar)

dimana kepercayaan ini amat mirip dengan islam!

Ada syahadah nabi Muhammad,

Percaya Mekah dan Madinah sebagai tempat yang suci/dihormati

Yang lelaki memakai “ala-ala” serban di kepala

Mempercayai syurga dan neraka..

Dan sebagainya..


Yang terpesongnya adalah mereka mempunyai syahadah Nabi Adam juga

Dan percaya pada bulan suci

Yang dipanggil “kwahlun” (tak tau betul ke tak eja)

Di mana mereka harus berpuasa selama tiga bulan..


Saya amat yakin mereka dulunya pasti beragama islam

Namun peredaran masa

Menyebabkan agama di adaptasi ke dalam adat ‘-__-

Sedih~


wakil ketua kampung dari Baduy dalam



Sekitar jam 1 petang..

Kami diberi makan tengah hari..

Dan bersiap untuk pulang ke UNPAD..


Jam 2.30 petang..

Kami bertolak…


Dan dalam perjalanan pulang..

Lagi sekali kami singgah di Masjid

bersebelahan Rumah Sakit Sari Asih

dan diberi briefing tentang rumah sakit itu..

serta berkongsi pengalaman dengan Dr disitu..


jam 2 pagi, kami tiba di UNPAD..

Alhamdulillah..

Semua selamat..


Dan program pun berakhir..

Moga dapat memberi

Pengajaran..

dan pengalaman yang berguna untuk semua..




p/s: semasa mendengar ucapan (briefing) tentang masyarakat BADUY dalam, rasa seperti sedang belajar subjek sejarah ( kesultanan melayu melaka) di sekolah..dengan system barternya..melihat mereka sahaja cukup untuk membuatkan saya teringat pada orang zaman melayu melaka..

(Cuma mereka memakai kain seperti skirt yg agak pendek 0_o erkk..tapi made of kain pelikat laa…bukan macam skirt pompuan tu ~)


p/s2: panjangnye p/s1 tu..


p/s3: Besok kawan saya dari Malaysia mahu datang melawat UNPAD.. program universiti katanya..USM bawah program Farmasi..harap-harap dapat jmpa sekejap..kawan sekolah..dah lame tak jumpe


p/s4: tertarik dengan kata-kata Dr di Sari Asih..beliau di Tanya “bagaimana mahu mengumpulkan Dr2 yang komited untuk membuka rumah sakit seperti ini?” beliau menjawab “carilah Dr yang betul2 SOLEH..kerana yang SOLEH pasti komited”..


p/s5: ada khabar angina kata orang BADUY suka perempuan chubby..haha..tapi rasanya tak betul pun..jadi..hilanglah kecuakan cik susi :p


p/s6: Banten SANGAT panas (sayang Jatinangor :D )


p/s7: sakit-sakit badan sebab dok lame sgt dlm bas~


p/s8: orang BADUY dalam sume kurus2 dan dikatakan tiada penyakit berjangkit
pernah berlaku dalam masyarakat mereka..erm..mungkin ada beberapa lifestyle
mereka yang patut dicontohi..saya amat berminat mengkaji tentang mereka~


p/s9: saya suka sejarah (Anhar..contohi kakakmu ini..lalla~)


p/s10: minggu depan final exam..doakan ye semua!

13 comments:

Dr.Illy said...

road to baduy...
challenging..interesting..exciting..
sy nak g sana lagi...
xpuas la..hahaha

Al-Tuah Al-Shahab said...

salam,
tobat g Baduy..
klu org nk bg 10 ribu pun xnk g jugak,
suatu pengalaman yg membuang masa, really!
sbb xjmpa manfaatnya..
nasib baik g sari asih,
terpegun gila dgn rumah sakit tu pnya system..
mungkin ada 2 kelebihan Road to Baduy ni, dpt tau yg rmi jugak cewek2 FK 1st year Indonesian yang lawa2,hehe
satu lagi adalah pengalaman jadi tukang bayar duit tol, selalu kena kejut tido sbb nak kena bayar,huhu

p/s:
1.ada manfaat ke pegi Baduy?
2.pantang larang yg mengarut tu ada manfaat gak rupanya kat diorg
3.lain kali pegi jogja plak ke eh xtramural,lebih jauh lebih baik, klu bleh buat masa tgh exam!
4.1st year xde study week!

Ahmad Zulfahmi said...

Bagus la...
Tiem kat sini,timba pengalaman sebanyak2nya...

Experience is a very good teacher ;-)

duha said...

Dr illy-btul ke bes? bgus la..hehhe..amek pengajaran mane yg boleh..kalau kita nak mende tu jd manis..it depends on ourself laa kan..kalau rs tak bes..tak bes laa jadinya.. :) nanti duha kongsi satu cerita pasal seorang laki tua n rumah org tua..very interesting..

Al-Tuah-wlkmslm..bes ape gi sane..walaupun mmg skejap sgt n memenatkan..tapi rasenye kalau pk btul2 pasti ada hikmah dia..bagi mereka yang betul-betul mencari..

kalau mencari perempuan yg cantik..pegi mane2 insyaAllah jumpa jugak kan..tapi kalau tgk kebesaran tuhan..pun kat mane2 boleh jumpe :) hehhe..

bagus laa jd penjaga tol..pasni dah tau dah nak lantik sape kalau ade trip lagi :p

p/s: ade manfaatnya..kita dapat tau yg org bauy dalam belum betul2 amalkan islam..so, tugas kita laa utk try smpaikan kat derang..kan?

study week..erm..no comment '-__-

Ahmad Zulfahmi-yup..thanks..iA semua xperience tak kesah laa pahit ke manis ke..itu lah yg akan corakkan hidup kita iA.. :)

miss susi said...

dr illy: sye xnk g dah sna..pns yg amat..hehe..lgi satu,sye mengalami mslah untk berkomunikasi di sna smpai kmi cme dpt interview sorg mak cik je..yg len,group len dh amek..sedehh..

dudu,mmg xbtol pn psl chubby tu..tu smua c taufiq hidayat tu wat cter..kang kalo ade yg berkenan kat sna,cm ne la my future yg dri msia tu??ahaks...hahaha...

fArHaNa said...

baduy? em...mnarik jugak bile interview or kat baduy dlm tu...

tapi masa ketua kampung baduy dlm tu bercakap...aduhai romantik sungguh la suaranya.. penat berusaha nak dengar, 1 2 ayat je dpt tangkap. hehhe.

tp yang paling best skali: masa naik bas..=p rase mcm baru jln skejap, dah terbangun sbb bas benti je kejenye..huk3~
dahle dgn perut yg kurang stabil*_*

lenkali kita pegi extra mural kat pangandaran jela..best sket.hehe..=p

socaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

duha said...

miss susi- tanak pg sudah..pg interview mk cik cafe jer..:p

hamboi2..makin pndai ek skang..org dr msia laa konon..yg dr UNPAD nak campak mane? ayook~

farhana-haha..betul2..bas asek benti je..tape..menguji kesabaran :D erm..pangadaran? bejalan je laa nanti..keje tak buat..hehhe..

soca? ape tuh? tak nah dga :p

cactus biru said...

baduy??
asyik kena syndrome tido-tak-sedar2-sampai-bas-rosak-pun-xsedar! haha
memanglah free2 menang tiket tuk tdo panjang!

tapi pengalaman itu tetap ada.
meskipun saya sndiri xnk sampai sana dah.nasib baik da beli satu ole2 dr sane, xyah la dtg balik kan..
ilmu pun kte dapat kan.
jatinagor best! (apakah..)

nak tiru kak farhana gak,,

socaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!
dia mai dah.
selamat bermujahadah teman2! =))

miss susi said...

ye2x..dpt pengalaman..(knape smua cm best bile cter sal baduy?)..sye nk g xtra mural kat RSHS je.lalalala~sye mmg xnk g lagi cik dudu..bwweeekkk..

jom socca-soccaan..hahaha..

duha said...

kaktus-kamu tidur ala2 mati :p saya pun takut duk sblh kamuu...hehhe..ye..dah ada ole2 satu grup..pasni pg mkn same2 satu grup hasuma blanje..yeay! :D

miss susi- erm..nape tanak pg? sbb tade org nk kamu ke kat sane?? (peringatan: org baduy sebenarnye tak berminat dengan mereka yg chubby..alallala~) hahahha..

yuk2..main Uno dulu patu kite blaja soca socaan..(mesti kak salmah paling hepi kalau tau nk men Uno..hahah)

3rdmarch said...

bestnye korg dpt pg wat keje2 camni..
jeles2~

duha said...

3rd march-adil la..korg cuti banyak..hehhe..ktrg cuti sket :p (tetibe ungkit psl cuti pulak)
nanti cuti panjang2 kat msia tu pegi laa wat amal kebajikan sket..jgn asek dok layan perasaan tepi pantai :p (haha..jeles gak sbb tak dpt dok tepi pntai '-__- )

3rdmarch said...

xde kaetan kot ngan cuti..
ms cuti org laen xcuti..
errkk..
ok la 2 sorg2..
drp berpacaran..
klu berpacaran pon dgn DIA..
;p ;p ;p